^

Reinigingsdieet

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Diëten zijn niet alleen om gewicht te verliezen of te behandelen, maar ook om het lichaam te ontdoen van giftige en schadelijke stoffen die we gedurende het hele leven verzamelen. Reinigingsdieet is een geweldige manier om chronische vermoeidheid te overwinnen, de effecten van stress en schade aan het milieu te elimineren, de conditie van bloedvaten, huid en haar te verbeteren.

Op dit moment zijn er veel manieren om het lichaam te reinigen: het zijn enemas en tjubazhi. Tegelijkertijd is voedingsvoeding een van de meest spaarzame en effectieve opties voor zuivering.

De essentie van een reinigingsdieet is het eten van voedsel dat bestaat uit gezonde natuurlijke producten, zonder chemische en andere kunstmatige toevoegingen. Het resultaat van dergelijke voeding zal concreter zijn als je tegelijkertijd een gezonde levensstijl leidt, je houdt aan het slaap- en rustregime. Het is onwaarschijnlijk dat er een betekenis zal zijn in het reinigingsdieet, als het tijdens het roken blijft roken en alcohol gebruikt.

Een zuiverend dieet van gifstoffen komt alleen het lichaam ten goede, ongeacht wie het gebruikt: giftige stoffen hopen zich op in de organen van alle mensen zonder uitzondering. Het is vooral belangrijk om mensen te reinigen die problemen hebben met de eetlust, met het spijsverteringsstelsel, met de huid, met de stemming.

Er zijn verschillende opties voor het reinigen van diëten. Ze streven allemaal hetzelfde doel na: de vaten en organen reinigen en ook de voeding van de weefsels vernieuwen. Vandaag gaan we in op de meest populaire typen reinigingssystemen.

trusted-source[1], [2]

Reinigingsdieet voor 7 dagen

Een zeven dagen durende reinigingsdieet veronderstelt het overheersende gebruik van voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte. Dergelijk voedsel heeft een gunstig effect op het werk van de darmen, het reinigen van de wanden en het helpen afleiden van de producten van het metabolisme.

Zuivering wordt aanbevolen om regelmatig, 1-2 keer per jaar te worden uitgevoerd. Het feit is dat een groot aantal slakken niet alleen onze gemoedstoestand beïnvloeden, maar ook het metabolisme verergert, slapeloosheid of slaperigheid veroorzaakt, de eetlust beïnvloedt.

Om het dieet te veranderen moet ruim van tevoren worden voorbereid. 10 dagen voor de start moet je sterke koffie en thee, sterke drank, uitsluiten van het dieet. Toegestaan kruidenthee, niet-koolzuurhoudend mineraalwater, magere zuivelproducten. Het is raadzaam om een week voor het dieet zout en peper op te geven, van vlees en gefrituurde gerechten - dit zal helpen om 7-daagse veranderingen in voeding eenvoudig over te dragen.

Wat je kunt eten:

 • wit vlees zonder vet;
 • alle soorten groenten of fruit;
 • haver;
 • niet-vette zure melkproducten;
 • donker brood;
 • plantaardige oliën.

Tijdens de gehele dieetperiode, van dag tot dag, moet u minstens 1,5 liter stilstaand water drinken.

Het geschatte menu van het reinigingsdieet:

 • Eerste maaltijd: 150 g fruit of bessen, een sandwich met kaas of kwark, vers geperst sap of kruidenthee;
 • De tweede maaltijd: een groentegerecht (soep, stoofpot), aangevuld met een plakje gestoomd vlees of salade.
 • De derde maaltijd: een groenten- of visbraadpan, of pap met groenten, of een salade.

Kort voor het slapengaan mag je 150 ml gestremde melk of kefir drinken.

Reinigingsdieet voor 5 dagen

Versneld reinigingsdieet - een vijfdaagse periode zorgt voor een tijdelijke weigering om zout, suiker, bakkerijproducten en koolzuurhoudend mineraalwater te eten.

Hier is een geschatte verhouding voor 5 dagen:

 • Eerste en tweede dag eten we alleen appels en drinken we groene thee (het is mogelijk door toevoeging van honing).
 • Op de derde dag hebben we ontbijtpap, lunchen we met een stukje vetarm vlees met groenten, we hebben avondmaal met een portie gekookte rijst.
 • De vierde dag begint met havermout, we hebben een diner met verschillende appels, tijdens het diner eten we een grote sinaasappel.
 • Op de vijfde dag ontbijten we met een magere wrongel, we eten met plantaardige salade op ongeraffineerde olie, we hebben avondmaal met een portie gekookte rijst.

Tussen de maaltijden door kun je een kopje thee drinken met citroen, of wat groente of fruit eten.

Als er problemen zijn met het maag-darmkanaal, moet overeenstemming met het dieet worden overeengekomen met de arts.

Reinigingsdieet voor 4 dagen

Een dergelijke zuivering wordt bij voorkeur uitgevoerd in de zomer, wanneer het mogelijk is om verse groenten of fruit in te slaan. Volgens reviews kun je 4 dagen lang niet alleen het lichaam reinigen, maar ook 4 kg overtollig gewicht kwijt.

 • I dag: alleen fruit en bessen zijn toegestaan in verse vorm, of in de vorm van vers geperste sappen.
 • II dag: je kunt alleen thee drinken op kruiden of bessen. Het kan kamille, framboos, bes, munt, enz. Zijn
 • III dag: het is toegestaan om soep te eten op basis van kool, groenten, paprika's en uien gedurende de dag.
 • IV dag: het wordt aanbevolen om een verscheidenheid aan groentesalades te eten, tot 2 kg per dag.

Tegelijkertijd moet u het drinkregime in acht nemen. Lichamelijke activiteit is wenselijk om te beperken, maar wandelingen in de frisse lucht zijn verplicht.

Degenen die al een 4-daags dieet hebben geprobeerd, praten over een effectieve lichaamsreiniging. Diëtisten zijn ook van mening dat het voorgestelde voedsel te streng is en beveelt niet aan om zich aan een dergelijk voedingsregime te houden.

Reinigingsdieet voor 3 dagen

Express-reinigend dieet, ontworpen voor drie dagen, is ontworpen in een korte tijd om de darmen schoon te maken. Om het idee te realiseren, hebben we een verscheidenheid aan groenten en fruit nodig, evenals, indien gewenst, een sapcentrifuge. Voordat u begint met het reinigen van het lichaam, moet u enkele eenvoudige regels onthouden:

 1. tijdens deze drie dagen is het wenselijk om overmatige fysieke activiteit te vermijden;
 2. voor het succesvol verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam is het belangrijk om voldoende vloeistof te drinken (niet minder dan 2 liter);
 3. als er ziekten van het spijsverteringskanaal zijn, moet u een arts raadplegen.
 • Ik dag is fruitig. We leunen op fruit, dat we gebruiken in plaats van ontbijt, lunch en diner (maar niet meer dan 200 g per keer). Naast fruit is het toegestaan om alleen water en kruidenthee zonder suiker te gebruiken.
 • Dag II - groente. De hele dag door eten we alleen groenten, in welke vorm dan ook: ze kunnen worden gekookt, gebakken, gestoofd, in salades gesneden, enz. Vergeet bovendien niet om water of kruidenthee te drinken.
 • De derde dag is de eindreiniging van de sappen. Wij bereiden sap van groenten of fruit, indien gewenst. Als er geen juicer is, kunt u groenten en fruit in verse vorm blijven eten, maar niet meer dan 200 g per portie.

Na een verloop van drie dagen zou een gevoel van lichtheid en comfort in de darm moeten verschijnen. Bovendien kunnen een paar extra ponden gaan als ze waren.

Reinigingsdieet voor gewichtsverlies

Experts zeggen dat om het lichaam echt te reinigen, het dieet minstens 2 weken moet duren. Als gevolg hiervan zullen de organen efficiënter werken en zal de persoon zelf opgewekt en uitbarsting van energie voelen.

Het populairste reinigingsdieet combineert drink- en voedseldagen, die elkaar na elkaar afwisselen. Tijdens de zuivering moet de voorkeur worden gegeven aan plantaardige producten, op een minimaal gebruik van vetten en eiwitten van dierlijke oorsprong. Dit zal het functioneren van het cardiovasculaire systeem verbeteren, evenals het lichaam verzadigen met vitamines en mineralen.

Dieet regels:

 • Direct na het ontwaken, is het raadzaam om een kopje water te drinken met een kleine hoeveelheid citroensap of groene thee zonder suiker.
 • Als ontbijt kunt u kiezen voor een fruitsalade, kaas met bessen of havermout op water, of magere melk.
 • Voor de lunch is het beter om een groentesalade met kruiden of groentesoep of pap te gebruiken.
 • Voor het diner kunt u een portie gestoofde groenten of een bijgerecht van ontbijtgranen of peulvruchten eten.
 • Tussen de hoofdmaaltijden mag een kleine hoeveelheid noten of gedroogd fruit worden gebruikt.
 • Voordat u naar bed gaat, moet u een glas melk of kefir drinken.
 • Op een dag is het noodzakelijk om uitsluitend drinkdagen door te brengen, waarbij vast voedsel niet wordt geaccepteerd. In plaats daarvan gebruiken ze groene of kruidenthee, of mineraal niet-koolzuurhoudend water met citroensap.

Dit dieet is ontworpen voor maximaal drie weken. Langdurige naleving van een dergelijk dieet wordt niet aanbevolen, omdat dit kan leiden tot een storing van de metabole processen.

trusted-source[3]

Reinigend boekweitdieet

Boekweit is een zeer waardevol voedsel, dat vaak wordt gebruikt in verschillende diëten. Boekweit bevat veel nuttige stoffen, zoals vitamines, micro-elementen, eiwitten en vezels. Dit alles maakt het niet alleen mogelijk om het lichaam te reinigen, maar ook om af te vallen met enkele kilo's.

Om de effectiviteit van het dieet te versterken, kunt u groene (witte, onverwerkte) boekweit eten, op voorwaarde dat u geen ontstekingsziekten van het spijsverteringsstelsel heeft. Boekweit kan worden gecombineerd met een salade van groenten en groen.

De schoonmaak wordt 2 weken uitgevoerd. Na het ontwaken en tot een sterk hongergevoel komt, is alleen puur water toegestaan. Zodra de honger zich laat voelen, is het noodzakelijk om 100 g graan in meel te malen en het in droge vorm te gebruiken, goed te kauwen en te bevochtigen met speeksel. In extreme gevallen is het toegestaan om boekweitmeel te mengen met een kleine hoeveelheid groentesap.

Na 2-3 uur kun je wat fruit of groente eten, of 200 ml kefir drinken.

Als de vorige optie niet bij u paste, kunt u een dieet proberen met gestoomde boekweit. Pap wordt 's avonds bereid: je moet 2 kopjes ontbijtgranen in de thermosfles gieten en schenken met 4 kopjes kokend water. De pap van de volgende dag zal opzwellen en tegen de ochtend gereed zijn.

Dergelijke boekweit moet in verschillende porties worden verdeeld (voor 5-6 recepties). Je kunt geen suiker, zout, boter, enz. Aan de granen toevoegen, je kunt 1 liter kefir en verschillende appels gebruiken.

Reinigend boekweitdieet kan tot 2 weken duren, maar niet meer dan 2 keer per jaar.

trusted-source[4]

Reinigend rijstdieet

Eén dag is het toegestaan om 180 gram rijst te eten, verdeeld in drie maaltijden. Naast rijst kun je tot 100 gram vers of gedroogd fruit eten, tot 300 gram groenten, tot 20 gram plantaardige olie en bovendien - bouillon op groenten zonder zout en peper.

In de ochtend op een lege maag moet u 200 ml puur water of thee drinken op basis van muntblaadjes of de kleur van kamille.

Rijstreinigingsdieet duurt een week. Het menu voor elke dag ziet er ongeveer zo uit:

 • Ik dag. De eerste maaltijd - een rijst garnituur op het water met plakjes appel en citroenschil. Voor het diner - rijst met dille en een kleine hoeveelheid ongeraffineerde olie, plantaardige salade. Als een diner - een kopje groentebouillon en een beetje rijst.
 • II dag. Voor het ontbijt - een mandarijn en een rijst garnituur. Voor lunch - stoofpot van rijst en groenten. Als een diner - een kopje plantaardige bouillon met de toevoeging van rijstgraan.
 • Dag III. De eerste maaltijd is rijst met een snufje kaneel. Voor het diner - courgette, gebakken met rijst. Voor het diner - gestoomde rijst met kool.
 • IV dag. In plaats van ontbijt - een fruitmix en rijstepap. Voor het diner - rijst met wortelen, salade. Voor het diner - een kop plantaardige bouillon met rijst.
 • V dag. Voor het ontbijt - rijst en gedroogde vruchten. Voor het diner - rijst, groenten. Voor het diner - rijst met dille en uien, bouillon.
 • VI dag. Voor het ontbijt - rijstepap met een peer. Voor het diner, rijst, een salade van paprika en groene uien. Voor het diner - appels en wat rijst met basilicum.
 • VII dag. Voor het ontbijt - gekookte rijst met citroen. Voor de lunch - een kop bouillon met rijst en tomaat. Voor het diner - rijst met courgette of aubergine.

De uitweg uit het dieet is geleidelijk, bij voorkeur met behulp van zure melkproducten en vers geperste sappen. Direct overschakelen naar normaal voedsel wordt niet aanbevolen.

Oatmeal Cleansing Diet

De essentie van het haverdieet is het uitsluiten van snoep, bakkerijproducten en dierlijk vet uit het dieet. Het hoofdgerecht is havermout - voor ontbijt, lunch en diner.

De duur van dergelijk beperkt voedsel is maximaal 10 dagen, tweemaal per jaar. Sommigen regelen zichzelf een keer per week op dag lossen op havermout.

Haver pap wordt gekookt op water of op melk, zonder zout, suiker en olie. Het toevoegen van ongezoet fruit is toegestaan.

Het is belangrijk om niet te veel te eten: een portie moet ongeveer 150 - 200 gram pap per portie bevatten. Eet moet 5-6 keer per dag zijn en de laatste maaltijd - gedurende 3 uur voordat je naar bed gaat.

Wat je kunt eten, behalve havermout:

 • ongezoet fruit en bessen (vooral 's ochtends);
 • groenten;
 • gedroogde vruchten;
 • bonen;
 • greens;
 • kefir of yoghurt.

Wat je niet kunt eten:

 • bananen, druiven;
 • suiker, zout;
 • vlees, vis, dierlijke vetten;
 • melk, boter, zure room;
 • alcoholische dranken.

Gedurende de dag is het noodzakelijk om water te drinken - niet minder dan anderhalve liter. Het is ook toegestaan om groene thee en verse sappen te drinken (tot 0,5 liter). Drink iets voor of na het eten, maar niet tijdens het eten.

Als je het dieet precies volgt, kun je niet alleen het lichaam schoonmaken, maar ook 5 extra kilo's per week kwijt.

Reinigingskefir-dieet

Het reinigingsdieet op kefir is vrij strikt, daarom kan het niet worden aanbevolen aan mensen die ziekten van het spijsverteringskanaal, de nieren of de lever hebben. Om dezelfde reden, zou u niet vaak op dit dieet moeten zitten en het ook langer dan een week moeten blijven gebruiken.

Eten wordt ongeveer 4 keer per dag genomen. In de intervallen drinkt u helder water (zonder beperkingen) of groene thee zonder suiker.

Het wordt niet aanbevolen om veranderingen in het dieet aan te brengen.

 • I dag: 1 l kefir, 4 middelgrote gekookte aardappelen.
 • II dag: 0,5 liter kefir, 400 g van een mengsel van gedroogde pruimen, gedroogde abrikozen, vijgen en dadels.
 • Dag III: 1 liter kefir, 0,5 kg vetvrije kwark.

De dagen wisselen elkaar af, afhankelijk van hoe lang je dit dieet wilt volgen.

In de ochtend kunt u een kopje verse koffie drinken zonder toevoegingen en suiker.

Voor een week van dergelijk voedsel, kunt u maximaal 5 extra kilo's verliezen.

De uitweg uit het dieet is geleidelijk: het wordt aanbevolen om nog eens 1-2 weken kefir of yoghurt te drinken.

Reinigend dieet van acne

De conditie van de huid is een spiegel van de gezondheid en zuiverheid van het hele organisme. Als het bloed is gevuld met giftige stoffen en de darm niet goed is opgewassen tegen zijn taak, ongewenste huiduitslag op het gezicht en het lichaam - kan acne verschijnen.

De beste manier om met puistjes te voeden is het juiste uitgebalanceerde menu.

De volgende producten worden aanbevolen:

 • granen, zemelen;
 • wit vlees, zeevis;
 • gefermenteerde melkproducten;
 • allerlei soorten fruit en groenten;
 • van drankjes - thee met kruiden en gember, met citroen, honing en vers geperst sap.

Wat je niet kunt eten:

 • fast food;
 • halffabrikaten;
 • producten met conserveringsmiddelen, verdikkingsmiddelen, zoetstoffen, kleurstoffen, stabilisatoren, enz.;
 • ingeblikt voedsel;
 • marinades, sauzen;
 • specerijen en specerijen;
 • dierlijke vetten (reuzel, room, boter);
 • suiker, snoep;
 • zout;
 • alcoholische dranken, bier;
 • koolzuurhoudende dranken.

Een benaderend reinigingsmenu voor acne ziet er als volgt uit:

 • In de ochtend - elke pap op het water, yoghurt.
 • Snack - een salade met fruit en yoghurt.
 • Lunch - groente garnituur met een plakje kipfilet, sap.
 • Middagsnack - wortelsalade, rozebottels.
 • Voor het diner - gestoomde vis, rijst, thee met gember.

Dit voedsel is redelijk in balans, het kan gedurende een voldoende lange tijd worden gevolgd.

De resultaten van een dergelijk dieet zijn het verwijderen van overtollige zouten, toxische stoffen, slakken uit het lichaam en het terugbrengen van het gewicht naar normaal.

trusted-source[5]

Effectief reinigingsdieet - wat is het?

Om de reiniging effectiever te maken, wordt aanbevolen om voor het begin van het dieet een reinigende klysma aan te brengen. Het dieet zelf moet minstens een week duren - alleen dan zal het lichaam schadelijke stoffen verwijderen en zullen de metabolische processen worden aangepast. Niet-lange soorten diëten maken het lichaam slechts oppervlakkig schoon.

Diëten voor recepten kunnen verschillen, maar het is belangrijk om zich aan de volgende regels te houden:

 • niet om vasten toe te laten;
 • vermijd het gebruik van producten met chemische additieven;
 • drink geen alcohol, rook niet, probeer geen medicijnen te nemen.

In de periode van beperkte voeding kunnen er bijwerkingen zijn zoals hoofdpijn, vermoeidheid, stoelgangstoornissen. In de meeste gevallen is dit een teken van zuivering. Om deze reden adviseren experts om het lichaam tijdens de rustperiode schoon te maken, bijvoorbeeld tijdens de vakantie. Gemakkelijke ochtendgymnastiek doet geen pijn.

Aan het einde van een dieet is er meestal een gevoel van innerlijke vrijheid, gemak.

Het reinigingsdieet wordt vertegenwoordigd door een verscheidenheid aan opties, en welke u moet kiezen, is aan u. Voor iemand is één machtsschema effectief en voor iemand anders een ander. Probeer daarom te kiezen en vergeet niet om regelmatig een arts te raadplegen.

trusted-source[6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.