^

Foetaal endocrien systeem

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Het endocriene systeem van de foetus (hypothalamus-hypofyse-doelorganen) begint zich vrij vroeg te ontwikkelen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Hypothalamus van de foetus

De vorming van de meeste hypothalamische hormonen begint in de prenatale periode, dus alle hypothalamische kernen differentiëren tot 14 weken zwangerschap. Op de 100ste dag van de zwangerschap wordt het portaalsysteem van de hypofyse voltooid en voltooit het hypothalamus-hypofyse-systeem de morfologische ontwikkeling tegen de 19-21 week van de zwangerschap. Drie soorten hypothalamische neurohumorale stoffen werden geïdentificeerd: aminerge neurotransmitters-dopamine, norepinephrine, serotonine; peptiden, releasing en remmende factoren gesynthetiseerd in de hypothalamus en de hypofyse binnen via het portaalsysteem.

Gonadotrofisch releasing hormoon wordt geproduceerd in de baarmoeder, maar de mate van respons daarop neemt na de geboorte toe. GnRH wordt geproduceerd door de placenta. Samen met GnRH werd een significante hoeveelheid thyrotropine-releasing hormoon (TRH) in de hypothalamus van de foetus ontdekt in de vroege stadia van zijn ontwikkeling. De aanwezigheid van TRH in de hypothalamus in de I- en II-trimesters van de zwangerschap geeft de mogelijke rol in de regulatie van afscheiding van TSH en prolactine tijdens deze periode aan. Dezelfde onderzoekers ontdekten immunoreactief somatostatine (een factor die de afgifte van groeihormoon remde) in de 10-22 weken oude menselijke foetus en de concentratie ervan nam toe naarmate de foetus groeide.

Corticotropine-releasing hormoon, een stresshormoon, wordt verondersteld een rol te spelen bij de ontwikkeling van de bevalling, maar dit foetale of placentaire hormoon moet nog worden bepaald.

Foetale hypofyse

ACTH in de hypofyse wordt bepaald in de 10e week van ontwikkeling. ACTH in het bloed van de navelstreng heeft een foetale oorsprong. De productie van het foetale ACTH staat onder controle van de hypothalamus en ACTH dringt niet door in de placenta.

Synthese van gerelateerde ACTH-peptiden in de placenta werd genoteerd: chorionisch corticotropine, beta-endorfine, melanocyt-stimulerend hormoon. Het gehalte aan gerelateerde ACTH-peptiden neemt toe naarmate de foetus zich ontwikkelt. Er wordt aangenomen dat ze in bepaalde perioden van het leven een trofische rol spelen in relatie tot de bijnieren van de foetus.

Een studie van de dynamiek van het gehalte aan LH en FSH toonde aan dat het hoogste niveau van beide hormonen in de foetus plaatsvindt tijdens het midden van de zwangerschap (20-29 weken), met een afname in hun niveaus tegen het einde van de zwangerschap. De piek van FSH en LH is hoger bij vrouwen. Volgens deze auteurs verandert de regulatie van de hormonale productie van de teelballen van HG tot LH naarmate de mannelijke foetus zwanger wordt.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

De bijnieren van de foetus

Humane foetale bijnieren tot het midden van de zwangerschap foetale nier grootte te bereiken, dankzij de ontwikkeling van de foetus binnenste zone die tot 85% van alle kanker, en worden geassocieerd met het metabolisme van geslachtshormonen (na de geboorte van dit gedeelte staat op het punt atresia jaar van het leven). De rest van de bijnieren vormt de definitieve ("volwassen") zone en wordt geassocieerd met de productie van cortisol. De concentratie cortisol in het bloed van de foetus en het vruchtwater neemt in de laatste weken van de zwangerschap toe. ACTH stimuleert de productie van cortisol. Cortisol speelt een uiterst belangrijke rol - induceert de vorming en ontwikkeling van verschillende enzymsystemen foetale lever, waaronder glikogenogeneza enzymen, tyrosine en aspartaataminotransferase enzymen, etc. Om de rijping van de dunne darm epitheel en de alkalische fosfataseactiviteit induceren ;. Neemt deel aan de overdracht van het lichaam van het foetale naar het volwassen type hemoglobine; induceert differentiatie van alveolaire cellen van type II en stimuleert de synthese van surfactant en de afgifte ervan in longblaasjes. Activering van de bijnierschors, blijkbaar, neemt deel aan het ontketenen van arbeid. Aldus blijkt uit onderzoek onder invloed van veranderende secretie van cortisol steroïde cortisol activeert placenta enzymen die niet met geconjugeerde oestrogenen afscheiding, die de belangrijkste stimulator van uitgave nr-F2a en daarmee leveren. Cortisol beïnvloedt de synthese van epinefrine en de norepinefrinelaag van de bijnier. Cellen die catecholamines produceren, worden al in 7 weken zwangerschap vastgesteld.

Foetale geslachtsklieren

Hoewel de geslachtsklieren van de foetus afkomstig zijn van dezelfde beginselen, dat de bijnieren, hun rol heel anders is. Foetale testikels worden al ontdekt tegen de 6e week van de zwangerschap. Interstitiële testiculaire cellen produceren testosteron, dat een sleutelrol speelt in de ontwikkeling van de geslachtskenmerken van de jongen. De maximale productie van testosteron valt samen met de maximale secretie van choriongonadotrofine, wat de sleutelrol aangeeft van choriongonadotrofine bij het reguleren van foetale steroïdogenese in de eerste helft van de zwangerschap.

Er is veel minder bekend over de eierstokken van de foetus en hun functies, morfologisch worden ze gedetecteerd in de 7-8e week van ontwikkeling en cellen met tekenen die wijzen op hun vermogen tot steroïdogenese worden daarin onthuld. Actieve foetale eierstokken beginnen pas aan het einde van de zwangerschap. Blijkbaar, als gevolg van de grote productie van steroïden door de placenta en het lichaam, heeft de vrouwelijke moeder in de geslachtsonderscheiding geen eigen steroïdogenese in de eierstokken nodig.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Schildklier en bijschildklieren van de foetus

De schildklier vertoont activiteit al na 8 weken zwangerschap. Kenmerkende morfologische kenmerken en het vermogen om yoga te accumuleren en jodothyronine schildklier te synthetiseren, zullen 10-12 weken zwangerschap vergen. Tegen die tijd worden thyreotropen gedetecteerd in de hypofyse, TG in de hypofyse en in serum en in serum T4. De belangrijkste functie van de schildklier van de foetus is om deel te nemen aan de differentiatie van weefsels, voornamelijk het zenuwstelsel, het cardiovasculaire en het locomotorische zenuwstelsel. Tot het midden van de zwangerschap blijft de schildklierfunctie van de foetus op een laag niveau en wordt na 20 weken significant geactiveerd. Er wordt aangenomen dat dit het resultaat is van het proces van de fusie van het portaalsysteem van de hypothalamus met het portaalsysteem van de hypofyse en met de toename van de concentratie van TSH. De maximale TSH-concentratie bereikt het begin van het derde trimester van de zwangerschap en neemt niet toe tot het einde van de zwangerschap. Het gehalte aan T4 en vrij T4 in foetaal serum neemt progressief toe tijdens het laatste trimester van de zwangerschap. TK wordt pas 30 weken lang gedetecteerd in foetaal bloed, daarna neemt het gehalte toe aan het einde van de zwangerschap. De toename in TK aan het einde van de zwangerschap is geassocieerd met een toename van cortisol. Direct na de geboorte neemt het niveau van TK aanzienlijk toe, 5-6-maal hoger dan de intrauterine. Het TSH-niveau neemt na de geboorte toe, bereikt na 30 minuten een maximum en neemt vervolgens geleidelijk af op de 2e dag van het leven. Het niveau van T4 en vrije T4 neemt ook toe aan het einde van de eerste dag van het leven en neemt geleidelijk af aan het einde van de eerste levensweek.

Er is een aanname dat schildklierhormonen de concentratie van zenuwgroeifactor in de hersenen verhogen en, in dit verband, wordt het modulerende effect van schildklierhormonen gerealiseerd tijdens de rijping van de hersenen. Met een tekort aan jodium en een ontoereikende productie van schildklierhormonen, ontwikkelt zich cretinisme.

Op het moment van de geboorte reguleren de bijschildklieren actief het calciummetabolisme. Tussen de bijschildklieren van de foetus en de moeder is er een compenserende wederzijdse functionele verbinding.

Thymusklieren

Thymus is een van de belangrijkste foetale klieren, verschijnt op de 6-7e week van het embryonale leven. In de 8e week van de zwangerschap migreren lymfoïde cellen - protimotsity - van de dooierzak en foetale lever, en vervolgens van het beenmerg, en koloniseren de thymus. Dit proces is nog niet precies bekend, maar er wordt gesuggereerd dat deze precursors bepaalde oppervlaktemarkers kunnen uitdrukken die selectief binden aan de overeenkomstige cellen van de thymusvaten. Eenmaal in de thymus werken de protymocyten met het thymische stroma, wat resulteert in intensieve proliferatie, differentiatie en expressie van T-cel-specifieke oppervlaktemoleculen (CD4 + CD8). Differentiatie van de thymus in twee zones - corticaal en cerebraal gebeurt na 12 weken zwangerschap.

In de thymus is er een complexe differentiatie en selectie van cellen in overeenstemming met het hoofdcomplex van histocompatibiliteit (MHC), alsof de cellen die overeenkomen met dit complex worden geselecteerd. Van alle inkomende en prolifererende cellen zal 95% apoptose ondergaan 3-4 dagen na hun laatste deling. Slechts 5% van de cellen overleven, die verder gedifferentieerd zijn, en cellen die bepaalde markers van CD4 of CD8 dragen, komen in de bloedstroom binnen 14 weken van de zwangerschap. Thymus-hormonen zijn betrokken bij de differentiatie van T-lymfocyten. Processen in de thymus, migratie en differentiatie van cellen duidelijker geworden na de ontdekking van de rol van cytokinen, chemokinen, de expressie van genen die verantwoordelijk zijn voor dit proces, waaronder verkeerd, ontwikkeling receptoren die allerlei antigenen detecteren. Het proces van differentiatie van het gehele repertoire van receptoren wordt voltooid door de 20e week van de zwangerschap op volwassen niveau.

Anders dan alfa-beta-T4 in cellen die de markers CD4 en CD8 tot expressie brengen, brengen gamma-beta-T-lymfocyten CD3 tot expressie. Bij 16 weken zwangerschap zijn ze 10% in perifeer bloed, maar ze worden in grote hoeveelheden in de huid en in de slijmvliezen aangetroffen. Door hun werking lijken ze op cytotoxische cellen bij volwassenen en scheiden ze IFN-y en TNF uit.

Cytokinereactie fruit immunocompetente cellen lager dan bij volwassenen, IL-3, IL-4, IL-5, IL-10, IFN-y kleiner dan of vrijwel ondetecteerbaar wanneer gestimuleerde lymfocyten, een IL-1, IL-6, TNF , IFN-a, IFN-R, il-2-reactie van foetale cellen op mitogenen is hetzelfde als bij een volwassene.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.