^

Gezondheid

Huisarts

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Een huisarts is een huisarts die een multidisciplinaire training heeft gevolgd en eerste hulp kan bieden aan alle gezinsleden, ongeacht hun leeftijd en geslacht. Laten we eens kijken wat de verantwoordelijkheid is van de huisarts, en in welke gevallen moet hij worden behandeld.

In de regel wordt de positie van een huisarts bezet door gekwalificeerde specialisten, artsen en kinderartsen die een professionele herscholing hebben ondergaan in de specialiteit "Huisartsgeneeskunde" en een bijbehorend certificaat hebben. Een huisarts werkt in openbare medische instellingen om eerstelijnsgezondheidszorg aan het publiek te bieden.

trusted-source[1], [2], [3]

Wie is een huisarts?

Wie is een huisarts? Dit is een arts die de gezondheid van alle gezinsleden behandelt en bewaakt. De huisarts adviseert patiënten over de meeste problemen met betrekking tot gezondheidsbewaking. Het is de huisarts die aanwijzingen geeft aan andere medisch specialisten die zullen helpen bij de diagnose en behandeling van een bepaalde ziekte.

Een huisarts voert regelmatig onderzoek uit bij zijn patiënten. Dit is nodig om de verergering van chronische ziekten te voorkomen en, indien nodig, om tijdige medische hulp en medisch advies te verstrekken.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Wanneer moet ik naar de huisarts en bij welke ziekten zal de arts helpen? Laten we naar de belangrijkste symptomen kijken, wanneer u zich tot de huisarts moet wenden.

 • Een verzwakt immuunsysteem, tederheid, vermoeidheid, ongemak, slapeloosheid, hoofdpijn zijn de belangrijkste symptomen die zijn gericht aan de huisarts. In de regel is de oorzaak van de hierboven beschreven symptomen de inbreuk op de halswervels. In dit geval gebruikt de huisarts verschillende diagnosemethoden om de ziekte te bevestigen, stelt hij een patiënt een therapeutische massage en speciale medicijnen voor die de symptomen helpen verwijderen en de oorzaak van de ziekte genezen.
 • Scherp gewichtsverlies - in de regel duidt het verschijnen van dergelijke symptomen op een gastro-intestinale aandoening en vereist daarom onmiddellijke medische aandacht. Bij vrouwen kan plotseling gewichtsverlies geassocieerd zijn met ziekten van de eierstokken.
 • Verlamming, gevoelloosheid van ledematen, duizeligheid, algemene zwakte en willekeurige spraak - dit is symptomatisch voor een naderende beroerte. Het tijdig verstrekken van medische zorg zal ernstige hersenbeschadiging voorkomen.
 • Hoofdpijn, in de nek, hoge koorts, pijn in de oren en ogen - dit zijn symptomen van meningitis. Meningitis is een ernstige ziekte, met name de bacteriële vorm, die een medische behandeling vereist met het gebruik van speciale antibiotica.
 • Frequente constipatie en een zwarte ontlasting zijn symptomen van een maagzweer of kankerachtige laesies van de ingewanden en de maag. Zwarte ontlasting duidt op inwendige bloedingen, wat op zichzelf gevaarlijk is. Dergelijke symptomen vereisen een verplichte behandeling en in sommige gevallen een chirurgische ingreep.
 • Sterke en scherpe hoofdpijn en migraine kunnen wijzen op een bloeding in de hersenen. Ondanks het feit dat aneurysma's uiterst zeldzaam zijn, kunt u de symptomatologie die gemanifesteerd wordt niet over het hoofd zien.

Welke tests moet ik nemen als ik een huisarts bezoek?

Welke tests moeten worden afgehandeld wanneer een huisarts wordt aangesproken, is een urgent probleem voor patiënten die een specialist gaan bezoeken. Het is vermeldenswaard dat de levering van tests wordt benoemd door de huisarts na het eerste onderzoek, en de tests zijn afhankelijk van de symptomatologie van de ziekte die moet worden behandeld. Standaardtests bij het verwijzen naar een huisarts - een algemene bloedtest en urineanalyse. Laten we eens kijken welke andere tests de huisarts kan voorschrijven.

 • Bloedonderzoek voor HIV, TORCH - infectie, biochemische bloedtest.
 • Zaaien op de microflora en gevoeligheid voor antibiotica.
 • Verzameling van materiaal voor onderzoek vanuit het urogenitale kanaal.
 • Ontlastingstest voor darminfecties.
 • Cytologisch onderzoek en biopsie van organen, afhankelijk van de symptomatologie.

Welke diagnosemethoden gebruikt de huisarts?

Alle artsen gebruiken bepaalde methoden en technologieën voor diagnose. Laten we eens kijken naar welke diagnostische methoden de huisarts gebruikt.

 • ECG (elektrocardiografie) - diagnose van hartritmestoornissen en ritmes, die worden veroorzaakt door ziekten en verwondingen.
 • Echografie (echografie) is een pijnloze diagnostische methode waarmee elk orgaan of deel van het lichaam kan worden gescand om afwijkingen te identificeren die een ziekte of een pijnlijk symptoom hebben veroorzaakt.
 • EEG (Electroencephalography) - Diagnose van de hersenen.
 • MRI en CT (magnetische resonantie en computertomografie) - diagnose van inwendige organen.

En ook fluorografie, colposcopie, mammografie en andere diagnostische methoden.

Wat doet de huisarts?

Wat een huisarts doet, is een vraag die van belang is voor patiënten die voor het eerst een specialist op dit gebied hebben ontmoet. Allereerst moet worden opgemerkt dat dit een universeel gekwalificeerde arts is die in staat is diagnostische en therapeutische hulp te bieden bij alle ziekten, zowel bij volwassenen als bij kinderen. De taak van de huisarts is de preventie en behandeling van chronische ziekten en bescherming tegen mogelijke infecties van alle familieleden. De taken van de huisarts omvatten:

 • Vorming van een medische site en raadpleging van familieleden met betrekking tot een gezonde levensstijl en ander preventief werk.
 • Uitvoering van de behandeling van patiënten die in een klinische behandeling verblijven, thuis of in een polikliniek. Regelmatige patronage van jonge kinderen, pasgeborenen en zwangere vrouwen.
 • Het uitvoeren van activiteiten gericht op het voorkomen van het immuunsysteem en antiepidemische consulten. De huisarts geeft verwijzingen uit voor raadpleging, diagnose of behandeling met andere artsen, evenals verwijzingen naar sanatorium- en spabehandelingen om medische redenen.
 • Is betrokken bij het account en houdt de rapportage over het verleende medische hulpmiddel binnen de grenzen van de huisartsgeneeskunde.

Welke ziekten behandelt de huisarts?

Als u of een familielid ziek is, moet u weten wat voor ziekte de huisarts behandelt. De arts houdt zich bezig met het adviseren van ziekten en laesies. Als uw huisarts, therapeut of kinderarts, is hij betrokken bij de behandeling van ziekten die deel uitmaken van zijn medische autoriteit.

De huisarts behandelt de behandeling van overgewicht, luchtwegaandoeningen, metabool syndroom, consulten over oncologische pathologieën en atherosclerose. Het is de taak van de arts om de ziekte te diagnosticeren, de oorzaak ervan te vinden en de juiste behandeling voor te schrijven. Indien nodig geeft de huisarts een doorverwijzing naar andere artsen en specialisten die zullen helpen bij de behandeling van ziekten van familieleden.

Huisarts advies

Het advies van een huisarts is praktisch advies en aanbevelingen die helpen de gezondheid van alle gezinsleden te behouden en de symptomen te herkennen die medische aandacht vereisen.

 1. Het is noodzakelijk om regelmatig medische onderzoeken te ondergaan, zowel voor kinderen als volwassenen. Voor kinderen is dit een gelegenheid om afwijkingen en pathologieën in de vroege stadia van ontwikkeling te herkennen. En voor volwassenen - tijdige hulp bij de behandeling en preventie van ziekten van uiteenlopende ernst. Vergeet niet over verplichte onderzoeken, elke vrouw, elke zes maanden moet worden onderzocht door een gynaecoloog, en alle familieleden ondergaan een fluorografie.
 2. Reinheid is de garantie voor gezondheid. Het onderhoud van de netheid in het huis en het naleven van de regels voor persoonlijke hygiëne is een garantie voor een goede gezondheid. Daarnaast is reinheid in huis een verplichte regel voor mensen die allergisch zijn voor stof of last hebben van seizoensgebonden allergische aanvallen.
 3. Regelmatige lichaamsbeweging zorgt ervoor dat u een gezonde spierspanning behoudt, kracht en uithoudingsvermogen ontwikkelt. 'S Ochtends opladen, joggen of buiten lopen voordat je naar bed gaat is een belofte van welzijn en een goed humeur.
 4. Goede en gezonde voeding is een andere regel, waarvan de naleving helpt om het immuunsysteem, dat wil zeggen de beschermende functies van het lichaam op een hoog niveau te houden. Het dieet moet gevarieerd zijn, maar van hoge kwaliteit (eiwitten, vetten en koolhydraten). Dit is uiterst belangrijk voor de normale ontwikkeling en groei van kinderen en het behoud van gezondheid en energie voor alle gezinsleden.
 5. Naast fysieke gezondheid is de emotionele toestand van groot belang. Vermijd en creëer geen stressvolle situaties. Kunnen ontspannen na een dag hard werken. Een warm bad, een avondwandeling, een smakelijk avondmaal en gezelligheid met familieleden zijn de ideale methode om de emotionele en mentale gezondheid te behouden.

Een huisarts is een arts wiens taak het is om de gezondheid van alle gezinsleden te controleren. In de plichten van de arts, patiëntoverleg met betrekking tot de symptomen van ziekten, het uitvoeren van vertrouwdheid en verklarende besprekingen van een relatieve gezonde levensstijl bij patiënten van alle leeftijden.

trusted-source[4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.