^

Gezondheid

HIV-infectie en AIDS: symptomen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Hiv-infectie heeft een incubatieperiode die duurt van 2 weken tot 6 maanden of meer.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

De belangrijkste symptomen van HIV-infectie en de dynamiek van hun ontwikkeling

Stap primaire klinische verschijnselen begint met seroconversieperiode (soms gediagnosticeerd in de vroege acute febriele fase). Opgemerkt wordt dat stap II vaak voorafgaat aan seroconversie. Symptomen van HIV infectie in de acute fase (vaak niet-specifiek) - expressie intoxicatie, zwakte, koorts, pijn in spieren en gewrichten, catarrale verschijnselen (soms in combinatie met een uitslag op de huid) van de bovenste luchtwegen, tonsillitis, polyadenylering. Er kunnen voorbijgaande aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (hoofdpijn tot ernstige reversibele encefalopathie met verlies van oriëntatie, geheugen en verminderd bewustzijn). In het serum worden antilichamen tegen HIV gedetecteerd (niet altijd). Vaak worden antilichamen tegen het virus aan het einde van de acute fase gedetecteerd. De acute fase ontwikkelt zich niet in alle HIV-geïnfecteerde patiënten, en vanwege de moeilijkheid van de diagnose van het aantal van dergelijke gevallen is het moeilijk in te schatten. Het manifest van acute seroconversie bij HIV-infectie - een ongunstig teken van de snelle progressie van de ziekte. De duur van deze koorts is van 1-2 weken tot 1 maand.

Subklinisch stadium III vindt plaats onmiddellijk na de acute fase van koorts, of begint het stadium van primaire manifestaties. Deze periode kenmerkt de positieve serologische responsen op HIV-infectie bij het uitvoeren van ELISA en IB in afwezigheid van symptomen bij HIV-infectie. De duur van de subklinische fase varieert van 2-3 maanden tot meerdere jaren (meestal tot 1,5-2 jaar).

In het asymptomatische stadium is de ontwikkeling van persistente gegeneraliseerde lymfadenopathie mogelijk (de duur van het infectieuze proces varieert gemiddeld van 6 maanden tot 5 jaar). Gedurende deze periode slechts één klinisch symptoom van de ziekte - gegeneraliseerde lymfadenopathie - lymfadenopathie (ten minste 1 cm in diameter) in twee of meer aaneengesloten vnepahovyh loci behoud van zijn volume gedurende ten minste 3 maanden bij afwezigheid van elke huidige aandoening. Naast gegeneraliseerde lymfadenopathie is er een toename van de lever, de milt; asthenisch syndroom.

Het stadium van secundaire ziekten wordt gekenmerkt door bacteriële, virale, schimmel-, protozoaire infecties of tumorprocessen die zich ontwikkelen tegen de achtergrond van immunodeficiëntie. De IVA-fase wordt beschouwd als een overgangsperiode van persistente gegeneraliseerde lymfadenopathie naar een complex met AIDS. De duur van het infectieuze proces is 3-7 jaar of langer. Opmerking sledyuschie symptomen van HIV-infectie: meer uitgesproken asthenic syndroom, verminderde mentale en fysieke prestaties, nachtelijk zweten, periodieke stijging van de temperatuur tot subfebrile, instabiele ontlasting, verlies van lichaamsgewicht van minder dan 10%. Deze fase van HIV-infectie vindt plaats zonder uitgesproken opportunistische infecties en invasies, en zonder de ontwikkeling van Kaposi-sarcoom en andere kwaadaardige tumoren. Verschillende ziekten huid (soms verergerd voormalige, maar vaak - verworven) als gevolg van schimmels, virussen, bacteriën of door andere laesie - seborrheic of atopische dermatitis, psoriasis, papulaire huiduitslag. Schimmel huidbeschadiging leidt tot de ontwikkeling van onychomycose, dermatomycose van de voeten (borstels, benen en andere delen van het lichaam). Virale laesies - herpes simplex, gordelroos, puntige condylomen, molluscum contagiosum, wratten. Stafylokokken en streptokokken folliculitis, impetigo en ecthyma zijn tekenen van bacteriële infecties. Aphthous sulceration is te vinden op de slijmvliezen; ontwikkelt een hoekige cheilitis, gingivitis. Vaak ontwikkelen zich terugkerende infecties van de bovenste luchtwegen (waaronder bacteriële sinusitis).

Tekenen en symptomen van ziekteprogressie (stadium IVB) van HIV-infectie en AIDS

Tekenen van ziekteprogressie (IVB stage) - voorkomende symptomen van AIDS zonder generalisatie opportunistische infecties en tumoren die zich in de latere stadia van HIV-infectie. Gekenmerkt door onverklaarbaar koorts intermitterende of continue type en chronische diarree (duur van de symptomen - is altijd meer dan een maand), het verlies van meer dan 10% lichaamsgewicht. Er kunnen huidletsels en mucosale schimmelinfecties (orofaryngeale candidiasis, althans - genitale en perianale), virale (harige leukoplakie, hergebruik of gedissemineerde infectie met herpes simplex virus (HSV) type 3 - Varicella zoster), vasculaire (telangiectasia, hemorragische huiduitslag, leykoplastichesky vasculitis. Giperalgezivny psevdotromboflebitichesky syndroom) en tumor (gelokaliseerd vorm van Kaposi-sarcoom) etiologie. Met bacteriële letsels van de huid en slijmvliezen, is het mogelijk om een vegetatieve, chancreiforme en diffuse vormen van chronische pyodermie te ontwikkelen; cellulite; piomiozita; piogene korrels; steenpuisten en abcessen. Identificeer bacteriële (inclusief pulmonaire tuberculose), virale, schimmel- en protozoale laesies van inwendige organen (zonder verspreiding).

Patiënten worden waargenomen een neiging tot bloedarmoede, trombocytopenie en leukopenie. Voornamelijk veroorzaakt door lymfopenie en. Slechts in geringe mate neutropenie. Het virus vermenigvuldigt zich actief en oefent een suppressoreffect uit op het immuunsysteem; toenemende tekenen van immunodeficiëntie. Bepaal de afname van het aantal CD4 + lymfocyten tot 200-300 cellen in 1 μl, CD8-lymfocyten - tot 1300 cellen in 1 μl; terwijl de verhouding van het aantal CD4 + - tot het aantal CD8 + -lymfocyten wordt verminderd tot 0,5. Met een afname van het aantal CD4-lymfocyten bij volwassenen met een HIV-infectie, tot 200 cellen per 1 μl, wordt aanbevolen om intensieve medicamenteuze profylaxe te initiëren voor opportunistische infecties.

Stadium IVB komt overeen met de ontvouwde AIDS. In de regel worden de symptomen van een HIV-infectie in deze fase gedetecteerd met een langdurig infectieus proces (meer dan 5 jaar). Toenemende immunodeficiëntie leidt tot de ontwikkeling van twee belangrijke klinische manifestaties van AIDS (opportunistische infecties veroorzaakt door conditioneel pathogene flora en neoplasma's). Elk pathogeen micro-organisme kan ongewoon ernstige klinische aandoeningen veroorzaken.

Klinische omstandigheden en symptomen die optreden in de IVB-fase van HIV-infectie en AIDS

De belangrijkste protozoale infecties zijn toxoplasmose van de hersenen, in de vorm van encefalitis en cryptosporidiose. Die optreedt als een enterocolitis met een lange (meer dan een maand) diarree. Er zijn gevallen van isosporidiose, microsporidiose, viscerale leishmaniasis, giardiasis en amebiasis.

Een groep schimmelinfecties zijn candidiasis van de slokdarm en luchtpijp, bronchiën en longen; longontsteking veroorzaakt door P. Carinii; extrapulmonaire cryptokokkose (treedt meestal op in de vorm van meningitis) en fungale meningoencephalitis. Ontwikkelen vaak gedissemineerde endemische mycose - histoplasmose. Coccidioidosis en aspergillose.

De belangrijkste virusziekten zijn infecties veroorzaakt door herpes simplex-virussen. Herpes simplex-virus leidt tot de ontwikkeling van langdurige (meer dan een maand) aanhoudende tekenen van schade aan de huid en slijmvliezen; en veroorzaakt ook de opkomst van een gegeneraliseerde vorm van infectie (van elke duur) met betrokkenheid van de bronchi, longen, slokdarm en het zenuwstelsel in het pathologische proces. Bij patiënten met HIV diagnose cytomegalovirus niet alleen de lever, milt en lymfeklieren, maar ook andere organen (gewoonlijk ontwikkelt een gegeneraliseerde vorm van de ziekte, met laesies van de retina, centrale zenuwstelsel, longen, slokdarm en colon). Minder vaak zijn gedissimeerde gordelroos: progressieve multifocale leuko-encefalopathie (papovavirus); infectie veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus.

De meest zich ontwikkelende bacteriële infecties zijn atypische gedissemineerde mycobacteriose met long, huid, perifere lymfeklieren. Maagdarmkanaal, centraal zenuwstelsel en andere organen; extrapulmonale tuberculose; netifoid salmonella septicaemia. Minder vaak gediagnosticeerd stafylokokken en streptokokken bacteriëmie, evenals legionellose.

Indicator neoplastische processen AIDS - verspreid Kaposi's sarcoma (het merk is niet alleen dermatologische symptomen, maar ook de nederlaag van de interne organen) en primaire non-Hodgkin-lymfoom van de hersenen (op zijn minst - andere sites).

De etiologie van secundaire ziektes die de IV-fase van HIV-infectie compliceren, bepaalt in grote mate de huishoudelijke, klimatologische en natuurlijke levensomstandigheden van de met HIV geïnfecteerde patiënt.

De diagnose van grootschalige AIDS kan worden op basis van duidelijke tekenen van encefalopathie of cachexie - het resultaat van de rechtstreekse werking van het virus op het centrale zenuwstelsel en organen van het spijsverteringssysteem. Deze symptomen omvatten aanzienlijk onvrijwillig verlies van lichaamsgewicht (meer dan 10% van het origineel); de aanwezigheid van chronische diarree en koorts (intermitterend of permanent) gedurende een maand of langer; evenals chronische zwakte. In dit geval zijn opportunistische infecties of neoplasmen vaak afwezig.

Tijdens de ongevouwen AIDS ontwikkelt zich trombocytopenie en diepe immunosuppressie. Het aantal T-lymfocyten is minder dan 700-800 cellen in 1 μl, CD4 + -lymfocyten - minder dan 200 cellen in 1 μl; er is een scherpe afname van het aantal CD8 + -lymfocyten tot 400-500 cellen in 1 μl. De verhouding van het aantal CD4 + - tot het aantal CD8 + -lymfocyten is niet groter dan 0,3. Met een afname van het aantal CD4 + -lymfocyten tot 50 cellen in 1 μl, neemt de kans op een dodelijke afloop toe. De inconsistentie van het systeem van humorale immuniteit ontwikkelt zich. De symptomen van een HIV-infectie vorderen, het laatste V-stadium loopt ten einde met de dood van de patiënt.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Periode van primaire klinische manifestaties (acute fase)

De acute fase van een HIV-infectie kan in het geheim voorkomen of meerdere niet-specifieke symptomen van een HIV-infectie hebben. In 50-70% van de gevallen vindt een periode van primaire klinische manifestaties plaats, terwijl koorts wordt opgemerkt; lymfadenopathie; erythemateuze maculopapulaire uitslag op het gezicht, de romp en de ledematen; myalgie of artralgie. Minder vaak klagen patiënten over diarree, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Mogelijke vergroting van de lever en milt. Neurologische symptomen van HIV-infectie - meningoencephalitis of aseptische meningitis - worden gevonden bij ongeveer 12% van de patiënten. De duur van de acute fase van infectie is van enkele dagen tot twee maanden. In de regel is het, vanwege de gelijkenis van de tekenen van de acute fase met de symptomen van influenza en andere veel voorkomende ziekten, moeilijk om HIV-infectie in dit stadium te herkennen. Bovendien is de periode van de acute fase vaak asymptomatisch. Gedurende deze periode kan de diagnose alleen door PCR worden bevestigd. PCR maakt het mogelijk om het RNA van het virus te detecteren. Soms is het eiwit p24 het HIV-antigeen.

Antilichamen tegen HIV tijdens de acute fase, in de regel, niet laten zien. In de eerste 3 maanden na infectie, antilichamen tegen HIV verschijnen bij 90-95% van de patiënten, na 6 maanden - in de resterende 5-9%, en in latere termen - alleen in 0,5-1%. In het stadium van AIDS wordt een significante afname van het antilichaamgehalte in het bloed geregistreerd.

Asymptomatische periode van HIV-infectie

De volgende periode van HIV-infectie is asymptomatisch en duurt enkele jaren - patiënten voelen zich bevredigend en leiden een normale levensstijl.

trusted-source[11], [12], [13]

Gegeneraliseerde lymfadenopathie

Na een acute infectie is de ontwikkeling van persistente gegeneraliseerde lymfadenopathie mogelijk. In uitzonderlijke gevallen kan de ziekte zich onmiddellijk ontwikkelen tot de terminale fase (AIDS).

Bij aanhoudende gegeneraliseerde lymfadenopathie nota toename van ten minste twee groepen van lymfeklieren (1 cm of meer bij volwassenen, met uitzondering van de lies lymfeklieren, en 0,5 cm - kinderen), aanhoudende gedurende ten minste 3 maanden. De meest voorkomende zijn cervicale, occipitale en axillaire lymfeklieren.

De duur van de fase van persisterende gegeneraliseerde lymfadenopathie is ongeveer 5-8 jaar. Gedurende de gehele periode wordt een consistente afname en toename van lymfeklieren geregistreerd. In het stadium van lymfadenopathie wordt een geleidelijke afname van het niveau van CD4 + lymfocyten opgemerkt. Patiënten die lijden aan asymptomatische infectie of aan persisterende gegeneraliseerde lymfadenopathie worden gedetecteerd bij een accidenteel onderzoek (in de regel gaan patiënten niet naar de dokter).

De totale duur van de incubatieperiode, de periode van de acute fase en de asymptomatische periode varieert (van 2 tot 10-15 jaar en meer).

De periode van secundaire klinische manifestaties van HIV-infectie en AIDS

De asymptomatische periode wordt gevolgd door een chronische fase, die symptomen van HIV-infectie heeft, gekenmerkt door de ontwikkeling van verschillende ziekten van de virale, bacteriële, schimmel- en protozoale aard, die vaak gunstig voorkomen en traditionele behandelmethoden vereisen. In de regel worden terugkerende ziekten van de bovenste luchtwegen (otitis, sinusitis en tracheobronchitis, amandelontsteking) geregistreerd; oppervlakkige laesies van de huid, slijmvliezen (gelokaliseerde vorm van terugkerende herpes simplex, terugkerende herpes zoster, candidiasis van slijmvliezen, dermatomycose en seborrhea).

Met het verstrijken van de tijd worden dergelijke infecties slepend en resistent tegen standaard behandelingsmethoden, die de ontwikkeling van meer ernstige complicaties veroorzaken. De patiënt kan worden gehinderd door koorts, verhoogd nachtelijk zweten, diarree, gewichtsverlies.

Tegen de achtergrond van toenemende immunosuppressie ontwikkelen zich ernstige progressieve ziekten, die meestal niet voorkomen bij mensen met een normaal functionerend immuunsysteem. Dergelijke aandoeningen worden AIDS-indicator genoemd.

Classificatie van HIV-infectie

De classificatie van HIV-infectie werd herwerkt door de Academicus V.I. Pokrovsky in 2001

 • Stadium van incubatie (stadium I).
 • Stadium van primaire manifestaties (stadium II).
  • Varianten van de stroom.
   • Asymptomatische periode (PA-fase).
   • Acute HIV-infectie zonder secundaire ziekten (stadium PB).
   • Acute HIV-infectie met secundaire ziekten (stadium MI).
 • Latent (subklinisch) stadium (stadium III).
 • Stadium van secundaire ziekten (klinische manifestaties, stadium IV).
  • Gewichtsverlies is minder dan 10%; schimmel-, virale, bacteriële lesies van de huid en slijmvliezen; herhaalde faryngitis en sinusitis; gordelroos (stadium IVA).
  • De fasen van de stroom.
   • Progressie.
    • In afwezigheid van antiretrovirale therapie.
    • Tegen de achtergrond van antiretrovirale therapie.
   • Remissie.
    • Spontane.
    • Na eerdere antiretrovirale therapie.
    • Tegen de achtergrond van antiretrovirale therapie.
  • Gewichtsverlies is meer dan 10%; onverklaarde diarree of koorts die langer dan een maand aanhoudt; fibreuze leukoplakie; Tuberculose van de longen: aanhoudende herhaalde virale, bacteriële, schimmel- en protozoale laesies van inwendige organen; gelokaliseerd Kaposi-sarcoom; herhaalde of verspreide gordelroos (stadium IVB).
  • De fasen van de stroom.
   • Progressie.
    • In afwezigheid van antiretrovirale therapie.
    • Tegen de achtergrond van antiretrovirale therapie.
   • Remissie.
    • Spontane.
    • Na eerdere antiretrovirale therapie.
    • Tegen de achtergrond van antiretrovirale therapie.
  • cachexia; gegeneraliseerde virale, bacteriële, mycobacteriële, fungale, protozoale of parasitaire ziekten. Bijvoorbeeld candidiasis van de slokdarm, bronchiën, luchtpijp en longen; pneumocystis pneumonie; extrapulmonale tuberculose; verspreid Kaposi-sarcoom; atypische mycobacteriose; kwaadaardige tumoren; laesies van het centrale zenuwstelsel van verschillende etiologie (stadium IVB).
  • De fasen van de stroom.
   • Progressie.
    • In afwezigheid van antiretrovirale therapie.
    • Tegen de achtergrond van antiretrovirale therapie.
   • Remissie.
    • Spontane.
    • Na eerdere antiretrovirale therapie.
    • Tegen de achtergrond van antiretrovirale therapie.
 • Eindtrap (fase V).

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.