^

Gezondheid

Bloedduur (volgens Duke)

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De duur van de bloeding (volgens Duke) is een specifieke techniek voor het beoordelen van de toestand van de bloedsomloop, meer bepaald - de bloedvaten. Normaal gesproken zou volgens deze methode de periode van het begin tot het einde van het bloedverlies niet langer moeten zijn dan drie minuten.

Hemostase is een zeer belangrijke functie, een heel biologisch complex, gericht op het tijdig stoppen van bloed, zodat het lichaam het niet verliest boven de fysiologische norm. Door mechanismen van regulatie van hemorragie wordt de hemostase verdeeld in vasculaire bloedplaatjes of primaire en secundaire, juiste coagulatie van de bloedstroom.

De duur van de bloeding (volgens Duke) is een evaluatie van de toestand van trombocyten. Als de vaatwanden beschadigd zijn, moeten idealiter de plaatjes onmiddellijk worden geactiveerd om deel te nemen aan de stolling - hemocoagulatie. Vaten met normale elasticiteit spasmodiruyutsya en verstopte geaggregeerde bloedplaatjes (aggregatie - lijmen, klonterende cellen). Aldus wordt het vat gesloten door een primaire, zeer belangrijke formatie die de "witte trombus" wordt genoemd.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Hoe wordt het monster uitgevoerd?

Vaak wordt de duur van het bloeden (volgens Duke) uitgevoerd door een speciale naald, het wordt ook wel de naald van Frank genoemd. Het bestaat uit een hol lichaam met een trekker. Aan de ene kant heeft de naald een koppeling voor een veer, aan de andere kant een kleine punt. De naald van dit ontwerp is erg handig, omdat de laborant de exacte diepte van de punctie kan regelen. Met de hulp van het trekken aan de trekker, wanneer de veer wordt rechtgetrokken, wordt een zeer kleine lekke band gemaakt. De Duque-test voorziet in een omheining van niet meer dan 1 ml materiaal, dat wil zeggen bloed. De punctie gebeurt met de vinger, meestal in het naamloze of in de oorlel.

Zijn er alternatieve manieren om de bloedingduur te bepalen?

De duur van de bloeding (volgens Duke) is niet de enige methode in het moderne diagnostische complex. Vaak gebruiken laboratoriumtechnici in plaats van het kweken van de kwab van het menselijk oor meer geavanceerde en gevoelige methoden. Kunstmatig veroorzaakte moeilijkheden bij veneuze uitstroming - stasis (vaak met behulp van een apparaat voor het bewaken van de bloeddruk), dan wordt een lek in de bovenste zone van de onderarm gemaakt door de verticuteerder. Speciale druppels bloed worden om de 20-30 seconden gedruppeld met speciale steriele doekjes. Normaal gesproken worden na drie minuten op het laatste servet de vlekken klein en na nog eens twee minuten stopt het bloeden.

Niettemin heeft de duur van het bloeden (volgens Duke) als een methode, getest door de eeuw, het bestaansrecht. Bovendien blijven honderden laboratoria deze test gebruiken en artsen zijn gewend om deze techniek te vertrouwen, met behulp van berekeningen om de diagnose te verduidelijken en therapeutische maatregelen aan te passen.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Met behulp van welke indicatoren wordt de primaire hemostase beoordeeld?

Bovendien, zoals bepaald door de duur van de bloeding (volgens Duke), wordt bloedplaatjesactiviteit ook beoordeeld met behulp van:

  • Berekening van het aantal bloedplaatjes;
  • Berekening van een specifieke plaatjesformule;
  • Schattingen van aggregatie van adenosinedifosfaat (ADP) en bloedplaatjes;
  • Het bepalen van het vermogen van bloedplaatjes om te aggregeren met collageen;
  • Bepaling van de mogelijkheid van bloedplaatjes om te aggregeren met adrenaline;
  • Coagulatieschattingen zijn de activiteit van de von Willebrand-factor.

De methode om het tijdstip te bepalen waarop een verstopping van beschadigde vaten wordt gevormd, werd ontwikkeld door de Amerikaanse wetenschapper, patholoog William Duke aan het begin van de 20e eeuw. Eerder werd het monster genomen door een verticuteerder of een dunne naald uit de oorlel, later - van een vinger.

Hoe wordt de duur van de bloedingen geschat (volgens Duke)?

Normale hemostase is in staat om met bloedverlies om te gaan, hoe meer microscopisch het is, in twee of drie minuten. Als de stolling respectievelijk wordt vertraagd en de duur van de bloeding (volgens Duke) groter zal zijn. Dit kan duiden op een achtergrond van andere indicatoren die afwijken van de norm, op leverpathologieën, hemofilie en andere ziekten. Opgemerkt moet worden dat de gemeten periode kan afhangen van de locatie voor bloedafname - de punt van de vinger of het oor.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.