^

Gezondheid

Dysfagie

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Dysfagie is een probleem bij het doorslikken van voedsel of vloeistoffen. Als het niet te wijten is aan catarre door een verkoudheid, is het een ernstig symptoom dat verder onderzoek van de patiënt (endoscopisch) rechtvaardigt om neoplasie uit te sluiten. Als een patiënt klaagt over een gevoel van een ongestold brok in de keel buiten de periode van inname van voedsel, dan is de diagnose hoogstwaarschijnlijk een staat van angst - wat globus hystericus wordt genoemd.

Een veelgehoorde klacht is het gevoel van "vast" voedsel bij de ingang van de slokdarm. Deze toestand verhindert de beweging van vloeistoffen, vast voedsel of beide vanuit de keelholte naar de maag. Dysfagie wordt geclassificeerd in orofaryngeale of slokdarm afhankelijk van het niveau waarop het optreedt. Dysfagie moet niet worden verward met globusgevoel (isterikus globe - spheresthesia) detecteren van de aanwezigheid van een brok in de keel, die geen verband houdt met de overtreding handeling van het slikken en de passage van voedsel.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Oorzaken van dysfagie

Onder de oorzaken van dysfagie zijn neoplasmata, neurologische en andere factoren.

Maligne neoplasmata

 • Slokdarmkanker
 • Maagkanker
 • Keelkanker
 • Externe druk (bijvoorbeeld longkanker)

Neurologische oorzaken

 • Boulevardverlamming (motorische neuronziekte)
 • Lateraal medullair syndroom
 • «Myasthenia gravis»
 • syringomyelia

anders

 • Goedaardige stricturen
 • Schildklier diverticulum
 • Axalazija kardii
 • Systemische sclerose
 • oesofagitis

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Faryngeal "pocket", of kieuwzak

Dit is het uitsteeksel van de hernia van het slijmvlies op de "plaats van de blootstelling van Killian" van de onderste constrictor. Dit kan een slechte adem zijn, regurgitatie van voedsel en zichtbaar op de uitstulpende zak van de nek (meestal aan de linkerkant). De diagnose wordt gesteld bij inname van barium tijdens fluoroscopie. De behandeling is chirurgisch.

Keelkanker

Patiënten met orofaryngeale tumoren melden alleen een arts wanneer de ziekte al in een vergevorderd stadium is. Symptomen: ongemak in de keel, gevoel van een knobbel in de keel, uitstralende pijn in het oor (otalgie) en lokale irritatie van de keelholte van warm of koud voedsel. Hypofaryngeale tumoren manifesteren dysfagie, veranderingen in stem, otalgie, stridor en pijn in de keelholte. De behandeling wordt meestal gecombineerd - chirurgisch, chemotherapeutisch en bestraling.

Slokdarmkanker

Slokdarmkanker gaat vaak gepaard met achalasie, Barrett's zweer, ozomisatie van de slokdarm slijmvliezen (een aandoening waarbij afschilfering van de huid plaatsvindt); het Plummer-Vinson-syndroom; patiënten met slokdarmkanker, in de regel, rook.

Dysfagie is progressief. Het is heel goed mogelijk chirurgische resectie (meer dan 5-jaars overleving - een zeldzaamheid); als een palliatieve operatie - intubatie met een speciale buis (bijvoorbeeld Celestin).

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Benigne oesofageale strictuur

Oorzaken: gastro-oesofageale reflux, ingestie van corrosieve stoffen, de aanwezigheid van vreemde lichamen in de slokdarm, trauma. Behandeling: dilatatie van de slokdarm (endoscopisch of buzhami onder anesthesie).

trusted-source[28], [29], [30], [31]

Achalasie

Tegelijkertijd is er een schending van de peristaltiek van de slokdarm met onvoldoende ontspanning van de onderste slokdarmsfincter. De patiënt kan zowel vloeibaar als dicht voedsel doorslikken, maar heel langzaam. Als de barium wordt ingenomen, ziet de radioloog dat de "tape" van de slokdarm vroeg wordt opgevuld, maar de uitzetting ervan treedt met vertraging op. Dergelijke patiënten kunnen een slechte adem hebben, evenals herhaalde longinfecties als gevolg van inademing van pathogene microben. Na miomectomie worden tot 75% van de patiënten genezen. Enige hulp wordt geboden door de pneumatische dilatatie van de slokdarm.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Plummer-Viysoa-syndroom

Dit atrofie van het slijmvlies en de groei van een speciale bindweefsel in de slokdarm tegen de achtergrond ijzergebrek bloedarmoede, is ook postkrikoidnoy (achter het ringkraakbeen) carcinoom.

Oropharyngealnia dysfagie

Orofaryngeale dysfagie is een moeilijke progressie van voedsel van de orofarynx naar de slokdarm; is te wijten aan een schending van de functie proximaal van de slokdarm.

Meestal gebeurt dit bij patiënten met neurologische aandoeningen of spieraandoeningen die de dwarsgestreepte spieren beïnvloeden. Neurologische aandoeningen omvatten de ziekte van Parkinson, beroerte, multiple sclerose, amyotrofe laterale sclerose (ziekte van Lou Gehrig), bulbaire poliomyelitis, pseudobulbaire palsy en andere CZS. Spieraandoeningen zijn onder meer dermatomyositis, myasthenia gravis en spierdystrofie.

Symptomen van dysfagie zijn aanvankelijk moeilijk slikken, nasale regurgitatie en aspiratie in de luchtpijp vergezeld door een hoest. De diagnose wordt gesteld door directe observatie van de patiënt en door video-opname van fluoroscopie van de keel van barium. Behandeling van dysfagie is gericht op de hoofdoorzaak.

oesofageale dysfagie

Slokdarmdysfagie is een moeilijke passage van voedsel door de slokdarm. Het is het resultaat van een mechanische obstructie of een motorische beperking.

Oorzaken van mechanische obstructie bevatten interne laesies van de slokdarm, zoals ulcus strictuur, slokdarmkanker en onderste esophagus membraan. Mechanische obstructie kan door externe pathologische processen veroorzaken slokdarm impactie en omvattende: een vergroot linker atrium, aorta-aneurysma, vasculaire veranderingen zoals afwijkende subclavia (dysfagie mysterieuze), retrosternale krop, cervicale bot exostose en zwelling van de borstholte, meestal longkanker . Zelden slokdarm is aangetast lymfoom of gemetastaseerde leiomyosarcoma. Toelating bijtende stoffen leidt vaak tot een uitgesproken vernauwing.

Aandoeningen van motiliteit zijn de oorzaak van dysfagie bij de schending van het gladde spierweefsel van de slokdarm (dwz schending van de peristaltiek van de slokdarm en de functie van de slokdarmsfincter). Motorische stoornissen omvatten afasie en diffuse spasmen van de slokdarm. Systemische sclerodermie kan de motorische beperking veroorzaken.

Motorische stoornissen veroorzaken dysfagie bij het nemen van vaste en vloeibare voedingsmiddelen; mechanische obstructie veroorzaakt dysfagie bij het nemen van alleen vast voedsel. Patiënten hebben de grootste moeite met het eten van vlees en brood; sommige patiënten kunnen echter geen vast voedsel nemen. Patiënten die klagen over dysfagie in de lagere slokdarm merken meestal correct de locatie van de oorzaak op, en met klachten van dysfagie in de bovenste slokdarm - vaak vaag.

Dysfagie kan intermitterend zijn (bv., Disfunctie van de onderste esophagus sfincter, onderste esophagus ring of diffuse oesofagusspasme), een snel voortschrijdende gedurende enkele weken of maanden (bijv., Kanker van de slokdarm) of vordert enkele jaren (bijv., Peptische vernauwing) . Patiënten die dysfagie veroorzaakt door ulcus vernauwingen hebben hebben meestal een voorgeschiedenis van gastro-oesofageale refluxziekte.

Dysfagie bij het nemen van vloeibaar of vast voedsel helpt motorische stoornissen te onderscheiden van obstructies. Röntgenonderzoek met een bariumkeel (met een harde broodbal vermengd met barium, meestal in de vorm van een capsule of tablet) moet worden uitgevoerd. Als de studie obstructie onthult, is aangetoond dat endoscopie (en mogelijk een biopsie) maligniteit uitsluit. Als de studie met barium negatief is of als er een vermoeden bestaat van motorische stoornissen, moeten slokdarmmotiliteitsstudies worden uitgevoerd. Behandeling van dysfagie is gericht op het elimineren van de oorzaak.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54]

Cricopharyngeale disc Coordinatie

Met cricopharyngeale disc Coordinatie, is er een inconsistente vermindering van de cryopharyngeale spier (bovenste slokdarmsfincter). Deze overtreding kan het diverticulum van een zenker veroorzaken; herhaalde aspiratie van diverticuluminhoud kan leiden tot chronische longziekte. De oorzaak kan worden weggenomen door een operatie die bestaat uit dissectie van de cryopharyngeale spier.

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62], [63], [64]

Mysterieuze dysfagie

Mysterieuze dysfagie treedt op als gevolg van samendrukking van de slokdarm door bloedvaten als gevolg van hun verschillende congenitale anomalieën.

Vasculaire abnormaliteit meestal afwijkend recht subclavia, zich vanaf de linkerzijde van de aortaboog, aortaboog verdubbeling of rechter aortaboog met linker arteriële ligament. Dysfagie kan optreden in de kindertijd of later als gevolg van atherosclerotische veranderingen in het afwijkende vat. Röntgenonderzoek met een barium keel onthult een externe compressie, maar voor de uiteindelijke diagnose is arteriografie noodzakelijk. Meestal is geen speciale behandeling vereist, maar soms is er behoefte aan chirurgische correctie.

Hoe wordt dysfagie gediagnosticeerd?

"Sleutel tot diagnose", verkregen van een anamnese

Als de patiënt in staat is om de vloeistof zo gemakkelijk en snel te drinken zoals gebruikelijk (met uitzondering van die situaties waarin dichte voedingsmiddelen heeft gehandeld op grond van de slokdarm slijmvlies), betekent dit dat de vernauwingen, en zo niet - stel je een schending van de motorische functie van de slokdarm (achalasia, neurologische events ). Als de patiënt moeilijk de werkelijke slikbewegingen kan doen, is het noodzakelijk om bulbaire verlamming te vermoeden. Als dysfagie permanent of zeer pijnlijk is, kunnen stricturen als gevolg van maligne neoplasma niet worden uitgesloten. Als tijdens de ontvangst van vloeistof uit de keel van de patiënt gorgelende geluiden worden gehoord, en de nek uitsteeksel verschijnt, is het noodzakelijk om na te denken over de aanwezigheid van "pharyngeal pocket" (voedsel uitgebraakt van zij, gooit de bovenste keelholte Division).

De pathologie van de keelholte is niet moeilijk voor differentiële diagnose. De diagnostische taak is om de aard van dysfagie te bepalen - functioneel of organisch.

Functionele dysfagie gekenmerkt door episodische of transiënte voorkomen en wordt veroorzaakt door irriterende voedsel, het grootste deel van de vloeistof, koud, warm, scherp, zuur, en anderen. Tegelijkertijd leidt niet tot aanvallen esophagism dichte voedingsmiddelen. De ernst van manifestaties verandert niet in de loop van de tijd. De tijd van voorkomen hangt niet af van het stadium van passage van voedsel door de slokdarm.

Dysfagie veroorzaakt door organische pathologie wordt gekenmerkt door langzame ontwikkeling, met geleidelijke weging. Het wordt veroorzaakt door het passeren van dicht voedsel, de moeilijkheid van het passeren van vloeistoffen wordt opgemerkt in verregaande gevallen van stenose. Het eten van voedsel met water brengt verlichting. Braken wordt al in vergaande gevallen opgemerkt; De mate van laesie kan worden bepaald aan de hand van het tijdstip van optreden, de pijn achter het borstbeen na inname van voedsel: in de cervicale regio - na 1-1,6 c; in de thoracic - na 5-6 sec; in het hart - in 7-8 c. Scherpe pijnen zijn kenmerkend voor ulceratieve oesofagitis, reflux-oesofagitis, diverticulitis, - vreemde lichamen, zijn zelden met kanker.

Dysfagie van organische aard, zelfs zeer zwak uitgedrukt, zou alarmerend moeten zijn voor kanker, omdat het de vroegste en misschien de enige van de vroege manifestaties is. Een verplicht onderzoekscomplex zou PHEGS en contrastfluoroscopie van de slokdarm moeten omvatten. In het geval van organische pathologie van aanvullende studies uitgevoerd thoracale chirurgie, of als het veld beschikbaar is, een operatie centra specialisten slokdarm en mediastinum.

Onderzoek van patiënten

Complete klinische analyse van bloed, bepaling van ESR, fluoroscopie met een slokje barium; endoscopie met biopsie; de contractiliteit van de slokdarm bestuderen (terwijl de patiënt een katheter moet inslikken met een speciale sensor).

trusted-source[65], [66], [67], [68], [69]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.