^
A
A
A

Diffuse (symptomatische) alopecia

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Dagelijks haarverlies (tot 100) gelijkmatig over het gehele oppervlak van de hoofdhuid is een fysiologisch proces; De follikel, die haar heeft verloren, komt weer in de anagene fase en alopecia ontwikkelt zich niet. Echter, onder invloed van verschillende externe en interne factoren, is de asynchronie van de haarcycli inherent aan een persoon verstoord en treedt een buitensporig (tot 1000 per dag) haarverlies op, wat leidt tot diffuse alopecia. Diffuus haarverlies is omkeerbaar; eliminatie van de oorzaak van de ziekte draagt bij tot de stopzetting van haarverlies en de hervatting van hun groei.

Alopecia kan een symptoom van endocriene stoornissen (hypo- en hyperthyroïdie hypofysefunctie daling, Cushing et al.), Optreden als reactie op de ontvangst van veel medicijnen (cytostatica, antistollingsmiddelen, D-penicillamine, thyreostatica retinoïden, antimalariamiddelen, lithiumcarbonaat, ibuprofen, butyrofenon, geneesmiddelen die het cholesterolgehalte, en vele anderen), emotionele en fysieke stress (genera, een ongeluk of chirurgisch trauma, koorts) te verminderen; exogene en metabole hypoproteïnemie, inclusief met bloedverlies, vasten en strikte voeding; in het beroeps- of onbedoeld contact met bepaalde chemische stoffen (chloropreen nafiem boor, thallium, myshyagom, kwik, enz.), een tekort aan ijzer, zink en andere mineralen, kanker, enz.

Uitzonderlijk veel mogelijke redenen voor de symptomatische kaalheid suggereert dat de ziekte even vaak voor bij beide geslachten, maar omdat de afleveringen zijn voorbijgaande verhoogde haaruitval, veel patiënten, vooral mannen, niet naar de dokter, waardoor het moeilijk is om betrouwbare statistieken te verkrijgen. Zeldzame publicaties van diffuse haaruitval bij mannen is niet alleen het gevolg van de omkeerbaarheid van de ziekte, maar minder aandacht heeft traditioneel mannelijke vertegenwoordigers om hun uiterlijk, evenals kort haar, die haarverlies minder zichtbaar maakt.

Het merendeel van de patiënten die klagen over een verhoogd haarverlies zijn vrouwen. Het denkbeeldige perspectief van 'kaal als een man' veroorzaakt vaak depressie bij patiënten. Het is mogelijk en de tegenovergestelde situatie, wanneer de bestaande depressie het pijnlijk maakt om het fysiologische verlies van haar te ervaren.

De meest voorkomende reactie van follikels op verschillende negatieve effecten is telogenovoy haarverlies, veel zeldzamer - anagene fall-out. Sommige geneesmiddelen en chemicaliën (cytostatica, thallium, enz.) Kunnen een tweevoudige reactie van de haarzakjes veroorzaken: anagene neerslag - bij hoge doses stof en telogeen - in lage doses.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.