^
A
A
A

Constipatie tijdens de zwangerschap - advies aan toekomstige moeders

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Zwangere vrouwen hebben te maken met veel problemen, waaronder problemen met ontlasting (obstipatie). Constipatie maakt een groot aantal vrouwen zorgen tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Tijdens de zwangerschap, naarmate de foetus groeit, comprimeert de vergrote baarmoeder de darm. Geschonden veneuze uitstroom, er is een veneuze stasis van kleine bekkenvaten. De aders van het rectum breiden uit en ontwikkelen aambeien. Aambeien veroorzaken constipatie.

In het menselijk lichaam worden stoffen geproduceerd die de stimulatie van de darmcontracties bevorderen. Spierstelselstelsel van de darm tijdens de zwangerschap is niet voldoende ontvankelijk voor dergelijke stimulerende middelen. Als de darmmotiliteit tijdens de zwangerschap te actief was, zouden deze acties de samentrekkende activiteit van de baarmoeder stimuleren. De contracties van de baarmoeder tijdens de zwangerschap bedreigen de onderbreking van de zwangerschap. Dit is een positieve kant van de verdedigende reactie, negatief - het verschijnen van constipatie.

Ook constipatie veroorzaakt hormonale storingen die optreden bij zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen ontwikkelen hormoon progesteron, wat het spijsverteringsproces vertraagt.

Tijdens de zwangerschap worden vrouwen vaak blootgesteld aan stress, ze worden gekweld door ongestuurde angsten. Constipatie bij zwangere vrouwen veroorzaakt vaak stressvolle situaties. Na de bevalling maakt constipatie de vrouw veel minder vaak zorgen - de emotionele toestand van vrouwen verbetert merkbaar.

Constipatie is de afwezigheid van ontlasting gedurende drie dagen of langer. Obstipatie bij zwangere vrouwen gaat gepaard met pijn in de buik, een gevoel van onvolledige evacuatie van de darm.

Bij constipatie bij zwangere vrouwen is het beter om een diëtist te raadplegen die een dieet voorschrijft. Een zwangere vrouw zou grote hoeveelheden vezels moeten consumeren. Vezel wordt niet verteerd, het verhoogt de hoeveelheid ontlasting en bevordert de normale ontlasting. In het dieet van de zwangere moet noodzakelijkerwijs verse groenten en fruit, brood, zure melkproducten, kwas, soep.

Zwangere vrouwen willen geen chocolade, zwarte koffie, thee in grote hoeveelheden, cacao of droog voedsel eten.

Bij constipatie bij zwangere vrouwen helpt tinctuur van pruimen. Honderd gram pruimen moet je twee kopjes kokend water gieten, bedekken en aandringen op ongeveer tien tot twaalf uur. Tinctuur van gedroogde pruimen moet vóór het eten worden gedronken. Een goed middel tegen constipatie is ook het gebruik van koud water met een lepel honing eraan toegevoegd op een lege maag.

Wanneer zwangerschap is gecontra-indiceerd, verschillende methoden om te gaan met constipatie - Novocain elektroforese, inductothermy, elektrostimulatie, diadynamische stromen, procedure met het gebruik van sinusoïdale gemoduleerde stromen. Deze methoden worden niet gebruikt vanwege het hoge risico op stimulatie van samentrekkingen van de baarmoeder, evenals vanwege nadelige effecten op de foetus.

Inname van laxeermiddelen kan een abortus veroorzaken. Het is gevaarlijk om niet alleen krachtige medicijnen te nemen, maar ook zwakke medicijnen, zoals hooibladeren, rabarber en vuilboomschors. Zulke medicijnen als bisacodyl en cafeol veroorzaken kramp in de buik en diarree. De ontvangst van laxeermiddelen is ongewenst, met constipatie is de beste uitweg het nemen van vezels.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.