^

Gezondheid

A
A
A

Hemoglobine

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Hemoglobine - het hoofdbestanddeel van rode bloedcellen is een complex eiwit dat bestaat uit heem en globine. De belangrijkste functie van hemoglobine om zuurstof van de longen naar de weefsels en de verwijdering van kooldioxide uit het lichaam en de regulering van CBS. De hemoglobine is hoofdzakelijk aanwezig in de vorm van oxyhemoglobine (hemoglobine deze verbinding met zuurstof) en de gereduceerde vorm van hemoglobine (oxyhemoglobine is, die zuurstof weefsels gaf) Oxyhemoglobin hoofdzakelijk in het slagaderlijke bloed en geeft het een helderrode kleur. Het veneuze bloed is aanwezig een of andere vorm van hemoglobine, zodat het veneuze bloed een donkere kers kleur.

Bepaling van de hemoglobineconcentratie in het bloed speelt een cruciale rol bij de diagnose van anemie. Conclusie De aanwezigheid van bloedarmoede basis van de resultaten van bepaling van de concentratie van hemoglobine en hematocriet-waarde in het bloed voor mannen - verlaagde hemoglobinegehalte dan 140 g / l en hematocriet lager dan 42%; voor vrouwen - minder dan 120 g / l en 37% respectievelijk. Bij anemie varieert de hemoglobineconcentratie sterk en is afhankelijk van de vorm en ernst. Bij ijzergebreksanemie bij de meeste patiënten is de afname van hemoglobine relatief matig (tot 85-114 g / l), minder uitgesproken (tot 60-84 g / l). Een significante vermindering van de hemoglobineconcentratie in het bloed (tot 50-85 g / l) is kenmerkend voor acuut bloedverlies, aplastische anemie, hemolytische anemie na hemolytische crisis, vitamine B 12 -scarce anemie. Concentratie van hemoglobine 30-40 g / l - een indicator van ernstige bloedarmoede, die dringende maatregelen vereist. De minimale concentratie van hemoglobine in het bloed, verenigbaar met het leven, is 10 g / l.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Wat zit je dwars?

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Meer informatie over de behandeling

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.