^

Zorg en revalidatie na haartransplantatie

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Haartransplantatie vereist, net als bij elke radicale procedure voor transplantatie, niet alleen professionele uitvoering, maar ook het voldoen aan bepaalde vereisten tijdens de herstelperiode. Rehabilitatie na haartransplantatie  is een tamelijk langdurig proces, ondanks het feit dat genezing met niet-chirurgische technieken slechts 3-5 dagen duurt, terwijl anderen weken kunnen worden uitgesteld. Maar dit houdt niet op, want enkele maanden na de procedure met het haar zullen er verschillende veranderingen zijn en het is noodzakelijk dat de patiënten weten hoe ze daarop moeten reageren.

In de eerste dagen na haartransplantatie wordt patiënten geadviseerd zich strikt aan de aanbeveling van de arts te houden, omdat het haar in de transplantatiezone nog steeds erg zwak is en elke belasting of negatieve invloed hun overleving kan verminderen. En het uiterlijk van patiënten na de operatie zal volledig afhangen van het voldoen aan de voorschriften van de arts.

Een kwart van de patiënten na een operatie na 2-3 dagen kan zwelling van het gezicht en de frontale zone hebben, die 1-5 dagen aanhoudt. Om oedemateus syndroom op de oogleden en onder de ogen te voorkomen, moet een koud kompres worden aangebracht, dat meerdere keren per dag gedurende 60 minuten met tussenpozen van 10 minuten moet worden bewaard. Als een preventie en behandeling van ernstige zwelling en blauwe plekken, kan een arts een medicijn voorschrijven, Cortisone genaamd, dat ontsteking en zwelling zal verwijderen.

Jeuk op het hoofd, dat 5 tot 10 dagen kan aanhouden, wordt aangeraden om te worden ingenomen met jeukwerende (antihistaminica) medicijnen. Gemakkelijke massage van het hoofd met behulp van handkussentjes kan niet eerder dan 1,5-2 weken na de operatie worden uitgevoerd. Hij kan het pijnlijke symptoom enigszins verlichten.

Bijzondere voorzichtigheid moet worden betracht tijdens de eerste 3 dagen na de operatie, wanneer het proces van het engraferen van het getransplanteerde haar aan de gang is. Tijdens deze periode moet u grote fysieke en mentale stress, stressvolle situaties, gevoelens, het niet rijden en zwaar werk vermijden. De koppen moeten worden beschermd tegen mechanische beschadiging en de effecten van negatieve factoren (stof, wind, zon, enz.), Waarbij wordt gebruik gemaakt van een speciale pet (het is in de kliniek waar de operatie heeft plaatsgevonden) of andere hoofddeksels (hoed, hoofdbanden en dergelijke. D.). Het dragen van de hoofdtooi heeft minimaal 1-2 weken nodig om stoffige plaatsen te vermijden.

Overgeplant haar is erg gevoelig voor achteruitgang van de voeding en ademhaling van de hoofdhuid. Aanzienlijk vermindert de toevoer van zuurstof naar de haarwortels, roken, dus artsen adviseren om niet alleen te roken, maar ook na de operatie gedurende minstens 4 dagen. In het ideale geval is het beter om helemaal geen sigaretten meer te geven. Maar als er grote problemen zijn, moet u het aantal gerookte sigaretten per dag minimaliseren, terwijl u tijdens het roken zult moeten proberen niet diep in de longen van sigarettenrook in te ademen.

Voorzichtigheid dient in acht te worden genomen, zelfs tijdens de slaap. Maar dit betekent niet dat u een normale nachtrust moet opgeven. U hoeft alleen maar enkele aanbevelingen van artsen te volgen die zwelling en beschadiging van het getransplanteerde haar in bed helpen voorkomen. Artsen staan erop dat patiënten tijdens de eerste week op hun rug slapen, onder hun hoofd 2 of zelfs 3 kussens plaatsen (of een speciale hoofdsteun die contact van het geïmplanteerde transplantaat met het oppervlak van het kussen verhindert). Een semi-verticale positie zal helpen om te vechten met het oedemateersyndroom en geen schade toe te staan aan de getransplanteerde haren op de achterkant van het bed.

Tijdens de eerste week na de ingreep kunt u het verlies van hun haar rond de getransplanteerde waarnemen. Het ervaren van dit is het niet waard, het heeft geen grote invloed op de dichtheid van het haar, dat na 3 maanden zal groeien. Speciale zorg moet alleen worden genomen als de wond bloedt, wat duidt op schade in het gebied van het getransplanteerde haar. Meestal hebben dergelijke beschadigingen met zorgvuldige omgang met haar geen onaangename gevolgen.

Als donorhaar uit de kinstreek werd gehaald, dan hebben deze delen van het gezicht ook enige zorg nodig. Scheer de eerste keer dat je alleen een week kunt, ondanks de roodheid, die kan duren van 2 weken tot een maand. In de lente en de zomer moet de donorzone worden beschermd tegen zonlicht door middel van zonnebrandmiddelen met een hoog niveau van UV-bescherming. Versnel genezing legt beslag enten om speciale wondgenezing crèmes voorgeschreven door een arts te helpen, en de kin lichte massage met lotion en een zachte borstel (massages in dit gebied is een week toegestaan na de operatie).

Aangezien de operatie van haartransplantatie verre van bloedeloos is, en daarna de wonden een beetje kunnen bloeden, zijn patiënten geïnteresseerd in de vraag, wanneer is het mogelijk om de "gevolgen" van de procedure voor het eerst te wassen? Het is duidelijk dat op de eerste dag, wanneer een persoon zo'n lange procedure heeft volgehouden, hij rust en herstel van kracht nodig heeft. Maar al op de ochtend van de volgende dag kan hij naar de kliniek voor de eerste hygiënische procedure.

Het zal beter zijn als de eerste wasbeurt van het hoofd wordt gedaan door specialisten die een speciale lotion en shampoo gebruiken. Eerst zal een lotion (bijvoorbeeld " Bepanten ") op het hoofd worden aangebracht in het gebied van het getransplanteerde haar en de donorzone . Na 20-40 minuten wordt het afgewassen met warm water, daarna met shampoo behandeld met water en met shampoo in de handen gesmeerd. Tijdens het wassen van het hoofd, wordt de patiënt verteld hoe en in welke volgorde het nodig is om zijn stappen uit te voeren, leren zorgvuldige behandeling van het haar tijdens de komende twee weken, wanneer het hoofd voorzichtig de gevormde korsten van bloed en platanen wegwerpt.

Huid met getransplanteerd haar kan niet worden verwond, dus tijdens het wassen moet u ervoor zorgen dat het water niet heet is en niet wordt geraakt met een krachtige straal. In geen geval mag je de korstjes van je nagels aftrekken en je hoofd krabben met je vingernagels. Was je haar en hoofdhuid met vingerkussentjes, voorzichtig en voorzichtig, alleen in het gebied van getransplanteerd haar van boven naar beneden of vice versa, maar niet van links naar rechts. Uitdrogen van de föhn zal een tijdje moeten ophouden, om de gevoelige huid en het haar niet opnieuw te verwonden met hete lucht.

Na 2 weken, wanneer het haar wortel zal schieten, zal de wond strakker worden en zullen alle korstjes verdwijnen, u kunt de lotion weigeren en uw haar blijven wassen met de shampoo die de arts 12 maanden lang aanbood.

Na 3-4 weken begint het proces van shockverlies van donorhaar. Bedenk dat het in dit geval niet nodig is om bang te zijn. Het zal nodig zijn om ongeveer 2 maanden te lijden. Op een plaats van het uitgevallen haar daar en dan nieuw groeien, die actief beginnen te groeien en het gewenste hoofd van horen vormen. Tegen het einde van de vierde maand groeit een derde van het getransplanteerde haar, na een half jaar ziet u een actieve groei van de helft van de transplantaties. In een jaar kan de patiënt de definitieve resultaten van haartransplantatie zien.

Wat betreft het nemen van medicijnen, de ontstekingsremmende hormonale geneesmiddelen die worden gebruikt om kaalheid te behandelen, kan de patiënt direct na de procedure innemen, en haargroeistimulatoren pas na een maand. Wondgenezing crèmes worden aanbevolen vanaf de 6e dag na haartransplantatie, en shampoos kunnen worden gebruikt in aanvulling op die voorgeschreven door een arts, niet eerder dan 2 weken later. Direct na de operatie adviseren artsen biotine te nemen, wat haaruitval voorkomt, hun groei stimuleert, de haarbol en het haar zelf versterkt.

Met betrekking tot effectief in de alopecia van fysieke procedures, kunt u hiervan 2 maanden na haartransplantatie gebruik maken. Mesotherapie sessies zijn dus niet alleen toegestaan, maar ook getoond met een interval van 2 maanden gedurende het eerste jaar. Massageapparaten voor het hoofd zijn 1,5 maanden na transplantatie toegestaan.

Verschijn in de zon met hun hoofd onbedekt en zwem in open waterlichamen. Dokters mogen niet eerder dan een maand en zelfs een half. Lichamelijke inspanning geassocieerd met toegenomen zweten is ongewenst gedurende 2 weken. Gaat naar het zwembad, de sauna of de sauna, slechts een maand na de transplantatie. Actieve sporten, vooral die waarbij iemand een slag op zijn hoofd kan krijgen, zijn slechts 1,5 - 2 maanden na haartransplantatie toegestaan.

Er zijn geen beperkingen aan het verkeer in een persoon tijdens de revalidatieperiode, maar van actieve terugkeer naar het oude leven is het de moeite waard om het voor ten minste een week te laten. Dit helpt psychologische trauma's te voorkomen, maar het uiterlijk van de patiënt kan in het begin de aandacht van anderen trekken met oedeem op het gezicht, roodheid en korsten in het haar.

Het kapsel van de donorzone op het hoofd is toegestaan een maand na haartransplantatie. Herhaalde transplantatie is toegestaan na 6-8 maanden en haartransplantatie naar die gebieden waar het niet is uitgevoerd, is mogelijk gedurende 3-4 maanden.

Nu wat betreft de transplantatie van kunsthaar. Je moet vooral voorzichtig zijn met hen. Je kunt ze wassen met warm water en speciale shampoos, zonder een haardroger te gebruiken om je hoofd te drogen. Van het kleuren van haar met chemicaliën met een agressieve samenstelling moet worden afgezien, de mogelijkheid om andere verzorgende en kleurstoffen te gebruiken zal een arts moeten raadplegen.

Tijdens het wassen van het hoofd wordt een massage van de huid met een zachte borstel aanbevolen, wat de irritatie ervan zal helpen voorkomen.

Kunsthaar is gevoelig voor verstrengeling, dus zorg voor hen is iets moeilijker dan voor natuurlijke. Om het kammen en haarglans te vergemakkelijken, brengt u speciale balsems aan. Scrupuleus is het noodzakelijk om te naderen en een kam te kiezen, die zo zacht mogelijk moet zijn met afgeronde uiteinden op denticles.

Het is duidelijk dat er na de procedure altijd veel vragen zijn over hoe te zorgen voor getransplanteerd haar, wat er met hen kan worden gedaan en wat niet. Aarzel niet om alle vragen aan de arts en zijn assistenten te stellen. Zelfs de kwestie van de mogelijkheden om seksuele activiteit te verrichten in deze situatie zal niet absurd klinken. Overigens zijn er geen beperkingen in dit opzicht, maar men moet er rekening mee houden dat passie het zweten kan intensiveren, wat ongewenst is in de eerste weken na de procedure.

Een goede haarverzorging na de haartransplantatieprocedure zal helpen het haar gezond te houden en verlies te voorkomen. Het doel van zo'n nauwgezette procedure is immers een mooie haardos en geen zeldzaam "schavot" op het hoofd, achtergelaten na het haarverlies dat niet tot rust was gekomen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.