^

Gezondheid

A
A
A

Acute, chronische en virale tracheitis: of het besmettelijk is, hoe lang het duurt

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Tracheitis wordt ontsteking genoemd in het slijmvlies van de luchtpijp, wat zowel in acute als in chronische vormen kan voorkomen. De oorzaak van tracheitis wordt vaak veroorzaakt door verschillende virussen, bacteriën, minder vaak droge, vervuilde of koude lucht.

Symptomen van de ziekte zijn specifiek - droge, minder vaak natte hoest, pijnlijk en 's nachts het meest intens. Tracheitis in de acute vorm kan gepaard gaan met andere ziekten - laryngitis, rhinitis, faryngitis en zelfs ontsteking van de bronchiën.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Ben je traheitis besmet?

De vraag of tracheitis besmettelijk is, betreft de virale aard van de ziekte. Als de ontsteking van de luchtpijp wordt veroorzaakt door respectievelijk virussen, is de besmettelijkheid van de ziekte erg hoog. Net als andere virale infecties wordt virale tracheitis overgedragen door druppeltjes in de lucht, minder vaak door huishoudens, als de mensen rond de patiënt dezelfde objecten gebruiken - borden, handdoeken enzovoort. Adenovirussen en respiratoire syncytiële virussen infecteren eerst het slijmvlies van het strottenhoofd, virale laryngitis ontwikkelt zich, als de ziekte niet wordt behandeld, infecteren virussen het tracheale membraan, een hoestkenmerk van tracheitis verschijnt. Een patiënt met tracheitis kan veel mensen infecteren als hij nauw contact blijft houden met naaste familieleden en collega's. Ook een gesloten ongeventileerde ruimte, een grove schending van de regels voor persoonlijke hygiëne (algemeen gebruik van objecten die bedoeld zijn voor individueel gebruik) kan ook een factor worden die een infectie veroorzaakt. Bijzonder hoge gevoeligheid voor infecties bij kinderen in de basis- en schoolleeftijd. Is tracheitis besmettelijk? Natuurlijk is het besmettelijk, gezien het feit dat er veel virussen zijn en het gebeurt dat één type virus afpersing is, een persoon kan compleet anders worden. Verzwakte immuniteit, "geleerd" om te reageren op een specifieke virusinfectie, is niet in staat om de invasie van een nieuw virus te weerstaan. Dit verklaart de mogelijke herhaling van tracheitis.

trusted-source[5], [6]

Hoe lang duurt tracheitis?

De vraag "hoelang een tracheitis duurt" kan alleen door de ziekte zelf worden beantwoord, maar in de regel gaat het sterk "tegen" de behandeling. De periode van ziekte en de periode van herstel zijn altijd afhankelijk van de vorm van het ontstekingsproces, dat zowel acuut als chronisch kan zijn, dat is langdurig. Bovendien beïnvloedt de toestand van de immuniteit van de patiënt hoe lang de tracheitis duurt, hoe actiever het lichaam tracheitis bestrijdt, hoe sneller het herstel zal plaatsvinden.

De prognose van de acute vorm van tracheitis is meestal gunstiger. Acute tracheitis treedt op met de juiste en tijdige behandeling in 10-14 dagen, tenzij de ziekte natuurlijk niet gecompliceerd wordt door extra problemen met de bronchiën.

Hoe lang de tracheitis in een chronische vorm aanhoudt, is moeilijker te voorspellen, omdat het langdurige verloop van de ziekte het onmogelijk maakt om de periode van herstel nauwkeurig te voorspellen. Bij een complexe intensieve behandeling herstellen patiënten met chronische tracheitis echter uiterlijk één maand na het begin van de ziekte.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Acute banale tracheitis

Tracheitis in de acute vorm is zelden een onafhankelijke ziekte, in de regel gaat het gepaard met een ontstekingsproces in de bronchiale takken. Deze pathologische combinatie wordt tracheobronchitis genoemd en wordt voornamelijk veroorzaakt door het influenzavirus, dat later kan worden samengevoegd door een bacteriële infectie (pneumokokken, minder gebruikelijk, stafylokokken).

Primaire acute banale tracheitis wordt meestal veroorzaakt door blootstelling aan verkoudheid (algemene en lokale koeling, hoge luchtvochtigheid in het koude seizoen), het creëren van gunstige omstandigheden voor de activering van voorwaardelijk pathogene lokale microbiota, evenals een verhoogd gehalte aan stof, corrosieve gassen, giftige dampen en allerhande allergenen. Bijdragende factoren kunnen chronische hart- en longziekten zijn die leiden tot congestie en hyperemie van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen, verzwakking van de voedingsstatus, lage immuniteit na infectieziekten of HIV-infectie. Bij kinderen kunnen exudatieve diathese, rachitis, dystrofie en slechte leefomstandigheden fungeren als bijdragende factoren die tracheitis veroorzaken. Meestal treedt acute tracheitis op bij kinderen en ouderen in de lente en de herfst.

Acute banale tracheitis wordt gekenmerkt door hyperemie van het slijmvlies, dat bedekt is met slijm en soms afzonderlijke klonten vormt. Bij ernstige vormen van acute banale tracheitis kunnen in het slijmvlies punt of meer of minder voorkomende bloedingen worden waargenomen, bloedaders kunnen in het slijm aanwezig zijn.

Symptomen

Gewoonlijk begint acute banale tracheitis met acute catarree-rhinitis en nasofaryngitis en verspreidt zich snel naar beneden, waarbij alle bovenste luchtwegen en luchtpijp worden bedekt. In andere gevallen, gelijktijdig met de trachea, zijn de grote bronchiën ook betrokken bij de ziekte en de symptomen van de tracheitis krijgen het karakter van een acute tracheobronchitis. De meest karakteristieke symptomen van tracheitis zijn hoesten, met name de patiënt 's nachts en' s morgens vóór het opheffen, als gevolg van nachtelijke accumulatie van sputum, en fysiologische nachtelijke activering van het vagale systeem, wat leidt tot een verhoogd gevoel van de zenuwuiteinden van de nervus vagus, die de hoestreflex verschaft. Een hoest met tracheitis is echter minder pijnlijk en constant dan bij bronchitis, het lijkt met een diepe ademhaling, gelach, huilen, met een verandering in omgevingstemperatuur. Met een uitgesproken tracheitis, bijvoorbeeld tijdens de griep, klagen patiënten soms over een doffe, pijnlijke pijn in de keel en achter het borstbeen, vooral na een hoestbui. Vanwege de pijn tijdens diep ademhalen, proberen patiënten de diepte van de ademhalingsbewegingen te beperken. In dergelijke gevallen wordt bij kinderen de ademhaling oppervlakkig en, ter compensatie van zuurstoftekort, komt vaker voor. Met de accumulatie van sputum in het gebied van de splitsing van de luchtpijp kan een aanval van sterke, krampachtige hoest optreden als gevolg van irritatie van de zenuwuiteinden van de nervus vagus, die overvloedig vertakt is in het gebied van de kiel van de luchtpijp. Een frequente hoest en gelijktijdige laryngitis stem kan hees zijn. De algemene toestand bij acute tracheitis lijdt weinig, soms is er sprake van een subfebriele aandoening, hoofdpijn, een gevoel van zwakte, pijn in het hele lichaam. Bij kinderen is het klinische beeld acuut met een toename van de lichaamstemperatuur tot 39 ° C. Dyspnoe komt meestal niet voor, met uitzondering van acute ernstige gegeneraliseerde virale laesies van de bovenste luchtwegen, waarin sprake is van algemene intoxicatie, verminderde hartactiviteit, remming van het ademcentrum.

Het slijm is schaars, het is moeilijk om te scheiden aan het begin van de ziekte, wat wordt verklaard door het stadium van "droge" catarrale tracheitis, en heeft een viskeus slijmerig karakter. Gaandeweg krijgt het een mucopurulent karakter, wordt het overvloediger en scheidt het gemakkelijker. De hoest houdt op onaangename scrubpijnen te veroorzaken, de algemene toestand verbetert.

Met het gebruikelijke klinische beloop en de tijdig gestarte behandeling is de tracheitis binnen 1-2 weken voltooid. Onder ongunstige omstandigheden, het niet naleven van het door de arts voorgeschreven regime, het niet tijdig behandelen van tracheitis en andere negatieve factoren, wordt het herstel vertraagd en kan het proces een chronisch stadium worden.

Tijdens influenza-epidemieën, wanneer de virulentie van het virus zijn maximum bereikt, kan over-acute hemorrhagische tracheitis optreden met een snel begin en een ernstig klinisch beloop. Typisch, dergelijke tracheitis is slechts een deel van het klinische beeld van de algemene laesie van de luchtwegen, en vaak - confluente influenza hemorrhagische pneumonie, resulterend in de dood van de patiënt. Bij dergelijke vormen van de ziekte van de luchtwegen treden vaak complicaties op zoals oedeem van de subblaasruimte met de dreiging van verstikking, waarbij de enige redding van de patiënt een onmiddellijke tracheotomie en massale ontgiftingsbehandeling is. Een bijzonder gevaarlijke complicatie is de ontwikkeling van bronchopneumonie bij ouderen en capillaire bronchitis bij kinderen.

Diagnostiek

Tracheitis is gemakkelijk te herkennen, vooral in het geval van verkoudheden of griepepidemieën. De diagnose wordt gesteld op basis van een typisch klinisch beeld en karakteristieke symptomen van ontsteking van de tracheale mucosa door catarrahl. Tracheitis is moeilijk te diagnosticeren in toxische vormen van influenza, wanneer luchtwegontsteking moet worden onderscheiden van longziekte (longontsteking). Gebruik in dit geval fysiotherapeutische methoden, radiografie van de borstorganen en andere onderzoeksmethoden van de patiënt, die onder de bevoegdheid van de longarts vallen.

Vooruitzicht

Acute ongecompliceerde banale tracheitis heeft een gunstige prognose. Met gecompliceerde vormen en ultra-acute hemorrhagische tracheitis - voorzichtig en zelfs serieus.

Behandeling

De acute vorm van tracheitis wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie, meestal influenza. In dergelijke gevallen hangt de behandeling van acute tracheitis af van de symptomen en de ernst van de ziekte. Als de tracheitis niet gepaard gaat met complicaties zoals ontsteking van de bronchiën, voldoende immunomodulerende geneesmiddelen, overvloedig en frequent drinken van kruidenantrekkers, inhalaties en aerosolirrigatie van het strottenhoofd Bioparox. Antivirale en antipyretische geneesmiddelen worden alleen voorgeschreven in geval van ernstige exacerbatie van de ziekte, wanneer de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden. Het gebruik van amison, interferon, rimantadine of arbidol wordt weergegeven. Ook geaccepteerde geneesmiddelen die paracetamol of ibuprofen bevatten. Uitputtende, droge hoest wordt behandeld met mucolytische stropen, antitussiva zonder contra-indicaties. Effectieve siropen met zoethout, marshmallows, vermalen met verwarmende zalven en mosterdpleisters. Het is ook noodzakelijk om veel en vaak te drinken, bijvoorbeeld rozenbottelafkooksel, dat de vitaminerende en diuretische eigenschappen heeft. Bedrust, frequente natte reiniging, beperking van contacten om extra infecties te voorkomen zijn ook integrale maatregelen bij de behandeling van de acute vorm van de ziekte.

Behandeling van acute tracheitis wordt voorgeschreven door een arts, omdat de ongecontroleerde inname van antivirale geneesmiddelen kan leiden tot complicaties en de transformatie van tracheitis in een langdurige, chronisch gecompliceerde vorm.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Chronische banale tracheitis

Chronische tracheitis is meestal het gevolg van een onbehandelde acute vorm van de ziekte. Met dit type tracheitis ondergaat het tracheale slijmvlies atrofische veranderingen, waardoor de patiënt wordt gevolgd door aanvallen van aanhoudende hoest, vooral 's nachts. Vaak gaat tracheitis gepaard met pijnlijke gevoelens in het borstbeen, vergelijkbaar met symptomen van longontsteking.

Chronische banale tracheitis kan zich ontwikkelen van acute banale tracheitis, met de voortzetting van de oorzaken van primaire ontsteking en de aanwezigheid van bijdragende factoren (schadelijke productie, roken, alcoholgebruik), evenals met een slechte kwaliteit en onvolledige behandeling van acute banale tracheitis. Chronische catarrale tracheitis treedt echter vaak op als een gevolg van emfyseem, hartaandoeningen, nieraandoeningen, leidend tot stagnatieverschijnselen op basis van stoornissen van de bloedsomloop en de aanwezigheid van katabolieten (geoxideerde metabole producten) in bloed en lymfe als gevolg van deze stagnerende verschijnselen.

Chronische banale tracheitis en chronische tracheobronchitis zijn voornamelijk volwassen ziekten, maar kunnen ook voorkomen bij kinderen na mazelen, kinkhoest en andere kinderinfecties, gecompliceerd door acute tracheitis.

trusted-source[16], [17], [18]

Pathologische anatomie

Chronische banale tracheitis is verdeeld in hypertrofische en atrofische vormen. Hypertrofe tracheitis wordt gekenmerkt door veneuze hyperemie en stagnatie, zwelling van het tracheale slijmvlies, verhoogde secretie van slijm en purulent sputum. Volgens sommige informatie is hypertrofische tracheitis slechts de eerste fase van het systemische proces die leidt tot de tweede (laatste) fase - de atrofische vorm van de ziekte. De laatste wordt gekenmerkt door atrofie van het slijmvlies van de luchtpijp, het dunner worden ervan. Het slijmvlies wordt glad, glanzend, grijs, soms bedekt met fijne droge korsten, waardoor een pijnlijke hoest ontstaat. Het feit dat er geen geïsoleerde atrofische vorm is, omdat het atrofische proces alle boven- en onder de luchtwegen omvat, is een bewijs van een systemisch proces. Deze consistentie manifesteert zich het duidelijkst bij ozen, wat volgens sommige gegevens niets anders is dan het echte laatste stadium van systemische atrofie van de luchtwegen, met als hoogtepunt de vegetatie van een specifieke somatische microbiota.

Symptomen

Tracheitis heeft deze symptomen - hoesten, sterker in de ochtend en 's nachts. Deze hoest is vooral pijnlijk wanneer het sputum zich ophoopt in het gebied van de trachea-kiel, dat opdroogt tot dichte korstjes. Met de ontwikkeling van een atrofisch proces, waarbij alleen de oppervlaktelaag van het slijmvlies wordt aangetast, blijft de hoestreflex bestaan, maar met diepere atrofische verschijnselen, opwindende en zenuwuiteinden, neemt de ernst van hoest af. De tracheitis-opbrengst is lang, afgewisseld met de perioden van remissie en een verergering.

Diagnostiek

Tracheitis wordt gediagnosticeerd op basis van lokale pathoanatomische manifestaties, veroorzaakt meestal geen problemen en wordt uitgevoerd met behulp van tracheoscopie. Het is echter veel moeilijker om de oorzaak van deze ziekte vast te stellen.

Behandeling

Chronische tracheitis wordt veel langer behandeld dan zijn acute vorm. Dit is te wijten aan het feit dat de behandeling van chronische tracheitis niet alleen gericht is op het elimineren van het hoestsymptoom, maar ook op het behandelen van complicaties zoals faryngitis en bronchitis. De chronische vorm van de ziekte heeft meestal een bacteriële etiologie, respectievelijk, toont antibacteriële therapie. Als pus wordt gedetecteerd in het sputum, wordt de tracheitis behandeld met macroliden, die een breed werkingsspectrum hebben en effectief zijn tegen bijna alle soorten pathogenen. Het verloop van de behandeling kan twee tot drie weken duren, afhankelijk van de ernst van de ziekte en complicaties. Behandeling van chronische tracheitis is onmogelijk zonder inhalaties, die zowel met behulp van farmaceutische preparaten als met behulp van afkooksels van etherbevattende planten - eucalyptus, dennen of sparren kunnen worden uitgevoerd. Inhalatie dient minstens twee keer per dag gedurende twee weken te worden uitgevoerd, zelfs bij afnemende hoest. Effectief het gebruik van chlorofylipt, beide in de vorm van irrigatie, dus binnenin. Irrigatie van het strottenhoofd Bioparox zorgt voor de snelste eliminatie van ontstekingsprocessen, antitussieve siropen zullen helpen om de slopende improductieve hoest kwijt te raken. Naast farmaceutische siropen thuis, kunt u een afkooksel van Althea of zoethoutwortel bereiden. Behandeling van chronische tracheitis moet minstens drie weken duren, zelfs met vroege neutralisatie van hoest of temperatuur, de enige manier om herhaling van de ziekte te voorkomen.

Hypertrofische tracheitis, vergezeld van de afgifte van mucopurulent sputum, vereist het gebruik van geïnhaleerde antibiotica, waarvan de selectie wordt uitgevoerd op basis van het antibiogram, blazen op het moment van inhalatie van adstringerende poeders. Wanneer atrofische processen in de luchtpijp is geïnstilleerde vitamine-oliën (carotolin, rozenbottel olie, duindoorn olie). Korsten worden verwijderd door oplossingen van proteolytische enzymen in de trachea te gieten. Kortom, de behandeling komt overeen met die met banale laryngitis en bronchitis.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Tracheitis bij sommige infectieziekten

Tracheïtis bij infectieziekten, waarbij de bovenste luchtwegen het vaakst worden aangetast, en met name het strottenhoofd, komt zeer zelden voor en is in de regel secundair. Deze ziekten omvatten acute infecties (mazelen, roodvonk, difterie, tyfus, enz.) En chronisch (tuberculose, syfilis, scleroma, enz.). Het uiterlijk van die en anderen in de luchtpijp verergert het algemene beeld van de laesies van de bovenste luchtwegen slechts in geringe mate, maar op zichzelf zijn ze nooit dodelijk voor het leven van de patiënt. Alleen in gevallen waar het destructieve proces de luchtpijp overstijgt en de naburige organen (slokdarm, bloedvaten en zenuwen) beïnvloedt, kunnen ernstige complicaties optreden die het algemene beloop van de ziekte aanzienlijk verslechteren en soms zelfs tot de dood leiden.

Diagnostiek

Tracheitis wordt gediagnosticeerd op basis van een reeks methoden die zijn beschreven voor larynxaandoeningen. Hetzelfde geldt voor de behandeling van deze vormen van de ziekte.

Behandeling

Tracheitis wordt symptomatisch behandeld en in het bijzonder komt de behandeling overeen met elk type infectie.

Vooruitzicht

Tracheitis heeft een zeer gevarieerde prognose, van goedaardig tot zeer ernstig. Het wordt bepaald door het type infectie, de complicaties, de tijdigheid van de uiteindelijke diagnose en de effectiviteit van de behandeling. 

trusted-source[32], [33]

Tracheitis en bronchitis

Tracheitis, vergezeld van een ontsteking van de bronchiën, wordt tracheobronchitis genoemd. Acute tracheitis en bronchitis zijn bijna altijd naast elkaar. Meestal verloopt het ontstekingsproces in de volgende volgorde: een virale of bacteriële infectie beïnvloedt de larynxmucosa, laryngitis ontwikkelt zich en dan beginnen acute tracheitis en bronchitis. Aldus wordt het pathologische proces verdeeld in overeenstemming met de anatomische locatie van de organen van de bovenste luchtwegen. Symptomen die tracheïtis en bronchitis vertonen zijn ook vergelijkbaar - een kenmerkende hoest, zwakte, koortsachtige toestand met een toename van de lichaamstemperatuur, toegenomen zweten en hoofdpijn. Tracheobronchitis verschilt van eenvoudige laryngitis en faryngitis, voornamelijk in de vorm van hoest. Een "droge", droge hoest is inherent aan laryngitis, evenals een schor stem en moeite met ademhalen. Hoest is ook kenmerkend voor tracheobronchitis, maar heeft geen invloed op het timbre en de sonoriteit van de stem, bovendien is het moeilijk om niet in te ademen, maar om uit te ademen, is er pijn in het borstgedeelte, die kan uitstralen naar het gebied tussen de schouderbladen. De ontwikkelende tracheitis en bronchitis worden eerst vergezeld door droge hoestaanvallen, vaker 's nachts, dan krijgt de hoest vocht, begint sputum te vertrekken. Bovendien wordt tracheobronchitis altijd gemanifesteerd door zware ademhaling met typische piepende ademhaling. Slijm, dat in de loop van het proces steeds intensiever vertrekt, kan de mogelijke oorzaken van de ziekte 'aanzetten': 

  • De groen-gele tint van de ontlading duidt op een bacteriële infectie.
  • Vloeistof in structuur, helder en licht sputum duidt op een virale infectie of allergie.
  • Het sputum, een witte tint, dicht op een consistentie, vaak in de vorm van stolsels, spreekt over een schimmelinfectie.

Tracheitis en bronchitis worden, naast standaard diagnostische methoden, bepaald met behulp van een auscultatoire test: de patiënt haalt diep adem en vervolgens een scherpe uitademing. Met vernauwde bronchiën wordt de uitademing letterlijk "gehoord" door een typisch bronchiaal gefluit.

trusted-source[34], [35], [36]

Virale tracheitis

Virale tracheitis is meestal een acute tracheitis. Bij kinderen wordt tracheale ontsteking veroorzaakt door adenovirussen, die worden gekenmerkt door een hoge besmettelijkheid en niet-seizoensgebonden prevalentie. De basis van de vorm van adenovirale infecties zijn ziekten van de bovenste luchtwegen, dat wil zeggen strottenhoofd, nasopharynx en luchtpijp. Virale tracheitis bij volwassenen is ook niet ongebruikelijk, maar het ontwikkelt zich meestal tijdens de epidemische verspreiding van influenzavirussen. De tekenen die virale tracheitis onderscheiden van een ziekte van bacteriële etiologie hangen af van de ernst van het proces, maar de meest kenmerkende parameters van virale ontsteking van de luchtpijp zijn rhinitis en de specifieke structuur van sputum die na twee of drie dagen blijft bestaan.

Vanaf het begin van de infectie. Virale tracheitis gaat bijna altijd gepaard met duidelijke nasale afscheidingen en een vrij ogenschijnlijk schijnbaar effluent. Ook kan de ziekte van virale etiologie worden gemanifesteerd door hoofdpijn, hyperthermie en algemene malaise. Virale tracheitis, ondanks de ernst van zijn loop, wordt veel sneller behandeld dan andere vormen van ontsteking van de luchtpijp, soms is een kuur van slijmoplossend en immuunmodulerende medicijnen en bedrust voldoende.

trusted-source[37], [38], [39]

Tracheitis tijdens zwangerschap

Tracheitis tijdens de zwangerschap is helaas niet ongebruikelijk, evenals rhinitis of laryngitis. De meest voorkomende vorm van de ziekte is virale tracheitis, die wordt gevormd tegen de achtergrond van een zere keel, ontstoken tonsillen of acute ademhalingsziekte. Virale tracheitis is echter net als elke andere besmettelijke ziekte gevaarlijk voor zowel de moeder als de foetus, omdat de pathogenen in de placentabarrière kunnen doordringen. Tracheitis tijdens de zwangerschap is een serieuze bedreiging voor de behandeling als de ziekte wordt gediagnosticeerd als een bacteriële infectie. In dit geval is behandeling met antibiotica inderdaad onmisbaar en zijn alle antibacteriële middelen ongewenst voor het lichaam van een zwangere vrouw. Bovendien kan tracheitis tijdens de zwangerschap complicaties hebben zoals bronchitis en zelfs bronchopneumonie, wat zelfs nog gevaarlijker is voor de gezondheid van de moeder en foetale ontwikkeling.

De enige betrouwbare manier om tracheitis tijdens de zwangerschap te voorkomen is preventie, dat wil zeggen de maximale beperking van contact met patiënten, niezen, hoestende mensen die op openbare plaatsen en in ziekenhuizen te vinden zijn.

Waar doet het pijn?

Wat zit je dwars?

Wat moeten we onderzoeken?

Welke tests zijn nodig?

Met wie kun je contact opnemen?

Medicijnen

Het voorkomen

De beste manier om een ziekte te behandelen is preventie, geen uitzondering in deze zin, en tracheitis. De belangrijkste taak, die de preventie van tracheitis omvat, is het handhaven van de immuniteit in de juiste vorm, omdat tracheitis voornamelijk wordt veroorzaakt door virussen. Het is ook belangrijk om te voldoen aan veiligheidsmaatregelen als er mensen in uw omgeving zijn die aan acute luchtwegaandoeningen lijden. Het pad van overdracht van tracheitis is 75% in de lucht, minder vaak in het huishouden. Persoonlijke hygiëne, dat wil zeggen, het klassieke wassen en frequente handenwassen helpt niet alleen virale maar ook bacteriële infecties te voorkomen. Preventie van tracheitis is de afwijzing van slechte gewoonten, met name roken, trouwens, passief roken is niet minder gevaarlijk in de zin van het veroorzaken van ziekten van de bovenste luchtwegen. Vitaminetherapie, lichaamsbescherming door verharding, regelmatige natte reiniging en een actieve levensstijl zullen het risico op het ontwikkelen van de ziekte helpen verminderen of helemaal voorkomen.

trusted-source[40], [41], [42], [43]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.