^

Veiligheid en preventie van duikverwondingen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Duiken is een relatief veilige hobby voor gezonde, adequaat getrainde en getrainde mensen. Er zijn cursussen over de veiligheid van duiken aangeboden door nationale duikorganisaties.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Veiligheidsmaatregelen voor duiken

De waarschijnlijkheid kan worden verkleind barotrauma actieve drukcompensatie in verschillende luchtruimten, met inbegrip van een masker (blaaslucht van de neus naar het masker) en het middenoor (gapen, slikken of het uitvoeren van Valsalva ontvangst). Duikers voorkomen adem en normaal ademen tijdens het opstijgen, die niet sneller 0,5-1 voet per seconde moet worden, waardoor de snelheid geleidelijk N elimineren en laat het met lucht gevulde holte (bijvoorbeeld longen, sinussen). Moderne aanbevelingen voor extra drukegalisatie omvatten ook een decompressiestop van 3-5 minuten op een diepte van 4,6 m (15 ft). Duikers dienen bovendien het luchttransport niet binnen 15-18 uur na het duiken te gebruiken.

Duikers moeten bepaalde omstandigheden kennen die de duik bemoeilijken (bijv. Zwakke zichtbaarheid, sterke stromingen onder water), en ze vermijden. Een lage watertemperatuur is vooral gevaarlijk voor de snelle ontwikkeling van onderkoeling, die een snel verlies van gematigdheid van geest en vaardigheid bedreigt, of fatale aritmie bij mensen die daarvoor vatbaar zijn. Het is niet aan te raden om alleen te duiken.

Het gebruik van een hoeveelheid alcohol en drugs voor het duiken kan onvoorspelbare en onverwachte gevolgen hebben op diepte en moet worden uitgesloten. Medicijnen voorgeschreven door een arts voorkomen zelden duiken, maar als het medicijn werd voorgeschreven voor de behandeling van een ziekte die een contra-indicatie voor duiken is, is het beter om de laatste te laten staan.

Contra-indicaties voor duiken

Omdat duiken met hoge belastingen gepaard gaat, moeten duikers geen last hebben van cardiovasculaire of longaandoeningen en een zuurstofuitwisselingsniveau boven het gemiddelde hebben. Duiken is gecontra-indiceerd bij ziekten waarbij er mogelijk sprake is van stoornissen in bewustzijn, waakzaamheid en kriticiteit. Als eventuele ziekten twijfel veroorzaken als mogelijke contra-indicaties om te duiken, is een raadpleging van een erkende deskundige noodzakelijk.

Speciale contra-indicaties voor duiken

Medische contra-indicaties voor zwemmen Voorbeelden van ziekten en ongewenste effecten
Ziekten van de longen Bronchiaal astma in actieve vorm, COPD, cystic fibrosis, bronchiëctasie, interstitiële longziekte, spontane pneumothorax bij anamnese
Hart- en vaatziekten Ventriculaire aritmieën in de geschiedenis, coronaire bypass, hartfalen, IHD
Geestelijke ziektes Paniek en fobie
Organische ziekten Inguinale inguinale hernia
Neurologische ziekten Convulsies, flauwvallen
Stofwisselingsziekten Insuline-afhankelijke diabetes mellitus, overgewicht
Geïsoleerde holtes in het lichaam (onmogelijkheid om druk te compenseren) Cysten in de longen, scheuring van het trommelvlies, bovenste luchtweginfectie, allergische rhinitis
zwangerschap Verhoogde frequentie van aangeboren afwijkingen, dood van de foetus
Zwakke fysieke training  
Ernstige gastro-oesofageale reflux Verslechtering door verzwakking van de zwaartekracht op de buik bij onderdompeling
Kinderen jonger dan 10 jaar  
Congenitale aerofagie Opdrijven van het maagdarmkanaal bij opstijging door inname van perslucht op diepte

trusted-source[5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.