^

Mineralen-controllers van metabolische processen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Mineralen die een persoon aan hun dieet toevoegt, kunnen de symptomen van vele ziekten verzachten of zelfs elimineren. Mineralen hebben de eigenschap om metabole processen in het lichaam te beheersen. Helemaal niet, en niet elk mineraal heeft dezelfde eigenschappen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Magnesium en metabolisme

Zonder magnesium zal het menselijk lichaam erg krap zijn. Magnesium neemt een zeer actieve rol in de controle over metabole processen. Het draagt actief bij aan het overbrengen van impulsen tussen zenuwcellen, waardoor spieren samentrekken en botten versterken, magnesium helpt bij het stabiliseren van hoge bloeddruk.

Magnesium heeft de meest actieve invloed op het stoppen van hoofdpijn, het helpt beter te werken voor het hart en de bloedvaten, vermindert het risico op een hartaanval en worstelt ook met spasmen van de slagaders.

Magnesium en het werk van interne orgels

Magnesium helpt de hersenen actiever te werken en draagt bij aan de productie van het hormoon dopamine, dat de eigenschap heeft om de eetlust onder controle te houden. Daarom kan een persoon die magnesium neemt gemakkelijker zijn gewicht beheersen dan zonder dit prachtige mineraal.

Magnesium heeft een positieve invloed op het werk van het zenuwstelsel, helpt de stemming te stabiliseren, de symptomen van depressie te bestrijden, prikkelbaarheid, verhoogde vermoeidheid. Dit geldt vooral voor vrouwen tijdens de menopauze en vóór PMS (per week).

Magnesium en andere stoffen

Magnesium is nodig om sommige stoffen in het lichaam hun eigenschappen en effecten op het lichaam beter te laten zien. Bijvoorbeeld B-vitamines, ze werken als katalysatoren in het proces van eiwitsecretie, dat wordt gebruikt als bouwmateriaal voor spierweefsel. Dankzij de proteïne vrijgekomen energie, die we krijgen met voedsel.

Wanneer een persoon diep ademt, en in zijn lichaam zink en magnesium ontvangt, stroomt zuurstof actiever het bloed in. Zijn inname zorgt voor een actievere vetverbranding, wat helpt bij het beheersen van gewicht en gewichtsverlies. Magnesium helpt dus om te gaan met obesitas.

Magnesium tegen vrije radicalen

Vrije radicalen zijn vervormde moleculen die het risico op vroegtijdige veroudering en verschillende ziekten veroorzaken. Hoe minder magnesium in het lichaam, hoe zwakker de persoon en hoe minder hij kan vechten tegen veroudering. Als magnesium in de voeding voldoende is, wordt het immuunsysteem versterkt en kan het risico op het ontwikkelen van kanker worden verminderd. Magnesium helpt ook om het risico op het ontwikkelen van tumoren te verminderen of te stoppen.

Magnesium en zijn interactie met oestrogeen

Magnesium helpt oestrogeen om zijn eigenschappen beter te manifesteren. Omgekeerd, met een tekort aan magnesium, wordt het gunstige effect van oestrogenen op het lichaam verminderd. Oestrogeen bevordert op zijn beurt actievere opname van magnesium in spierweefsel en botweefsel, en dit maakt de botten en spieren sterker en elastischer. Hun functies worden meer uitgesproken.

Oestrogenen in combinatie met magnesium helpen het cardiovasculaire systeem beter te werken en botweefsel neemt niet zo snel af met de leeftijd. De doses en verhoudingen van deze geneesmiddelen moeten echter noodzakelijkerwijs exact op aanbeveling van een arts worden berekend.

Wanneer leeftijd of als gevolg van onjuiste voeding van een vrouw in het lichaam wordt een beetje oestrogeen, is magnesium geabsorbeerd niet zo snel, en een persoon kan hoge bloeddruk en ongecontroleerde gewichtstoename, hoofdpijn, broze botten, ziekten van het cardiovasculair systeem, weerstand insuline.

Wat gebeurt er als magnesium en oestrogeen tegelijkertijd in het lichaam komen? Met een kleine hoeveelheid magnesium en een grote hoeveelheid oestrogeen valt magnesium in de spieren en het botweefsel en zit er bijna geen bloed in. Deze situatie is beladen met spierspasmen, bloedstolsels in de bloedvaten, pijn in verschillende delen van het lichaam. Bloedstolsels vormen zich in de bloedvaten omdat calcium en magnesium, bij interactie, het risico op hun optreden verhogen als gevolg van verhoogde bloedstolling.

Als je medicijnen calcium en oestrogeen bevatten, heb je ook magnesium nodig, zodat het bloedstollingsproces normaal verloopt.

Welke stoffen verminderen het magnesiumgehalte in het lichaam?

Als een vrouw een beetje magnesium in het lichaam heeft, ondanks een normaal volwaardig dieet, dan heeft het producten of stoffen die magnesium uit het lichaam wassen. Wat zijn deze producten?

  1. Frisdrank met zoetstoffen. Ze geven geen calcium en magnesium wordt normaal gesproken geabsorbeerd. De reden - de binding van calcium- en magnesiumfosfaten, die in frisdrank zitten. Calcium en magnesium worden slecht geabsorbeerd, omdat ze onoplosbaar worden wanneer ze worden blootgesteld aan fosfaatzuren en het lichaam ze afkeurt.
  2. Niet-alcoholische dranken en dranken met een laag alcoholgehalte met kleurstoffen en zoetstoffen. Ze bevatten conserveermiddelen glutamaatnatrium en aspartaat, dus verhoogt het lichaam de inname van magnesium. De dosering ervan met het gebruik van niet-alcoholische en alcoholarme dranken moet worden verhoogd, omdat de stoffen in de soda het calcium uit het lichaam vormen.
  3. Coffee. Deze drank veroorzaakt een toename van de concentratie van catecholamine, waardoor ook de dosis vrij calcium in het bloed wordt verlaagd.
  4. Antistress-preparaten. Ze bevatten hormonen die het stressniveau verlagen, maar kunnen het magnesiumgehalte in het lichaam verminderen.

Hoeveel calcium heeft iemand per dag nodig?

De norm voor een vrouw, als ze geen geneesmiddelen gebruikt die calcium stelen, is van 400 tot 600 mg. En statistieken tonen aan dat de vrouw gemiddeld veel minder calcium gebruikt - 4-6 keer minder dan normaal.

Vrouwen moeten één geheim kennen: calcium gebruiken, de hoeveelheid oestradiol in het lichaam coördineren. Als een vrouw een uitgebalanceerde dosis estradiol en magnesium gebruikt, verzwakt deze aanzienlijk, en daarna is er een onbedwingbare behoefte aan chocolade, snoep en andere zoete dingen die ons voller maken.

Als een vrouw 2 maal daags magnesium en calcium neemt zoals voorgeschreven door een arts, maakt dit het mogelijk dat beide elementen goed worden geabsorbeerd en gedurende een volledige 24 uur werken. Wat de ontvangstverhouding betreft, moet de calciumnorm 2 keer hoger zijn dan de magnesiumnorm. De verhouding tussen deze twee medicijnen is twee tegen één.

In plaats van tabletten, kunt u capsules met calcium en magnesium gebruiken - ze worden veel beter geabsorbeerd, omdat ze in de capsules al tot de kleinste deeltjes gepoederd zijn.

Magnesium in de vorm van vloeistof is ook goed, omdat het veel beter wordt waargenomen door de maag, de wanden van vloeibaar magnesium zijn niet zo geïrriteerd als van het medicijn in tabletten, dat bovendien ook slecht wordt geabsorbeerd.

Magnesium is erg goed in de behandeling van hoofdpijn, obesitas, spierspasmen, spierpijn, angst. Als u hulde brengt aan dit mineraal, staat de gezondheid bovenaan.

Mangaan en zijn invloed op het gewicht

Mangaan is een zeer belangrijk mineraal voor het lichaam, ook voor het behoud van het normale gewicht. Als mangaan in het lichaam niet genoeg is, kan een persoon last hebben van depressies, spier- en gewrichtspijn, broze botten, fluctuaties in de bloedsuikerspiegel en permanente allergieën - beschermende reacties van het immuunsysteem, die agressief worden.

Mangaan bevordert een betere opname van vitamine E, B, C, omdat het speciale stoffen enzymen helpt om ze beter te verwerken. Dankzij mangaan verbetert het metabolisme, het immuunsysteem en de schildklier.

Dankzij mangaan worden de hormonen T4 en T3 (schildklierhormonen) in voldoende hoeveelheden geproduceerd, waardoor het werk van de hypofyse - het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor veel processen in het lichaam - verbetert. Mangaan bestuurt de receptoren van pijn en beïnvloedt ook stemmingswisselingen.

Mangaan is actief betrokken bij de celstofwisseling en helpt bij het bestrijden van vrije radicalen, want het is een deel van de anti-oxidant enzym superoxide dismutase (FSD), dat betrokken is bij de eliminatie van vrije radicalen, het vervormen van de gezonde cellen. Dankzij mangaan kun je het metabolisme verbeteren en daardoor het gewicht onder controle houden.

Waarom missen we mangaan?

Waarom missen we mangaan?

Vaak is dit handige spoorelement in ons menu erg klein. De redenen zijn arme gronden, waarop planten worden gekweekt, waarin mangaan zit. Verwerking van producten die mangaan bevatten, waaruit dit mineraal wordt vernietigd. Het gehalte aan fytaten in planten die geen mangaan bevatten, wordt normaal door het lichaam waargenomen.

Koolzuurhoudende dranken voorkomen ook dat het lichaam mangaan absorbeert, evenals andere nuttige mineralen. Ze bevatten fosfaatzuren en fosfor, waardoor er geen bruikbare stoffen in de darmwand kunnen worden opgenomen.

Als het lichaam veel ijzer en calcium bevat, is dit ook de reden voor een slechte opname van mangaan door de darm.

Bronnen van mangaan

Dit zijn voornamelijk planten: rozijnen, ontbijtgranen, noten, wortels, spinazie, sinaasappels, broccoli, tarwekiemen, theeblaadjes. Als planten thermisch worden behandeld of gezuiverd met chemicaliën, wordt mangaan daarin vernietigd. In hogere kwaliteiten van mangaan is meel bijna volledig afwezig vanwege verschillende verwerkingsstappen.

Aangezien ons lichaam elke dag ten minste 4 mg mangaan consumeert, moet dit niveau worden hersteld. Dit kan worden gedaan met behulp van een menu verrijkt met mangaan, of apotheekproducten met mangaan in de samenstelling. Als mangaan deel uitmaakt van het vitaminesupplement, hoeft u geen medicijnen mee te nemen om de dosis niet te overschrijden. Onmisbaar zink

Dit mineraal is uiterst noodzakelijk voor ons lichaam, omdat het een actieve rol speelt in de constructie en groei van weefsels, evenals hun herstel. De rol van zink in het lichaam kan worden vergeleken met de rol van eiwitten, zonder welke de volledige ontwikkeling van weefsels onmogelijk is.

Voor het zenuwstelsel en de hersenen is zink gewoon onmisbaar. Zink helpt bij het synthetiseren van eiwitten en reguleert ook het glucosegehalte in het bloed. Dankzij zink krijgt de huid een gezond uiterlijk door de juiste vorming van collageenvezels, zonder welke de plasticiteit van spieren onmogelijk is.

Zink helpt niet alleen het zenuwstelsel goed te werken, versterkt het, maar beïnvloedt ook het voortplantingssysteem, waardoor de normale werking van de eierstokken wordt bevorderd. Hij controleert het proces van de productie van meer dan 20 enzymen die nodig zijn voor het lichaam, waardoor het voortplantingssysteem perfect werkt.

Zink neemt een actieve rol in de genezing van wonden, krassen, herstel met verwondingen. Zink helpt de pijn van een persoon te verminderen.

De normen van zink in het lichaam

Vrouwen hebben vooral zink nodig, omdat hun voortplantingssysteem met de leeftijd steeds minder sekshormonen produceert en dit heeft direct invloed op het werk van andere lichaamssystemen. Als een vrouw zink mist, betekent dit dat haar menu producten mist die rijk zijn aan dit mineraal. Zinkbronnen zijn divers: het kunnen producten en mineralen zijn uit drogisterijen.

Als zink uit granen wordt gehaald, is het erg belangrijk op welke grond deze granen groeien. Als deze op is, is zink van slechte kwaliteit. Dan is het nodig om de reserves aan zink in het lichaam aan te vullen met behulp van apotheekcomplexen.

Zink wordt minder in producten, wat betekent dat het ook minder in het lichaam gaat, omdat de producten met de inhoud worden verwerkt door een reinigingsmethode en thermisch. Raw-producten zijn veel meer rijk aan dit mineraal dan verwerkt.

Hoeveel zink krijgen we?

Het gehalte aan zink in de plant en de concentratie ervan hangt af van hoeveel plant in de plant. Deze verbinding, die ook de opname van calcium, ijzer of magnesium niet toestaat. En als een persoon graanproducten met fytaat eet, worden nuttige mineralen niet verteerd door het lichaam.

Zink kan niet alleen worden verkregen uit granen, maar ook uit zaden, zeevruchten en ook dierlijk voedsel. Als een bron van zink zijn onmisbare pompoenpitten. Als u ze 1 keer per dag een glas drinkt, wordt de dagelijkse zinksnelheid gegeten. Wat vlees, vetarme soorten betreft, raden artsen zink in het lichaam aan om 's ochtends en' s avonds te eten in een stuk vlees ter grootte van een halve palm. Dit is de dagelijkse norm voor zink.

Zink voor vegetariërs

Vegetariërs zijn moeilijker dan vleeseters, omdat ze vaak een tekort aan zink hebben. Dit nadeel wordt nog verergerd als je vaak in het menu producten van soja opneemt die veel vegetariërs doen. Feit is dat er in sojaproducten veel fytaat zit, wat de assimilatie van zink buitengewoon moeilijk maakt. Om de hoeveelheid van deze chemische verbinding in soja te verminderen, moet je het als een fermentatieproduct gebruiken.

Geen koken, blussen, frituren van sojaproducten, de hoeveelheid fytaat daarin neemt niet af en daarom zullen de gunstige micro-elementen van soja bijna niet worden geassimileerd.

Bijgevolg moet een persoon die geen vlees eet speciale supplementen nemen om de zinkvoorraden in het lichaam aan te vullen.

Als u de dosis zink overschrijdt

Dit kan negatieve reacties van het lichaam veroorzaken, de intestinale absorptie van koper uit de producten voorkomen. Maar koperzink - mineralen, die apart van elkaar moeten worden genomen. Als je 's morgens zink neemt, dan is koper' s avonds. Anders zullen ze wederzijds de invloed van elkaar op het lichaam remmen. Idealiter neemt u 1,5 tot 3 mg koper per dag en zink - 15 mg.

Hoeveel het lichaam zal waarnemen zink hangt af van andere sporenelementen in het lichaam. Een tekort aan vitamine B6 en tryptofaan kan er bijvoorbeeld toe leiden dat zink bijna niet wordt opgenomen door de darmwand. Ook als chroom tekortschiet, wordt zink veel langzamer waargenomen dan het normale tempo. Chromium helpt ook om de glucosewaarden te handhaven.

Als een vrouw tweemaal per dag 100 microgram chroom neemt, zijn er geen problemen met zinkabsorptie en normale glucosespiegels. En vice versa - overtollige doses chroom veroorzaken intolerantie voor glucose en verzadigen het lichaam zelfs met gifstoffen.

Voor mensen die aan obesitas lijden, zijn chroom- en zinksupplementen erg goed om het gewicht te beheersen en de ophoping van vetten te voorkomen.

Natuurlijk moet men andere mineralen en gezonde voeding met eiwitten, vetten en koolhydraten in de compositie niet vergeten .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.