^

Vitaminen en mineralen: veelgestelde vragen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Over vitamines, mineralen en hun combinaties zijn er veel vragen waarop het niet eenvoudig is om antwoorden te vinden. We verzamelden de meest voorkomende van hen, zodat de lezer zoveel mogelijk informatie kon krijgen over hoe vitaminen en mineralen op de juiste manier te nemen en wat hun eigenschappen zijn.

Zijn niet alle vitaminen en mineralen goed bij elkaar te mengen? Bestaat het gevaar dat sommige van hen elkaars eigenschappen nutteloos maken door in het lichaam te kruipen?

Ja, sommige vitamines en mineralen onderdrukken elkaars werking en men moet goed weten welke niet compatibel zijn. Koper heeft bijvoorbeeld de eigenschap om de activiteit van vitamine B12 te onderdrukken vanwege het feit dat het oxideert. Daarom mogen deze additieven niet afzonderlijk worden genomen, omdat vitamine B2 zijn bruikbare eigenschappen niet kan tonen. Maar in de complexen gebruikte technologie van afzonderlijke granulatie, waarbij deze vitaminen losraken.

Vitaminen die goed met elkaar gecombineerd zijn, in vitaminesupplementen, daarentegen, zitten in dezelfde korrels. Dan kunnen ze hun eigenschappen beter laten zien. Voorbeelden van dergelijke ingrediënten kunnen bijvoorbeeld rutine en vitamine C zijn.

Kan ik B-vitaminen, evenals vitamine E, D en C in hetzelfde vitaminecomplex nemen? Of is het beter om ze elk afzonderlijk te kopen?

Vitaminen kunnen het beste niet afzonderlijk worden ingenomen, maar in vitaminecomplexen - er zijn zeer goed gebalanceerde doses, en vooral - de verhouding vitaminen en mineralen, en ze zullen effectief op het lichaam inwerken. Als u de dosis vitamines overschrijdt, wat onveranderlijk kan gebeuren met een afzonderlijke inname, kan het lichaam reageren met een afname van immuniteit en andere onaangename processen.

Bij de receptie van vitaminecomplexen is het belangrijkste ding - om de instructie te lezen en om vitamines niet meer of minder te accepteren, dan wordt het aanbevolen.

Welke vitamines zijn het beste voor atleten?

Voor sporters die actief sporten en grote lichamelijke inspanningen ervaren, is het beter om multivitaminecomplexen te nemen die zowel vitaminen als mineralen bevatten. Voordat je dit doet, is het het beste om een therapeut en een endocrinoloog te bezoeken, zodat ze rekening kunnen houden met je individuele lichaamskenmerken.

Als er ziekten zijn, bijvoorbeeld het maagdarmkanaal, dan kan de arts adviseren om de dosis vitamines te verhogen, omdat ze in gevallen van maag- en darmafwijkingen meer nodig hebben.

Afhankelijk van de leeftijd van de atleet, kan de arts adviseren om meer of minder antioxidanten te nemen - naast het versterken van het lichaam, helpen ze ouder worden bestrijden. De beste antioxidanten in het complex zijn B-vitaminen, vitamine A, E, C en selenium.

Klopt het dat het lichaam alleen calcium uit voedingsmiddelen absorbeert en geen vitaminesupplementen gebruikt?

Nee, dat is het niet. Wetenschappelijke onderzoeken die bevestigen dat calcium alleen uit natuurlijke producten kan worden opgenomen, zijn niet uitgevoerd. Het is belangrijk om te weten dat calcium in vitaminesupplementen naast vitamine D zou moeten bestaan, dan wordt het veel beter verteerd. Een persoon neemt meestal geen calcium, dit gebeurt in een complex waar calcium wordt uitgebalanceerd met andere elementen.

In natuurlijke producten, bijvoorbeeld kwark, is calcium beter verteerbaar voor menselijke vorm dan in multivitaminecomplexen, maar de dosis calcium die u inneemt, die kwark gebruikt, is moeilijk te berekenen. Je kunt calcium verliezen van natuurlijke producten, vooral als het meer dan normaal vereist is. Deze situatie doet zich voor bij ziekten van het maagdarmkanaal, verwondingen en beenbreuken, verlies van tanden en haar.

Hoe vaak moet u vitamines nemen om vitaminegebrek te elimineren?

Om een vitaminegebrek, waarin de term vitaminegebrek heet te corrigeren, moet u vitaminen een jaar duren minstens 2 keer, in de lente en de herfst, maar idealiter kunt u vitaminen in te nemen en zelfs in de winter, wanneer er geen verse groenten, fruit en bessen. Duur van de inname van vitamines - 1 maand. Je kunt 1 tot 2 kuren met vitamines nemen, wanneer een persoon vitaminedeficiëntie heeft.

Vitamine Aevit-complex - niet duur, het bevat verschillende basisvitamines - A, E, B. Heeft het contra-indicaties voor de receptie?

Ja, er zijn dezelfde als bij andere vitaminen - als er een individuele intolerantie is voor stoffen van het medicijn. Dit medicijn moet met de nodige voorzichtigheid worden genomen voor die mensen die cholecystitis, chronische glomerulonefritis, thyreotoxicose hebben. Mensen met vaatwanden met verhoogde doorlaatbaarheid moeten ook een arts raadplegen over het gebruik van Aevit. Vitamine A in Aevita kan een negatieve invloed hebben op het voorbereidingsproces voor zwangerschap, als u hogere doses gebruikt.

Welke dagelijkse doses medicijnen met calcium voor mannen?

Calcium wordt het beste ingenomen met vitamine D3 - dit is de preventie van botbreuken, wervelkolomaandoeningen. Calcium voor een man die een fractuur of een bottrauma heeft opgelopen, is voldoende 800 mg en vitamine D - vanaf 2,5 mg is een dagelijkse dosis. Waarom calcium en vitamine D combineren? Zonder vitamine D wordt calcium slecht verteerd door het maagdarmkanaal.

Wat heeft iemand nodig voor een volwaardig dieet, welke andere stoffen dan voedingsmiddelen?

Om iemand de nodige dosis stoffen te laten krijgen, moet hij weten dat ze in twee grote groepen zijn verdeeld. Dit zijn micronutriënten (ze omvatten mineralen, vitamines en sporenelementen), macronutriënten (deze omvatten eiwitten, koolhydraten, vetten en water). En die en andere stoffen in het menselijk lichaam moeten in voldoende hoeveelheden werken, dan zal de gezondheid aanzienlijk verbeteren.

Wat onderscheidt wateroplosbare en in vet oplosbare vitaminen?

Uit de naam is logischerwijs duidelijk dat in water oplosbare vitamines oplossen in water en vetoplosbare vitamines in vetten. In water oplosbare vitaminen zijn vitamines van groep B en vitamine C. Ze hebben het vermogen om sneller uit het lichaam te vervliegen dan in vet oplosbaar, en hebben niet de eigenschap zich op te hopen in weefsels, behalve vitamine B12. Daarom tast het gebrek aan in water oplosbare vitaminen onmiddellijk de menselijke gezondheid aan. In vet oplosbare vitamines zijn vitamine A, E, K, D. Ze hebben een eigenschap om zich te verzamelen in de lever, zodat ze langer in het lichaam blijven. Bij normale doses vitaminen, die een persoon elke dag krijgt, zal een pauze van 5 of zelfs 7 dagen bijna niet gevoeld worden - het lichaam zal oude voorraden gebruiken.

Kan het lichaam zelf vitamines produceren?

Nee, dat kan het niet. Hij kan sommige vitamines alleen in anderen omzetten. Het maakt bijvoorbeeld nicotinezuur uit tryptofaan. En dankzij het zonlicht in het lichaam in kleine hoeveelheden vitamine D.

Bovendien kan de darm biotine en vitamine K (vetoplosbaar) vormen. Maar in zeer kleine doses.

Alle andere vitamines die iemand uit andere bronnen ontvangt, produceert het lichaam niet. Daarom moet je goed eten en vitaminecomplexen nemen om het gebrek aan vitamines en de bijbehorende negatieve condities te vermijden.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Wat zijn de provitamins anders dan vitamines?

Provitaminen zijn in eerste instantie geen vitamines, maar stoffen die alleen vitamines worden nadat ze in het lichaam zijn gekomen. In vitamines veranderen ze speciale soorten bacteriën. Onder provitaminen is de stof bètacaroteen, dat vitamine A wordt in het lichaam.

Hoeveel vitaminen bestaat de B-groep en waarom zijn er zoveel?

In groep B zijn er acht vitaminen. Er zijn er zoveel, omdat de eerste van groep B vitamine B was en vervolgens een aantal vitamines, die serienummers kregen van 1 tot 12. Maar er waren slechts acht vitamines uit groep B, omdat verschillende ervan uit de lijst werden verwijderd. Daarom zitten de vitamines zelf niet op een rij van B1 naar B12, maar er zijn hiaten.

Die vitamines, die na de B-vitamines met een groot tijdsinterval werden ontdekt, begonnen te worden aangeduid met nieuwe letters - C, D enzovoort.

Waarom kan een persoon niet zonder vitamine C?

Vitamine C, of foliumzuur, een in water oplosbare vitamine, daarom moeten de voorraden in het lichaam voortdurend worden bijgevuld. Zonder vitamine C kunnen eiwitten en collageenvezels, waaruit de spieren bestaan en die noodzakelijk zijn voor het volledig functioneren van de hersenen, niet worden gevormd.

Bloedvaten, evenals tanden, haar, nagels, botten en wervels, zullen niet zonder vitamine C doen - ze zijn gebaseerd op eiwitten en collageen.

Vitamine C helpt een persoon om het immuunsysteem te versterken, weerstand te bieden aan verschillende ziekten, waaronder infectieus en koud, en helpt ook bij de bestrijding van ziekten van het cardiovasculaire systeem, oogziekten.

Volgens recente wetenschappelijke studies beschermt vitamine C zelfs het DNA van sperma, waarom ze duurzamer worden, vrouwen eerder geneigd zijn een kind te verwekken, en dit kind zal gezonder zijn dan degenen die geen vitamine C hebben ingenomen.

Als je een week lang geen vitamines neemt, zal het lichaam dan veel lijden?

Indien voor deze man heeft de nodige vitaminen uit de apotheek of de additieven van natuurlijke producten aanbod, de aanzienlijke verslechtering van het tekort aan vitaminen voor een week niet. Toegegeven, de behoefte aan in water oplosbare vitaminen na deze periode zal veel hoger zijn dan in wateroplosbare vitamines, omdat deze laatste niet de eigenschap hebben om in het lichaam achter te blijven.

Hoe de symptomen van vitaminegebrek te herkennen?

Er zijn zichtbare symptomen van avitaminosis: haaruitval, broze nagels, slaperigheid, depressie, slechte nachtrust, snelle vermoeidheid. Maar op deze voorwaarde, bepaal je niet precies welke vitamines je mist in het lichaam. Als u precies wilt weten welke vitamines in uw lichaam niet voldoende zijn, hebt u biochemische bloed- en urinetests nodig. Deze tests worden uitgevoerd in onafhankelijke laboratoria.

Is het mogelijk om het gebrek aan vitamines in het lichaam over het hoofd te zien?

Ja, het is mogelijk, vooral in de beginfase van vitaminetekort. In het begin voelt de persoon vermoeidheid, hij heeft geen eetlust, zijn haar is niet zo glad en glanzend, de slaap gaat niet 's nachts, een persoon begint snel moe te worden, zelfs als hij niet erg hard heeft gewerkt.

Dit zijn de eerste tekenen van vitamine-tekort. Maar vaak letten ze er niet op, alles af te schrijven voor slecht weer, veel werk te hebben of dingen zo onzinnig te doen als je eigen gezondheid. Als u niet begint met het nemen van vitaminecomplexen, kunnen de uiteindelijke gevolgen schendingen van de interne organen zijn, en vervolgens - stofwisselingsstoornissen en gebrek aan gewichtsbeheersing.

Wie heeft er meer vitamines nodig voor opgroeiende kinderen of volwassenen?

Wanneer het lichaam groeit, hebben vitamines veel meer nodig dan een persoon die zich al heeft gevormd. Als adolescenten niet genoeg vitaminen innemen, ontwikkelen ze zich slecht, zowel fysiek als psychologisch, zijn de hersenen traag, zal deze niet genoeg kracht hebben voor actief werk.

Een tiener heeft meer vitamines nodig, ook omdat het lichaam groeit, wat betekent dat het meer energie nodig heeft voor groei. Deze energie kan vitamines geven.

Als een tiener rookt, verhoogt dit de inname van vitamines - uitgeput door roken, het lichaam heeft meer voedingsstoffen nodig. Van natuurlijke producten kunnen ze niet volledig worden ingenomen. We hebben hoogwaardige multivitaminecomplexen van een drogisterij nodig.

Wie heeft er meer vitamines nodig - mannen of vrouwen?

De behoefte aan vitamines is groter bij vrouwen. Oorzaken - vrouwen zitten vaak op dieet, dus moeten ze hun lichaam aanvullen met vitamines. Vrouwen hebben ontslag tijdens de menstruatie, dus moeten ze hun lichaam aanvullen met vitaminen om de ontbrekende elementen in te halen. Vrouwen gebruiken orale anticonceptiva, dus ze hebben vitamines nodig om het verlies van het lichaam in sommige micronutriënten goed te maken.

Ten slotte heeft een vrouw een menopauze, op dit moment kunnen veel van haar organen geen hormonen produceren die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid. Dit tekort kan worden opgevuld met vitamines.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.