^

Tweede screening op zwangerschap

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De tweede screening op zwangerschap omvat een bloedtest die drie soorten hormonen vrij estriol, hCG, AFP identificeert (in sommige gevallen is inhibine A bepaald). Afwijking van de norm wijst op een schending van de normale ontwikkeling van de foetus.

De term screening begon nog niet zo lang geleden bij artsen.

Screening betekent speciale tests, waarmee u de veranderingen in de hormonale achtergrond bij een zwangere vrouw kunt bepalen. Dergelijke tests kunnen mogelijke aangeboren afwijkingen in de foetus identificeren (bijvoorbeeld het syndroom van Down).

De screening omvat de analyse van veneus bloed en echografie. Alle kleinste nuances van de zwangerschap worden in rekening gebracht, evenals de fysiologische kenmerken van de zwangere vrouw - leeftijd, gewicht, lengte, bestaande slechte gewoonten, hormonale middelen, enz.

Gedurende de zwangerschap worden twee screeningen gedaan, die worden gedaan met een interval van enkele weken (er zijn ook enkele verschillen tussen de eerste en tweede screening).

De eerste screening wordt uitgevoerd bij 11-13 weken zwangerschap, de tweede - op 16-18 weken.

Voorwaarden van de tweede screening voor zwangerschap

De tweede screening op zwangerschap wordt meestal voorgeschreven door een gynaecoloog van 16 tot 20 weken zwangerschap.

Sommige artsen zijn van mening dat de tweede studie beter kan worden uitgevoerd van 22 tot 24 weken, maar de meeste deskundigen zijn van mening dat screening met 16-17 informatief is.

Met wie kun je contact opnemen?

Tweede biochemische screening voor zwangerschap

Biochemische screening stelt een gynaecoloog in staat om de gezondheid van zowel de moeder als haar toekomstige kind te beoordelen. Ook de tweede screening tijdens de zwangerschap om mogelijke schendingen in de ontwikkeling van het kind uit te sluiten, abortus, de toestand van de placenta en de navelstreng te beoordelen, suggereren mogelijke defecten (bijv. Hartaandoeningen).

Het tweede screeningonderzoek omvat echografie, bloedonderzoek en interpretatie van de resultaten. Een speciale rol wordt juist gegeven aan de interpretatie van de analyses, omdat de juiste evaluatie van de toestand van de dokter van het kind in de baarmoeder niet alleen afhangt van het leven van de baby, maar ook van de psychologische toestand van de vrouw.

Biochemische analyse van bloed bepaalt drie indicatoren (estirol, hCG, AFP), waarvan het niveau wordt beoordeeld op de ontwikkeling van genetische afwijkingen bij het kind.

Tweede screening voor zwangerschap op echografie

De tweede screening op zwangerschap met echografie maakt het mogelijk om een groot aantal ontwikkelingsstoornissen en anatomische defecten bij een toekomstig kind te bepalen.

Ultrageluid na 20-24 weken toont de belangrijkste anatomische stoornissen in de ontwikkeling, zoals hart, hersenen, nierdefecten, abnormale ontwikkeling van het maagdarmkanaal, afwijkingen in het gezicht, ledemaatdefecten.

De geopenbaarde pathologieën op dit moment zijn niet onderhevig aan chirurgische behandeling, in dit geval wordt abortus aanbevolen.

Ook kan ultrageluid worden gebruikt om mogelijke chromosomale abnormaliteiten te evalueren (groeiachterstand, polyhydramnio's, hypochondrie, cysten, korte tubulaire botten en enkele andere).

Screening van echografie op 16-19 weken wordt indien nodig voorgeschreven, wanneer het nodig is om de waarschijnlijkheid te beoordelen van het ontwikkelen van foetale chromosomale afwijkingen bij de foetus.

Norm van tweede screening op zwangerschap

Sommige specialisten leggen niet uit hoe de tweede screening voor de toekomstige moeders zwangerschap moet worden ontcijferd.

Indicaties die overeenkomen met normale foetale ontwikkeling moeten als volgt zijn:

  • AFP, 15-19 weken - 15-95 eenheden / ml, 20-24 weken - 27-125 eenheden / ml
  • HCG, 15-25 weken - 10000-35.000 mU / ml
  • Estirol, 17-18 weken - 6,6-25,0 nmol / l, 19-20 weken - 7,5-28,0 nmol / l, 21-22 weken - 12,0-41,0 nmol / l

Indicatoren van tweede screening op zwangerschap

De tweede screening op zwangerschap wordt uitgevoerd om mogelijke chromosomale afwijkingen in de foetus te identificeren. Bij de tweede screening wordt meestal een "drievoudige test" toegewezen - een bloedtest voor het niveau van hormonen:

  • Estirol (geproduceerd door de placenta, laag niveau geeft de pathologie van het toekomstige kind aan)
  • AFP of alpha-fetoproteïne (een eiwit dat in het bloed van de moeder tijdens de zwangerschap, bij verlaagde of verhoogde mate van verminderde toestand van het kind, de sterke stijging van eiwitten geeft foetale dood)
  • HCG of humaan choriongonadotrofine (begint te produceren in de eerste dagen van de zwangerschap, slechts in beperkte mate aangeeft pathologie in de ontwikkeling van de placenta, toegenomen - van chromosomale afwijkingen, mellitus en een aantal andere ziekten).

Indien nodig wordt een bepaling gedaan van het niveau van inhibine A, waarvan een lager niveau chromosomale pathologieën aangeeft (syndroom van Down, enz.).

Het AFP-niveau in het downsyndroom neemt af en hCG neemt toe.

Met het Edwards-syndroom is er een verlaagd hCG-niveau, de rest ligt binnen de normale grenzen.

Verhoogde AFP-indices kunnen wijzen op afwijkingen in de nieren van de foetus, stoornissen in de buikwand.

Het is vermeldenswaard dat het syndroom van Edwards en Down door screening slechts in 70% kan worden gedetecteerd. Om vergissingen te voorkomen, moet de arts de resultaten van de bloedtest evalueren, samen met de resultaten van de echografie.

Als de bloedtest normaal is, beoordeelt de arts de ontwikkeling van het kind als normaal. Voor kleine afwijkingen in beide richtingen een keer aangenomen pathologie kan niet, omdat het vaak wordt getest vals is, daarnaast zijn er een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten (bijvoorbeeld meerdere zwangerschap, diabetes mellitus, roken, onnauwkeurige definitie van de term, de buitensporige gewicht van de zwangere vrouw ).

Onderbreek de zwangerschap of stel een diagnose alleen op basis van de resultaten van screening, geen enkele arts kan dat doen. Deze test biedt de mogelijkheid om de kans op congenitale afwijkingen bij een kind te beoordelen. Als de kans van een vrouw om een kind met pathologieën te krijgen groot is, krijgt ze een aantal aanvullende onderzoeken toegewezen.

Resultaten van de tweede screening op zwangerschap

De tweede screening tijdens de zwangerschap kan soms slechte resultaten laten zien, maar dit is geen excuus om te wanhopen en in paniek te raken. De resultaten van de screening kunnen wijzen op een hoge waarschijnlijkheid dat sommige anomalieën mogelijk zijn, maar bevestigen dit niet met 100%.

Als de tweede screening een significante afwijking van de norm van ten minste één van de indicatoren liet zien, krijgt de zwangere vrouw een aanvullend onderzoek toegewezen.

Ook kunnen sommige factoren van invloed zijn op de resultaten van screeningtests:

  • in-vitrofertilisatie;
  • overgewicht tijdens de zwangerschap;
  • aanwezigheid van chronische ziekten (diabetes mellitus);
  • schadelijke gewoonten van de toekomstige moeder (roken, drinken, etc.).

Opgemerkt moet worden dat als een vrouw zwanger is van een tweeling (drieling, enz.), De biochemische bloedtest ongepast wordt geacht, omdat in dit geval de vrouw alle indicatoren boven de norm zal hebben en niet in staat zal zijn om de ontwikkelingsrisico's van ontwikkelingsstoornissen te berekenen.

De tweede screening tijdens de zwangerschap stelt een vrouw en haar arts in staat om informatie te krijgen over de conditie van de foetus, de ontwikkeling ervan en ook over hoe de zwangerschap verloopt. Artsen schrijven een screeningonderzoek voor in het eerste twee trimester, in het derde trimester wordt screening alleen uitgevoerd als dat nodig is.

Het uitvoeren van een dergelijk onderzoek mag bij de zwangere vrouw geen angst veroorzaken, de overgrote meerderheid van de vrouwen is positief over de screening.

Het wordt aanbevolen om alle screeningsstudies tijdens de zwangerschap in één laboratorium uit te voeren, waardoor het voor de arts gemakkelijker wordt om de resultaten te ontcijferen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.