^
A
A
A

Vrouwelijke hormonen in het mannelijk lichaam: invloed en rol

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Vrouwelijke hormonen spelen een zeer belangrijke rol in het mannelijk lichaam, niet minder belangrijk dan testosteron in het vrouwelijk lichaam. Helaas zijn studies over dit onderwerp uitgevoerd in een zeer kleine hoeveelheid, dus de rol van vrouwelijke hormonen in het sportleven van mannen kan worden besproken met een redelijke mate van toelating. Alle vrouwelijke geslachtshormonen zijn verdeeld in oestrogenen en progestagenen.

Van oestrogeen, een combinatie van estradiol, estriol en oestron, de meest actieve en significante lengte is de eerste, het heeft het vermogen om overtollig testosteron in perifere weefsels om te zetten (vooral in de vetlaag en de lever). Van progestagen is progesteron van het grootste belang voor ons onderwerp. Oestrogeen in het vrouwelijk lichaam wordt geproduceerd in de bijnier en de eierstok; bij de man verandert de overmaat van mannelijke geslachtshormonen in estradiol. In het bloed zijn de meeste oestrogenen gebonden aan globuline - SHBG, dezelfde die testosteron bindt.

Zowel de overmaat als het gebrek aan oestrogeen in het mannelijke lichaam leidt tot een afname van de activiteit van de hypothalamus-hypofyse-testikelboog en dus tot een afname van de productie van zijn eigen testosteron. Overmatige toename van het niveau van oestrogenen over het bloed van mannen begint te ontstaan en op zichzelf, te beginnen met 45-50 jaar. Samen met wat er gebeurt op hetzelfde moment leeftijd daling van de productie van testosteron niveaus, leidt dit tot verschillende en zeer onaangename aandoeningen - dit zijn de problemen met het cardiovasculaire systeem, het geheugen, ziekten die verband houden met de verzwakking van het immuunsysteem en leeftijd gynaecomastie.

Hoe vreemd het ook mag lijken, tegelijkertijd werd een toename in gemoedstoestand en algemene vitaliteit experimenteel waargenomen onder invloed van oestrogeen op het mannelijke organisme. Ja, en de verhoogde seksuele activiteit van mannen tijdens de inname van anabole steroïden, sommige wetenschappers associëren met een hoog niveau van estradiol. Er is ook een positief effect van verhoogde niveaus van oestrogeen in het bloed van mannen, nergens op, maar op de heiligste - de groei van spiervolumes. Dit effect is geassocieerd met het vermogen van oestrogenen om de niveaus van groeihormoon en insuline-achtige groeifactor in het lichaam te verhogen. Het ding hier, nogmaals, in de verhouding van testosteron en oestrogenen - onder een bepaald niveau - is slecht, en hoger - nog erger. Het vermogen om androgenen in estradiol om te zetten, verschaft hen verschillende andere nuttige eigenschappen: aromatiserende preparaten bevorderen significant de accumulatie van glycogeen door cellen dan hun niet-gematroniseerde tegenhangers; het gebruik van dergelijke geneesmiddelen leidt tot androgenenreceptoren, wat ook belangrijk is.

Met progesteron is precies hetzelfde verhaal. Dit hormoon is iets tussen testosteron en estradiol. Progesteron wordt geproduceerd in de bijnierschors, maar de belangrijkste plaats van zijn vorming in het vrouwelijk lichaam is het gele lichaam.

Progesteron heeft een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel en kan mannen met premature ejaculatie helpen bij het oplossen van hun seksuele problemen. Bovendien nemen sommige atleten progesteron om de spiergroei te verhogen - hij en de eetlust roeren, en water, samen met natrium in het lichaam, vertragingen. Dit alles is echter waar als het niveau van progesteron in het bloed van mannen een bepaalde waarde niet overschrijdt. Overtollig progesteron leidt tot niet minder trieste gevolgen dan een overmaat aan oestrogeen: dit is het risico van dezelfde gynaecomastie, en de daling van spiervolumes, enz. En dergelijke.

Welke van de bovenstaande moet zijn? Vrouwelijke geslachtshormonen kunnen voor mannen en anderen zijn, en de vijand, het gaat allemaal om de verhouding van hun hoeveelheid in het bloed met de hoeveelheid testosteron. Bang zijn voor aromatische en progestagene anabole steroïden is het niet waard - door de transformatie in vrouwelijke geslachtshormonen kunnen ze veel efficiënter werken dan hun niet-aromatiserende tegenhangers. Het belangrijkste is om te weten wanneer je moet stoppen, niet om die lijn over te steken, waarna de vriend in een vijand verandert.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.