^

Gezichtscrème met retinol

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 10.08.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Tegenwoordig gezichtscrèmes met retinol kan in zijn structuur bevat tretinoïne niet alleen een synthetisch analoog van de antioxidant vitamine A technische benamingen retinol, retinol acetaat of retinylpalmitaat, retinoïden but-trans retinoïnezuur, adapaleen derde generatie retinoïd et al.

Deze stoffen zijn modificaties van retinol, waardoor alle farmaceutische en cosmetische producten op basis van deze op dezelfde manier op de huid inwerken.

Indicaties Gezichtscrèmes met retinol

De belangrijkste indicaties voor het gebruik van een gezichtscrème met retinol: de strijd tegen acne, vulgaire en aftappende acne, met papulo-pustuleuze en comedone acne. Farmaceutische crèmes met retinol of derivaten van retinezuur worden gebruikt in de complexe lokale behandeling van ichthyosis, psoriasis en dermatosen met hyperkeratinisatie.

Met retinol en retinoïden cosmetische crèmes worden aanbevolen voor de verzorging van oudere huid (anti-aging ®): ze kunnen een dergelijke zichtbare tekenen van veroudering zoals rimpels, laksheid, leeftijd lentigines (ouderdomsvlekken) te verminderen.

Vrijgaveformulier

Farmaceutische producten omvatten crèmes met retinol voor het gezicht tegen acne en acne:

 • 0,05% Tretinoïne-crème (andere handelsnamen zijn Locacid, Airol, Airol Roche, Retin-A, Atralin, Atralin Renova, Tretin X, Ahnoten, Avita);
 • Isotrexine (Isotrex);
 • 0,1% crème Adapalen (synoniemen: Adaclin, Differin, Clenzite).

En hier zijn enkele namen voor gezichtscrèmes met retinol, die een cosmetisch middel zijn voor huidverzorging:

 • Ultra Lift anti-rimpel nachtcrème - Night SkinActive nachtcrème voor Garnier. En de samenstelling bevat pro-retinol, wat een handelsmerk is van het derivaat van vitamine A, vervaardigd door L'Oreal.
 • Vichy gezichtscrème met retinol - LiftActiv Retinol HA plumping Verzorging en lift Activ Retinol HA nacht Totale rimpelplumping Zorg van Vichy Laboratoires (Frankrijk). Dit is een middel om voor de ouder wordende huid te zorgen; de samenstelling bevat ook hyaluronzuur.
 • RoK gezichtscrème met retinol - RoC Retinol Correxion Deep Wrinkle Nigh Crème en oogcrème RoC Retinol Correxion Sensitive Eye Cream (Frankrijk).
 • Nachtcreme Retinol nacht revitalisator (Lumene, Finland).
 • Demax Retinol Active (Japans bedrijf Demax) met natriumhyaluronaat, vitamine C en E, sojalecithine en druivenpitolie.
 • Crèmes gemaakt door de VS - Retinol A (Life Flo Health), nachtgezicht StriVectin-AR (Advanced Dermatology) met pro-retinol.
 • Een multicomponent gezichtscrème met Russisch retinol - "Black Pearl" -serie BIO-programma (voor leeftijdscategorieën 36+, 46+, 56+), geproduceerd door het bedrijf "Kalina".

Voordelige crèmes met retinol voor het gezicht zijn Ultra Lift Anti-Wrinkle (Garnier) en "Black Pearl". Als u retinoïden gebruikt, moet u zonnefilter gebruiken (SPF 30 en hoger). Ook dermatologen waarschuwen dat het met een zeer dunne en gevoelige huid beter is om crèmes met retinol te vermijden voor de zone rond de ogen (boven de botten van de oogbanen).

trusted-source[1], [2]

Farmacodynamiek

Het werkingsmechanisme van topische retinoïden, vooral retinol - bioactieve vormen van vitamine A - vanwege het vermogen van de moleculen aan de epidermis penetreren en binden aan specifieke celreceptoren nucleic (RAR-gamma en RXR-alfa) onder vorming van gekoppelde heterodimeren. Heterodimeer complex bindt aan DNA elementen die de transcriptie activiteit reguleren, en het programma van de differentiatie van huidcellen wordt veranderd.

Dientengevolge wordt na het aanbrengen van een gezichtscrème met retinol de proliferatie van cellen van de papillaire laag van de huid actief, hetgeen leidt tot een verdikking van de epidermis; verhoogt de synthese van weefselenzymen die de voortijdige dood van keratinocyten voorkomen; verdikt de hoornlaag van de huid; verhoogt de productie van glycosaminoglycanen (verbindingen die vocht in de huid vasthouden).

In aanwezigheid van acne vermindert retinol de activiteit van de talgkliercellen en de adhesie van keratine in de follikels, wat leidt tot een afname van huiduitslag. En de proliferatie van dermis-cellen creëert gunstige omstandigheden voor het herstel van de buitenste laag.

Bovendien kunnen nieuwe huidcellen collageeneiwitten I- en III-typen produceren. En vanwege de blokkering van UV-geïnduceerde activering van de nucleaire factoren van transcriptie van AP-1 en NF-KB vertragen retinol en alle retinoïden de synthese van huidpigment melanine.

Crème met retinol gezicht acne en mee-eters Izotreksin (Izotreks), behalve voor isotretinoïne (isomeer van tretinoïne), bevat het antibioticum erytromycine, die de dood van Propionebacterium acnes veroorzaakt - anaërobe gram-positieve bacteriën betrokken bij de verschijning van acne.

trusted-source[3], [4]

Farmacokinetiek

Bij het aanbrengen van crèmes met retinol op het huidoppervlak, is de mate van systemische resorptie ervan niet significant. De binding aan eiwitten is minder dan 95%; de halfwaardetijd is 0,5-2 uur.

Het gebruik van geneesmiddelen met retinol eenmaal binnen 24 uur laat in het bloedplasma de minimale sporenhoeveelheid ervan, die wordt getransformeerd in de lever en wordt uitgescheiden door de darmen.

trusted-source[5], [6], [7]

Dosering en toediening

Crème Tretinoïne moet een dunne laag op acne en acne (zonder wrijving) worden aangebracht - eenmaal per dag gedurende maximaal een half uur, met een geleidelijke toename van de duur van het effect van het geneesmiddel tot zes uur. De rest van de crème wordt gespoeld met water. Het verloop van de behandeling kan van twee weken tot drie maanden duren.

Crème Isotrexine kan twee keer per dag gedurende twee maanden worden gebruikt.

Crème Adapalen wordt één keer per dag aangebracht ('s avonds, minstens 60 minuten voor het slapengaan).

Cosmetische crèmes voor het gezicht met retinol gedurende de eerste 14 dagen worden 2-3 per week ('s nachts) aangebracht; in de komende twee weken - om de andere dag. Na 1-1,5 maanden, kunt u de eerste resultaten voelen (gladmakende rimpels in het gezicht, lichtvlekken, toenemende elasticiteit van de huid). Maar het moet in gedachten worden gehouden dat zodra het aanbrengen van de crème stopt, het positieve effect verdwijnt.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15]

Contra

Zowel farmaceutische als cosmetische crèmes voor het gezicht met retinol zijn gecontra-indiceerd in gevallen van overgevoeligheid voor de huid; ontstekingsproces, wonden en brandwonden; in de aanwezigheid van stenen in de galblaas, ontsteking van de pancreas. Gebruik geen crème met retinol voor het gezicht tegen acne bij kinderen en adolescenten jonger dan 12 jaar.

Gebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding is gecontra-indiceerd (volgens de FDA-criteria, risiconiveau C). Gebruik geen crèmes met retinoïden en vrouwen die een zwangerschap plannen.

trusted-source[8], [9]

Bijwerkingen Gezichtscrèmes met retinol

Alle crèmes met retinol kunnen bijwerkingen veroorzaken in de vorm van:

 • roodheid van de huid (tot erytheem) met een gevoel van interne warmte;
 • uitdroging en onbeduidende huidpeeling;
 • branden en jeuk;
 • dermatose;
 • oedeem van de huid op de plaats van aanbrengen van de crème;
 • Hyperpigmentatie en verhoogde huidgevoeligheid voor ultraviolette stralen.

Om de bijwerkingen van gezichtscrèmes met retinol te verminderen, pas ze niet onmiddellijk toe na een warme douche, bad of aanzienlijke lichamelijke inspanning.

Verminder deze manifestaties kan worden door moisturizer toe te passen.

Overdose

Overmatige toepassing van crème met retinol leidt niet tot een sneller of beter resultaat, terwijl er tegelijkertijd duidelijke huidreacties kunnen optreden: roodheid, peeling, ongemak.

trusted-source[16], [17]

Interacties met andere geneesmiddelen

Crème met retinol gezicht acne, evenals cosmetische producten op basis van retinoïden zijn niet compatibel met diuretica, oraal antibacteriële middelen, sulfinilamidami, neuroleptica chloorpromazine groep.

Breng geen crèmes aan op de huid met retinol en andere plaatselijke preparaten.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Opslag condities

Farmaceutische crèmes voor het gezicht met retinol (Tretinoïne, Izotreksin, Adapalen, enz.) Moeten bij kamertemperatuur op een donkere plaats worden bewaard.

trusted-source[23], [24]

Houdbaarheid

De houdbaarheid van deze medicijnen is twee jaar.

Aandacht!

Om de perceptie van informatie te vereenvoudigen, werd deze instructie voor het gebruik van het medicijn "Gezichtscrème met retinol" vertaald en gepresenteerd in een speciale vorm op basis van de officiële instructies voor medisch gebruik van het medicijn. Lees vóór gebruik de annotatie die rechtstreeks naar de medicatie is gekomen.

Beschrijving verstrekt voor informatieve doeleinden en is geen handleiding voor zelfgenezing. De behoefte aan dit medicijn, het doel van het behandelingsregime, de methoden en dosering van het medicijn wordt uitsluitend bepaald door de behandelende arts. Zelfmedicatie is gevaarlijk voor je gezondheid.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.