^
A
A
A

Rh-sensibilisatie tijdens de zwangerschap

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Wat is rhesus - sensibilisatie tijdens de zwangerschap?

De arts diagnosticeert "rhesus-sensibilisatie" wanneer de bloedbaan van de moeder Rh-antilichamen onthult. Rh antilichamen - eiwitstructuur zijn verbindingen die worden geproduceerd in het moederlichaam naar aanleiding geraakt door de Rh-positieve foetale rode bloedcellen (immuunsysteem aanstaande moeder waarneemt deze erytrocyten als vreemd).

De oorzaken van rhesus - overgevoeligheid tijdens de zwangerschap

Rhesus sensibilisatie wordt waargenomen tijdens de zwangerschap, als de moeder een negatieve Rh-factor van bloed heeft en de foetus een positieve Rh-factor heeft. In de meeste gevallen vermengt het bloed van de moeder zich pas vanaf de geboorte met het bloed van de foetus. Antilichamen die de foetus beïnvloeden, worden in de loop van de tijd gevormd en kunnen tijdens de eerste zwangerschap niet worden waargenomen. Tijdens de volgende zwangerschap, wanneer de foetus weer een positieve Rh-factor heeft, is het antilichaam al in het bloed aanwezig en begint het de foetus aan te vallen. Als gevolg hiervan ontwikkelt de foetus bloedarmoede, geelzucht of meer ernstige ziekten. Dit wordt Rh-ziekte genoemd. De aandoening verslechtert bij elke volgende zwangerschap, wanneer de moeder en het kind verschillende Rh-factoren hebben.

Tijdens de eerste zwangerschap kan de foetus Rh-ziekte ontwikkelen als de moeder vóór of tijdens de vorige zwangerschap is gesensibiliseerd. Dit kan ook gebeuren in het geval van:

 • Miskraam, abortus of buitenbaarmoederlijke zwangerschap en u kreeg geen immunoglobuline om sensibilisatie te voorkomen.
 • Ernstig letsel aan de buikholte tijdens de zwangerschap.
 • Tijdens de zwangerschap kreeg je een vruchtwaterpunctie of een biopsie van de chorionvilli en je kreeg geen immunoglobuline. Tijdens dergelijke tests kan het bloed van de moeder en het kind worden gemengd.

Sensibilisatie is een zeer belangrijke factor die in het eerste trimester van de zwangerschap met een arts moet worden besproken. Sensibilisatie veroorzaakt geen alarmerende symptomen en kan alleen worden opgespoord door een bloedtest.

 • Als u risico loopt, is rhesusovergevoeligheid bijna altijd te voorkomen.
 • Als u al gesensibiliseerd bent, moet u een behandeling ondergaan om de gezondheid van het kind te beschermen.

Wie is gevoelig voor sensibilisatie tijdens de zwangerschap?

Rhesus - sensibilisatie tijdens de zwangerschap kan alleen optreden als de moeder een negatieve Rh heeft en het kind een positieve Rh heeft.

Als de moeder een negatief Rhesus-bloed heeft en de vader een positief bloed heeft, is de kans groot dat het kind hetzelfde is als dat van de vader. Als gevolg hiervan kan er een resusconflict zijn.

Als beide ouders Rh-negatief zijn, krijgt het kind hetzelfde. In een dergelijke situatie, rhesus - er kan geen conflict zijn.

Als u een negatieve bloedresus heeft, zal de arts om veiligheidsredenen een behandelingskuur voorschrijven, ongeacht de bloedgroep van de vader.

Diagnose van Rh-sensibilisatie

Alle zwangere vrouwen krijgen een bloedtest tijdens hun eerste prenatale onderzoek. Zijn resultaat zal een negatieve rhesusbloedovergevoeligheid van de moeder laten zien.

Als u een negatief Rhesus-bloed heeft, maar u bent niet gevoelig:

 • Een herhalingsbloedonderzoek kan worden gepland tussen 24 en 28 weken zwangerschap. Als de resultaten van de analyse bevestigen dat u niet bent gesensibiliseerd, hoeft u mogelijk geen aanvullende antilichaamtest uit te voeren voordat u gaat bevallen. (De waarschijnlijkheid van heranalyse in het geval van een vruchtwaterpunctie bij een zwangere vrouw gedurende 40 weken zwangerschap of met placenta-loslating, die uteriene bloedingen veroorzaakte, is niet uitgesloten).
 • De pasgeborene krijgt na de geboorte een bloedtest. Als hij een positief Rhesus-bloed heeft, moet u een antilichaamtest doen om te achterhalen of u aan het einde van het derde trimester van de zwangerschap of tijdens de bevalling bent gesensibiliseerd.

Als u bent gesensibiliseerd, zal de arts het verloop van uw zwangerschap van nabij volgen, namelijk:

 • controleer regelmatig het gehalte aan antilichamen in het bloed;
 • een echografie Doppler-onderzoek uitvoeren om de bloedstroom naar de hersenen van het kind te bepalen, terwijl bloedarmoede kan worden opgespoord en de mate van de ziekte wordt bepaald.

Preventie van Rh-sensibilisatie

Als u een negatief resus-bloed heeft, maar u bent niet gevoelig, zal de arts u verschillende doses immunoglobuline geven. De toediening is effectief in 99 van de 100 gevallen.

Immunoglobuline wordt toegediend:

 • in het geval van een vruchtwaterpunctie voor een zwangere vrouw;
 • op 28 weken zwangerschap;
 • na de bevalling, als het kind een positief Rhesus-bloed heeft.

Het medicijn helpt slechts voor een bepaalde tijd, dus u moet een kuur nemen met elke zwangerschap. (Om sensibilisatie bij herhaalde zwangerschappen te voorkomen, wordt immunoglobuline toegediend aan vrouwen met negatieve bloedresusus in het geval van een miskraam, abortus of buitenbaarmoederlijke zwangerschap).

Injecties hebben geen zin als u al gesensibiliseerd bent.

behandeling

Als u bent gesensibiliseerd, zal de arts tijdens de zwangerschap regelmatig testen om de gezondheidstoestand van de foetus te bepalen. Het moet ook naar de receptie van de perinatoloog gaan.

De loop van de behandeling van een kind is afhankelijk van de ernst van de bloedarmoede.

 • Als er sprake is van een milde vorm van bloedarmoede, moet u extra testen doen tijdens de zwangerschap.
 • Als de ziekte verergert, is de enige juiste oplossing voortijdige verwijdering van het kind. Na de geboorte kunnen sommige pasgeborenen een bloedtransfusie of behandeling van geelzucht nodig hebben.
 • In geval van ernstige bloedarmoede krijgt het kind een bloedtransfusie in de baarmoeder. Dit zal helpen om zijn gezondheid te beschermen en geeft hem extra tijd voor volledige rijping. In de meeste van deze gevallen, tijdens de bevalling, worden onmiddellijk na de bevalling een keizersnede en extra bloedtransfusie uitgevoerd.

In het verleden leidde sensibilisatie vaak tot de dood van een kind. Maar moderne testen en behandelingen laten dergelijke kinderen veilig geboren worden en ontwikkelen zich normaal in de toekomst.

Oorzaken van Rh-sensibilisatie tijdens de zwangerschap

Rhesus - sensibilisatie treedt op wanneer een vrouw met negatieve rhesus wordt blootgesteld aan positieve resus. Ongeveer 90% van de parturiënten wordt tijdens de bevalling gesensibiliseerd omdat hun bloed zich vermengt met het bloed van het kind. Later begint het immuunsysteem van vrouwen met de productie van antilichamen tegen Rhesus - positieve erytrocyten.

Experts weten niet hoeveel bloed sensibilisatie veroorzaakt tijdens de bevalling. Maar veel vrouwen zijn gevoelig tijdens zwangerschap of bevalling, zelfs als 0,1 ml Rh-positief foetaal bloed in hun bloedbaan terechtkomt. Gelukkig is het vermijden van een resus-conflict mogelijk door een immunoglobuline in het lichaam van de moeder in te brengen.

Wanneer het immuunsysteem van een vrouw voor de eerste keer sensibilisatie ondergaat, duurt het enkele weken om immunoglobuline M of antilichamen te produceren. De antilichamen zijn te groot om in de placenta te komen, dus de Rh-positieve foetus veroorzaakt geen schade. Het vooraf gesensibiliseerde immuunsysteem reageert snel op Rh-positief bloed, zoals het was tijdens de tweede zwangerschap met een Rh-positieve foetus. Gewoonlijk, enkele uren na blootstelling aan bloed met een positieve resus, wordt immunoglobuline G geproduceerd Deze antilichamen worden door de placenta naar de foetus gevoerd en vernietigen de erytrocyten. Er is een resus-conflict, wat gevaarlijk is voor het toekomstige kind.

Sommige Rhesus-negatieve mensen worden nooit gesensibiliseerd, zelfs niet bij blootstelling aan een grote hoeveelheid bloed met positieve resus. De reden hiervoor is nog niet bekend.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.