^

Gezondheid

A
A
A

Dengue-koorts

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Dengue-koorts is een acute, met aromovirus besmettelijke arbovirus-infectieziekte met een overdraagbaar mechanisme van overdracht van de ziekteverwekker, gebruikelijk in landen van de tropische en subtropische gordel.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Epidemiologie

De bron van de veroorzaker van infectie is een zieke persoon en apen, van wie de ziekte latent kan zijn.

In endemische gebieden zijn er natuurlijke brandpunten van de ziekte waarin het virus circuleert tussen apen, makien, eekhoorns, vleermuizen en mogelijk andere zoogdieren. Vectoren - muggen soort Aedes (A. Aegypti, A. Albopictus, A. Cutellaris, A. Polinesiensis), kan een bepaalde rol te spelen genera muggen Anopheles en Sileh.

Muggen van het geslacht Aedes na bloedzuigende infecties worden infectieus in 8-12 dagen, afhankelijk van de temperatuuromstandigheden. Hun vermogen om te infecteren wordt gedurende het hele leven gehandhaafd, d.w.z. 1-3 maanden, maar bij een luchttemperatuur van minder dan 22 ° C vermenigvuldigt het virus zich niet in de mug, dus de knokkelkoorts is kleiner dan het bereik van mugvectoren en is beperkt tot 42 ° N en 40 ° S.

Infectie van een persoon in endemische regio's leidde tot de vorming van persistente antropponische infectiehaarden, ongeacht de natuurlijke omstandigheden. Bij deze uitbraken is de bron van de ziekteverwekker een zieke die bijna een dag voor het begin van de ziekte besmettelijk wordt en tijdens de eerste 3-5 dagen van de ziekte besmettelijk blijft.

De belangrijkste drager van de ziekteverwekker in de menselijke populatie is de mug A. Aeguti, die in de menselijke woning woont. Een vrouwelijke mug bijt een persoon in de middag. De mug is het meest actief bij een temperatuur van 25-28 ° C, bij dezelfde temperatuur bereikt zijn overvloed een maximum en de timing van de infectiviteit na het bloedzuigen is minimaal. Een persoon is zeer gevoelig voor knokkelkoorts. Infectie treedt zelfs met een enkele muggenbeet op. Bij de mens kan elk van de vier soorten virus een klassieke vorm van knokkelkoorts en hemorrhagische koortsknokkelkoorts veroorzaken. Immuniteit na de overgedragen ziekte is kortdurend, duurt meerdere jaren, type-specifiek, dus na de overgedragen ziekte blijft de persoon vatbaar voor andere serotypen van het virus. Grote epidemieën worden altijd geassocieerd met een afwijking van een type virus dat niet kenmerkend is voor deze regio of in regio's (landen) waar er geen endemische morbiditeit is. Klassieke knokkelkoorts en knokkelkoorts bij Dengue zijn significant verschillend. Klassieke dengue wordt waargenomen bij lokale bewoners, meestal kinderen en bezoekers van elke leeftijd, en Dengue hemorrhagic fever wordt voornamelijk veroorzaakt door kinderen. Pieken van morbiditeit vallen onder twee leeftijdsgroepen: tot 1 jaar oud, met passieve immuniteit tegen een ander type virus, en kinderen van 3 jaar oud die hersteld zijn van klassieke dengue. In de eerste groep wordt de immuunrespons gevormd door het type primaire, in de tweede groep door het type van de tweede groep. Dengue hemorragische koorts in ernstige vorm - dengue shock syndroom ontwikkelt zich meestal na infectie met een tweede type van het virus infectie bij kinderen die in het verleden dengue veroorzaakt door een virus I, III of type IV had ondergaan. Aldus tijdens een epidemie in Cuba in 1981 werd gevonden dat meer dan 98% van patiënten met ernstig verloop van de ziekte en dengue shock syndroom zijn geassocieerd met infectie met virus type II antilichamen voorraadvirus I type.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Oorzaken knokkelkoorts

De oorzaak van knokkelkoorts is arbovirus, dat behoort tot het geslacht Flavivirus, de familie Feaviviridae. Het genoom wordt voorgesteld door enkelstrengs RNA. De afmeting van het virion is 40-45 nm. Heeft een extra supercapside-schaal, die wordt geassocieerd met antigene en hemagglutinerende eigenschappen. De milieustabiliteit is gemiddeld, goed bij lage temperaturen (-70 ° C) en in de gedroogde toestand behouden: gevoelig voor formaline en ether, geïnactiveerd wanneer behandeld met proteolytische enzymen en verwarmd tot 60 ° C. Er zijn vier antigene serotypen van het dengue-virus: DEN I, DEN II, DEN III, DEN IV. Het dengue-virus wordt overgedragen aan de mens door middel van muggenbeten en behoort daarom tot de ecologische groep van arbovirussen. De uitgesproken afhankelijkheid van het klinische beeld van het serotype van het virus is niet vastgesteld. Het virus heeft een zwakke cytopathische activiteit. De replicatie ervan vindt plaats in het cytoplasma van de aangetaste cellen. Bij apen veroorzaakt het een asymptomatische infectie met de vorming van langdurige immuniteit. Het virus is pathogeen voor pasgeboren witte muizen bij infectie in de hersenen of intraperitoneaal. Het virus vermenigvuldigt zich in culturen van nierweefsels van apen, hamsters, testikels van apen, en ook op de lijnen van cellen HeLa, KB en menselijke huid.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Ziekteverwekkers

Pathogenese

Infectie treedt op wanneer gebeten door een geïnfecteerde mug. Primaire replicatie van het virus vindt plaats in regionale lymfeknopen en vasculaire endotheelcellen. Aan het einde van de incubatieperiode ontwikkelt zich viremie, gepaard gaand met koorts en intoxicatie. Als gevolg van viremie worden verschillende organen en weefsels aangetast. Het is met orgaanschade dat de herhaalde golf van koorts is geassocieerd. Herstel is geassocieerd met de accumulatie in het bloed van complementbindende en virale neutraliserende antilichamen, die meerdere jaren aanhouden.

Een vergelijkbaar patroon van pathogenese is kenmerkend voor klassieke dengue, die zich ontwikkelt in afwezigheid van eerdere actieve of passieve immuniteit.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Symptomen knokkelkoorts

Symptomen van knokkelkoorts kunnen afwezig zijn of voorkomen als ongedifferentieerde koorts, knokkelkoorts of hemagrhagische dengue.

In klinisch uitgedrukte gevallen duurt de incubatietijd van dengue-koorts 3 tot 15 dagen, vaker 5-8 dagen. Er zijn klassieke, atypische hemorragische koorts van Dengue (zonder het schoksyndroom van dengue en bijhorende).

Klassieke knokkelkoorts begint met een korte prodromale periode. Houd daarbij rekening met malaise, conjunctivitis en rhinitis. De prodromale periode is echter vaker afwezig. Symptomen van knokkelkoorts beginnen met een afkoeling, een snelle temperatuurstijging tot 38-41 C, 3-4 dagen aanhouden (de beginperiode van de ziekte). Patiënten klagen over hevige hoofdpijn, pijn in de oogbollen, vooral bij bewegen, spieren, grote gewrichten, wervelkolom, onderste ledematen. Dit leidt tot problemen bij elke beweging, immobiliseert de patiënt (de naam van de ziekte komt van de Engelse "dandy" - medische brancard). Bij ernstige ziekten zijn, samen met ernstige hoofdpijn, braken, onzin en bewustzijnsverlies mogelijk. De slaap is gestoord, de eetlust verslechtert, de bitterheid verschijnt in de mond, zwakte en algemene malaise zijn uitgesproken.

Reeds vanaf de eerste dag van de ziekte verandert het uiterlijk van de patiënt: het gezicht is duidelijk hyperemisch, de injectie van bloedvaten van de sclera, hyperemie van het bindvlies komt tot uitdrukking. Vaak verschijnt op het zachte gehemelte enantheem. De taal is opgelegd. De ogen zijn bedekt vanwege fotofobie. De lever is vergroot, maar geelzucht is niet waargenomen. Kenmerkende toename van perifere lymfeklieren. Tegen het einde van 3 dagen of op de 4e dag daalt de temperatuur naar normaal. De periode van apyrexia duurt meestal 1-3 dagen, daarna stijgt de temperatuur weer tot hoge cijfers. Bij sommige patiënten wordt geen apyrexie waargenomen op het hoogtepunt van de ziekte. Een kenmerkend symptoom is exantheem. De uitslag verschijnt meestal op de 5e tot de 6e dag van de ziekte, soms eerder, eerst op de borst, het binnenoppervlak van de schouders, en vervolgens verspreid naar de romp en ledematen. Karakteristieke gevlekte papulaire uitslag, die vaak gepaard gaat met jeuk, laat zichzelf na het schillen achter.

De totale duur van de koorts is 5-9 dagen. In het hemogram in de beginperiode - matige leukocytose en neutrofilie. Later - leukopenie, lymfocytose. Mogelijke proteïnurie.

Met een atypische koorts, wordt dengue waargenomen koorts, anorexia. Hoofdpijn, myalgie, efemere uitslag, polyadenopathie ontbreekt. De duur van de ziekte is niet langer dan 3 dagen.

Dengue hemorrhagic fever heeft typische symptomen, waarvan 4 hoofdsymptomen worden onderscheiden: hoge koorts, bloedingen, hepatomegalie en circulatoire insufficiëntie.

Hemorrhagic koorts van dengue begint met een plotselinge toename van de lichaamstemperatuur tot 39-40 C, ernstige rillingen, hoofdpijn, hoesten, faryngitis. In tegenstelling tot klassieke dengue worden myalgie en artralgie zelden waargenomen. In ernstige gevallen ontwikkelt prostaat zich snel. Gekenmerkt door ernstige hyperemie en wallen in het gezicht, schittering van de ogen, hyperemie van alle zichtbare vliezen. Vaak wordt scarlatine-achtige roodheid van het hele lichaam opgemerkt, waartegen een stipte uitslag is, voornamelijk op de extensoroppervlakken van de ellebogen en kniegewrichten. In de komende 3-5 dagen van de ziekte lijkt korepodobnaya fragmentarisch-papulaire of scarlet-achtige uitslag op het lichaam, en vervolgens - op de ledematen en het gezicht. Markeer pijn in het epigastrische gebied of door de hele buik, vergezeld van herhaaldelijk braken. De lever is pijnlijk, vergroot.

Na 2-7 dagen neemt de lichaamstemperatuur vaak af tot normale of lage niveaus, de symptomen van dengue-koorts kunnen achteruitgaan, herstel komt. In ernstige omstandigheden verslechtert de toestand van de patiënt. Het meest voorkomende hemorragische teken is een positieve test met een tourniquet (de meeste patiënten hebben kneuzingen op de injectieplaatsen). Op de huid zijn er petechiën, onderhuidse bloeding, bloeding. Het aantal bloedplaatjes aanzienlijk verminderd, de hematocriet stijgt met 20% of meer. Karakteristieke ontwikkeling van hypovolemische shock.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33]

Waar doet het pijn?

Stages

Mate van

Klinische kenmerken

Gld

 

Ik

Koorts, vergezeld van niet-specifieke symptomen, De enige manifestatie van bloeding is een positief testresultaat met een tourniquet (tourniquet-test)

II

Symptomen van graad III + spontane bloeding (intradermaal, gom, gastro-intestinaal)

Shock Dengue-syndroom

III

Symptomen van 2e graad + bloedsomloop insufficiëntie uitgedrukt door frequente en zwakke pols, verlaging van polsdruk of hypotensie, koude en vochtige huid en opwinding

IV

Symptomen van III graad + diepe shock, waarbij het onmogelijk is om de bloeddruk te bepalen (AD - 0),

In ernstige gevallen, na meerdere dagen van hoge koorts, verslechtert de toestand van de patiënt plotseling. Tijdens de temperatuurdaling (tussen de 3e en de 7e dag van de ziekte) verschijnen er tekenen van verstoring van de bloedsomloop: de huid wordt koud, gezwollen, gekleurd, vaak gemarkeerd door cyanose van de huid rond de mond en verhoogde hartslag.

De polsslag komt frequent voor, de patiënten zijn rusteloos, klagen over pijn in de buik. Sommige patiënten worden geremd, maar dan ontwikkelen ze opwinding, waarna de kritieke fase van shock optreedt. De toestand verslechtert geleidelijk. In het voorhoofd en de distale delen van de ledematen verschijnt een petechiale uitslag, de bloeddruk daalt scherp, de amplitude neemt af, de pols wordt slapper, tachycardie en kortademigheid worden slechter. De huid is koud, vochtig, cyanose groeit. Op de 5e-6e dag is er bloederig braken, melena, convulsies. De duur van de schok is niet geweldig. De patiënt kan binnen 12-24 uur overlijden of snel herstellen na de bijbehorende anti-shockmaatregelen. Herstel met hemorrhagische koorts Dengue met een schok of zonder shock komt snel en verloopt zonder complicaties. Een gunstig prognostisch teken is het herstel van de eetlust.

Het onderzoek van het bloed waargenomen trombocytopenie, hoge hematocriet, protrombine rek (eenderde van de patiënten) en tromboplastinetijd (de helft van de patiënten), gemofibrinogenemiyu het verschijnen in het bloed van fibrine afbraakproducten, metabole acidose. Bijna altijd wordt de hemoconcentratie genoteerd (wat wijst op een verlies van plasma), zelfs bij patiënten zonder shock. Het aantal leukocyten varieert van leukopenie tot een kleine leukocytose. Vaak is er lymfocytose met atypische lymfocyten.

Sommige patiënten observeren symptomen van knokkelkoorts, zoals beschadiging van het CZS, namelijk: convulsies, spasmen en langdurige (meer dan 8 uur) verminderde bewustzijn.

Dengue-koorts kan worden gecompliceerd door shock, longontsteking, encefalitis, meningitis, psychose, polyneuritis.

trusted-source[34], [35]

Vormen

Er zijn twee klinische vormen van de ziekte: klassiek en hemorragisch (schoksyndroom dengue).

Klassieke dengue-koorts (synoniemen - dengue, ribbenkoorts) wordt gekenmerkt door een koorts met twee golven, artralgie, myalgie, exantheem. Polyadenitis, leukopenie en goedaardig verloop van de ziekte.

Dengue hemorragische koorts ( ferbis hemorragka dengue, synoniem - dengue-shocksyndroom) wordt gekenmerkt door het ontstaan van trombi syndroom, schokken en mortaliteit.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41]

Diagnostics knokkelkoorts

Diagnose van dengue-koorts volgens WHO-criteria is gebaseerd op de volgende symptomen:

  • snelle stijging van de temperatuur tot 39-40 ° C, aanhoudend gedurende 2-7 dagen;
  • het optreden van tekenen van trombohemorragisch syndroom (petechiën, purpura, bloeding, bloeding):
  • vergroting van de lever;
  • trombocytopenie (minder dan 100 h1010 9 / l), verhoging van hematocriet met 20% en meer;
  • ontwikkeling van shock.

De eerste twee klinische criteria in combinatie met trombocytopenie en hemoconcentratie of verhoogde hematocriet zijn voldoende om denguememorrhagische koorts te diagnosticeren.

Het is ook noodzakelijk om rekening te houden met de epidemiologische geschiedenis (verblijf in het endemische gebied).

Diagnose van Dengue (staafvorm) gebaseerd op de aanwezigheid van kenmerkende symptomen: pijn in gewrichten en spieren, twee-golf koorts, uitslag, lymfadenopathie, okoloorbitalnaya en hoofdpijn.

Met klassieke knokkelkoorts kunnen milde manifestaties van hemorrhagische diathese niet voorkomen die niet voldoen aan WHO-criteria. In deze gevallen wordt dengue koorts met hemorrhagic syndroom gediagnosticeerd, maar niet dengue hemorragische koorts.

Diagnose van dengue-koorts is gebaseerd op virologische en serologische onderzoeken. Er zijn twee hoofdmethoden voor het diagnosticeren van dengue-koorts: virusisolatie en detectie van een toename in de titer van antilichamen tegen het dengue-virus (in gepaarde bloed-sera in RSK, RTGA, PH-virussen). Isolatie van het virus geeft meer nauwkeurige resultaten, maar voor dit soort onderzoek is een speciaal uitgerust laboratorium vereist. Serologische tests zijn veel eenvoudiger en ze nemen minder tijd in beslag. Kruisreacties met andere virussen zijn echter mogelijk. Dit kan de oorzaak zijn van fout-positieve resultaten.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Welke tests zijn nodig?

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose van knokkelkoorts (klassieke vorm) wordt uitgevoerd met influenza, mazelen, flebotomale koorts.

Dengue-koorts (hemorragische vorm) onderscheidt zich van meningococcemia, sepsis, tropische malaria, Chikungunya-koorts en andere hemorragische koortsen.

Indicaties voor raadpleging van andere specialisten

Met de ontwikkeling van shock - consultatie resuscitator, neurologische complicaties (stoornissen van het bewustzijn, convulsies) - een neuroloog.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling knokkelkoorts

Er is geen etiotropische behandeling voor dengue-koorts. Hoge koorts en braken veroorzaken dorst en uitdroging, dus patiënten moeten zoveel mogelijk vloeistoffen drinken. Met hemorragische koorts Dengue zonder shock, rehydratatietherapie, voornamelijk oraal, wordt uitgevoerd. Patiënten moeten zorgvuldig worden gecontroleerd om vroege tekenen van shock te identificeren.

Patiënten moeten onmiddellijk in het ziekenhuis worden opgenomen als een van de volgende tekenen en symptomen van shock aanwezig is:

  • opwinding of remming;
  • koude ledematen en cyanose rond de mond;
  • gevaste zwakke pols;
  • verlaagde polsdruk of hypotensie;
  • een sterke toename van hematocriet.

Verhoogde hematocriet, de ontwikkeling van acidose - een indicatie voor parenterale toediening van alkalische en polyionische oplossingen. Bij shock is injectie van plasma- of plasmasubstituten geïndiceerd. In de meeste gevallen is het nodig om per 1 kg lichaamsgewicht niet meer dan 20-30 ml plasma te injecteren. De introductie van de vloeistof moet met een constante snelheid (10-20 ml / kg / uur) worden voortgezet tot er een duidelijke verbetering is in ademhaling, hartslag en temperatuur. Als substituut voor plasma is dextran 40 effectief en is zuurstofbehandeling aangewezen. De effectiviteit van glucocorticoïden, heparine, is twijfelachtig. De substitutiebehandeling voor dengue-koorts wordt gestopt wanneer de hematocriet wordt verlaagd tot 40%. Bloedtransfusie is niet geïndiceerd. Antibiotica worden voorgeschreven in het geval van hechting van bacteriële complicaties. Onder gunstige omstandigheden treedt een volledig herstel op.

Geschatte voorwaarden voor arbeidsongeschiktheid

Bepaal individueel afhankelijk van het ziektebeeld, de aanwezigheid van complicaties.

trusted-source[49], [50], [51], [52], [53], [54]

Klinisch onderzoek

Dengue-koorts vereist geen dispensary-follow-up.

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59], [60]

Het voorkomen

Dengue-koorts wordt voorkomen met behulp van activiteiten die de vernietiging van muggen en de neutralisatie van lokalisatiesites voor hun nakomelingen omvatten. Gebruik individuele beschermingsmiddelen tegen muggen. Raam- en deuropeningen. Noodpreventie van dengue-koorts is betrokken bij het gebruik van een specifiek immunoglobuline of immunoglobuline uit het plasma van donoren die in endemische gebieden leven.

trusted-source[61], [62], [63], [64], [65], [66]

Prognose

Klassieke knokkelkoorts heeft meestal een gunstige prognose, letaliteit met hemorrhagische koorts Dengue - tot 40%, met adequate therapie - 5-10%. De hoogste mortaliteit bij kinderen jonger dan 1 jaar.

trusted-source[67], [68], [69], [70], [71]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.