^

Gezondheid

Doofheid bij kinderen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Hoewel tijdelijk gehoorverlies of doofheid bij kinderen door de aanwezigheid van effusie in de middenoorholte ("gelijmd oor") vrij vaak voorkomt, komt permanente doofheid veel minder vaak voor (bij baby's, ongeveer 1-2 per 1000 kinderen).

Maar het is belangrijk om te onthouden dat kinderen van jongs af aan getroffen zijn, ze alle mogelijke hulp moeten bieden om het gehoor te herstellen, zodat deze kinderen leren praten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Oorzaken van doofheid bij kinderen

  • Erfelijke oorzaken van doofheid bij kinderen: syndromen van Wardenburg, Klippel-Feil en Treacher-Collins, evenals mucopolysaccharidose.
  • Overgenomen in utero: maternale infectie [rodehond, influenza, glandulaire koorts (infectieuze mononucleosis), syfilis], het gebruik van ototoxische geneesmiddelen.
  • Perinatale oorzaken van doofheid bij kinderen: anoxie, geboortetrauma, hersenverlamming, nucleaire geelzucht (bilirubine encefalopathie).
  • Postnataal: epidemische parotitis, meningitis, ototoxische geneesmiddelen, lood.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Detectie van doofheid bij kinderen

Het hoorvermogen moet bij alle kinderen op de leeftijd van 8 maanden worden gecontroleerd. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan kinderen met een familiegeschiedenis van slechthorende kinderen en met de aanwezigheid van prenatale, postnatale en natayanyh risicofactoren die kunnen leiden tot gehoorverlies, omdat deze zijn de kinderen van 10 keer meer kans (in vergelijking met de normale populatie) lijdt aan een handicap. Kinderen tot 7 maanden oud is nu algemeen netestiruyut tijdens de hoorzitting, hoewel ze de neiging terug te deinzen in antwoord op deze of andere auditieve stimuli. Voor kinderen van 7 maanden tot 1 jaar gehoor getest als volgt: Het kind zit op de schoot van zijn moeder, en voor hen zit een persoon die van tijd tot tijd het gezicht van een kind te houden in de middellijn. Testen wordt op een afstand van 1 m achter de moeder en controleert afwisselend elk oor van het kind. Laagfrequente geluiden reproduceren meestal de stem van de spreker, hoogfrequente geluiden - de rammelaar van een kind. Een ritselend papier geeft meestal een breed scala aan geluidsstimuli. Raadpleeg een specialist als u twijfelt over het gehoor van het kind. Op de leeftijd van 12 maanden tot 2 jaar bij kinderen is het meestal moeilijk om het gehoor te testen. Na 3 jaar kunnen auditieve tests worden uitgevoerd met behulp van audiometrie met zuivere tonen.

Objectieve gehoortests kunnen worden uitgevoerd met behulp van tympanometrie en "geïnduceerde respons-audiometrie", terwijl de opname-elektrode achter het oor, in de uitwendige gehoorgang of in het trommelvlies is geplaatst. Het oor wordt gestimuleerd met geluidsstimuli en de respons wordt geregistreerd als een curve van een bepaalde amplitude, met pieken van een bepaalde hoogte die naar de computer worden verzonden. (Gewoonlijk gebeurt dit in een speciaal akoestisch laboratorium.)

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Behandeling van doofheid bij kinderen

Als de minderwaardigheid van het horen bij een kind wordt bevestigd, dan moet de behandeling gericht zijn op een dergelijke verbetering van de hoorzitting die het mogelijk zou maken om het kind een omgangstaal te leren en in de toekomst ook een opleiding te volgen. Leraren die kinderen met een verminderd gehoor leren, hebben ongetwijfeld veel vooruitgang geboekt op dit gebied. Gehoorformules en afbeeldingen moeten vaak worden gewijzigd, zodat kinderen ze gemakkelijker kunnen absorberen. Ouders van deze kinderen moeten uitleggen dat het heel belangrijk is om zoveel mogelijk met het kind te praten. Zulke kinderen kunnen op normale scholen worden opgeleid, maar daarnaast moeten leraren van dovenscholen ook naar school gaan. Kinderen met gedeeltelijke doofheid kunnen oefenen in gespecialiseerde klassen van gewone scholen of op scholen voor doven - het hangt allemaal af van de individuele kenmerken van het kind.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.