^

Gezondheid

Behandeling van spruw voor, tijdens en na de menstruatie

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 23.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Een echt probleem voor veel vrouwen is spruw voor, tijdens en na de menstruatie. Laten we eens kijken hoe hiermee om te gaan, en is het altijd een spruw.

Antischimmel (antischimmel, fungicide therapie). Veel artsen behandelen spruw met antischimmelmiddelen. Ze doden de oorzaak van de ontwikkeling van deze ziekte, en dus vindt herstel snel genoeg plaats. Moderne antischimmelmiddelen ( fucis , pimafucine, fluconazol , intronazol, nystatine en andere) werken vrij snel. Gemiddeld is de cursus ontworpen voor drie dagen, maar zichtbare resultaten komen na inname van 1 tablet.

Maar deze methode loont niet altijd. Dit komt door het feit dat nadat een schimmelinfectie is gedood, zich vaak een bacteriële infectie op zijn plaats ontwikkelt (aangezien in de microbiocenose van de slijmvliezen elke lege nis snel wordt ingenomen door een ander micro-organisme). Het bekende spreekwoord “een heilige plaats is nooit leeg” illustreert deze situatie zo duidelijk mogelijk. De ontwikkeling van een bacteriële infectie manifesteert zich op een vergelijkbare manier, er treedt een ontstekingsproces op. Dit wordt vooral vaak waargenomen bij verminderde immuniteit.

Complexe therapie (indringende schimmeltherapie + antibiotische therapie). Daarom schrijven artsen vaak een complexe therapie voor, die zowel een antischimmelmiddel als een antibioticum dat bacteriën doodt, omvat . [1]

Deze methode is volledig gerechtvaardigd, omdat ook de schimmel wordt gedood en tegelijkertijd het risico op het ontwikkelen van een bacteriële infectie wordt voorkomen. Maar deze methode is niet zonder nadelen. Zoals u weet, zijn er geen uitsluitend pathogene of niet-pathogene bacteriën in het lichaam. Er is ook een "nuttige" microflora, zonder welke de normale werking van het lichaam onmogelijk is. Dus normaal gesproken zou een vrij groot aantal verschillende micro-organismen aanwezig moeten zijn in het urogenitale kanaal van een vrouw. Tegelijkertijd hebben lactobacillen, bifidobacteriën de overhand. Antibiotica doden vaak niet alleen pathogene bacteriën, maar ook vertegenwoordigers van normale microflora, dysbiose ontwikkelt zich.

Het gebruik van probiotica en immunomodulatoren (immunostimulantia). Normaal gesproken heeft het slijmvlies weerstand tegen kolonisatie. Dat wil zeggen, het wordt bewoond door vertegenwoordigers van normale microflora (bifidobacteriën, lactobacillen, Doderline-sticks, andere micro-organismen). Ze voorkomen de ontwikkeling van pathogene microflora, voorkomen de ontwikkeling van schimmel. Bovendien stimuleren ze de lokale immuniteit, waardoor ze, zelfs als ziekteverwekkende micro-organismen het slijmvlies zijn binnengedrongen, worden gedood door de cellen van het immuunsysteem. Als de normale toestand van de slijmvliezen wordt verstoord, dysbiose, verliezen de slijmvliezen hun vermogen om kolonisatieresistentie te bieden, gaat lokale immuniteit verloren en wordt de progressie van pathogene microflora, inclusief schimmel, waargenomen. Dit gebeurt vaak na antibioticatherapie, na het lijden van ontstekings- en infectieziekten, voor, tijdens en na de menstruatie, omdat de hormonale achtergrond, de samenstelling van de microflora verandert en de immuniteit afneemt. [2]

Daarom is het raadzaam om probiotica voor te schrijven als therapeutische maatregel - geneesmiddelen die de microflora normaliseren, dysbiose elimineren en kolonisatieresistentie herstellen. De herstelde microflora stimuleert de lokale immuniteit. Om het effect van probiotica te versterken, kunnen aanvullend immunomodulatoren worden voorgeschreven (maar dit mag uitsluitend worden voorgeschreven door een immunoloog na een uitgebreide beoordeling van de immuunstatus van een persoon).

Wat te doen met spruw voor de menstruatie?

Om een betrouwbare preventie van spruw (of de tijdige behandeling ervan) te garanderen, is de belangrijkste voorwaarde het handhaven van de normale toestand van de microflora, die zorgt voor een toestand als kolonisatieresistentie van de slijmvliezen. In deze toestand is de ontwikkeling van een bacteriële, schimmelinfectie onmogelijk. Het is ook belangrijk om normale immuniteitsniveaus te behouden. Als u vóór uw menstruatie regelmatig spruw krijgt, zal uw arts u daarom vertellen wat u moet doen.

Het is beter om geen zelfmedicatie te geven, maar een gynaecoloog-immunoloog te bezoeken. Door "gezamenlijke inspanningen" kunnen ze dergelijke fondsen voorschrijven die een betrouwbare preventie van spruw zullen bieden. Een bezoek aan een arts is verplicht, omdat probiotica en immunomodulatoren strikt individueel worden geselecteerd en pas nadat de nodige tests zijn uitgevoerd.

Het is noodzakelijk om de toestand van de microflora van het urogenitale kanaal te beoordelen. Hiervoor wordt een bacteriologisch onderzoek, microbiologische screening of een analyse op dysbiose uitgevoerd. Op basis van deze analyses kunt u het juiste probioticum selecteren (ze zijn verschillend, ze bevatten verschillende soorten micro-organismen, afhankelijk van wat er ontbreekt).

Om de staat van immuniteit te beoordelen, moet u naar de immuunstatus kijken. Hiervoor wordt een gedetailleerd immunogram ingediend, op basis waarvan het noodzakelijke middel wordt geselecteerd - een immunomodulator, een immunostimulant, een immunosuppressivum, een immunocorrector of andere middelen. Soms is er geen remedie nodig, het is voldoende om de vitaminekuur te doorboren. Het is belangrijk dat het de arts is die de behandeling voorschrijft, aangezien de verkeerde keuze van fondsen uiterst gevaarlijk kan zijn, tot en met de dood. Zowel een te lage als een te hoge immuniteit zijn schadelijk. Bij een hoge mate van immuniteit ontwikkelen zich bijvoorbeeld auto-immuunziekten, waarbij antilichamen de cellen van hun eigen lichaam vernietigen. Ze als genetisch buitenaards zien. 

Wordt spruw behandeld met menstruatie?

Je hoort vaak de vraag: "Wordt spruw behandeld met menstruatie?" Het antwoord ligt voor de hand: ja, natuurlijk worden ze behandeld. Normaal gesproken mag de menstruatie niet gepaard gaan met spruw. En elke afwijking van de norm is al een pathologie. Daarom moet je er voor eens en voor altijd van af. Het is noodzakelijk om de microflora van het urogenitale kanaal te normaliseren en een normaal niveau van immuniteit te behouden, en dit zal de progressie van schimmelinfectie niet mogelijk maken. Dienovereenkomstig zal de lijster ophouden te storen. [3]

Behandeling van spruw met menstruatie dan om jeuk te verwijderen

Hoe jeuk van spruw te verwijderen? Bij menstruatie kan de behandeling van spruw symptomatisch zijn: dat wil zeggen dat verschillende jeukwerende zalven, zetpillen worden gebruikt. Dit zijn voornamelijk lokale remedies. Maar dan is het beter om een arts (gynaecoloog, immunoloog) te raadplegen, een volledig onderzoek te ondergaan, de oorzaak van de ontwikkeling van spruw te identificeren en deze volledig te genezen.

De meest effectieve systemische therapie, dat wil zeggen een behandeling die de impact op het hele lichaam als geheel, van binnenuit, en niet alleen op de lokale jeukzone, inhoudt. Om dit te doen, moet u de toestand van de microflora bepalen, de kenmerken van de immuunstatus identificeren en in overeenstemming hiermee de behandeling selecteren. Probiotica en afweermiddelen worden voornamelijk gebruikt. [4] Ze omvatten vaak medicatie , fysiotherapie, homeopathische middelen, alternatieve therapie en fysiotherapie. Ontspannings- en ademhalingscomplexen, meditatie, aromatherapie, ontspanning worden getoond, omdat jeuk vaak optreedt tegen een achtergrond van stress, overbelasting, die vooral sterk wordt gevoeld en waargenomen tijdens de menstruatie. Dit wordt mogelijk gemaakt door de verhoogde gevoeligheid van het lichaam, de veranderde hormonale achtergrond.

Waterprocedures, massage, etherische oliën, wassen met medicinale afkooksels en kruiden helpen goed. Het wordt aanbevolen om een mengsel van etherische olie met water te bereiden (100 ml water wordt ingenomen voor 1 ml etherische olie). Deze oplossing wordt gebruikt voor lokale geneeskrachtige baden, wassen.

Behandeling met geneesmiddelen

 • Polysorberen.

Dosering: een eetlepel van het product wordt opgelost in een glas warm water, 2-3 keer per dag gedronken.

Werkingsmechanisme: bevordert de eliminatie van gifstoffen, reinigt het lichaam, normaliseert hormonale niveaus en de toestand van lokale immuniteit.

Voorzorgsmaatregelen: samen met gifstoffen verwijdert het ook medicijnen uit het lichaam. Houd bij de behandeling met andere geneesmiddelen rekening met het interval tussen de doses van 2-3 uur.

Bijwerkingen: geen.

 • diazoline.

Dosering: 2-3 maal daags 1-2 tabletten innemen.

Bijwerkingen: Kan slaperigheid, vertraagde reactie en verminderde concentratie veroorzaken.

Voorzorgsmaatregelen: niet gebruiken als het werk een hoge concentratie vereist.

 • Geen-shpa.

Dosering: drink 2-3 keer per dag een tablet.

Voorzorgsmaatregelen: verslaving ontwikkelt zich bij langdurig gebruik.

Bijwerkingen: hypertensie.

 • Novo-passiet.

Dosering: één tablet 's avonds, voor het slapengaan.

Voorzorgsmaatregelen: raadpleeg een arts.

Bijwerkingen: slaperigheid, afhankelijkheidsvorming, duizeligheid.

Werkingsmechanisme: heeft een kalmerend effect op het lichaam, verlicht jeuk.

 • Pimafucine (crème, zalf) [5]

Dosering: knijp de zalf (ter grootte van een erwt), wrijf in de huid, in het gebied van de uitwendige genitaliën, tot het volledig is opgenomen. Smeer 2-3 keer per dag, minimaal 10 dagen.

Voorzorgsmaatregelen: alleen uitwendig toepassen.

Bijwerkingen: jeuk, allergische reactie, roodheid.

Zetpillen voor spruw met menstruatie

De meeste experts raden het gebruik van kaarsen aan voor spruw . Tijdens de menstruatie kunnen ze ook worden ingenomen, omdat hier geen bijwerkingen van zijn. Maar sommigen raden aan zetpillen pas te plaatsen nadat uw menstruatie voorbij is, omdat hun effectiviteit afneemt. In de regel wordt dit ondersteund door het feit dat tijdens de menstruatie het lichaam wordt gereinigd en samen met het ei, bloed, andere stoffen, waaronder medicijnen, uit het lichaam worden uitgescheiden.

 • Is het mogelijk om zetpillen in te brengen voor spruw tijdens de menstruatie?

Contra-indicaties voor zetpillen voor spruw tijdens de menstruatie zijn niet aangegeven in de instructies, dus ze kunnen zelfs tijdens de menstruatie worden ingebracht. Er is echter geen consensus onder experts. Sommigen zijn van mening dat zetpillen altijd moeten worden voorgeschreven bij de behandeling van spruw, ongeacht de fase van de menstruatiecyclus, omdat lokale remedies altijd effectiever zijn. Ze worden even vaak voorgeschreven als een onafhankelijke remedie, als een onderdeel van een complexe therapie en zelfs voor preventie.

Andere deskundigen beweren dat u tijdens uw menstruatie geen zetpil moet voorschrijven. Het is beter om uw toevlucht te nemen tot systemische medicijnen , zoals pillen, of te wachten tot uw menstruatie voorbij is. U kunt de zetpil ook rectaal gebruiken.

Lijsterspillen voor menstruatie

Voor spruw met menstruatie is het heel goed mogelijk om pillen te gebruiken . Ze hebben hetzelfde effect als lokale remedies zoals kaarsen. Alleen vaak is hun effect krachtiger. Omdat ze de schimmel niet alleen op het niveau van het genitaal kanaal elimineren, maar ook door het hele lichaam. Fluconazol, intraconazol, pimafucine, flucostad en andere middelen worden aanbevolen. [6]

 • Pimafucin

Tegenwoordig wordt pimafucine beschouwd als een van de meest effectieve en veiligste remedies die worden gebruikt voor spruw. Het is zo veilig dat het zelfs tijdens de zwangerschap kan worden gebruikt. Opgemerkt moet worden dat pimafucine in bijna alle mogelijke vormen verkrijgbaar is - crème, zalf, gel, zetpillen, tabletten. Elk van de vormen heeft zijn eigen bijzonderheden van toepassing, zijn nadelen en voordelen. In verschillende situaties kan een of ander middel worden gebruikt. De keuze moet gemaakt worden door de arts. 

Alternatieve behandeling

Alternatieve behandelmethoden kunnen ook helpen om van spruw af te komen.

 • Recept nummer 1.

Neem als basis ongeveer 50 gram farmaceutische alcohol of wodka, verwarm deze lichtjes in een waterbad (op laag vuur). Voeg onder constant roeren ongeveer 15-20 gram gemalen worstelaarwortel toe, dezelfde hoeveelheid aconietwortels. Blijf roeren tot er een lichte tint verschijnt. Giet er dan langzaam een beetje essentiële olie van kruidnagel bij (ongeveer 2-3 druppels). Zet opzij op een donkere plaats. Laat minimaal 2 uur trekken. 1-2 druppels worden driemaal daags oraal ingenomen (oplossen in een glas water), toegevoegd aan het water voor therapeutische baden en wassen (ongeveer 15-20 ml per 2-3 liter water). Het wordt niet aanbevolen om het in zijn pure vorm te nemen, omdat monnikskap een krachtig effect heeft. Bij contact met huid en slijmvliezen kan het chemische brandwonden veroorzaken. Handen moeten onmiddellijk meerdere keren worden gewassen met schoon water, zeep en een borstel als onverdunde aconiet in contact komt met de huid.

 • Recept nummer 2.

Neem als basis ongeveer 50 gram koeboter en ganzenreuzel, meng met elkaar, smelt op laag vuur onder constant roeren. Giet een kleine hoeveelheid van een vooraf bereid mengsel van de volgende componenten: 30-40 ml wodka, dezelfde hoeveelheid heet water, 30 ml ammoniak, fijngehakte rode peper (bij voorkeur chili). Geroerd, ongeveer een uur in de koelkast geplaatst. Daarna halen ze het eruit, laten het ongeveer 1-2 uur op kamertemperatuur staan. Voeg vervolgens toe aan de samenstelling van medicinale baden (ongeveer 0,5-1 theelepel van het product voor 3-4 liter warm water).

 • Recept nummer 3.

Neem ongeveer gelijke delen honing en reuzel, smelt op laag vuur onder constant roeren, giet langzaam een waterige oplossing van etherische oliën van alsem en geranium (meng hiervoor ongeveer 50 ml warm water en 2-3 druppels olie afzonderlijk ). Voeg ook 0,5 ml toe. Ammoniak en Franse terpentijn. Nadat de oplossing in de basis is gegoten, meng je tot een homogene consistentie is gevormd, zonder klontjes. Voeg een kwart theelepel toe aan 5 liter water (gebruikt om toe te voegen aan de samenstelling van geneeskrachtige baden).

 • Recept nummer 4.

Meng in gelijke verhoudingen opodeldock en copay balsem, ongeveer 3-4 eetlepels van elke component, voeg ongeveer 2 eetlepels houtolie en 1 eetlepel kamferalcohol toe. Dit alles wordt grondig gemengd, tot een homogene consistentie, toegevoegd aan de baden met een snelheid van 1 theelepel per 5 liter water.

Kruidenbehandeling

Kruidenbehandeling wordt al lang beschouwd als een van de meest effectieve methoden om spruw te behandelen.

Een afkooksel van kamille wordt gebruikt voor inflammatoire, allergische reacties, voor de behandeling van spijsverteringsstoornissen, in strijd met de hormonale zone, veranderingen in de voortplantingsfunctie. In de gynaecologie wordt het gebruikt om spruw te behandelen, de menstruatiecyclus te normaliseren en bedwelming te elimineren.

Een afkooksel van druivenbladeren heeft antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen, heeft een positief effect op de slijmvliezen (mondholte, urogenitale kanaal). Het wordt gebruikt voor het spoelen van de mond, het spoelen van de neus en het spoelen voor gynaecologische aandoeningen.

Dahlia's (afkooksel van bladeren, bloemen) verhogen de lokale immuniteit, normaliseren de gevoeligheid, elimineren afscheiding en jeuk. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het spoelen van de mond, keel, wassen en medicinale baden. [7]

Homeopathie

In de sectie "Homeopathie" kunt u veel remedies vinden die effectief zijn bij de behandeling van spruw.

 • Recept nummer 1.

Voeg 20-30 gram alexandriaans blad, een eetlepel gemalen gember en een half glas dadelgranen toe aan gewone alcohol (500 ml). Ze drinken een glas per dag.

 • Recept nummer 2.

Om de balsem te bereiden, neem je een eetlepel mosterdpoeder en 2 eetlepels griesmeel. Meng grondig. Dit alles staat minimaal 3-4 dagen op, ze drinken 3-4 keer per dag een theelepel.

 • Recept nummer 3.

Ze halen zand van een zee- of rivierstrand en warmen het op in de oven. Meng met "Badyaga" zalf, die verkrijgbaar is bij de apotheek, totdat een homogene consistentie is gevormd. Smeer biologisch actieve punten die verantwoordelijk zijn voor het vrouwelijke voortplantingssysteem (de punt van de grote teen, binnenkant van de dijen, grote tenen).

 • Recept nummer 4.

Als basis wordt wodka of pure alcohol genomen. Voeg dan ongeveer een eetlepel van de volgende componenten toe: ginsengkruid, halfverbrand kruid, eleutherococcus, motherwort, rozenbottels. Roer, zet opzij en geef de gelegenheid om te brouwen. Drink 3-4 keer per dag een eetlepel.

 • Recept nummer 5.

Voeg in gewone alcohol (500 ml) een eetlepel brandnetel, stevia, echina toe. Drink twee keer per dag een eetlepel.

Na behandeling van spruw, vertraagde menstruatie

Een van de redenen voor de vertraging van de menstruatie na de behandeling van spruw kan natuurlijk zwangerschap zijn. Maar dit is lang niet de enige reden. Als ernstige of matige jeuk in het intieme gebied als een bijkomende pathologie optreedt, kan worden aangenomen dat zich een allergisch proces, een ontstekings- of auto-immuunreactie zal ontwikkelen. Je moet naar een dokter. Dit gebeurt vaak.

Als de bijkomende manifestaties ernstige vervelling van de huid rond de buitenste schaamlippen, droogheid, irritatie, roodheid en zelfs zwelling van de huid in de intieme zone zijn, dan kunnen we uitgaan van een bijwerking van de behandeling, waaronder een verstoorde microflora. Het herstelt gewoonlijk binnen 3-5 dagen na de behandeling.

In elk geval, als tekenen zoals vertraging optreden, moet u een arts raadplegen. Misschien is dit een teken van een ziekte die behandeling vereist.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.