^
A
A
A

"Normale" en "gebroken" seksualiteit

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Veel omstandigheden en situaties kunnen seksuele stoornissen veroorzaken. In deze sectie beschouwen we de meest voorkomende seksuele problemen en functionele stoornissen, verschillende therapeutische methoden voor hun behandeling.

  • Vormen van seksuele functionele stoornissen

Seksuele stoornissen zijn onderverdeeld in drie categorieën.

Seksuele disfunctie. Over seksuele disfunctie kan worden gezegd wanneer de normale seksuele cyclus wordt geblokkeerd, wat een schadelijk effect heeft op seksuele activiteit. In dit geval kunnen we bijvoorbeeld praten over een man die geen erectie heeft, of een vrouw die niet opgewonden raakt, zelfs als haar partner haar stimuleert.

Parafilie. Dit concept bestrijkt een breed scala aan soorten seksueel gedrag die niet overeenkomen met gewone gewoonten. Voor parafilie is het bijvoorbeeld mogelijk om seksuele activiteit van volwassenen toe te schrijven aan kinderen of blootstelling van de penis in aanwezigheid van vreemden.

Aandoeningen van genderidentiteit. Wordt gemanifesteerd in het feit dat een man met een overeenkomstige lichaamsstructuur, voelt als een vrouw of een vrouw voelt als een man.

  • Seksuele activiteit en oefening

Vanuit het oogpunt van geestelijke gezondheid bestaat er geen concept van een "normale" vorm van seksueel gedrag. Tussen de twee volwassenen is in overeenstemming met elkaar alles wat veilig en bevredigend voor hen lijkt, normaal.

Seksuele behoeften en voorkeuren zijn heel verschillend in verschillende groepen en onder verschillende mensen. Aanvaardbare seksuele praktijken weerspiegelen zowel culturele attitudes, gezinsvorming, religieuze invloeden, sociale trends en individuele voorkeuren. Het feit dat in een bepaalde cultuur of in een bepaald gezin wordt beschouwd als normale seksuele activiteit, kan in andere omstandigheden als verboden en verwerpelijk worden beschouwd. Bovendien kunnen de normen veranderen onder invloed van bepaalde gebeurtenissen of met de tijd.

In de westerse cultuur is er een breed scala aan seksueel gedrag en mogelijkheden voor seksuele keuze. Mogelijk als volledige afwijzing van seks vóór het huwelijk en voorhuwelijkse contacten met een of meer partners, de naleving van seksuele trouw, hetero-, bi- en homoseksuele relaties. Individuele voorkeuren kunnen worden weerspiegeld in de seksuele praktijk en omvatten genitale, orale en anale seks.

In sommige culturen en religieuze groepen is er een afwijzing van seks tijdens de menstruatie. In bepaalde kringen wordt aanvaard dat de initiator van seks een vrouw is, terwijl in andere culturele of sociale lagen de vrouw verwacht dat de man het seksuele initiatief zal nemen.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd masturbatie beschouwd als een pijnlijke aandoening. Op dit moment beschouwt de wetenschap zelfstimulering als normale en gezonde seksuele activiteit. In veel samenlevingen beschouwen sommige leden mensen van hetzelfde geslacht als seksuele partners. In onze samenleving beschouwen de meeste professionals homoseksualiteit niet als een seksuele aandoening.

Conflicterende attitudes ten aanzien van seksuele voorkeuren en seksuele handelingen kunnen van invloed zijn op het vermogen van een persoon om een volledige seksuele respons te bereiken en beschouwen hun seksualiteit als normaal. Seksuele verlangens die verschillen van gewone of door de samenleving als schandelijk worden beschouwd, kunnen leiden tot conflicten met de wet, openbaar ostracisme en geestelijk lijden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.