^
A
A
A

Dihydrotestosteron bij mannen: waar is het voor?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Ongeveer 90% van testosteron in het bloed in de inactieve toestand - betrekking specifiek eiwit dat wordt gesynthetiseerd in de lever en heet globuline geslachtshormonen (SHBG), en kan niet de wanden van haarvaten te dringen. Het werkelijke effect op het lichaam kan dus niet meer dan 10% van het androgeen bevatten dat in het bloed is terechtgekomen. Deel vrij testosteron in bepaalde doelcellen onder invloed van het enzym 5-alpha-reductase (type 1 of 2) wordt omgezet in dihydrotestosteron, een rol - in vrouwelijk geslachtshormoon estradiol (deze omzetting plaatsvindt onder invloed van enzymen met de algemene benaming aromatase).

Als u het bovenstaande wilt specificeren, is de situatie als volgt: 97,3-99% testosteron is geassocieerd met het gebruik van SHBG-albumine en globuline-bindende corticosteroïden. Dienovereenkomstig blijft 1-2,7% leeg, d.w.z. In de orde van grootte van 5-21 ng / dL. Albumine testosteron bindt zwak en kan worden vrijgegeven, meestal bij het nemen van bepaalde medicijnen of onder bepaalde medische aandoeningen. Zulke testosteron wordt biobeschikbaar genoemd, het niveau is ongeveer 12,3 tot 63 procent.

Na het vervullen van zijn missie wordt testosteron vernietigd en met urine uit het lichaam uitgescheiden. Er is een vernietigingsproces in de lever. De halfwaardetijd van het mannelijke geslachtshormoon is 60-100 minuten.

Zoals reeds vermeld, wordt een deel van het vrije testosteron in sommige doelcellen onder invloed van het enzym 5-a-reductase (type 1 of 2) omgezet in dihydrotestosteron. Dihydrotestosteron bindt zich aan dezelfde receptor - AR als testosteron, het circuleert ook in de bloedbaan - het niveau van dihydrotestosteron in het bloedplasma is ongeveer 10% van het niveau van circulerend testosteron. Complex AR-dihydrotestosteron is stabieler (ongeveer drie tot vijf keer) dan een vergelijkbaar complex met testosteron. Ik bedoel, de vorming van dihydrotestosteron is een manier om de effectiviteit van testosteron in doelwitcellen te vergroten. Het is zo, maar alleen op het eerste gezicht. Ten eerste laten onderzoeken zien dat naarmate het testosterongehalte in het lichaam stijgt, de levensduur van het testosteron-androgeenreceptorcomplex substantieel toeneemt en de levensduur van hetzelfde complex praktisch bereikt met dihydrotestosteron. Dit is nog een reden voor hoge doses testosteron. En ten tweede, twee soorten 5-a-reductasen worden onderscheiden in het menselijk lichaam: type 1 wordt gevonden in de huid en is het dominante enzym in de huid van dat deel van het hoofd waar het haar groeit. Type 2 is te vinden in de huid van de populistische organen, de prostaat en een andere van hun weefsels. Uit wat is gezegd, volgt hieruit dat dihydrotestosteron voornamelijk verantwoordelijk is voor de groei van interne mannelijke geslachtsorganen, penis tijdens de puberteit (rijping, als je op een eenvoudige manier spreekt), en ook haar op het gezicht en lichaam. Hetzelfde hormoon is verantwoordelijk voor het optreden van acne. Tegelijkertijd een toename van spiermassa en een verhoging van het libido hangt Vanaf testosteron dan in dihydrotestosteron - komt door het feit dat de spiercellen van DHT wordt "zwakke" androstenediol.

Het blijkt dat alle "androgene" testosteronproblemen komen van de transformatie (gedeeltelijk) in dihydrotestosteron?

In het algemeen, ja, maar de praktijk laat zien dat gelijktijdige (met injecties van testosteron) inname van een medicijn zoals "Proscar" leidt tot een significante afname van het effect van de toepassing van de eerste. Dit komt door het feit dat dihydrotestosteron een positief effect heeft op het centrale zenuwstelsel, wat resulteert in een toename van de kracht en een verkorting van de hersteltijd. Dus niet alles "androgeen" is slecht.

Bovendien bleek dihydrotestosteron ... Anti-oestrogeen! Dihydrotestosteron remt de activiteit van estradiol in weefsels, maar niet alleen - het vermindert ook significant de conversieklasse van testosteron tot estradiol door aromatase-activiteit te remmen. Bovendien, het gebruik van een crème met dihydrotestosteron kunt u gynaecomastie bestrijden (hoewel in fasen die niet kunnen worden verwaarloosd).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.