^

Eiwit

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Eiwit (eiwit) - een belangrijke component van spierweefsel, een organische stof uit de groep van polypeptiden, waaronder ketenaminozuren, is een van de belangrijkste voedingscomponenten. Het is geen geheim dat proteïne erg belangrijk is voor spiergroeivoeding, dat naast de vorming van spierweefsel veel belangrijke functies vervult, neemt actief deel aan vitale processen in het lichaam. De belangrijkste bronnen van eiwitten zijn zuivelproducten, vis, vlees en graanproducten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Wat zijn de functies van het eiwit?

 • Katalytisch - verhoogt de snelheid van energiemetabolisme en metabolismereacties in het lichaam.
 • Transport - zorgt voor aansluiting en transport van stoffen van het ene lichaam naar het andere.
 • Beschermend - wordt uitgevoerd met behulp van antilichaameiwitten, die door het lichaam worden geproduceerd. Zij zijn verantwoordelijk voor de versmelting van de noodzakelijke componenten en de neutralisatie van schadelijke stoffen die zich als gevolg van verschillende ongunstige factoren in het lichaam ophopen.
 • Contractiel - zorgt voor spiercontractie met actine en myosine.
 • Structureel - is de basis van de structuur van de cel, eiwitten nemen deel aan de constructie van celmembranen en formaties in cellen.
 • Hormonaal - wordt uitgevoerd met behulp van eiwitten die het metabolisme reguleren.
 • Voeding - het wordt uitgevoerd met behulp van reserve of voedzame eiwitten.

Op hoeveel het lichaam wordt geleverd met eiwitten, de gezondheidstoestand, lichamelijke activiteit hangt af, en bij jonge kinderen - en mentale ontwikkeling. Als gevolg van een tekort aan eiwit in het lichaam, kunnen leverpathologieën zich ontwikkelen, het functioneren van de interne secretieorganen, evenals de afweer van het lichaam, kan verstoord worden. Optimaal eiwitgehalte in geconsumeerd voedsel verbetert de regulerende functie van de hersenschors, verhoogt de tonus van het centrale zenuwstelsel.

Soorten eiwit

 • Wei-eiwit - een wijdverbreid, betaalbaar en goed verteerbaar eiwit, verbetert de afweer van het lichaam, wat nodig is voor een verhoogd energiemetabolisme. Supplementen met wei-eiwit bevatten vaak vitamines en mineralen. Wei-eiwit kan de opname van calcium verbeteren, evenals de toestand van de darmmicroflora. Wanneer u dit eiwit gebruikt, moet u er rekening mee houden dat de eigenschappen ervan niet alleen licht verteerbaar zijn, maar ook snel uit het lichaam worden verwijderd. Daarom moet een dergelijk eiwit vaker worden geconsumeerd dan andere om ervoor te zorgen dat het eiwit in het lichaam tijdig wordt aangevuld.
 • Melkproteïne met een kleine hoeveelheid vet kan de weerstand van het lichaam verhogen, een positief effect hebben op de restauratie en opbouw van spieren, gekenmerkt door een gemiddelde assimilatie. Sommige van zijn componenten zijn wei-eiwit (ongeveer twintig procent) en caseïne (tachtig procent), evenals koolhydraten uit zuivelproducten. Melkeiwit heeft een positief effect op de gewichtscorrectie, kan worden gebruikt om overtollig gewicht kwijt te raken, en om de spieren te beschermen tegen uitputting. Zeer geschikt voor mensen die een actieve levensstijl leiden, maar ook professioneel bezig zijn met sporten.
 • Soja-eiwit kan de negatieve effecten van te actieve belastingen elimineren, het proces van spiergroei versnellen, hun sterkte-eigenschappen verhogen. Soja-eiwit wordt beschouwd als een van de meest waardevolle soorten eiwit in het dieet, dankzij het kunt u de ontwikkeling van ziekten van het cardiovasculaire systeem voorkomen, het lichaamsgewicht aanpassen, de botten versterken. Plantaardig soja-eiwit bevat aminozuren (bijvoorbeeld lysine en glutamine) met vijfendertig procent meer dan andere soorten eiwitten. Soja-eiwit is ook geïndiceerd voor individuele intolerantie voor het melkeiwit. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat bij constant gebruik van dit type eiwit bij mannen, er verstoringen in het endocriene systeem kunnen optreden.
 • Ei-eiwit - heeft een vrij hoge bioactiviteit, ondanks het feit dat het niet vaak in de vorm van een apart product wordt aangetroffen. Het beïnvloedt de processen van uitscheiding van anabole hormonen, bestaat uit zwavelhoudende zuren, bevat geen koolhydraten.
 • Caseïne - laat een lange tijd toe om de onkwetsbaarheid van spierweefsel te behouden, heeft antikatabole eigenschappen.

Een evenwichtige en actieve voeding van het lichaam, noodzakelijk voor sporters, houdt ook het gebruik van speciale additieven in, die veel zijn. Een belangrijke rol in dit geval bepaald eiwit toevoegsels, die op hun beurt worden onderverdeeld in twee types: suppletie met zuiver eiwit (bevorderen spierherstel als gevolg van beschadiging na de training) en Creatine (gebruikt om spier te bouwen, worden hoofdzakelijk sportsmenami- professionals). Wanneer u sporten, het vinden van een geschikt is voor u het eiwit, is het beter om een specialist, die het recht drug zal kiezen en de juiste dosering voorschrijven raadplegen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.