^

Gezondheid

Calciumgluconaat

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 14.08.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Calciumgluconaat is een calciummedicijn, beschouwd als een mineraal supplement.

trusted-source[1], [2], [3]

Indicaties Calciumgluconaat

Het wordt gebruikt om veel pathologieën te behandelen.

Bij ziekten waartegen hypocalciëmie wordt waargenomen, een toename van de permeabiliteit van de celwanden, evenals een verstoring van de permeabiliteit van zenuwimpulsen in de spieren.

Wanneer hypoparathyreoïdie (latente tetanie en osteoporose), Calciferol metabole stoornissen (bij ziekten zoals spazmofiliya rachitis en osteomalacie) en hyperfosfatemie bij patiënten met chronische nierinsufficiëntie gradueel.

Met de verhoogde behoefte van het lichaam aan calcium (tijdens de intensieve groei van adolescenten, tijdens zwangerschap of borstvoeding), calciumgebrek in geconsumeerd voedsel, calciummetabolisme-stoornissen tijdens postmenopauzale ontwikkeling en voorbij botbreuken.

Bij verhoogde calciumuitscheiding (vanwege langdurige bedrust, chronische vorm van diarree en ook vanwege hypocalciëmie door langdurig gebruik van anticonvulsiva, diuretica of SCS).

Als middel van gecombineerde behandeling: bij bloedingen met verschillende oorsprong, alsmede allergieën (zoals netelroos met serumziekte en bovendien koortssyndroom, angio-oedeem en pruritische dermatosen typen), longtuberculose, astma, degeneratieve zwelling alimentaire type. Bovendien als in parenchymateuze hepatitis type, eclampsie, nefritis en levertoxiciteit.

In de vorm van tegengif bij vergiftiging oxaalzuur of magnesiumzouten oplosbare zouten van fluorwaterstofzuur (door interacties met medicatie voor het vormen van niet-toxische oplosbare bestanddelen: fluoride, en die calciumoxalaat).

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Vrijgaveformulier

De afgifte vindt plaats in tabletten, in een hoeveelheid van 10 stuks in de blisterverpakking. Het pakket bevat 3 of 10 blisters met tabletten.

Calciumgluconaat-gezondheid (gestabiliseerd) wordt vervaardigd in de vorm van een medische oplossing voor zowel intramusculaire als intraveneuze procedures. Vrijgave in ampullen van volume 1, 2 of 3, evenals 5 of 10 ml. Het geneesmiddelpakket bevat 10 ampullen.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Farmacodynamiek

Calciumgluconaat is het calciumzout van het aldonzuur, dat 9% calcium bevat. Calciumionen zijn deelnemers aan de processen van het uitvoeren van zenuwimpulsen, en naast deze reductie van skeletale en gladde spieren en het werk van het myocardium. Ze zijn ook betrokken bij de processen van bloedopname en zijn erg belangrijk in de vorming van botweefsel en de stabiele werking van andere organen met systemen. De indices van calciumionen in het bloed nemen af met de ontwikkeling van verschillende ziekten. De uitgesproken vorm van hypocalcemie leidt tot de ontwikkeling van tetanie.

Naast de behandeling van hypocalciëmie, vermindert het medicijn de vasculaire permeabiliteit, heeft het ontstekingsremmende, anti-allergische en hemostatische eigenschappen en vermindert het exsudatie. Calciumionen zijn een plastic materiaal dat nodig is voor de tanden en het skelet, ze nemen deel aan veel enzymprocessen, corrigeren de snelheid van impulsoverdracht langs de zenuwen en beïnvloeden ook de doorlaatbaarheid van de celwanden.

Calciumionen zijn nodig om impulsen in de spieren en zenuwuiteinden uit te voeren en ook om de contractiele activiteit van het myocardium te ondersteunen. Calciumgluconaat heeft een zwak lokaal effect, in tegenstelling tot calciumchloride-medicatie.

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Farmacokinetiek

Na orale toediening van de tablet wordt de werkzame stof gedeeltelijk geabsorbeerd, voornamelijk in de dunne darm. Piekplasmawaarden worden genoteerd na een periode van 1,2 - 1,3 uur.

De halfwaardetijd van calciumionen uit het plasma is 6,8-7,2 uur. Het medicijn kan door de placenta gaan en doordringen in de moedermelk.

Uitscheiding vindt plaats met urine en uitwerpselen.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Dosering en toediening

Gebruik Calcium Gluconaat moet vóór het eten oraal worden ingenomen. Het is vereist om op de ontvangen tablet te kauwen of deze voorlopig te malen om het te malen.

Enkelvoudige doses:

 • voor adolescenten ouder dan 14 jaar en volwassenen - 1-3 g (met 2-6 tabletten);
 • kinderen van 3-4 jaar - 1 g (2 tabletten innemen);
 • kinderen van 5-6 jaar - 1-1,5 g (2-3 tabletten innemen);
 • kinderen binnen 7-9 jaar - 1,5-2 gram (3-4 tabletten);
 • kinderen van 10-14 jaar - 2-3 gram (met 4-6 tabletten).

U moet de pil 2-3 maal daags innemen.

Ouderen mogen een dag niet meer dan 2 gram medicatie innemen (4 tabletten).

De duur van de kuur wordt voorgeschreven door de behandelend arts en is afhankelijk van de gezondheidstoestand van de patiënt.

Het geneesmiddel in de vorm van een oplossing wordt toegediend in / m of in / in werkwijzen.

Vóór de injectie moet de ampul met de oplossing worden verwarmd tot de lichaamstemperatuur. Het geneesmiddel wordt gedurende 2-3 minuten langzaam geïnjecteerd.

Adolescenten van 14 jaar en volwassenen hebben injecties nodig van 5-10 ml oplossing die elke dag of met tussenpozen van 1-2 dagen worden toegediend (de frequentie van toediening hangt af van de gezondheidstoestand en de aard van het beloop van de ziekte).

Drugsoplossing voor kinderen wordt uitsluitend in / in de methode toegediend en de grootte van het toegediende gedeelte is afhankelijk van de leeftijd:

 • zuigelingen tot zes maanden - 0,1-1 ml;
 • in de periode van 0,5-1 jaar - 1-1,5 ml;
 • binnen de limieten van 1-3 jaar - 1,5-2 ml;
 • kinderen van 4-6 jaar oud - 2-2,5 ml;
 • in de periode van 7-14 jaar - 3-5 ml.

Als de voltooide injectie-oplossing een dosering heeft van minder dan 1 ml, moet deze met een oplossing van natriumchloride (0,9%) of glucoseoplossing (5%) op het vereiste volume van de spuit worden gebracht.

trusted-source[35], [36], [37]

Gebruik Calciumgluconaat tijdens zwangerschap

Gebruik Calciumgluconaat is alleen mogelijk als het waarschijnlijke voordeel voor de moeder groter is dan het risico van het verschijnen van negatieve reacties bij de foetus. Bepaal deze verhouding kan alleen een arts zijn.

Het medicijn kan in de moedermelk terechtkomen, dus het wordt niet aanbevolen om medicijnen te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding.

Contra

Onder de contra-indicaties:

 • intolerantie voor elementen van een medicijn;
 • hypercalciëmie, evenals hypercalciurie van uitgesproken type;
 • giperkoagulyatsiya;
 • neiging om bloedstolsels te vormen;
 • ernstige vorm van atherosclerose;
 • verhoogde bloedcirculatie;
 • nefrourolithiasis van het calciumtype;
 • nierfalen in ernstige vorm;
 • sarcoïdose;
 • het gebruik van digitalis betekent.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Bijwerkingen Calciumgluconaat

Vaak wordt de medicatie zonder complicaties getolereerd, maar soms kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • overtredingen in het CAS-gebied: de ontwikkeling van bradycardie;
 • Aandoeningen van metabole processen: het optreden van hypercalciurie of hypercalciëmie;
 • problemen met de functie van het maag-darmkanaal: het optreden van constipatie of diarree, braken met misselijkheid en naast deze epigastrische pijn. In het geval van langdurige inname van grote doses geneesmiddelen in de darm kunnen calciumstenen worden gevormd;
 • schade aan het plasssysteem: problemen met de nierfunctie (verhoogde plassen, evenals zwelling op de benen);
 • immuunmanifestaties: u kunt allergieën verwachten.

De hierboven beschreven symptomen gaan snel over na een verlaging van de dosering of het stoppen van het drugsgebruik.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34]

Overdose

In het geval van langdurige inname van calciumgluconaat in grote porties kan hypercalciëmie optreden, waartegen calciumzouten in het lichaam worden afgezet. Het risico op hypercalciëmie neemt toe met combinatietherapie met grote doses calciferol of derivaten daarvan.

Onder de tekenen van hypercalciëmie: een gevoel van zwakte en slaperigheid, buikpijn, obstipatie met misselijkheid en braken. Daarnaast ontwikkelt zich anorexia, polyurie met polydipsie, een gevoel van geïrriteerdheid en verhoogde vermoeidheid, een staat van depressie, slechte gezondheid en uitdroging. U kunt ook de ontwikkeling van myalgie verwachten, onregelmatigheden in het ritme van de hartslag, gewrichtspijn en verhoogde bloeddruk.

Wanneer behandeling nodig is om het geneesmiddel te annuleren. Bij sterke overdosering - calcitonine in een hoeveelheid van 5-10 IU / kg / dag parenteraal (geneesmiddel moet worden verdund 0,9% oplossing van natriumchloride (500 ml)) - In / infuus gedurende 6 uur. U kunt ook een methode voor langzame straalinjectie IV gebruiken: 2-4 keer per dag.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Interacties met andere geneesmiddelen

Het medicijn vermindert de absorptiesnelheid van etidronaat (en ander bisfosfonaat) en estramustine, en ook chinolonen en tetracyclische stoffen, fluoridemedicijnen en ijzerpreparaten voor orale toediening. Daarom moeten ze worden ingenomen met tussenpozen van minimaal 3 uur.

Calciumgluconaat verzwakt de werkzaamheid van fenytoïne.

In het geval van combinatie met calciferol of zijn derivaten, wordt een toename in de mate van calciumabsorptie waargenomen. Cholestyramine vermindert de calciumabsorptie in het maagdarmkanaal.

Als gevolg van de combinatie met hartglycosiden zijn hun cardiotoxische eigenschappen versterkt.

Door de gelijktijdige toediening van thiazidediuretica kan de kans op hypercalciëmie toenemen.

Het geneesmiddel kan het effect van calcitonine tijdens hypercalciëmie verzwakken, evenals het niveau van biologische beschikbaarheid van de fenytoïne-substantie. Samen met dit heeft het het effect van het blokkeren van de kanalen van Ca.

Tijdens gecombineerd gebruik met kinidine kan intraventriculaire geleiding worden geremd, evenals een toename van de toxische eigenschappen van deze stof.

Vormt slecht oplosbare of onoplosbare calciumzouten met salicylaten, carbonaten en sulfaten.

Absorptie van calcium uit het spijsverteringskanaal kan worden verminderd door bepaalde voedingsmiddelen te eten - zoals zemelen en rabarber, evenals spinazie en ontbijtgranen.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50]

Opslag condities

Calciumgluconaat moet uit de buurt van kleine kinderen worden gehouden. De temperatuur tijdens opslag mag 25 ° C niet overschrijden.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55]

Speciale instructies

beoordelingen

Calciumgluconaat wordt het vaakst gebruikt bij de behandeling van allergieën - dit wordt aangetoond door de meeste beoordelingen. Het medicijn wordt voorgeschreven voor volwassenen en baby's. Veel patiënten beschouwen het als een zeer effectief alternatief voor duurdere geneesmiddelen.

Om de tekortkoming in het lichaam van calcium te compenseren, worden vaak pillen gebruikt, hoewel soms soms een oplossing wordt toegediend die in / m of in / in de methode wordt toegediend.

Met betrekking tot I / m-injecties van het medicijn wordt gesteld dat dergelijke injecties eerder pijnlijk zijn en dat pijn gewoonlijk niet verschijnt tijdens de procedure, maar daarna.

De beoordelingen laten ook zien dat de introductie van de IV / IV-oplossing gemakkelijker wordt getolereerd dan de / m-injecties. Het is ook noodzakelijk om rekening te houden met het feit dat het na een dergelijke injectie onmogelijk is om scherp te stijgen, het wordt aanbevolen om een tijdje te gaan liggen.

Hoewel injecties van het medicijn zeer pijnlijk zijn, is het zeer effectief bij de behandeling van roze korstmossen, allergische symptomen, en daarnaast, met overvloedige menstruatie, herpes met een langwerkende angina en andere ziekten.

Zwanger calciumgluconaat helpt de krampen die zich in de benen voordoen aanzienlijk verzwakken en versterkt ook de tanden met de nagels.

Het is vereist om te onthouden dat dit een medicamenteuze remedie is, dus het kan alleen door een arts worden voorgeschreven.

trusted-source[56], [57], [58], [59]

Houdbaarheid

Calciumgluconaat mag worden gebruikt in de periode van 5 jaar vanaf de datum van afgifte van het geneesmiddel.

trusted-source[60], [61], [62], [63]

Aandacht!

Om de perceptie van informatie te vereenvoudigen, werd deze instructie voor het gebruik van het medicijn "Calciumgluconaat" vertaald en gepresenteerd in een speciale vorm op basis van de officiële instructies voor medisch gebruik van het medicijn. Lees vóór gebruik de annotatie die rechtstreeks naar de medicatie is gekomen.

Beschrijving verstrekt voor informatieve doeleinden en is geen handleiding voor zelfgenezing. De behoefte aan dit medicijn, het doel van het behandelingsregime, de methoden en dosering van het medicijn wordt uitsluitend bepaald door de behandelende arts. Zelfmedicatie is gevaarlijk voor je gezondheid.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.