^

Gezondheid

Eerste hulp bij blaasontsteking bij vrouwen en mannen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.09.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Cystitis is een nogal pijnlijke aandoening die gepaard gaat met acute of chronische laesies van de urinewegen. Eerste hulp bij cystitis wordt bijna altijd geboden, omdat de patiënt zich zorgen maakt over scherpe ernstige pijn, pijn, de toestand verslechtert sterk. Na het verlenen van eerste hulp is het mogelijk om de pijn te stoppen, de aanval te stoppen, waarna het al mogelijk is om de geplande therapie voort te zetten. Iedereen moet weten hoe hij een persoon met blaasontsteking kan helpen.

Wat te doen bij het eerste teken van cystitis?

Steeds vaker krijgen patiënten de vraag te horen: "Wat te doen bij het eerste teken van blaasontsteking?". De vraag is heel natuurlijk, omdat je snel en nauwkeurig moet handelen. Dus het eerste dat u moet doen wanneer de eerste tekenen van cystitis verschijnen, is het pijnsyndroom stoppen, een aanval van spasmen, krampen verlichten. Daarna kunt u beginnen met het elimineren van de gevolgen van een acute aanval. Het is noodzakelijk om de patiënt krampstillende pijnstillers te geven. Goed helpen bij acute pijnaanvallen, zoals middelen als no-shpa, 5-NOK, baralgin. Bij een sterk pijnsyndroom kunt u diclofenac (injecties) gebruiken. Bij aanvallen van matige ernst helpt urolesan (een kruidengeneesmiddel). Het wordt 5-25 druppels op een stuk geraffineerde suiker gedruppeld (afhankelijk van het stadium van de ziekte, de ernst van het pijnsyndroom). Als noodmiddel worden monurale, furagine en cystone voorgeschreven, die snel ontsteking en pijn verlichten. [1]

Nadat de patiënt beter is geworden, is het noodzakelijk om hem veel vocht te geven (thee, warm water). Het is belangrijk om de rust te waarborgen en een ambulance te bellen. Bij een aanval van blaasontsteking is het absoluut noodzakelijk om een ambulance te bellen, zelfs als u de aanval zelf hebt kunnen stoppen en uw gezondheid aanzienlijk is verbeterd. Dit komt door het feit dat medicijnen de belangrijkste symptomen van de pathologie kunnen maskeren en het pijnproces tijdelijk kunnen stoppen. Maar ze elimineren de oorzaak niet en hebben geen invloed op het pathologische proces. Dit betekent dat na verloop van tijd een herhaling van een aanval kan optreden, die veel ernstiger zal zijn dan de vorige. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat het lichaam resistentie kan ontwikkelen tegen de gebruikte medicijnen, zodat ze de volgende keer niet effectief zullen zijn. Ook als het pathologische proces niet is genezen, wordt het ontstekingsproces chronisch. De chronische vorm is moeilijk te behandelen, vereist het gebruik van verbeterde medicijnen, wordt gekenmerkt door een ernstiger terugval met frequente exacerbaties.

Moet ik een ambulance bellen voor blaasontsteking?

Patiënten die lijden aan cystitis zijn meestal in staat om de belangrijkste aanval van cystitis zelf snel te stoppen. Nadat de acute aanval voorbij is, is de toestand enigszins verbeterd, rijst een logische vraag: "Moet ik een ambulance bellen?". Bij blaasontsteking wordt altijd aanbevolen om een ambulance te bellen, zelfs als de aanval is geëlimineerd en de patiënt zich opgelucht voelt. Het moet duidelijk zijn dat cystitis een ernstige ziekte van de urinewegen is, die niet alleen spoedeisende zorg en verlichting van de hoofdaanval vereist, maar ook een complexe gekwalificeerde behandeling. Ambulanceartsen zullen alle nodige hulp verlenen om de patiënt zoveel mogelijk te beschermen, terugval te voorkomen, te voorkomen dat de ziekte chronisch wordt en om de progressie van de ziekte of het ontstaan van complicaties te voorkomen.

Aangenomen moet worden dat het staken van een acute aanval geen reden is om de behandeling niet voort te zetten. In uw eentje kunt u de symptomen slechts voor een korte tijd verlichten, ernstige pijn elimineren. Daarna is een onderzoek door gekwalificeerd medisch personeel noodzakelijk. Het ambulanceteam beslist of verdere opname in het ziekenhuis nodig is, of poliklinische behandeling met de behandelend arts voortzet. In ieder geval zal alleen een arts, en in de nabije toekomst na een aanval, de ernst van het pathologische proces, de gevolgen ervan correct kunnen beoordelen en de tactiek van verdere behandeling correct kunnen plannen. Daarom, zelfs als het erop lijkt dat de gezondheidstoestand normaal is geworden, mag u in geen geval weigeren een ambulance te bellen. De patiënt moet deze regel goed kennen en gebruiken als een axioma voor elke nieuwe aanval, ongeacht de ernst en de omstandigheden van het optreden ervan. [2]

Wat te doen bij blaasontsteking?

Elke patiënt met een voorgeschiedenis van een ziekte zoals cystitis moet weten wat te doen met cystitis. Familieleden en familieleden moeten ook eerste hulp kunnen verlenen. Het eerste dat u moet doen, is dus een verdovingsmiddel drinken, een krampstillend middel, dat het ontstekingsproces stopt, een aanval van pijn elimineert en spasmen verlicht. Middelen zoals baralgin, nosh-pa, analgin, difenhydramine zijn zeer geschikt. Daarna moet u een ambulance bellen. Je moet begrijpen dat veel middelen een aanval eenvoudig kunnen verlichten, maar dit is niet genoeg. Een uitgebreide behandeling is nodig om pathologische veranderingen in het urinestelsel te elimineren. Het is ook belangrijk om de progressie van de ziekte te voorkomen.

Met cystitis, samen met het ontstekingsproces, ontwikkelt zich ook een infectieus proces, meestal van bacteriële etiologie. De infectie migreert omhoog langs de stijgende paden en kan gemakkelijk de nieren binnendringen, wat zal leiden tot de ontwikkeling van een nierontstekingsproces. Dergelijke complicaties van cystitis als pyelitis, pyelonefritis, glomerulonefritis zijn gevaarlijk. Bovendien kunnen aanvallen, als ze niet worden behandeld, chronisch en terugkerend worden, en het zal veel moeilijker zijn om er vanaf te komen. De aandacht wordt gevestigd op het feit dat langdurig gebruik van medicijnen leidt tot resistentie van het lichaam tegen de effecten van medicijnen, zodat de medicijnen de volgende keer mogelijk niet effectief zijn.

Daarom wordt na het verwijderen van de aanval een ambulance gebeld. De arts voert een onderzoek uit, introduceert de nodige medicijnen om ontstekingen te verlichten, het infectieuze proces te voorkomen. Daarna wordt de tactiek van verdere behandeling bepaald. De arts kan een ziekenhuisopname voorstellen voor verdere intramurale behandeling (in ernstige gevallen, het risico op complicaties, de noodzaak van een gedetailleerde diagnose). In eenvoudiger gevallen kunt u zich beperken tot een poliklinische behandeling in een kliniek.

In ieder geval is antibiotische therapie vereist. Het verdient de voorkeur om complexe therapie te gebruiken, waaronder antibiotica, antischimmelmiddelen. Afhankelijk van de ernst van het pathologische proces, de kenmerken van het verloop van de ziekte, kan een complexe therapie ofwel probiotica omvatten die gericht zijn op het herstellen van de normale microflora van de urinewegen, ofwel immunomodulerende middelen die gericht zijn op het normaliseren van de lokale immuniteit en het systeem van niet-specifieke resistentie.

In elk geval moet het behandelingsregime uitsluitend door de arts worden gekozen, aangezien de dosering, behandelingsmethode, duur en zelfs de keuze van het medicijn afhankelijk is van de belangrijkste ziekteverwekker die het ontstekings- en infectieuze proces veroorzaakt, van de etiologie en bijzonderheden van pathogenese. Daarom is de meest rationele benoeming van antibiotische therapie na analyse van de gevoeligheid van de ziekteverwekker voor antibiotica. Het probleem is dat deze analyse tijd kost (minimaal 5-7 dagen, afhankelijk van de timing van de microflora-kweek). Het aanbod van tijd is vaak beperkt, therapie is dringend nodig. Daarom wordt gestopt met de keuze voor breedspectrumantibiotica die een breed scala aan micro-organismen aantasten. Na ontvangst van de analyses kan het behandelregime worden aangepast. U mag in geen geval zelfmedicatie gebruiken. Dit kan gepaard gaan met ernstige complicaties en nadelige gevolgen. [3]

Wat te doen als er bloed verschijnt met cystitis?

Het verschijnen van bloed bij cystitis is een uiterst ongunstig teken. Het duidt op een ernstig ontstekings-infectieus proces waarbij bloedvaten beschadigd zijn. Ook opgemerkt is vasculaire stenose, hemodynamische stoornis, hematurie, tot open bloeden. De vraag rijst meteen: wat te doen als er bloed verschijnt met cystitis? Het eerste dat u moet doen, is niet in paniek raken en de werkelijke staat van bloedverlies beoordelen. Of we het nu hebben over bloeden, of de gebruikelijke blauwe plekken, blauwe plekken. In geval van bloeding krijgt het bloed een scharlakenrode tint, stroomt het uit in een kleine stroom en in combinatie met urine divergeert het en vormt het een donkerdere vlek in het midden. Meestal is er tijdens het bloeden veel bloed - van 1-1 milliliter tot enkele honderden milliliter. Drink in geval van bloeding een hemostatisch middel: aminocapronzuur, dicynon, pimpernel en andere middelen. En bel direct een ambulance.

Als u geen bloeding heeft, maar een normale blauwe plek, kunt u geen hemostatische middelen drinken, maar u moet zo snel mogelijk een ambulance bellen. In dit geval is het beter om te wachten op het advies van een gekwalificeerde arts en zijn verdere aanbevelingen strikt op te volgen. Typisch is de oorzaak van een dergelijke blauwe plek schade aan bloedvaten, verminderde tonus en permeabiliteit van bloedvaten, verminderde hemodynamiek, microcirculatie, verminderde toestand van het systeem van niet-specifieke weerstand en opruiming van slijmvliezen. Dit vereist een speciale behandeling, die de arts zal selecteren op basis van de anamnese, onderzoeksresultaten en laboratoriumtests.

Eerste hulp bij blaasontsteking bij vrouwen

Het gevaar van cystitis bij vrouwen is dat ze de kans op complicaties van het voortplantingssysteem dramatisch vergroten. Cystitis is een inflammatoir en infectieus proces in de urinewegen. Vanwege de anatomische nabijheid van het vrouwelijke voortplantingssysteem, verspreidt de infectie zich vaak naar aangrenzende organen, en de vagina, baarmoeder en eierstokken zijn betrokken bij het pathologische proces. Dit leidt tot de ontwikkeling van overeenkomstige gynaecologische ziekten. Opmerkelijk is de vrij snelle verspreiding van het infectieuze-inflammatoire proces langs het stijgende pad - van de urethra naar de nieren, niertubuli. Dit leidt tot de ontwikkeling van niercomplicaties, zoals pyelitis, pyelonefritis, nefritis, glomerulonefritis en andere nierschade. In tegenstelling tot mannen is de kans op complicaties in de nieren bij vrouwen veel groter vanwege de anatomische kenmerken van het vrouwelijk lichaam: het urinekanaal bij vrouwen is veel korter, er is een directe verbinding van het gehele urinestelsel met de nieren. Bovendien wordt het infectieuze proces ondersteund door vaginale afscheiding, het binnendringen van vaginale microflora in de urinewegen.

Daarom is de eerste hulp bij cystitis bij vrouwen beperkt tot de verlichting van spasmen en pijn en de onmiddellijke verlichting van het infectieuze proces. Het is noodzakelijk, samen met pijnstillers, pijnstillers en krampstillers, een antibioticum te drinken. Het wordt aanbevolen om veel water te drinken, waardoor de urinewegen worden gewassen en de uitscheiding van respectievelijk bacteriële microflora en bacteriële endotoxinen naar buiten wordt versneld, en het risico op het ontwikkelen van complicaties van bacteriële etiologie wordt verminderd. Allereerst zijn de medicijnen bij uitstek in de spoedeisende hulp monuraal, furagine of cyston. In de toekomst, afhankelijk van de gegevens van het antibiogram die de gevoeligheid van de bacteriële microflora voor het voorgeschreven medicijn aantonen, worden geneesmiddelen zoals penicilline, erytromycine, tetracycline, oleandomycine en chlooramfenicol in normale doses voorgeschreven. Het medicijn wordt voorgeschreven door een arts. Verdere zelfmedicatie kan gevaarlijk zijn voor zowel het urinewegstelsel als het voortplantingssysteem. Zelfmedicatie is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat de verkeerde medicijnkeuze de ontwikkeling van de foetus nadelig kan beïnvloeden. Het infectieuze proces niet behandelen is ook geen optie, omdat de verspreiding van het infectieus-inflammatoire proces intra-uteriene infectie van de foetus, het vruchtwater, kan veroorzaken. Het kan ook een miskraam, vroeggeboorte veroorzaken. [4]

Eerste hulp bij blaasontsteking bij een kind

Wanneer de eerste tekenen van cystitis bij een kind verschijnen, moet u onmiddellijk een ambulance bellen. Zelfmedicatie kan gepaard gaan met ernstige gevolgen en complicaties. Bij kinderen verspreidt het infectieuze-inflammatoire proces zich extreem snel, gekenmerkt door een neiging om de nieren te beschadigen. Bovendien worden bij kinderen, vooral bij jongens, vaak complicaties van het voortplantingssysteem waargenomen, die zich pas op volwassen leeftijd manifesteren in de vorm van seksuele stoornissen, onvruchtbaarheid. Er moet ook rekening mee worden gehouden dat hoe jonger het kind, hoe ernstiger de pathologie, hoe groter het risico op complicaties, veralgemening van infectie en ontsteking, tot bacteriëmie en sepsis. U moet onmiddellijk een ambulance bellen, volg alle aanbevelingen van de arts. Ziekenhuisopname is vaak nodig. Eerste hulp bij cystitis bij een kind vóór de komst van een ambulance kan bestaan uit het stoppen van acute pijn en het verlichten van spasmen. Hiervoor krijgt het kind pijnstillers, krampstillers, in overeenstemming met de instructies. Het is noodzakelijk om rekening te houden met de leeftijd van het kind en de dosering te berekenen op basis van leeftijd en lichaamsgewicht. Het kind kan als eerste hulp de volgende medicijnen krijgen: analgin, baralgin, urolesan, no-shpa. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vocht en volledige rust.

Eerste hulp bij blaasontsteking thuis

Thuis wordt bij blaasontsteking eerste hulp verleend, gericht op het verlichten van een aanval. Het doel is om pijn te verlichten, spasmen te verlichten. Verdere hulp moet worden verleend door een arts, omdat een onjuiste behandeling ernstige complicaties kan veroorzaken. De gevaarlijkste zijn complicaties aan de nieren, die zelfs kunnen leiden tot invaliditeit van een persoon. Als een persoon thuis wordt behandeld, is het nuttigste wat hij kan doen om alle aanbevelingen van de arts strikt op te volgen, het behandelingsregime niet te schenden, terwijl u medicijnen gebruikt, de dosering, het regime, de duur van de door de arts voorgeschreven behandeling in acht te nemen. Stop in geen geval met de behandeling, ook niet als de gezondheidstoestand aanzienlijk is verbeterd en er geen tekenen van cystitis meer zijn. In de regel voelt een persoon zich onmiddellijk beter, omdat de externe manifestaties, symptomen van de ziekte verdwijnen, spasmen en oppervlakkige schade verdwijnen. Er zijn echter nog steeds diepe inflammatoire en zelfs meer infectieuze processen aan de gang en vereisen een langdurige behandeling.

Bij het verlenen van eerste hulp bij blaasontsteking thuis, moet u een pijnaanval zo snel mogelijk verlichten. Gebruik hiervoor pijnstillers, pijnstillers. Dan is het noodzakelijk om een ambulance te bellen, en dan zal de arts verdere hulp bieden, afhankelijk van de ernst van het pathologische proces, de toestand van de patiënt. Na het verlenen van eerste hulp moet verdere behandeling worden uitgevoerd. De basis van de behandeling is antibacteriële therapie, die niet alleen het bacteriële proces elimineert, maar ook ontstekingen stopt, beschadigde weefsels herstelt en complicaties voorkomt. In milde vorm worden voornamelijk sulfanilamidepreparaten gebruikt, zoals biseptol, urosulfan (2 g / dag), etazol (5-10 mil van een 10% -oplossing), sulfadimezine (2 g / dag). Het is raadzaam om een combinatietherapie voor te schrijven, die antibiotica en sulfamedicijnen omvat.

Eerste hulp bij acute cystitis

Bij acute cystitis hangt eerste hulp af van het leidende symptoom. Dus meestal maakt de patiënt zich zorgen over acute pijn, daarom worden pijnstillers voorgeschreven als eerste hulp. Als een persoon ernstige spasmen heeft, is het raadzaam om pijnstillers en krampstillers te combineren. Bij cystitis worden ook antibacteriële middelen voorgeschreven, omdat het belangrijk is om het ontstekingsproces te stoppen en de ontwikkeling van infectieuze complicaties te voorkomen. Antibiotica zoals penicilline, erytromycine, biseptol geven een goed therapeutisch effect. Wijs uroseptica toe - urolesan, baralgin. Nitrofuranverbindingen worden veel gebruikt: furagine (500 ml van een 0,1% oplossing), furazolidon (0,1 g), nitroxoline (0,4-0,6 g / dag). De duur van de behandeling is 10 dagen.

Bij acute cystitis wordt nalidixinezuur (Negro) voorgeschreven. Het is geïndiceerd voor de preventie van pyelonefritis, nefritis, glomerulonefritis, wordt gebruikt voor ernstige cystitis, chronische pathologie en terugkerende ziekte. Dit medicijn is vooral effectief voor de behandeling van cystitis veroorzaakt door gramnegatieve microflora. Wijs het 4 keer per dag toe aan de tablet, het verloop van de behandeling is 5-7 dagen. Als er geen zichtbare resultaten worden waargenomen, wordt 5-NOC voorgeschreven. Het verloop van de behandeling is 10-12 dagen. Deze remedie is vooral effectief bij de behandeling van langdurige cystitis.

In de regel stijgt de lichaamstemperatuur bij acute cystitis sterk. Wanneer de temperatuur boven de 38 graden komt, is het noodzakelijk om antipyretica als eerste hulp te geven. Vervolgens wordt antibiotische therapie aangesloten en worden antipyretica gedronken als dat nodig is. Antibacteriële therapie wordt uitgevoerd totdat de lichaamstemperatuur weer normaal is. Ook mag antibiotische therapie niet worden stopgezet totdat het normale patroon van urinesediment is hersteld en bacteriëmie (bacteriurie) volledig is verdwenen.  [5]

Eerste hulp bij blaasontsteking, medicijnen, pillen

Bij blaasontsteking heeft de patiënt eerste hulp nodig: ze geven medicijnen, pillen. Soms worden injecties gegeven. Eerste hulp moet worden verleend vóór de komst van een ambulance om de toestand van de patiënt te verlichten. Gewoonlijk is de lijst met fondsen die nodig zijn voor spoedeisende zorg beperkt tot een minimum aantal medicijnen waarmee u snel pijn en ontstekingen kunt verlichten, spasmen kunt elimineren en de patiënt kunt ontspannen. Verdere behandeling wordt uitgevoerd door een arts, een ambulanceteam. Als belangrijkste middelen voor eerste hulp zijn: 5-NOK, urolesan, urosept, analgin, baralgin, no-shpa, spasmalgon. Dit zijn de meest bekende en meest gebruikte tools. Vaak zitten ze in de EHBO-doos van de patiënt die een aanval heeft gehad.

Maar de lijst met medicijnen en tabletten die kunnen worden gebruikt om eerste hulp te bieden bij blaasontsteking is niet beperkt tot deze medicijnen. Daarom moeten andere medicijnen worden overwogen.

Om de belangrijkste symptomen van cystitis te verlichten, wordt dichlothiazide (hypothiazide) gebruikt - elk 50-200 mg. Dit medicijn heeft een diuretisch en hypotensief effect. Het wordt aanbevolen om het te combineren met kaliumpreparaten, furosemide (elk 40-160 mg). Rauwolfia-preparaten, alfa-methylzhdofu, isobarine worden voorgeschreven met 0,025 g Dibazol wordt toegediend in 2 ml van een 0,5% -oplossing. Om het ontstekingsproces te stoppen, kan suprastin aan de patiënt worden gegeven: met een milde vorm - 1 tablet, met een ernstige aanval - 2 tabletten. Suprasin werkt als een antihistaminicum, gericht op het verminderen van histamine. Bij een acute aanval van cystitis ontwikkelt zich een ontstekingsproces, dat gepaard gaat met een actieve afgifte van histamine in het bloed. De vernietiging van histamine vermindert ontstekingen en verlicht de toestand van de patiënt. Ketonal, ketoferol (elk 1 tablet) worden gebruikt als een sterke pijnstiller bij een ernstige aanval.

Wat te doen als monural niet hielp bij cystitis?

Veel patiënten nemen monural voor cystitis. Dit is een redelijk effectieve remedie die helpt om een aanval, pijn snel te verlichten, ontstekingen en het infectieuze proces te elimineren. Velen vertrouwen zo sterk op monural dat er geen andere middelen in de EHBO-kit zitten. En tevergeefs. Er zijn immers maar weinig mensen die zich afvragen wat ze moeten doen als monural niet helpt bij blaasontsteking? Dergelijke gevallen gebeuren. Dit kan ermee te maken hebben. Dat met een terugkerend beloop van de ziekte, met frequente aanvallen, de patiënt dit medicijn constant inneemt. De gevoeligheid van het lichaam ervoor neemt geleidelijk af, verslaving ontwikkelt zich. Daarom, om verslaving te voorkomen, moet je medicijnen afwisselen. Het wordt niet aanbevolen om tweemaal achter elkaar met hetzelfde medicijn te worden behandeld. Als monural niet effectief is, kunt u als alternatief furagin of cystone proberen.

Wat te doen als furagine niet helpt bij blaasontsteking?

Bij aanvallen van cystitis wordt vaak furagine gebruikt. Het werkt meestal snel en goed. Maar wat te doen, furagine helpt niet bij blaasontsteking? U hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Dat gebeurt. Je hoeft alleen maar van medicijn te veranderen. Natuurlijk is het beter om uw arts te raadplegen, omdat alleen uw arts het medicijn nauwkeurig kan selecteren, rekening houdend met de kenmerken van de huidige ziekte, de toestand van de patiënt. Maar hoe dan ook, zelfs zonder de geschiedenis te kennen, kunnen de volgende geneesmiddelen aan de patiënt worden aanbevolen als alternatief: furosemide (Lasix) in een dosering van 40-80 tot 600 mg per dag. Antihypertensiva worden gebruikt, bijvoorbeeld dopegyt, waarvan de dagelijkse dosering 0,75 - 1 gram is. Bij progressieve cystitis wordt azathioprine voorgeschreven in een hoeveelheid van 100-150 mg per dag, klokkengelui in een hoeveelheid van 300-500 mg per dag. Calciumpreparaten worden getoond, bijvoorbeeld calciumchloride in een 5-10% -oplossing, 1 eetlepel 4 keer per dag. Een alternatief is ook cystone, dat volgens de instructies wordt ingenomen.

Wat te doen als cystone niet helpt bij blaasontsteking?

Cystone wordt beschouwd als een van de meest effectieve remedies voor cystitis. Overweeg nu wat u moet doen als cystone niet helpt bij blaasontsteking. Dergelijke gevallen komen ook voor. Dit gebeurt als de patiënt vaak met dit medicijn wordt behandeld. Verslaving treedt op, de effectiviteit ervan neemt af. Maar er zijn ook gevallen waarin het medicijn voor de eerste keer wordt voorgeschreven en het helpt niet. Dit zijn de individuele kenmerken van het lichaam. In ieder geval, als er binnen 2-3 dagen geen effect is, moet de behandeling worden stopgezet en moet naar een alternatief worden gezocht. Het dichtstbijzijnde alternatief voor cyston is monuraal, furagine. Deze medicijnen worden ingenomen volgens de instructies. Voordat u echter begint met het innemen van medicijnen, dient u uw arts te raadplegen.

Eerste hulp bij pijn bij blaasontsteking

Voor pijn bij blaasontsteking is eerste hulp nodig. Het moet zo snel mogelijk worden verstrekt. Allereerst moet de patiënt pijnmedicatie krijgen. Het hangt af van de individuele kenmerken van het organisme. Bij ernstige pathologie worden zulke sterke medicijnen als ketanol, ketolorac gegeven. Bij matig ernstige pathologie zijn baralgin, analgin, diclofenac, no-shpy voldoende. Deze remedies verlichten snel pijn. Daarna moet u een ambulance bellen. Vóór haar aankomst moet de patiënt rust en veel vocht krijgen. Uw arts zal u verder helpen.

Wat te doen met snijwonden met blaasontsteking?

Als een gevoel van pijn optreedt tijdens cystitis, moet u een arts raadplegen en een onderzoek ondergaan. Dit kan een teken zijn van het begin van het ontstekingsproces. Begin er in geen geval mee, omdat dit kan resulteren in een sterke aanval. Het is beter om ontstekingen in de vroege stadia te voorkomen. U kunt ook remedies proberen zoals monural, furagin, cystone, urolesan. Ze stoppen het ontstekingsproces goed, vooral in de vroege stadia van zijn ontwikkeling, voorkomen de ontwikkeling van ernstige ontstekingen en infecties en voorkomen complicaties.

Alternatieve remedies voor blaasontsteking als eerste hulp

Als eerste hulp bij blaasontsteking kunnen alternatieve remedies worden gebruikt. Laten we er een paar bekijken.

Bij cystitis is een kruidenbehandeling geïndiceerd, omdat kruiden een langdurige, cumulatieve behandeling mogelijk maken. Hieronder vind je de meest gebruikte kruiden.

Marsh ledum. Het wordt gebruikt in de vorm van een afkooksel: ongeveer een snuifje kruiden in een glas heet water (kokend water). Laat minimaal een uur staan. Drink 2-3 keer per dag een eetlepel, of zoals voorgeschreven door een arts. Er moet aan worden herinnerd dat het product giftig is, wees voorzichtig.

Duizendblad. Het wordt aanbevolen om te gebruiken in de vorm van een alcoholinfusie. Kan als waterige oplossing worden gebruikt. Vaak opgenomen in verschillende geneeskrachtige collecties.

De gewone berberis wordt in afgewerkte vorm geproduceerd in de vorm van een preparaat van berverinebisulfaat, een verzameling volgens het recept van Zdrenko.

Maclea hartvormig wordt gebruikt in de vorm van afkooksels, infusies, extracten. Stephania smooth wordt gebruikt in de vorm van afkooksels, infusies.

Vaak voorgeschreven en zoals marshmallow, calamus, stinkende gouwe, weegbree, Siberische spar, jeneverbes, paardebloem, Manchurian aralia, Japanse Sophora, waterbergbeklimmer, slangenbergbeklimmer, ginseng, korenbloem, eleutherococcus, echinacea. Deze fondsen worden aanbevolen om te worden gebruikt in de vorm van alcoholinfusies (met alcohol met een concentratie van 40%). Je kunt ook waterafkooksels gebruiken.

Wat te doen bij een verergering van cystitis?

Met een terugkerend beloop, chronische cystitis, frequente complicaties aan de nieren, worden corticosteroïde hormonen voorgeschreven. Corticosteroïden kunnen ook worden gebruikt als er bloed in de urine zit (hematurie). Prednisolon is bijvoorbeeld het favoriete medicijn. Het wordt voorgeschreven, te beginnen met een dosis van 10-20 mg per dag. Breng de dagelijkse dosis snel (binnen 5-7 dagen) op 60 mg, zet de behandeling 2-3 weken voort en verlaag dan geleidelijk de dosis. Het verloop van de behandeling is 5-6 weken. In totaal heeft de kuur 1500-2000 mg prednisolon nodig. Bij gebrek aan het gewenste effect worden onderhoudsdoses prednisolon (10-15 mg per dag) voorgeschreven.

Bij verergering van cystitis wordt ook magnesiumsulfaat gebruikt (intraveneuze toediening). Ongeveer 10 ml van een 25% oplossing van het medicijn wordt geïnjecteerd. Met hevige pijn. Wat niet wordt gestopt door andere medicijnen, geef verdovende pijnstillers, bijvoorbeeld chloraalhydraat. Ganglioblokkers hebben een positief effect. Bijvoorbeeld benzohexonium 10-20 mg (0,5 - 1 ml van een 2% oplossing intramusculair). Reserpine, uregit, lasix worden ook voorgeschreven om verdere complicaties te voorkomen.

Wat kan niet worden gedaan met cystitis?

We horen vaak van patiënten de vraag: wat kan niet worden gedaan met blaasontsteking? Het eerste waar u op moet letten, is dat u geen zelfmedicatie mag gebruiken. Blaasontsteking is een uiterst ernstige en gevaarlijke ziekte. Het is veel ernstiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Het gevaar is dat bij cystitis een acuut infectieus en ontstekingsproces ontstaat. Dienovereenkomstig verspreidt dit proces zich langs de stijgende paden snel naar alle urinewegen - urineleiders, nieren. Complicaties aan de nieren worden als de gevaarlijkste beschouwd, omdat het pathologische proces zich kan ontwikkelen tot necrose en de ontwikkeling van nierfalen. Een infectie die de nieren is binnengedrongen, is erg moeilijk te behandelen en leidt vaak tot invaliditeit en overlijden. Het tweede gevaar zijn de complicaties op het voortplantingssysteem. Dit is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat er een intra-uteriene infectie kan optreden en zelfs foetale sterfte of een gecompliceerde bevalling. Voor mannen aan de kant van het voortplantingssysteem is een ernstige complicatie seksuele impotentie, onvruchtbaarheid.

Het is onmogelijk om het verloop van de behandeling met cystitis te onderbreken of de dosering te verlagen, zelfs als de gezondheidstoestand is verbeterd. Verbetering van het welzijn betekent dat het ontstekingsproces is afgenomen, de symptomen zijn verdwenen, maar volledig herstel nog ver weg is. Als de behandeling wordt gestaakt, zal cystitis chronisch worden met frequente terugvallen.

U kunt antibiotische therapie niet alleen starten en stoppen. Als je het verkeerde medicijn kiest, of de behandeling stopzet zonder dat je genezen bent, zal dit leiden tot de ontwikkeling van resistentie bij de bacteriële microflora en zullen antibiotica niet meer werken.

Eet geen gekruid voedsel, gefrituurd, vettig, gerookt voedsel. Je kunt geen marinades, augurken, gerechten met veel kruiden, specerijen eten. Je mag geen alcohol drinken. Voedsel moet dieet zijn.

U mag in geen geval overkoelen.

Bovendien moet een patiënt met een voorgeschiedenis van cystitis zoveel mogelijk over zijn ziekte weten. U moet ook onthouden dat  eerste hulp bij blaasontsteking  al vereist is voordat de ambulance arriveert, dus er moet altijd een EHBO-doos met basismedicijnen bij de hand zijn.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.