Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Röntgen van schepen (slagaders)

Medisch expert van het artikel

Oncoloog, radioloog
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 31.05.2018

Stralingsangiologie en bestralingsvasculaire chirurgie zijn uitgegroeid tot een uitgebreide discipline, ontwikkeld op het snijvlak van medische radiologie en chirurgie. De successen van deze discipline houden verband met vier factoren:

  1. Stralingsonderzoek is beschikbaar voor alle slagaders, alle aders en veneuze sinussen, alle lymfatische wegen;
  2. de bloedsomloop te bestuderen kunnen allemaal gebruikt radiale methoden: X-ray, radionuclide, magnetische resonantie, ultrageluid, en dit leidt tot een mogelijkheid om hun gegevens te vergelijken, waarbij zij elkaar aanvullen;
  3. ray-methoden bieden een geconjugeerde studie van de morfologie van bloedvaten en de bloedstroom daarin;
  4. onder de controle van radiale methoden kunnen verschillende therapeutische manipulaties op bloedvaten worden uitgevoerd (röntgen- en endovasculaire interventies). Ze vormen een alternatief voor chirurgische ingrepen in een aantal pathologische omstandigheden van de bloedvaten.

Thoracale aorta

Op de röntgenfoto's zijn de schaduw van de opgaande aorta, de bogen en het begin van het dalende deel goed onderscheiden. In supravalvulaire de maatsectie gebied van 4 cm, en daarna geleidelijk afneemt, waarbij een dalende gedeelte van de gemiddelde 2,5 cm lengte van het stijgende gedeelte tussen 8 en 11 cm, en de booglengte van de aorta - .. 5-6 cm boven boogpunt op het röntgenogram ligt 2 - 3 cm onder de halswervelstek. De schaduw van de aorta is intens, uniform, de contouren zijn gelijk.

Echografie maakt het mogelijk de dikte van de aortawand (normaal 0,2-0,3 cm), de snelheid en aard van de bloedstroom daarin te schatten. CT kunt u niet alleen de aorta te zien, maar de boog die zich uitstrekt van de brachiocephalicus stam, linker gemeenschappelijke halsslagader en de linker subclavia en de rechter halsslagader en subclavian slagaders, zowel brachiocephalicus aderen, zowel vena cava, de interne halsader. Kansen in CT-beeldvorming van de aorta wordt aanzienlijk uitgebreid met de introductie in de medische praktijk van de spiraal computertomografie. Op deze apparaten beschikbaar gekomen driedimensionaal beeld reconstructie van de aorta en zijn grote takken. In het bijzonder opmerkelijk zijn de mogelijkheden van MRI.

Atherosclerotische laesies van de aorta in de routinematige klinische praktijk kunnen al worden verondersteld op basis van de resultaten van een review-röntgenonderzoek. Atherosclerose van de aorta wordt aangegeven door de vergroting en verlenging, duidelijk zichtbaar op de röntgenfoto van de borst. De bovenste pool van de aortaboog bevindt zich ter hoogte van de halsslagader en het dekbed zelf is sterk naar links gebogen. De langwerpige aorta vormt bochten, ook duidelijk zichtbaar op röntgenfoto's. De bochten van het dalende deel van de aorta kunnen de slokdarm samendrukken en terugdringen, wat wordt bepaald door het kunstmatige contrast. Kalkafzettingen worden vaak gedetecteerd in de wanden van de aorta.

Röntgenstraling is een betrouwbare manier om een aneurysma van de opgaande aorta te detecteren. Aneurysma heeft het uiterlijk van een ronde, ovale of onregelmatige vorm, onafscheidelijk van de aorta. Sonografie is belangrijk bij de diagnose van aorta-aneurysma. Met behulp van CT en MRI kan de relatie met de omliggende organen te verduidelijken, de toestand van het aneurysma wand, met inbegrip van de mogelijkheid van het ontleden aneurysma, trombose installeer de aneurysma. Met nog meer detail worden al deze tekens bepaald in omstandigheden van kunstmatige contrasten van de aorta - aortografie.

Echter, aortografie bijzonder noodzakelijk de brachiocefale romp en de brachiocefale takken van de aorta te bestuderen, te diagnosticeren algemeen frequent in het gebied van vasculaire afwijkingen, alsmede occlusieve ziekte, dat wil zeggen, vasoconstrictie als gevolg van arteritis of atherosclerose.

Abdominale aorta en slagaders van ledematen

Op gewone röntgenfoto's geven de abdominale aorta en de aderen van de ledematen geen beeld. Ze kunnen alleen worden gezien als kalk in hun wanden wordt afgezet, dus de belangrijkste waarde bij de studie van dit deel van het vasculaire systeem is echografie en Doppler-afbeelding. Belangrijke diagnostische informatie wordt verkregen met CT en MRI. In sommige gevallen wordt de voorkeur gegeven aan de invasieve techniek - aortografie.

Op sonogrammen wordt een direct beeld van de abdominale aorta en grote slagaders bereikt. Ze kunnen worden gebruikt om de positie, vorm en vorm van de aorta, de dikte van de wanden, de omvang van het lumen, de aanwezigheid daarin van atheromateuze plaques en trombi en de loslating van de intima te beoordelen. Lokale vernauwing en uitbreiding van het schip zijn duidelijk zichtbaar. Bij het onderzoek van patiënten met een aneurysma van de abdominale aorta wordt er belangrijk belang gehecht aan sonografieën. Met deze methode is het eenvoudig om de diameter van het aneurysma te bepalen, wat van doorslaggevende prognostische waarde is. Aneurysma's met een diameter van meer dan 4 cm zijn dus een indicatie voor chirurgische behandeling, omdat bij dergelijke afmetingen van een aneurysma de kans op breuk groter wordt. Vergelijkbare morfologische gegevens kunnen worden verkregen met behulp van andere niet-invasieve technieken - CT en MRI.

MRT heeft de afgelopen jaren een stevige plaats ingenomen in het onderzoek van patiënten met perifere vasculaire aandoeningen. Moderne srednepolnye en vooral hoge MRI-scanner maakt een niet-invasieve methode vasculaire afbeelding van alle delen van het lichaam te verkrijgen tot het medium kaliber schepen en het gebruik van contrastmiddelen is de weg vrijgemaakt voor de MRI voor het afbeelden van relatief kleine arteriën - tot 5-6 kaliber en driedimensionale reconstructie van het vaatbed (MR angiografie).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Angiostsintigrafiya

Een duidelijke waarde bij de diagnose van laesies van arteriële bloedvaten is hun beeldvorming van radionucliden - angioscintigrafie.

De techniek is niet-invasief, kan worden gebruikt in extramurale settings op poliklinische patiënten en veroorzaakt een lage stralingsbelasting. Over het algemeen kan deze methode worden gebruikt als screening voor de selectie van patiënten voor invasieve studies, zoals bijvoorbeeld röntgenangiografie.

trusted-source[11], [12], [13]

Aortografiya

Een cruciale rol bij het beoordelen van de toestand van de abdominale aorta en ileum-femorale segmenten, met name bij het plannen van chirurgische of X-ray endovasculaire interventie, wordt gespeeld door aortografie.

Uit onderzoek van de aorta punctie translyumbalnoy of retrograde katheterisatie van perifere slagaders (vaak femur) uitgevoerd. In ieder geval, krijgt het hele beeld van de abdominale aorta, slagaders van het bekken en beide onderste ledematen, zoals klassieke atherosclerotische laesies aortabifurcatie gebied darmbeenvaten de dijslagader, de omgeving leidingen (gunterova) kanaal (middelste en distale gedeelte van de dij).

De schaduw van de normale aorta heeft de vorm van een band die geleidelijk naar beneden toe smaller wordt, voor de wervelkolom en enigszins links van de middellijn van het lichaam. Op het niveau van de nierslagaders is er een fysiologische afname in het aortalumen. De distale diameter van de aorta bij een volwassene is gemiddeld 1,7 cm. Een aantal takken strekken zich uit van de aorta naar de buikorganen. Aan het onderste uiteinde van het lichaam is de LV-aorta verdeeld in gemeenschappelijke iliacale slagaders. Die op hun beurt zijn verdeeld in externe en interne iliacale slagaders. De eerste komen direct in de dij slagaders terecht.

Zowel de abdominale aorta en haar belangrijkste takken van een gezond persoon zijn heldere en vloeiende contouren. Hun kaliber neemt geleidelijk af in de distale richting. Atherosclerose veroorzaakt dat het eerste vat uitlijning en matige expansie, maar met de ontwikkeling van multiple sclerose treedt de aangetaste vat kronkelige, ruwheid, golving zijn vorm, ongelijke lumen contour defecten in de atherosclerotische plaque. Als aortoarteritis heerst vernauwing van het vat met een relatief gladde contouren zijn. Vóór het versmalde gedeelte wordt het vat vergroot. Als gevolg van onjuiste bloedstroom in occlusieve letsels gedetecteerd door de ontwikkeling van collaterale vaten netwerk, dat is ook duidelijk naar voren komt op de arteriogram en magnetische resonantie angiografie. Verminderde bloedstroom in de slagaders demonstratief bepaald color Doppler-mapping. Na detectie van een bloedstolsel in een slagader in kwestie trombectomiekatheter via hydrodynamische katheter en de daaropvolgende installatie van een stent bekleed met politetraflyuoroetilenom.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19]


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.