^

Retinol - de eerste in een rij vitaminen voor de huid

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De trieste ervaring van de Eskimo's en de succesvolle Egyptenaren werd pas in het midden van de twintigste eeuw uitgelegd. In 1930 synthetiseerde Moore (Moore) retinol van carotenoïden en begon het effect ervan op het lichaam te bestuderen. En pas in 1943 werd eindelijk bewezen dat het retinol was dat de schuldige was van het ongeluk van de onverschrokken arctische ontdekkingsreizigers en de laatste hoop van de blinde Egyptenaren. Het artikel van Moore en Rohdal, gepubliceerd in het Biochemical Journal, was echt sensationeel. Het bleek dat de ijsbeerlever zoveel retinol bevat (18.000-27.000 IU / g) dat het verbruik van zelfs een klein stukje (zeg 250 g) de dagelijkse norm van retinol met meer dan 1000 keer overschrijdt.

Een tekort aan retinol is niet minder gevaarlijk dan het overschot. Ontoereikende inname van retinol in het lichaam leidt uiteindelijk tot een onomkeerbaar verlies van gezichtsvermogen, een daling van de weerstand tegen infecties, het ontstaan van allerlei huidproblemen en zelfs de dood. Stoffen die nodig zijn voor een normaal leven en zelfs voor het bestaan van het menselijk lichaam, wetenschappers noemden "vitamines" (van het Latijnse vita - leven) om hun betekenis te benadrukken. Retinol werd de eerste in hun serie, die de eretitel van vitamine A ontving.

Cellen zijn erg gevoelig voor de concentratie van retinol en elke, zelfs een kleine afwijking van de norm beïnvloedt hun vitale activiteit. Het zoogdierorganisme heeft een betrouwbaar regulatiesysteem, dat de concentratie van retinol op het juiste niveau kan controleren en handhaven. Vitamine A wordt gesynthetiseerd in cellen van het darmslijmvlies van beta-caroteen, dat wordt geleverd met plantenvoeding. Hier, met de deelname van het enzym dioxygenase, wordt beta-caroteen gesplitst in twee retinale moleculen, die vervolgens worden gereduceerd tot retinol. De hoeveelheid gesynthetiseerd retinol wordt strikt gereguleerd om intoxicatie van het lichaam te voorkomen. Verder komt retinol de lever binnen, waar het wordt afgezet in stellaatcellen hoofdzakelijk in de vorm van ethers. Vandaar dat, indien nodig, retinol wordt afgeleverd aan andere organen, waaronder de huid.

Het mechanisme van cellulaire regulatie van het retinoïdemetabolisme is een complex maar nauwkeurig en welbekend systeem. Het bevat een verscheidenheid aan enzymen en bindende eiwitten die zorgen voor de vangst, het metabolisme, de depositie en het transport van retinoïden in de cel.

Wetenschappers hebben in de loop der tijd stoffen gevonden die vergelijkbare effecten hebben als vitamine A. Synthetische en natuurlijke verbindingen, waarvan het werkingsmechanisme vergelijkbaar is met retinol, werden retinoïden genoemd en werden gebruikt voor de behandeling van verschillende ziekten, waaronder huidziekten.

trusted-source[1]

Retinol verjongt de huid

Omdat het een derivaat van vitamine A is, stimuleert retinol de productie van collageen, een natuurlijk bestanddeel van de dermis, waardoor de huid er jonger uitziet. De resultaten van een van de vele onderzoeken toonden aan dat 36 vrouwen van 80 jaar en ouder die na 24 weken zalf met 0,4% retinol op de huid van de hand toedienen, veranderingen in huidconditie opmerkten. Het stukje huid waarop de zalf met retinol werd aangebracht, werd gladder, elastischer en elastischer.

Retinol maakt de huid gezonder

Retinol laat je ontdoen van depigmentatie, lijntjes en rimpels, om de textuur van de huid te corrigeren, om de toon en de kleur op elkaar af te stemmen. Als gevolg van het gebruik van retinol ziet de huid er gezonder en egaler uit.

Retinol stimuleert de celvervanging

Regelmatige exfoliatie is een belofte van een jong uitziende huid: dode cellen worden verwijderd en nieuwe, gezonde cellen vormen de oppervlaktelaag van de huid. Dankzij regelmatige afschilfering wordt de huid gladder en werken verschillende cosmetica efficiënter, waardoor ze vrij in de diepste lagen van de huid doordringen. De laag dode cellen staat niet toe dat heilzame ingrediënten diep in de huid doordringen.

Retinol behandelt acne

Retinol vermindert niet alleen de tekenen van huidveroudering, maar helpt ook om het probleem met acne op te lossen, zeggen dermatologen. Acne treft bijna 50% van de volwassen vrouwen en de behandeling van de ouder wordende huid tegen acne kan een heel moeilijk probleem zijn. Dankzij de exfoliërende eigenschappen van retinol kan de acne dankzij de exfoliërende eigenschappen geneest worden: regelmatig verwijderde dode cellen verstoppen de poriën niet, wat de conditie van een voor acne gevoelige huid het meest gunstig beïnvloedt.

Retinol is veiliger dan retinoïden

Omdat retinoïden, net als retinol, derivaten van vitamine A, alleen op aanbeveling van een dermatoloog verkrijgbaar zijn. Hoewel retinoïden veel effectiever zijn dan geneesmiddelen die zonder recept worden verkocht in een apotheek, hebben ze een aanzienlijk nadeel: het gebruik van retinoïden kan irritatie en roodheid van de huid veroorzaken. Retinol werkt tegelijkertijd op de huid veel zachter en verandert in retinoïnezuur - een belangrijk ingrediënt in geneesmiddelen voorgeschreven door een dermatoloog - langzaam en geleidelijk. Retinol is ideaal voor vrouwen met een gevoelige huid, die gevoelig zijn voor irritatie.

Retinoïsche cosmetica

Het eerste bedrijf dat de vrijheid nam om een reminezuurremedicijn voor de cosmetische markt vrij te maken, was Ortho Parmaceutical Corp., een volledige dochteronderneming

Johnson & Johnson. In 1971 kreeg het publiek een voorbereiding voor de behandeling van acne "Retin-A" (0,1% tretinoïne), dat snel aan populariteit won. Na 25 jaar, in 1996, heeft Ortho Parmaceutical nog een geneesmiddel uitgebracht, Renova, dat is ontwikkeld om seniele huidveranderingen en herstel na fotodamage te voorkomen. "Renova" bevat 0,05% tretinoïne, ingekapseld in een zachte crèmebasis en wordt gebruikt om fijne rimpels en hyperpigmentatie te bestrijden. Consumenten waardeerden retinoïsche medicijnen en een succesvolle serie Ortho Parmaceutical werd (hoewel met grote zorg) door een aantal andere bedrijven gevolgd. Retinovaya-cosmetica, zeer nauwkeurig vermengd met de moderne cosmetologie, geleidelijk aan overgroeid huiskaders en het verwerven van kenmerken van medische discipline.

Retinoïden dringen de huid direct binnen via het stratum corneum (de transepidermale route) of via de uitscheidingskanalen van de klieren (de transfolliculaire route). In de huid wordt een retinoïde concentratiegradiënt gecreëerd die afneemt naar de dermis. In de epidermis regelen retinoïden de processen van keratinisatie en pigmentatie en dragen ze in de huidlaag bij tot het herstel van de intercellulaire matrix, die geleidelijk afbreekt tijdens veroudering of UV-bestraling. De transfolliculaire route maakt het mogelijk om een verhoogde concentratie van retinoïden direct in de follikels te verkrijgen, wat vooral waardevol is bij de behandeling van folliculaire pathologieën, bijvoorbeeld acne.

Elk jaar publiceren de toonaangevende dermatologische tijdschriften van de wereld de resultaten van studies met retinoïsche medicijnen, waaronder cosmetische. Langdurige klinische onderzoeken met parallelle histologische analyse zijn van grote waarde, wat het mogelijk maakt om de zichtbare effecten te vergelijken met de morfologische veranderingen in de huid.

Voor diepere reiniging kunnen speciale oppervlakschillen worden gebruikt, waardoor het stratum corneum wordt verzacht en dode cellen worden verwijderd. Meestal omvatten deze peelings fruitzuren (glycol pi-lingas), en schilmiddelen die enzymen bevatten (enzymatische peelings) worden ook gevonden. Een andere categorie geneesmiddelen die deel uitmaken van de cosmetica-serie zijn die die de huid kalmeren, verzachten, voeden, beschermen en regenereren. Hun taak is om het optreden van bijwerkingen geassocieerd met de werking van retinol (erytheem, ontsteking, roodheid, enz.) Te voorkomen, of om de toestand van de patiënt te verlichten in het geval van reeds onaangename gewaarwordingen.

Een onmisbare voorwaarde bij het gebruik van een dergelijke cosmetica-serie is een duidelijke naleving van de volgorde waarin de preparaten worden aangebracht. Alleen in dit geval is het mogelijk om positieve resultaten te bereiken en complicaties te voorkomen. Klinische studies tonen aan dat een dergelijke alomvattende aanpak zichzelf volledig rechtvaardigt in het geval van milde tot matige acne, lichtbeschadigde en vervagende huid. De medische pers rapporteerde ook over de succesvolle behandeling van witte striae door een combinatie van preparaten die glycolzuur (20%) en tretinoïne (0,05%) bevatten in een zachte crèmebasis.

Complicaties en contra-indicaties voor het gebruik van retinoïsche cosmetica

Bij gebruik van retinoïsche cosmetica in sommige gevallen, roodheid van de huid, tijdelijke peeling, zelden - blaren, verhoogde gevoeligheid voor zonlicht. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het ontwikkelen van de formulering, indien mogelijk, het selecteren van de componenten op een manier die het risico op bijwerkingen vermindert. Onder de contra-indicaties voor het gebruik van retinoïsche cosmetica - de gelijktijdige ontvangst van fotosensibiliserende geneesmiddelen uit de groepen van thiaziden, tetracyclines, fluoroquinolonen, fenothiazines, sulfonamiden.

Ik wil vooral het probleem opmerken van het gebruik van retinoïsche cosmetica bij zwangere vrouwen. Ondanks het feit dat de concentratie van retinoïden in cosmetische producten klein is en men gelooft dat ze niet praktisch in het bloed worden opgenomen, is het beter om ze te herverzekeren en af te zien van het gebruik ervan. Er moet aan worden herinnerd dat vitamine A een sterk teratogeen effect heeft en dat retinolgeneesmiddelen voor zwangere vrouwen categorisch gecontra-indiceerd zijn.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.