^

Groenten die hemoglobine aanmaken

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Tegenwoordig zijn er veel ijzerbevattende geneesmiddelen die helpen het hemoglobinegehalte te verhogen. Maar naast chemotherapie kunt u hemoglobine op een natuurlijke manier verhogen, bijvoorbeeld door uw dieet aan te passen. Bovendien kan de inname van ijzerbevattende geneesmiddelen leiden tot een sterke toename van hemoglobine, wat ook een negatieve invloed heeft op onze gezondheid (het risico op het ontwikkelen van infectieziekten, tumoren, etc.).

De bron van ijzer kan ook plantaardige producten zijn.

Bijvoorbeeld groenten die hemoglobine aanmaken, het zijn bieten, wortelen, aardappelen, tomaten, spinazie, pompoen.

Wanneer kan hemoglobine dalen?

Hemoglobine kan om verschillende redenen afnemen.

De meest voorkomende reden voor de afname van hemoglobine in het bloed is hormonale aandoeningen, baarmoederbloeding, groot bloedverlies tijdens de bevalling of chirurgische ingrepen.

Ook wordt het niveau van hemoglobine beïnvloed door onevenwichtige voeding, stress. In gevaar zijn degenen die regelmatig vasthouden aan verschillende diëten voor gewichtsverlies.

Vermindering van het hemoglobinegehalte kan optreden als gevolg van het feit dat de opname van ijzer in de darm wordt verminderd als gevolg van ontstekingsprocessen of chirurgische ingrepen.

Bovendien kan laag hemoglobine aangeboren zijn en ontwikkelt het zich vaak op oudere leeftijd.

De norm van hemoglobine in het bloed voor mannen en vrouwen is anders.

Voor mannen wordt de norm geacht te liggen tussen 130 en 170 g / l, voor vrouwen tussen 120 en 150 g / l.

Een laag niveau van hemoglobine leidt tot het feit dat in weefsels en organen zuurstofgebrek begint. Tekenen van lage hemoglobine zijn zwakte, kortademigheid, duizeligheid (flauwvallen), geluiden in het hart, koele handen en voeten (constant), bleke huid. Ook wanneer de hemoglobine laag is, kunnen scheuren op de lippen verschijnen, worden de nagels brozer, valt het haar uit.

Een persoon per dag moet 1,5 mg ijzer gebruiken. Zowel artsen als voedingsdeskundigen zeggen echter dat ons lichaam slechts 10% van het uit voedsel verkregen ijzer kan absorberen, daarom wordt het aanbevolen om 15 mg per dag te gebruiken.

Er wordt aangenomen dat de beste bron van ijzer voor mensen dierlijke eiwitten zijn, omdat het ijzer dat ze bevatten goed door het lichaam wordt opgenomen. Het is vermeldenswaard dat ijzer uit dierlijke producten veel beter wordt verteerd met vitamine C, dat kan worden verkregen uit fruit en groenten, daarnaast moeten zuivelproducten die het proces van het assimileren van ijzer vertragen, afzonderlijk worden geconsumeerd. Ook vermindert thee of koffie tijdens het eten de opname van ijzer door ons lichaam.

IJzer, vervat in plantaardige producten, wordt iets slechter (tot 7%) verteerd dan van producten van dierlijke oorsprong. Hoewel er producten zijn, zowel dierlijke als plantaardige, die een vrij grote hoeveelheid ijzer bevatten, maar voor de assimilatie ervan bepaalde omstandigheden vereisen (eieren, spinazie).

Welke groenten verhogen de hemoglobineconcentratie?

Wanneer laag hemoglobine wordt aanbevolen om meer voedsel van dierlijke oorsprong (eiwitten) te eten, wat bijdraagt tot de vorming van licht verteerbare ijzerverbindingen - eieren, kwark, lever, rood vlees, enz.

Daarnaast is het noodzakelijk om groenten die hemoglobine verhogen in de voeding op te nemen.

Het nuttigst bij ijzergebrek is biet, dat niet alleen in gekookte vorm kan worden gebruikt, maar ook in rauw. Daarnaast helpt vers geperst bietensap om hemoglobine te verhogen (een half glas 1-2 keer per dag).

Wortelen zijn ook goed geschikt voor een dieet met ijzertekort. Ze consumeren groenten meestal in frisse vorm, toevoegen aan salades. Gekookte wortelen worden aanbevolen voor kwaadaardige tumoren, dysbiose. Heel goed verhoogt het verse wortelsap van hemoglobine, vooral in combinatie met bieten (1: 1, 1-2 keer per dag).

Naast ijzer bevatten wortels magnesium, koper, kobalt, zink, kalium, fosfor, enz.

Inbegrepen in de wortel zijn vitamines (PP, B, K, C, E), caroteen, etherische oliën.

Tomaten hebben een positief effect op de samenstelling van menselijk bloed, ze vullen niet alleen bloed aan met heilzame stoffen, maar voorkomen ook de vorming van bloedstolsels. Tomaten kunnen niet alleen in verse vorm worden geconsumeerd, veel nuttige eigenschappen van deze groenten worden bewaard en na warmtebehandeling.

Aardappelen zijn ook rijk aan ijzer, evenals kalium, fosfor, magnesium en calcium. Er zijn vitaminen (groepen B, D, E) en organische zuren (appel, citroen, koffie, enz.). Bij een lage hemoglobine wordt het aangeraden om een half uur voor de maaltijd vers aardappelsap te drinken (een halve kop 2-3 keer per dag). Voor de bereiding van sap is het beter om rode aardappelen te gebruiken.

Courgette bevatten een aanzienlijke hoeveelheid ijzer, magnesium, kalium. Ook in de samenstelling is er vitamine C, die, zoals gezegd, een betere opname van ijzer bevordert. Het grootste voordeel is het verse sap van het plantaardige merg in combinatie met versgeperst aardappel- of wortelsap. Sap courgette werkt sussend, verbetert de darmperistaltiek (bij urolithiasis wordt het niet aanbevolen om sap te misbruiken).

Groenten die hemoglobine verhogen, ondanks het feit dat ze veel minder ijzer bevatten dan bijvoorbeeld in lever of rood vlees, is het goed om te gebruiken bij ijzertekort. De vezels, vitamines, micro-elementen die erin zitten helpen de algehele conditie van het lichaam te verbeteren en de darm aan te passen, wat niet overbodig is voor een laag hemoglobine.

Groentesappen hebben een rijke samenstelling, daarnaast worden ze snel en bijna volledig opgenomen. Het drinken van sappen wordt 2-3 keer per dag aanbevolen, direct voor consumptie klaarmaken. Het is goed om cocktails te bereiden van verschillende groenten, bijvoorbeeld aardappel of wortelsap met pompoen of pompoen, biet en wortelsap. Meestal zijn de verhoudingen 1: 1. Vers geperst bietensap wordt ook aanbevolen om 20-30 minuten voor consumptie te worden beschermd.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.