^
A
A
A

Oorzaken van seksuele aandoeningen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Een aantal organische en psychologische factoren kunnen stoornissen in de cyclus van seksuele reacties veroorzaken en problemen veroorzaken zoals het verlies van seksueel verlangen of het vermogen tot seksuele opwinding, de moeilijkheid van een orgasme, pijn tijdens geslachtsgemeenschap en afkeer van seks.

Hoewel niet precies bekend is hoeveel mensen in dit leven aan deze en andere seksuele functiestoornissen lijden, geeft wetenschappelijk bewijs aan dat hun percentage erg hoog is. Volgens interviews met 100 gelukkige koppels, gepubliceerd in het "New England Journal of Medicine" voor het jaar 1978, 40% van de mannen gaf aan dat zij hadden ejaculatie treedt eerder dan ze zou willen, of ze hebben moeite met het initiëren en het onderhoud van de erectie. 3% van de vrouwen meldde problemen met opwinding of orgasme. De helft van de ondervraagde mannen en 77% van de vrouwen meldden dat ze soms wel of geen zin hebben om seks te hebben, of dat hun eigen seksuele activiteit niet helemaal bevredigend is.

Organische en psychologische factoren zijn in gelijke mate verantwoordelijk voor seksuele disfunctie. In sommige gevallen leidt een combinatie van beide factoren ertoe.

  • Organische oorzaken

Elke ziekte die verband houdt met het zenuwstelsel, de hormonale toestand of de bloedcirculatie, kan een storing in de seksuele functie veroorzaken. In het bijzonder heeft zij betrekking op multiple sclerose, arteriosclerose (slagaders seal) of veneuze trombose bloedvaten van de penis, diabetes, leverziekte, hyperprolactinemie (overmatige afscheiding van het hormoon prolactine), depressie en dementie. Dit omvat ook schade aan de lumbale wervelkolom en het ruggenmerg, hernia's en prostaatoperaties, die de zenuwen van de penis kunnen beschadigen.

Een groot aantal geneesmiddelen op recept en gratis verkoop hebben invloed op seksuele reacties. Deze omvatten anti-astma, diuretica, alle geneesmiddelen tegen hypertensie. Medicijnen die worden aanbevolen voor de behandeling van psychische stoornissen, waaronder antidepressiva en antipsychotica, kunnen in sommige gevallen een negatief effect hebben op seksuele reacties. Impotentie en moeilijk orgasme manifesteren soms bijwerkingen van bepaalde antidepressiva. Een gedetailleerde beschrijving van de bijwerkingen van psychoactieve drugs is te vinden in hoofdstuk 5.

Schade aan seksuele functies kan leiden tot het gebruik van hormonen - oestrogenen en steroïden, legale en illegale stimulerende middelen (zelfs cafeïne, nicotine en alcohol).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.