^

Gezondheid

A
A
A

Atherosclerose

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Atherosclerose is de meest voorkomende variant van pathologie; hij is het meest ernstig, omdat het schade aan de kransslagaders, cerebrale vaten en cerebrovasculaire insufficiëntie veroorzaakt. Arteriosclerose is een algemene term voor verschillende ziekten die verdikking en verlies van elasticiteit van de arteriële wand veroorzaken. Vormen van niet-atheromateuze arteriosclerose omvatten arteriosclerose van Menkeberg en arteriolosclerose.

Atherosclerose is de vorming van plaques (atter) in de intima van middelgrote en grote slagaders. Plaques bevatten lipiden, ontstekingscellen, gladde spiercellen en bindweefsel. Risicofactoren zijn dyslipidemie, diabetes mellitus, roken, gezinspredicatie, sedentaire levensstijl, obesitas en hypertensie. Symptomen verschijnen wanneer de grootte of de breuk van de plaque toeneemt, waardoor de bloedstroom wordt verminderd of gestopt; manifestaties zijn afhankelijk van de aangetaste slagader. De diagnose is klinisch vastgesteld en wordt bevestigd door angiografie, echografie of andere beeldvormende onderzoeken. De behandeling omvat de eliminatie van risicofactoren, passend dieet, fysieke activiteit en de benoeming van antibloedplaatjesagentia.

Atherosclerose kan invloed hebben op alle grote en middelgrote slagaders, met inbegrip van coronaire, hals- en cerebrale slagaders, de aorta en haar filialen, en slagaders van de ledematen. Deze ziekte is de belangrijkste oorzaak van morbiditeit en mortaliteit in de VS en de meeste westerse landen. In de afgelopen jaren, leeftijd sterfte als gevolg van atherosclerose afgenomen, maar in 2001 atherosclerose van de kransslagader en cerebrovasculaire ziekte heeft geleid tot meer dan 650.000 doden in de VS (meer dan kanker, en bijna 6 keer meer dan ongevallen). De prevalentie van atherosclerose neemt snel toe in ontwikkelingslanden, en omdat mensen in ontwikkelde landen langer leven, zal de incidentie toenemen. Naar verwachting zal atherosclerose in 2020 de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld worden.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Oorzaken van atherosclerose

Symptoom atherosclerose - atherosclerotische plaque, welke lipiden (intracellulair en extracellulair cholesterol en fosfolipiden), inflammatorische cellen (zoals macrofagen, T-cellen), gladde spiercellen, bindweefsel (bijvoorbeeld collageen, glycosaminoglycanen, elastische vezels), trombi en kalkaanslag bevat . Alle stadia van atherosclerose - van de vorming en de groei van plaque complicaties - vinden inflammatoire respons op letsel. Er wordt aangenomen dat de primaire rol wordt gespeeld door endotheliale schade.

Atherosclerose treft vooral bepaalde delen van de bloedvaten. Niet-Darcy of turbulente bloedstroming (bijvoorbeeld bij plaatsen van arteriële boomstructuur) endotelialnoi leidt tot disfunctie endotheliale en remt de vorming van stikstofmonoxide, een potente vasodilatator en anti-inflammatoire factor. Deze circulatie stimuleert endotheelcellen adhesiemoleculen die aantrekken en binden inflammatorische cellen. Atherosclerose risicofactoren (zoals dyslipidemie, diabetes, roken, hypertensie), oxidatieve stressfactoren (bijvoorbeeld superoxide radicalen), angiotensine II en systemische infecties ook de afgifte van stikstofoxide te remmen en stimuleren de vorming van adhesiemoleculen, pro-inflammatoire cytokines, eiwitten gemotaksisa en vasoconstrictieve stoffen; meer precieze mechanismen zijn onbekend. Het resultaat is de consolidatie van het endotheel van monocyten en T-cellen, de beweging van deze cellen in de subendothele ruimte en vasthoudende initiatie lokale vasculaire ontstekingsreactie. Monocyten in het subendotheel worden getransformeerd in macrofagen. Bloedlipiden, in het bijzonder lage dichtheid lipoproteïnen (LDL) en zeer lage dichtheid lipoproteïnen (VLDL), ook binden aan endotheelcellen en geoxideerd in de subendothele ruimte. Geoxideerde lipiden en getransformeerde macrofagen worden omgezet in lipiden gevulde schuimcellen die typisch vroege atherosclerotische veranderingen (zogenaamde vette stroken). Degradatie van erythrocyt membranen die als gevolg van breuk van optreedt vasa vasorum en bloeding in de plaque, een belangrijke extra bron van lipiden in plaques.

Atherosclerose - Oorzaken en risicofactoren

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Symptomen van atherosclerose

Atherosclerose ontwikkelt zich eerst asymptomatisch, vaak gedurende vele tientallen jaren. Er verschijnen tekenen wanneer er obstakels zijn in de bloedstroom. Voorbijgaande ischemische symptomen (bijv. Stabiele exertionele angina, voorbijgaande ischemische aanvallen, claudicatio intermittens) kunnen optreden wanneer stabiele plaques groeien en het slagaderlumen met meer dan 70% verminderen. De symptomen van instabiele angina, myocardiaal infarct, ischemische beroerte of been pijn in rust optreden wanneer onstabiele plaques scheuren en plotseling sluiten hoofdslagader, de toetreding van trombose of embolie. Atherosclerose kan ook een plotselinge dood veroorzaken zonder eerdere stabiele of onstabiele angina.

Atherosclerotische laesie van de arteriële wand kan leiden tot aneurysma's en gelaagdheid van de slagaders, wat zich manifesteert door pijn, pulserende sensaties, gebrek aan pols of plotselinge dood.

Atherosclerose - Symptomen en diagnose

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling van atherosclerose

De behandeling omvat actieve eliminatie van risicofactoren voor het voorkomen van de vorming van nieuwe plaques en het verminderen van bestaande plaques. Recente onderzoeken geven aan dat LDL <70 mg / dL moet zijn voor een bestaande ziekte of een hoog risico op hart- en vaatziekten. Veranderingen in levensstijl omvatten dieet, stoppen met roken en regelmatige lichaamsbeweging. Vaak zijn geneesmiddelen nodig om dyslipidemie, AH en diabetes mellitus te behandelen. Deze veranderingen in levensstijl en medicijnen verbeteren direct of indirect de endotheliale functie, verminderen ontstekingen en verbeteren de klinische uitkomst. Antiplatelets zijn effectief bij alle patiënten.

Atherosclerose - Behandeling

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.