^
A
A
A

Erogene zones: de voorbereidende periode van geslachtsgemeenschap

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Erogene zones worden plekken op de huid of slijmvliezen genoemd, waarvan de irritatie seksuele opwinding veroorzaakt. Aan de erogene zones, naast deze gebieden, ook organen van zien, horen, ruiken, aanraken en proeven, die, passende informatie aannemend, bijdragen tot de opkomst, stabilisatie en intensivering van seksuele opwinding.

3. Freud en zijn studenten beschouwden de erogene zones van een volwassen mens als het eindresultaat van langdurige seksuele ontwikkeling, beginnend met de geboorte. Dus, volgens de ideeën van Freud, heeft de pasgeborene het hele oppervlak van het lichaam als één continue erogene zone (de hele huid is "geërotiseerd"). Het kind krijgt naar verluidt "seksueel genot" door een deel van zijn lichaam aan te raken. In de toekomst passeert "infantiele seksualiteit" een reeks fasen, waarin verschillende erogene zones (oraal, anaal) naar voren komen en de richting van seksueel verlangen (autoerotische, homoseksuele, heteroseksuele) veranderingen. Want volwassen seksualiteit wordt gekenmerkt door heteroseksuele oriëntatie van seksueel verlangen en de leidende rol van genitale erogene zones. Het stoppen van de ontwikkeling of regressie van seksualiteit leidt, volgens Freud, tot de infantiele ratio van erogene zones (oraal, anaal). Volgens de voorstanders van de psychosomatische geneeskunde kunnen huidziekten (eczeem, neurodermitis, psoriasis) en slijmvliesletsels (stomatitis, bronchitis, colitis, enz.) Gebaseerd zijn op een seksueel conflict. In dit geval treedt erotisering op van bepaalde delen van de huid en slijmvliezen (jeuk, trofische verandering, enz.).

V. I. Zdravomyslov heeft een schema opgesteld voor het plaatsen van erogene zones voor vrouwen. Deze zones verschillen in intensiteit van opwinding, de psychologische inhoud. Gelijktijdige irritatie van verschillende erogene zones, zoals AM Svyadoshch opmerkt, kan leiden tot zowel de optelling van hun acties, als tot de onderdrukking van verschillende anderen door één zone. De verschijnselen van ectopie en heterotopie van erogene zones worden waargenomen. Ectopia is het afsluiten van de zone, de totale afwezigheid van enig resultaat wanneer het wordt blootgesteld (EP = 0). Heterotopie is de overdracht van de erogene zone, de opkomst ervan waar het nog niet eerder bestond. In zeldzame gevallen werd de deactivering van een groot aantal erogene zones beschreven, wat leidde tot problemen bij het uitvoeren van de voorafgaande periode van strelingen, omdat het noodzakelijk was om de actieve erogene zones te vinden, die soms zeer ongebruikelijk zijn. Bovendien is er een soort overgevoeligheid erogene zones (continu of op bepaalde momenten van de menstruatiecyclus), in welke zone de irritatie niet vergezeld van een gevoel van welbehagen, sensualiteit, en anderzijds, vilt als onaangenaam en pijnlijk.

 • Mond. Lip kus       

De geschiedenis van de kus is terug te voeren tot de oudheid. Theorieën en hypothesen over de opkomst van een lip-kus zijn veel, monografieën gewijd aan dit probleem zijn gepubliceerd. De onderzoekers analyseerden de fysiologie van een labiale kus en onderscheidden drie hoofdfactoren: aanraken (aanraken), proeven en ruiken. Verschillende auteurs, die de voorkeur geven aan de ene of de andere factor, bouwen daarom hun hypothese op over het verschijnen van een kus. Dus, een deel van de auteurs die de hoofdrol geven, geloven dat de liefdes kus is ontstaan uit primitieve liefkozing - kussen van je kind en zuigen op de borst van zijn moeder. Voorstanders van deze mening zijn van mening dat de kus aanvankelijk een instinctief contact was en pas later, waardoor seksuele gewaarwordingen ontstonden, een erogene betekenis kreeg.

Deze mening wordt tegengewerkt door een ander, waardoor de kus is overgegaan in een seksuele daad van een aanraking die vriendelijkheid en aanbidding uitdrukt. Zo'n vleugje mensen van verschillende geslachten vergemakkelijkt geleidelijk hun toenadering en biedt een geweldige kans op seksuele intimiteit.

Sommige auteurs zien de leidende kant in de smaaksensaties die tijdens een kus ontstaan. Van de Velde schreef dat zelfs de oude Romeinen in staat waren om de smaak van kussen van hun geliefde goed te bepalen. Volgens hem zijn niet-pijnlijke beten een normale techniek van kussen. Bij mannen is de favoriete plaats voor dergelijke beten de linkerschouder of het gebied boven het sleutelbeen, de vrouwen hebben een nek (linkerkant) en beide zijden van het lichaam. Veel hangt af van de groei en de positie van de echtgenoten. Volgens Van de Velde is de neiging om te bijten in een liefdesspel bij vrouwen meer ontwikkeld. Deze auteurs vinden een groot verband tussen de spijsverteringsorganen en de seksuele sfeer, tussen 'smaak en liefde'.

En ten slotte beschouwt de derde groep auteurs de reukzin als de leidende factor in de kus. Natuurlijk speelde het reukvermogen in de oudheid een veel grotere rol dan het nu is. Met de ontwikkeling van beschaving en verstedelijking speelt de reukzin van moderne mensen een steeds minder belangrijke rol, maar we zullen dit in meer detail bespreken in de paragraaf "Neus en geur."

Zoals men zou verwachten, zou er geen vraagteken mogen zijn bij de beoordeling van deze zone, aangezien bijna elke vrouw elkaar kuste en daarom wist hoe kusjes op haar inwerken. Inderdaad, slechts twee kaarten hebben vragen. Eén van de patiënten gedurende vele jaren last van pyorrhea en ulceratieve stomatitis en gevreesd infecteren van haar man met een kus, de andere was een sterke onaangename geur uit de mond en neus, en toen ze trouwde liefkozingen altijd afgewend van haar man. Verwacht mag worden dat de mond in het overweldigende percentage van de gevallen vrouwen sterk zal prikkelen, in feite bleek dat het opwindende effect zich in meer of minder mate in minder dan 50% van de gevallen manifesteert. 105 vrouwenkussen was prettig, maar prikkelde niet en 73 patiënten waren totaal onverschillig voor hen. 25 vrouwenkussen waren onaangenaam of walgelijk. Een scherpe opwinding bij het kussen van de lippen ondervond slechts 80 van de 400 vrouwen (20%). Heel vaak gebruikten vrouwen hun mond voor orale, zowel heteroseksuele als homoseksuele contacten.

 • taal

Ovidius Nazon in zijn "Amores" ("Songs of Love") promoot een linguïstische kus. Een taalkundige, linguïstische kus wordt gezongen door vele dichters van zowel de oudheid als de moderniteit.

Dit is een zachte Franse kus, waarbij de tong slechts de lippen van de partner slechts lichtjes raakt, en de onbeschofte Indische Samyana - de rotatie van de tong in de monding van de andere, dit is het Duitse contact van de tong met de tong. Het wordt ook diep, heet genoemd. In de Indiase "Kamasutra" Vatsyayana en "Science of Love" zijn Ovid Nazon verschillende soorten kusjes. Ovid Nason geeft vrouwen hierover een aantal hygiënische tips (de scherpe rand van een gebroken tand kan de tong van iemand anders verwonden en een onaangename geur uit de mond zal de zoetheid van de kus vergiftigen). V. Du Sosses wijdde een hele monografie aan de wetenschap van het kussen. Van de Velde schrijft dat er zonder een taal nog geen echte liefdeszoen is, want dit orgel is over het algemeen een van de belangrijkste hulpmiddelen voor variaties in de kus. De kus, naar zijn mening, heeft de meest ernstige irritatie als het puntje van de tong zachtjes de lippen en het puntje van de tong van de partner kietelt.

Het lijkt erop dat een linguïstische kus dus de grootste seksuele opwinding zou geven. In de analyse bleek dat 111 vrouwen (27,7%) niet wisten van het bestaan van dergelijke kussen, 46 vrouwen kusten "met de tong", maar bleven hier onverschillig voor.

 • Neus en geur

Er wordt algemeen aangenomen dat mannen en vrouwen met grote neuzen "de meest gepassioneerde" zijn. De neus als een erogene zone wordt door veel seksuologen genoemd, maar onze analyse toonde aan dat de neus helemaal geen erogene zone is. Slechts 6 vrouwen (1,5%) kus de neus was "zeer aangenaam en enigszins opwindend." De hoofdmassa van vrouwen blijft in deze liefkozing absoluut onverschillig of zelfs onbekend. Drie vrouwen kusten hun neus onplezierig.

Tegelijkertijd moeten seksuologen zich bewust zijn van de nauwe reflexverbinding tussen nasale conchas en de vrouwelijke geslachtsorganen. De eerste rapporten zijn dat irritaties afkomstig van de genitale sfeer kunnen leiden tot de ontwikkeling van een neusholte, al in 1885.

Een van de grondleggers van de seksuologische wetenschap Havelock Ellis in zijn monografie "Seksuele perversies" schrijft: "... Personen met gebreken in de geslachtsorganen moeten gebreken hebben van de reukzenuwen, en omgekeerd." N. Henscheld geeft in zijn proefschrift (Hamburg, 1967) een interessant geval van agenese van het olfactorische gebied in combinatie met eunuchoidisme.

Deze vraag is vooral ontwikkeld door W. Fliss. Hij stelt dat een speciale "sex spots" bevinden zich op een partitie van de neus en onderste schalen (genitalstellen), die bij elke periode deining en gemakkelijk krovotochat.Nam verschillende gevallen van vasomotorische rhinitis had gevonden in de vorm van een soort van pre-eclampsie bij zwangere vrouwen. De connectie van Fliess-punten in de neus met vrouwelijke geslachtsdelen werd in hun werk door talloze clinici aangetoond

Het kan dus als bewezen en klinisch en experimenteel worden beschouwd als de aanwezigheid van een reflexverbinding tussen het neusslijmvlies en de seksuele sfeer van een vrouw.

 • ruiken

Met betrekking tot seksualiteit is de situatie beter met het reukvermogen, dat voor sommige vrouwen een uitgesproken erogene zone is. I. Bloch citeert de uitspraak van Genkel: "De geur is de kwintessens van liefde, dat wil zeggen, de reukwaarnemingen vormen de oorzaak van geslachtsgemeenschap." IP Pavlov schreef: "En ik denk dat, misschien, de belangrijkste veroorzaker van de seksuele reflex een speciale geurirriterende stof is." Bij mensen is de seksuele rol van het reukvermogen volgens J. Novak een soort atavisme, een 'overblijfsel van het leven', maar met een pathologische aandoening kan het een aanzienlijke invloed hebben op iemands seksuele leven. Bij mensen met een perversie van seksuele gevoelens, gedragen sommige geuren zich als een zweep, waardoor de zin in seks spannend wordt. Een voorbeeld van een dergelijke perversie wordt hieronder gegeven.

Bijzonder ontwikkelde gevoeligheid voor specifieke geuren bij sommige insecten. Zo ruiken mannetjes van sommige vlindersoorten het vrouwtje van hun soort een paar kilometer lang en onmiskenbaar vliegen ze ernaartoe.

Voor een persoon die bijzonder opwindend is in seksuele relaties is de caprylische chemische groep (zweet, vaginale afscheiding, zaadvocht, secreties van de voorhuid en klieren bij de geslachtsorganen). Geuren van vrouwtjes die mannen aantrekken, worden epigonen genoemd en omvatten musk, tsibert.

Toch merkte Hippocrates op dat elke man en elke vrouw zijn eigen individuele geur heeft. Hij geloofde dat met de leeftijd, de geur van een persoon kan veranderen. De geur van mannen is sterker dan bij vrouwen. Vestibulaire klieren van vrouwen publiceren een specifieke "vrouwelijke" geur. Deze geur tijdens de menstruatie kan worden geïntensiveerd. Bij sommige mannen is hij buitengewoon opwindend en kan hij zijn verlangen naar cunnilingus verklaren.

O. Stall wijdde een groot hoofdstuk in zijn monografie aan de specifieke geuren van mannen en vrouwen. Hij gelooft dat de geur van een caprylische groep, die meestal als onaangenaam wordt ervaren, bij sommige mannen opwindend is.

Jager geloofde dat mannen vaak het aroma van hun geliefde vrouw opwekken (de geur van haar, de geur van de oksels en het hoofd, vooral de nek). O. F. Scheuer verwijst hier naar de geur van de huid van de handen, voeten, anus en zelfs ontlasting. Veel vrouwen hebben favoriete geesten die hen opwinden. I. Blok schrijft dat de meest opwindende geuren de geur van reseda, heliotroop, jasmijn, patchouli, violet, roos en musk omvatten. Sommige vrouwen zijn enorm opgewonden door de bloem van een zelfgemaakte kastanje, waarvan de geur vergelijkbaar is met de geur van een mannelijk zaad. Onder vrouwen is er een geloof dat de geur van kruidnagel een van de meest opwindende geuren bij mannen is. Wij (VI Zdravomyslov) moesten vrouwen ontmoeten die het parfum "Carnation" -schaamhaar bevochtigen.

Het stimulerende effect van bepaalde geesten op het seksuele gevoel wordt benadrukt door de Moritz of the Dukes. Hij schrijft dat Richelieu op zijn oude dag voor de opwinding van seksuele activiteit leefde tussen de geuren van de sterkste geesten. NE Ishlopdsky in zijn monografie schrijft dat het Oosten komt vaker niet labiale en linguale veel minder, en de olfactorische kus wanneer de neus van de patiënt in contact komen met ofwel de neus of de wang of de arm van een ander komt. Hij schrijft dat de Chinezen, die ook de olfactorische kus beoefenen, de Europese lip-kiss een uitdrukking van kannibalisme vinden. M. Hlrschfeld geeft in zijn grote werk foto's van een dergelijke neuskus.

In 86 van de 400 gevallen was de geur van mannen aangenaam voor onze patiënten en in 9 gevallen wekte hij zelfs een seksuele sensatie, maar daarnaast was hij heel vaak (102 gevallen) buitengewoon onaangenaam of zelfs walgelijk.

In veel gevallen is de negatieve rol van de geur van wodka, tabak. Het wijdverspreide gebruik van alcohol is in toenemende mate de oorzaak van ongelukkige huwelijken, wat leidt tot echtscheiding. De geur van wijndampen bij de meeste vrouwen ontmoedigt niet alleen het kussen, maar doodt vaak ook de liefde.

 • Oogleden en gezichtsvermogen

De oogleden zijn op zichzelf een onduidelijk uitgedrukte erogene zone. 167 vrouwen (41,7%) reageerden positief op de oogleden, 152 (38%) van hen werden eeuw kussen "gewoon leuk" en veroorzaakt geen seksuele gevoelens, en slechts 9 vrouwen "kussen in de ogen" veroorzaakt een scherpe seksuele opwinding te kussen. Volgens onze patiënten, kuste niemand ooit de oogleden, en zes van deze kussen waren onaangenaam (misschien omdat ze hun wimpers hebben geverfd).

Naast het kussen van de lippen "in het oog" is bekend en de zogenaamde "kus van de vlinder," "kiss the mot" - tweezijdige aanraking met wimpers.

De situatie is anders met visie. Hoe belangrijk het belang van het horen in het seksuele leven van een vrouw is, toch, N.E. Ishlondsky, in de overtuiging dat het auditieve gevoel over het algemeen zijn effect manifesteert nadat de positieve of negatieve houding ten opzichte van het object visueel min of meer vaststaat, dat in het seksuele probleem van alle zintuigen, visie een dominante rol speelt.

Deze zelfde mening wordt gedeeld door J. Bloch, die zei dat het geen toeval was dat twee grote denkers, de filosoof Plato en de natuurwetenschapper Charles Darwin, het erover eens waren dat 'schoonheid de belichaming is van liefde'. Schoonheid brengt altijd positieve emoties met zich mee. A.E. Mandelstam schrijft dat contemplatie van naakte vormen, de overeenkomstige werken van schilderkunst en beeldhouwkunst een krachtig hulpmiddel is dat seksueel gevoel opwekt. Hij kent een grote rol toe aan modieuze jurken, linnen, schoenen, kapsel, en benadrukt de aantrekkelijkheid van vrouwen.

De analyse van onze kaarten bracht behoorlijk onverwachte gegevens aan het licht. Het blijkt dat 144 vrouwen onverschillig waren voor het soort naakte echtgenoten en slechts bij 64 veroorzaakte dit soort opwinding, en slechts 16 - sterk. Bovendien waren 66 vrouwen onplezierig om naar een naakte man te kijken, en twee zelfs walgend. 77 van de 400 vrouwen (bijna 20%) hebben nog nooit mannelijke geslachtsorganen gezien.

 • Oor en gehoor

Oorkanalen werden vanaf de oudheid beschouwd als een van de sterkste erogene zones. Het kussen en zuigen van de oorlellen of de achterkant van de oorschelp veroorzaakten in sommige gevallen inderdaad een sterke seksuele opwinding bij de vrouwen die we observeerden. Gebruik deze zone vooral in de landen van het Oosten. In India, sinds de oudheid, perversie van "davanbandzh" - coïtus in de oorschelp.

Bij ons kusten 183 vrouwen (45,7%) nooit een oor, 78 (19,5%) vrouwen waren absoluut onverschillig voor dergelijke kussen. In 121 gevallen (30%) waren positief gebied en slechts in 11 (3,7%) veroorzaakte een dramatische stimulering, in 18 gevallen (4,5%) kussen genoemd negatieve emoties, inclusief 6 gevallen kussen van het oor zelfs afstotende .

Hoorzitting. Een vrouw kan opgewonden raken door die tedere woorden die ze hoort tijdens voorrondes en coïtus. R. Neubert is van mening dat een vrouw "graag hoort". Een vrouw kan tien keer per dag worden verteld dat ze de liefste, meest charmante, mooiste is.

Het is bekend dat sommige vrouwen opgewonden kunnen raken van deze of gene muziek, en dus spreken over erogene zones en erogene reacties, we kunnen niet anders dan stil te staan bij muziek en zang. Sinds de oudheid is de krachtige invloed van zang en muziek op emoties bekend. Muziek kan prikkelen, maar muziek kan ook kalmeren. Daarom gebruikten in de oudheid, Plato, Aristoteles, Asclepius (Aesculapius) en Celius Aurelianus muziek om patiënten te behandelen. In de Middeleeuwen werd de muzikale invloed op de patiënten door Avicenna aanbevolen.

In West-Europa begon "muziektherapie" in de XVII-XVIII eeuw in de mode te worden. Sinds de 19e eeuw begon de wetenschappelijke studie van de invloed van muziek op verschillende functies van het menselijk lichaam (bloedsomloop, ademhaling, gasuitwisseling, enz.).

In 1913 organiseerde VM Bekhterev in Rusland de 'Society voor het verduidelijken van het therapeutisch belang van muziek'. Helaas heeft de wereldoorlog de activiteiten van deze maatschappij afgebroken. In onze tijd deed een van de voortreffelijke discipelen en volgers van VM Bekhterev - VN Myasishchev aan hetzelfde instituut opnieuw de studie naar muziektherapie herleven.

Het is noodzakelijk om het feit te verwelkomen dat de laatste jaren een toenemend aantal van onze auteurs muziek hebben opgenomen in het complex van psychotherapeutische behandeling van neurosen en neurose-achtige aandoeningen. In Engeland gebruikt Frank Knight met goed resultaat de muziek van D. D. Shostakovich voor de behandeling van ernstige vormen van psychoneurose die niet door andere therapieën kunnen worden beïnvloed. In de Verenigde Staten werd de nationale vereniging van muziektherapeuten gevormd, die therapeutische muziekcatalogi samenstelde - de muzikale farmacopee ("musicopee"). VL Levy geeft enkele fragmenten van de "musicoloog" die aan moderne enthousiastelingen van dit probleem wordt aanbevolen. Helaas zijn er geen werken over "Muziek en Sex" in deze lijst.

Deze kloof wordt opgevuld door een groot en veelzijdig onderzoek door A. Hens naar de invloed van muziek op seks. De auteur is van mening dat alle muziekstukken zijn meest opwindende opera van Richard Wagner ( "Tristan en Isolde", "The Ring des Nibelungen", "Tannhäuser") en de operette van Jacques Offenbach. Wagner's muziek en het belang ervan in de seksuologie zijn gewijd aan de monografie van P. Becker. R. Meireder noemt Richard Wagner in zijn boek een erotisch genie.

Tegenwoordig verwijzen de meeste auteurs naar deze categorie en de nieuwste dansmuziek. Het opwindende seksuele effect van de laatste wordt verder versterkt door de bijbehorende lichaamsbewegingen, waarover we in de rubriek "Sensorische analyzers" wat verder zullen spreken.

We kunnen het niet volledig eens met het advies van huisarts Shipulina dat, het maken van "musical farmacopee," rekening te houden met alleen de instrumentale werken, in plaats van vocale muziek, die een ander punt van toepassing in de psyche heeft (een woord gericht tot de tweede signaalsysteem ). LS Brusilovsky wijst terecht op de rol van vocale vocale therapie (solo-zang en koor) en passieve (naar zang) luisteren bij de behandeling van verschillende ziekten.

In de tweede editie van de 'Guide to Psychotherapy' geeft LS Brusilovsky een overzicht van de wereldliteratuur over muziektherapie vanaf de oudheid tot de dag van vandaag. Door de aard van de impact op het zenuwstelsel verdeelt hij alle werken in stimulerend en kalmerend. In deze review is helaas bijna geen sprake van de invloed van muziek op seks.

Onlangs is de invloed van muziek op verschillende manifestaties van neurosen, evenals de rol van muziek in de behandeling van seksuele aandoeningen, bestudeerd door SA Gurevich.

Zonder de semantische betekenis van zingen te ontkennen, kunnen we beweren dat heel vaak een "lied zonder woorden", dat wil zeggen, alleen het geluid (klankkleur en intonatie) van de stem een nogal uitgesproken emotionele reactie kan veroorzaken, waaronder seksueel. Wat vrouwen betreft, worden de zeer hoge noten van lyrische tenoren het sterkst beïnvloed. Bekend zijn hele epidemieën van dergelijke tenoristoks - "pechkovchanka", "lemeshistok", enz.

A. Moll benadrukte eens dat muziek en zang het zenuwstelsel en het spierstelsel op een opwindende manier beïnvloeden. Vooral, naar zijn mening, zijn vrouwen gevoelig voor muziek in erotische zin.

Het is duidelijk dat het effect van muziektherapie niet alleen afhankelijk is van het werk en de uitvoerder, maar ook van de luisteraar zelf en alleen kan worden verkregen van mensen die min of meer de muziek begrijpen.

De bovenstaande oordelen over de emotionele betekenis van de auditieve analysator worden bevestigd door de analyse van erogene kaarten. De analyse van onze gegevens met betrekking tot het gehoor bevestigde de woorden van Rudolf Neubert dat de vrouw "graag hoort". Bij 154 vrouwen (38,5%) was de hoorzitting inderdaad een uitgesproken erogene zone en bij 38 patiënten konden 'aanhankelijke woorden' zelf sterke seksuele opwinding veroorzaken.

Daarnaast toonde dezelfde analyse een onooglijk beeld van het huwelijksgedrag van een groot aantal echtgenoten van onze patiënten. Alle seksuologen zijn het erover eens dat de man zich niet van zijn vrouw moet afkeren na geslachtsgemeenschap en in slaap valt zonder de volgende streling, zonder de coïtus-epiloog, zonder nachspiel. Volgens onze gegevens begaan de echtgenoten van 90 van onze patiënten (22,5%) de seksuele gemeenschap uiterst primitief. Zachtjes in de nacht wendt ze zich tot haar vrouw die geen tijd heeft gehad om wakker te worden, doet stilletjes haar werk en, zonder een woord te zeggen, 'draait zich om en valt in slaap'. In 47 gevallen, naar de "gesprekken van echtgenoten" (11,75%), waren vrouwen totaal onverschillig, en in 12 gevallen (3%) zeiden mannen zulke gruwelen die ongenoegen veroorzaakten en soms afkeer voor vrouwen. Het is niet verwonderlijk dat ze door dergelijk gedrag hun vrouwen ontmoedigen om 'echtelijke plichten' na te streven en een aanhoudende seksuele kou in hen te ontwikkelen.

 • hals

De nek is een vrij uitgesproken erogene zone. Bij 218 vrouwen was deze zone positief, in 27 gevallen veroorzaakte het een scherpe seksuele opwinding. Daarnaast kusten 95 vrouwen (23,7%) de nek volledig onbekend, in 12 gevallen waren ze zelfs onaangenaam. Verschillende delen van de nek van een vrouw zijn niet gelijk in mate van erogeniteit. De ene is aangenamere kusjes van een nek aan de voorkant, een andere - achter, op de rand van een pilvormig deel van een hoofd. Daarom hebben we recentelijk de "nek vooraan", "nek achter" en "zijvlakken van de nek onderscheiden". Van de 200 geïnterviewde vrouwen (Tabel 4) hadden slechts 122 (61%) dezelfde reactie in alle delen van de nek, en 78 gevallen (38%) waren verschillend.

"Cat's Place" (een plaats op de rug tussen de schouderbladen) is een uitgesproken erogene zone bij vrouwen die weten hoe het zit, maar feit is dat 319 vrouwen van de 400 niemand op deze plek kusten. Bij 40 van onze patiënten was deze zone positief en veroorzaakte bij 7 een scherpe opwinding. Slechts twee van de ondervraagde vrouwen kusten haar man tussen zijn schouderbladen en waren onaangenaam.

 • Borstklieren

Net als de mond zijn de borstklieren vaker geïrriteerd dan andere gebieden, dus er zijn bijna geen vage antwoorden (slechts 7 vrouwen merkten op dat ze niet weten hoe ze op deze irritatie reageren). In 288 gevallen (72%) waren de borstklieren positieve zones. In 46 gevallen zorgden wezels tegenover de melkklieren (zelfs zonder irritatie van de tepels) voor een scherpe seksuele opwinding.

Opgemerkt moet worden dat de borstklieren krachtige erogene zones zijn, niet alleen voor vrouwen. Zelfs manueel contact met hen windt mannen op. Er is zelfs een perversie - coitus intra mammorum (geslachtsgemeenschap tussen borsten). De "Kama Sutra" en "Anamgarande" dit soort coïtus - narvasadata - ook geschikt voor geslachtsgemeenschap na de pauze (in ieder geval in een paar dagen) in gevallen waarin de geliefden willen om zwangerschap te voorkomen, in de overtuiging dat deze rijpe zaden zal resulteren tijdens een zaadlozing, en met de volgende handelingen zullen ze al onvolwassen zijn, niet in staat tot bevruchting.

Met deze methode kan een man zichzelf niet alleen tot een orgasme brengen, maar krijgt een vrouw een grote opwinding door de aanraking van penis en scrotum. Bovendien produceert de man, die de melkklieren op elkaar drukt, extra irritatie met zijn handen, alsof hij ze masseert. S. Embe Boas is van mening dat deze methode het meest interessant is voor mannen die houden van massieve, krachtige bustes.

Soms kunnen de melkklieren een kolossale waarde bereiken. In sommige gevallen is de toename eenzijdig, maar vaker - bilateraal. Laten we een paar van zulke prachtige gevallen noemen. Bartholines meldde een vrouw wiens melkklieren op haar knieën hingen. Bonet beschreef borstklieren van 64 pond, Durston een 24-jarige vrouw die niet zonder hulp uit bed kon komen: haar linkerborst woog 64 pond en de rechter was iets kleiner. Mapledelsoch keek naar een tweejarig meisje met een buste, als een zogende vrouw.

Bij mannen is niet alleen het manuele of seksuele contact met de borstklieren van vrouwen opwindend, maar zelfs hun contemplatie. Vrouwen weten dit goed en gebruiken het uitgebreid, het dragen van jurken met een diepe neklijn.

Tijdens de geslachtsgemeenschap worden veel vrouwen gekenmerkt door stuwing van de borstklieren (tumescentie), soms behoorlijk significant, de helderheid van het veneuze patroon is verbeterd. De fase detemtsentsii vangt en borstklieren (de stuwing ervan neemt snel af, het veneuze patroon wordt weer minder merkbaar). In 30 gevallen waren de borstklieren een negatieve zone en in 6 gevallen was dit vrij sterk uitgedrukt.

Tepels en areolen om hen heen bij vrouwen zijn een van de meest krachtige erogene zones. Hun seksuele kenmerken verschillen aanzienlijk van de kenmerken van de borstklieren. Het eerste dat je opvalt is bijna 10 keer het aantal vraagtekens: hier zijn ze al 63 in plaats van 7. Tot irritatie van de tepels blijven slechts 37 vrouwen onverschillig voor 85. Drie keer vaker wordt het seksuele effect scherp uitgedrukt. Bij 134 vrouwen werd dit effect scherp uitgedrukt en leidde in een aantal gevallen zelfs tot een plagend orgasme. Dit is al in 1909, schreef G. Merzbach.

Irritatie van de tepels wordt op verschillende manieren bereikt: handen (kneden, nippen), mond (zuigen, likken) en, ten slotte, glandis-penis. Eigenaren van een plagend orgasme beweren dat met de laatste methode het veel gemakkelijker dan met de anderen wordt bereikt. Vrouwelijke tepels zijn extreem gevoelig voor elke seksuele stimulatie en komen onmiddellijk tot een staat van erectie en de omliggende areolen verkeren in een staat van zwelling.

Van de Velde geloofde dat de erectie van de tepels, vergelijkbaar met de erectie van het mannelijke geslachtsorgaan en vrouwelijke clitoris, het erotische effect verder versterkt. De maximale excitatie wordt verkregen met gelijktijdige stimulatie van de clitoris en de tepels.

Gezien de bovengenoemde verschillen in de geslachtskenmerken van de melkklieren en hun tepels als erogene zones, is het van belang hun individuele relatie te analyseren. Zoals te zien is in de tabel. 6, in 64 gevallen werd de verhouding van erogene tepels en borstklieren niet onthuld. Van de resterende 336 kaarten vertoonden 135 (40,2%) hetzelfde erogene karakter, in 152 gevallen (45,2%), waren de tepels erger en 49 (14,6%) minder erogeen door 47 negatieve gevallen.

Tijdens de geslachtsgemeenschap worden meestal de erectie van de tepels en de zwelling van areolen verder geïntensiveerd, en in de 4e fase van de act (detumescentie) gaan deze fenomenen vrij snel voorbij.

In tegenstelling tot vrouwelijke mannelijke tepels zijn veel minder uitgesproken erogene zones, hun irritatie tijdens het vrijen heeft weinig effect op de algemene seksuele opwinding. Volgens W. Masters en V. Johnson wordt de erectie van de mannelijke tepels gedurende de geslachtsgemeenschap, hoewel in mindere mate, opgemerkt. Een kleine tepel-tepel bij mannen die ze in 60% van de gevallen waarnamen, een uitgesproken erectie - slechts 7%. Als de deteminatie van vrouwelijke tepels na de coeur meestal zeer snel optreedt, dan, volgens de auteurs aangegeven, bij mannen (als er een erectie van de tepels is), gaat deze zeer langzaam (soms zelfs enkele uren).

 • Vingers en aanraking

Analyse van onze gegevens wees uit dat 148 vrouwen vingers hebben als een positieve erogene zone, maar ze veroorzaken geen echte seksuele opwinding (slechts ongeveer 5%), in andere gevallen zijn vrouwen gewoon blij wanneer ze door hun vingers worden gekust. Samen met deze analyse bleek dat 149 vrouwen nooit iemand hun vingers kuste.

Slechts twee vrouwen waren ongelukkig toen echtgenoten probeerden hun vingers te kussen. Bovendien werden drie van onze patiënten gestimuleerd door kussen op het palmaire oppervlak van de hand en twee door het achteroppervlak van de hand.

De tenen als een erogene zone hebben we veel later in de analyse opgenomen en daarom is het aantal waarnemingen minder (130).

N. Libermann betoogde dat de toppen van de tenen tot de belangrijkste erogene zones van vrouwen behoren. Onze analyse toonde het volgende. Ten eerste is het duidelijk dat de vingers van de vrouwelijke benen van mannen "niet hoog staan": slechts 24 vrouwen op 130 mannen werden gekust door tenen (18,5%), vandaar "?" zet 81,5% van de vrouwen, terwijl op kussen van de vingers van de handen "?" werd opgemerkt in 37% van de onderzochte. Van deze 24 vrouwen waren er 13 onverschillig voor deze kussen, één ervan was onaangenaam en slechts 10 vrouwen (41,5%) hadden deze zone positief. Drie van hen die hun voeten kust waren alleen aangenaam en slechts vijf veroorzaakten een scherpe opwinding. Het is mogelijk dat een deel van deze 10 vrouwen werd gespeeld door een eenvoudig tevreden gevoel van eigenwaarde - "ze zijn zo geliefd dat ze hun voeten kussen".

Uit de literaire gegevens van de laatste keer, moest alleen AM M. Svadoszcz één patiënt observeren wiens kussen op haar voeten een scherpe opwinding veroorzaakte.

 • aanraken

Touch beschouwen als een erogene zone kan in twee aspecten zijn: in het algemeen en in het genitaal.

A.E. Mandelstam schrijft dat omhelzingen, aanrakingen van handen en voeten, vooral in de dans, seksuele gevoelens opwekken. In de Indiase seksuologie is een groot deel gewijd aan de techniek van verschillende omhelzingen. Iv. Bloch schreef: "... Het aanraken van de huid van een geliefde is al de helft van de geslachtsgemeenschap, deze aanrakingen geven weelderige sensaties doorgegeven aan de geslachtsorganen."

Vooral erogene zijn moderne dansen, onderworpen aan grondige kritiek op M. Margulis in zijn boek The Disease of the Century. Hij benadrukt dat meisjes het meest te lijden hebben onder hedendaagse dansen, die zoveel over seksualiteit moeten weten als nodig is om hun zuiverheid te kunnen behouden.

Het gevoel van aanraking van vrouwen is dunner en sterker, nauwer verwant aan seksualiteit. Veel vrouwen in gesprek met mannen hebben de gewoonte om hun borst, hand en als ze zitten, dan aan het been te raken. Aangeraakt met potloden, vingers, maar alleen voor de man die ze leuk vindt.

O. F. Scheuer geloofde dat de menselijke huid kan worden beschouwd als één groot orgaan dat wulpse sensaties kan opwekken. Er is ook een sensibiliteit van spieren. Wrijving, massage met handen en voeten werden veel gebruikt in het oude India, bij Grieken en Romeinen. Met het doel seksuele opwinding en wellustige sensaties in het oosten te noemen, is massage in onderwaterbaden, meestal uitgevoerd door mooie jonge mannen of meisjes, heel gewoon.

De meeste seksuologen bevelen aan dat vrouwen in de seksuele daad zelf in het seksueel lid van de vagina van haar echtgenoot worden gebracht. Dit is vooral belangrijk bij een functioneel pijnsyndroom veroorzaakt door een neurose. In de huidige analyse zullen we kijken naar de vraag hoe de aanraking van de geslachtsorganen van de man zijn vrouw beïnvloedt. Voor 126 vrouwen was het aangenaam, waarvan 28 een scherpe opwinding teweegbrachten. 120 vrouwen, meestal frigide, deden het onverschillig (zonder positieve en zonder negatieve emoties). 96 (22%) van de vrouwen hebben nooit de geslachtsorganen van de man aangeraakt. Voor 58 vrouwen was deze aanraking onplezierig en voor 12 van hen zelfs walgelijk.

 • lende

De lendenen is een onduidelijk uitgedrukte erogene zone. Slechts bij 24 vrouwen was de lende een uitgesproken erogene zone. Bij vijf vrouwen was het negatief. EP slechts +0,54. Het sacrum heeft een EP zelfs minder - + 0,48. Alleen bij 16 vrouwen veroorzaakte de regio van het heiligbeen seksuele opwinding en de hoeveelheid "?" bereikt 207 van 400.

 • zitvlak

Onder de erogene zones nemen de billen een speciale plaats in. Mooie vrouwelijke billen bevonden zich in het oude Griekenland en Rome op een premie. Zelfs Horace schreef: "Voor een vrouw een grote bankschroef, als haar rug slecht ontwikkeld is - het is als een platte neus of verwrongen benen." In Griekenland werd een tempel gebouwd Venus Callipyge (kallos - mooi, pyge - stoel). Mooie vrouwelijke billen reageren opgewonden op het libido van mannen.

Bijna alle erogene zones van een vrouw veroorzaken positieve emoties, vooral met liefkozingen en kussen, billen vormen een uitzondering. Hier veroorzaken vrij aangename gewaarwordingen en zelfs opwinding niet liefkozen, maar het gebruik van kracht (scherp aanspannen van de billen met de mannelijke hand) en zelfs pijn veroorzaken. Deze eigenschap (geseling) wordt zowel in de binnenlandse als in de buitenlandse medische literatuur vermeld.

Onze analyse van erogene kaarten toonde aan dat in 177 gevallen (44%) van de 400 deze zone positief bleek te zijn en bij 15 vrouwen een scherpe seksuele opwinding veroorzaakte. Het aantal is hier 3 keer minder dan bij het verhelderen van de erogene index van de taille en heiligbeen. Daarnaast was de zone in 34 gevallen negatief, voornamelijk vanwege het bereik van de aanvaardbaarheid. EP +0,75.

 • navel 

Als een erogene zone neemt de navel de middelste positie in. Bij 56 vrouwen (24%) was hij een positieve zone, in 7 gevallen gaf hij een sterke opwinding, 52 vrouwen bleven volledig onverschillig voor de kusnavel. Bij 15 vrouwen waren de navelkussenden onaangenaam, waarvan er twee vies waren. Hier een zeer groot aantal vraagtekens-237 (57,2%).

De onderbuik is een vrij uitgesproken erogene zone. Bij 169 vrouwen was deze zone positief, hoewel deze bij 15 vrouwen slechts een scherpe uitdrukking had. 57 vrouwen stonden onverschillig tegenover het aaien van de onderkant van de buik. Het percentage vraagtekens, hoewel aanzienlijk minder dan in de studie van de navel als een erogene zone, maar nog steeds een zeer grote vraag zet 167 vrouwen (41,7%). Deze zone was alleen negatief bij 7 vrouwen (1,7%).

 • clitoris 

De erogene rol van de clitoris is algemeen bekend. In het Russisch wordt het een "geliefde" genoemd. Bij 321 vrouwen (80,2%) was hij een positieve zone en in 176 gevallen (44%) veroorzaakte elke aanraking hem een scherpe seksuele opwinding. Daarnaast moet worden opgemerkt dat 32 vrouwen volledig onverschillig bleven voor irritatie van de clitoris.

Hij is op verschillende manieren geïrriteerd: handen en mond met voorafgaande strelingen en aaien, mannelijk seksueel lid in geslachtsgemeenschap. De irritatie van de clitoris door de mond (cunnilingus), sommige mannen gebruiken als een aanvullende maatregel, als de vrouw tijdens de seksuele daad geen tijd had om een orgasme te krijgen.   

In 20 gevallen veroorzaakte het aanraken van de clitoris een onplezierig gevoel. Dit zijn meestal vrouwen die lijden aan vaginisme. Velen geven mannen niet alleen hun seksuele organen te strelen, maar zelfs om ze aan te raken. In de sectie vaginisme geven we een voorbeeld van A. Ts., Die zo opgevoed was dat ze haar geslachtsdelen nooit had aangeraakt, zelfs niet toen ze aan het wassen was. In 27 gevallen was elk contact met de clitoris onaangenaam en bij 4 zelfs walgelijk.

Mantegazza betoogde terecht dat de clitoris als een penis met een erectie in omvang toeneemt. A. Moll ontkende dit categorisch en geloofde dat de clitoris, in tegenstelling tot het mannelijke geslachtsorgaan, bij opwinding niet van grote waarde verandert. Wij beschouwen dit als een misverstand. Erectie van de clitoris komt natuurlijk veel minder tot uiting dan de erectie van de penis. In sommige gevallen, met een klein formaat van de clitoris, is deze toename weinig merkbaar. De grootte van de clitoris is zelfs meer variabel dan de grootte van de penis. Hoe groter de clitoris, des te opvallender is de zwelling en een toename van het volume tijdens de erectie.

De grootte van de clitoris in de seksuele kenmerken van vrouwen speelt geen rol van betekenis. Volgens W. Masters en V. Johnson reageert de romp van de clitoris tijdens de erectie voortdurend met de toename van zijn diameter, terwijl de verlenging van de clitoris in minder dan 10% van de gevallen werd waargenomen.

Absolute afwezigheidszwelling is alleen voor sommige ijzige vrouwen. N. Rohleder beschreef "clitoris" - de langdurige en pijnlijke spanning van de clitoris (vergelijkbaar met priapisme bij mannen), die zich bij sommige vrouwen vooral op grond van overmatige masturbatie ontwikkelt.

Kleine schaamlippen, de ingang van de vagina en het onderste gedeelte vormen het belangrijkste deel van het seksuele apparaat van een vrouw voor het krijgen van een orgasme. In welke positie coïtus ook voorkomt, het mannelijke geslachtsorgaan kan deze plaats niet passeren.

Om hun gevoelens met betrekking tot het middelste deel van de vagina te differentiëren, kan de vrouw tijdens de seksuele daad niet, daarom hebben we dit deel niet in aanmerking genomen als een afzonderlijke erogene zone.  

Aangezien de spelonkachtige lichamen, naast de clitoris, bij de ingang van de vagina in het gebied van de minnes van de schaamlippen pudendae, nimfae, liggen, is het logisch dat deze plaats een krachtige erogene zone zou zijn. Onze analyse is volledig bevestigd, maar de kracht van deze zone is enigszins inferieur aan de clitoris (zie vaginaal orgasme).

Dus, van de 400 vrouwen in 309 veroorzaakte de irritatie van deze zone positieve emoties, en in 97 van hen - een sterke opwinding tot een orgasme (vaginaal orgasme). Bij 41 vrouwen was de zone onverschillig en slechts 26 patiënten waren geïrriteerd door de irritatie van de introïtus.

De baarmoederhals in de analyse die we zullen demonteren samen met het kenmerk van de posterior fornix - hun kenmerken zijn bijna identiek. Veel vrouwen kunnen niet differentiëren, krijgen irritatie van de baarmoederhals of de achterste fornix.

De baarmoederhals is een van de krachtigste erogene zones. Ergernis tijdens de geslachtsgemeenschap van de baarmoederhals bij 151 vrouwen (37,7%) veroorzaakte positieve emoties en 101 (25,2%) - een scherpe opwinding, vaak leidend tot een baarmoederhals (orterme).

Wernich wijdde een speciaal artikel aan de staat van de cervix tijdens coïtus. Hij gelooft dat de erectie van het onderste deel van de baarmoeder tijdens seksuele opwinding gelijkgesteld moet worden aan de spanning van de penis bij een man en is een essentieel en misschien zelfs het belangrijkste punt van bevruchting.

Tegelijkertijd zijn 142 vraagtekens (35,5%) heel gebruikelijk in deze zone. Dit zijn vrouwen met vaginisme, waar helemaal geen coïtus was of, op zijn best, oppervlakkig, of gevallen waarin een vrouw beweert dat ze niet begrijpt of de man de baarmoederhals aanraakt of niet. In sommige gevallen gaat het om een impotentie van de echtgenoot, in andere gevallen - in een ongepaste positie van de vrouw tijdens geslachtsgemeenschap, wanneer de penis langs de baarmoederhals passeert of de laatste niet bereikt.

Deze zone wordt ook gekenmerkt door het feit dat het heel vaak negatief is (90 vrouwen - 22,5%) wanneer: het aanraken van de baarmoederhals niet alleen onaangenaam is, maar zelfs pijnlijk en walgelijk. Dit zijn meestal vrouwen met chronische ontstekingsprocessen van de geslachtsorganen.

Zijn baarmoederhals en clitoris eigenaardige concurrenten om een orgasme te krijgen of te bedienen synchroon tonen analyse van hun verhouding.

 • anus

Het gebied van het perineum en de anus wordt sinds de oudheid beschouwd als zeer krachtig erogeen. Deze mening wordt gedeeld door veel moderne seksuologen. Er zijn vrouwen met rectaal en perineum orgasme.

Over het algemeen is het brede gebruik van deze erogene zone kenmerkend voor de zuidelijke en oostelijke landen. Dus, in India heel vaak bij seksuele intimiteit, irriteert de man bovendien het gebied van de anus met de vinger of steekt zelfs een vinger in het rectum. Het is bekend dat op het eiland Sifnos (een van de Cycladische eilanden) in de oudheid, zowel mannen als vrouwen masturbeerden door een vinger in de anus te steken (N. Rau, Rosenbaum). G. S. Vasilchenko observeerde een vrouw die, ongeacht de duur van de wrijvingen, geen orgasme kreeg voordat de man haar vinger in de anus injecteerde.

We ondervroegen vrouwen in slechts een klein aantal gevallen, merkten op het gebruik van anus voor de laatste fase van geslachtsgemeenschap met het doel om zwangerschap te voorkomen (in plaats van coïtus interruptus).

Slechts bij 98 van de 400 vrouwen was aanraking met de anus positieve emoties, bij 11 van hen was de opwinding zo sterk dat dit soms leidde tot een rectaal orgasme. 108 vrouwen (27%) bleven volledig onverschillig voor irritatie van de anus en in 128 gevallen (32%) werd een vraagteken geplaatst.

Bovendien heeft deze zone vaak een uitgesproken negatief karakter. Voor 126 vrouwen (31,5%) was het aanraken van de anus buitengewoon onaangenaam en zelfs walgelijk en soms pijnlijk. In de meeste gevallen waren dit vrouwen die leden aan aambeien. Soms werd de onverschillige houding vervangen door negatieve emoties na de pogingen van de man om een rectale coïtus uit te voeren.

Het binnenoppervlak van de dijen is een vrij uitgesproken erogene zone. Bij 230 vrouwen (57,5%) was deze zone positief, maar een sterke opwinding van het aaien van deze zone deed zich alleen voor bij 17 vrouwen. 105 vrouwen (26,2%) bleven onverschillig voor de strelingen van deze zone, 59 ondervraagden meldden dat ze deze zone nooit streelden. Slechts voor zes vrouwen die leden aan vaginisme, was het aanraken van de binnenkant van de dijen onaangenaam, omdat ze angst opwekten voor een nieuwe pijnlijke poging om geslachtsgemeenschap te hebben.

Constante of tijdelijke deactivering van een of andere erogene zone, evenals een significante afname van de intensiteit, wordt de ectopie van de erogene zone genoemd. Het kan single en multiple zijn. Vooral vaak komt ectopie voor bij hysterische vrouwen, die vatbaar zijn voor de ontwikkeling van lokale anesthesie. De overdracht van de erogene zone, het voorkomen ervan op een ongebruikelijke plaats op het oppervlak van het lichaam van een vrouw, wordt heterotopie van de erogene zone genoemd. Suggesties in de hypnotische toestand kunnen de intensiteit van deze of gene erogene zone beïnvloeden, echter gedurende een relatief korte tijd. Blijkbaar kan bepaalde invloed op de erogene zones autosuggestie en autogene training hebben. Er moet worden gewezen op de onjuistheid van het idee dat affectie alleen een fysieke (mechanische) irritatie van erogene zones is. In werkelijkheid is elke streling een psychofysiologisch fenomeen. Het heeft een psychologische, persoonlijke inhoud, soms uitgedrukt in symbolische vorm. In de tekening van genegenheid weerspiegelen de mechanismen sociaal-culturele, historische, etnografische factoren, evenals persoonlijke waarden, attitudes en kenmerken van de mens.

 • Het belang van erogene zones voor familierelaties

Zo zijn alle seksuologen, zowel onze als buitenlandse, het erover eens dat de man verplicht is om de erogene zones van zijn vrouw te kennen. De uitzondering was alleen R. Kraft Ebing, die, opgevoed in de geest van het Victorianisme, artsen adviseerde om af te zien van het aanbevelen aan haar man om erogene zones te gebruiken. Het is volkomen onbegrijpelijk waarom L. Ya. Milman in zijn monografie dit standpunt deelt.

In sommige gevallen werden de indicatoren van afzonderlijke erogene zones twee keer opgevuld - voor de echtgenoot en de vriend met wie er een parallel seksueel leven is. Vaak verschilden deze seksuele kenmerken sterk van elkaar. Voor analyse hebben we in elke zone de meest positieve optie opgenomen.

Volgens Moraglia had een vrouw, naar eigen zeggen, op het lichaam van 14 verschillende plaatsen, waarvan de irritatie haar sterke seksuele opwinding veroorzaakte. Volgens onze gegevens is dergelijke paneksualiteit geen zeldzaamheid. Alleen al de laatste 3 jaar hebben we 5 vrouwen waargenomen met minstens 14 uitgesproken erogene zones.

Een van onze patiënten vaginisme uitgesproken, alle erogene zones op de voorzijde (mond, borsten, genitaliën) had uitgesproken negatieve indicatoren en de zone aan de achterzijde van, maar mild, zijn positief.

Met het oog op een dergelijke individuele opstelling van erogene zones voor elke vrouw, is een van de belangrijkste taken van beide echtgenoten om deze zones te vinden en ze vervolgens vóór elke geslachtsgemeenschap te gebruiken.

W. Liepmann benadrukt dat er geen plaats op het menselijk lichaam is die niet erogeen kan handelen, en in sommige mensen zelfs de belangrijkste opwindingszone is. Daarom, in het geval van seksuele kouheid, moet men voortdurend de locatie van dergelijke zones zoeken. Het gebruik van deze sites in de voorbereidingsperiode kan onverwacht seksuele verkoudheid in een sterke opwinding en passie veranderen.

W. Stockel schrijft dat de behandeling van seksuele kou - een "trip ondernomen voor ontdekkingen op het gebied van de erogene zones," en adviseert de man, die een koude vrouw om deze zoektocht voort te zetten totdat "totdat hij vindt die plaatsen of de modus geslachtsgemeenschap, die het seksuele verlangen van zijn vrouw opwekt en een orgasme veroorzaakt. " Zelfs kleine instructies aan de man in de erogene zones kunnen een koude "vrouw zonder seks" veranderen in een normale en zelfs hartstochtelijke vrouw.

Natuurlijk moet elke man de erogene zones van zijn vrouw kennen en ze vakkundig gebruiken tijdens de voorbereidingen, maar, zoals N. Ivanov terecht opmerkte, niet alle zones van een vrouw zijn opgenomen in het bereik van aanvaardbaarheid, en als de echtgenoot, zonder rekening te houden met zijn vrouw overschrijdt hij de grenzen van dit bereik, introduceert hij dit remmende effect, wat kan leiden tot een storing en de ontwikkeling van frigiditeit. Het moet ook worden opgemerkt dat met het verstrijken van de tijd en met het tactvolle gedrag van de echtgenoot, het bereik van de aanvaardbaarheid van een vrouw gewoonlijk geleidelijk uitbreidt.

Aan de andere kant wordt oneigenlijk onderwijs bij sommige vrouwen extreem belemmerd door het bereik van aanvaardbaarheid, en vervolgens moet de arts, volgens het advies van SI Consorum, de patiënt uitleggen dat "als zij van elkaar houden, dan is alles toegestaan voor hen in deze liefde" (N. Ivanov, AP Slobodyanik). Op dit moment aan het werk in gezin ons Counselling (3. E. Anisimova) moest vaak te zien en inverse relatie priemlemosti- bereik over een breed bij vrouwen en meer smal en rigide - bij mannen, vooral als de man jonger is dan zijn vrouw.

Volgens AP Slobodyanik en G. Merzbach, een vrouw. Ze moet haar man informeren over alles wat ze nodig heeft om optimale relaties te creëren.

 • Emotioneel-aerogene bereiding

De eerste fase van coïtus is de emotioneel-energetische voorbereiding van een vrouw, in de opwinding van haar verlangen naar intimiteit. Dit wordt bereikt door inleidende strelingen, irritatie van specifiek voor deze erogene zones van de vrouw.

Helaas vinden veel mannen dat eerste strelingen buitensporig sentiment zijn en beginnen ze vaak met coïtus zodra ze zelf een erectie hebben, helemaal niet geïnteresseerd in de seksuele ervaringen van een vrouw.

De meeste meisjes dromen van een huwelijk en zien het als een spirituele kant. Lichaamssensaties, hun fysiologische processen op de achtergrond. Voor veel mannen is er een specifiek verlangen naar detumescentie. Bij het zien van dit bij de eerste stappen van het gezinsleven, jong, voelt het meisje zich beledigd en teleurgesteld in haar dromen. Deze frustratie is een van de frequente psychogene oorzaken van seksuele kou.

Mirka M. KlimovaFyugnerova in zijn boek "For Women" schrijft dat tactloos partner, ongegeneerd duwen voor geslachtsgemeenschap zonder eerst uitingen van genegenheid en tederheid, waarin een vrouw voor erotische opwinding te bereiden, wat leidt tot seksuele kou en zelfs walging.

Helaas vergeten mannen vaak dat er in het huwelijk eerst en vooral liefde, respect, hoffelijkheid en aandacht moet zijn (seksuele etiquette). De man en in een seksueel leven moeten zeer aandachtig zijn voor de vrouw. R. Neubert schrijft: "Een echtgenoot in bed moet niet voor zijn vrouw in slaap vallen en na haar wakker worden, en nog meer na geslachtsgemeenschap zich omdraaien en snurken."

 • Gebrek aan emotionele en emotionele paraatheid

De meerderheid van de vrouwen (volgens onze gegevens, meer dan 70%) begint een orgasme is niet direct na het begin van de seksuele activiteit, en in sommige, soms een vrij lange periode van tijd: op het moment dat de vrouw heeft "retardatsionnaya frigiditeit", dat is niet een pathologie.

Volgens S. Schnabl duurt deze periode gemiddeld ongeveer 3 jaar (volgens onze gegevens - 2,62 jaar). Bij vrouwen die op latere leeftijd seksueel begonnen, de menstruatie

Tardieve frigiditeit is enigszins verminderd. Volgens Schnabl begon in de afgelopen jaren de periode van frictievermogen van de achteruitgang bij jongeren af te nemen.

Ya Yakobzon citeert de bewering van Elberskirchen dat seksuele opwinding wordt veroorzaakt door een vrouw die voor haar zorgt. Omdat huwelijkshuwelijken zelden voor hun vrouw zorgen, is dit bevorderlijk voor de ontwikkeling van seksuele kou. Dezelfde mening wordt gedeeld door R. Neubert. In zijn 'New Book on Marriage' schrijft hij: 'Een man moet voor zijn vrouw zorgen, niet alleen voor het huwelijk, maar ook in het gezinsleven.' Op een andere plaats roept hij uit: "Hoe lijden de vrouwen door het onvermogen van hun echtgenoten om lief te hebben!"

Todor Bostandzhiev (Bulgarije) en ZA Rozhanovskaya geloven dat er helemaal geen 'koude' vrouwen zijn en er zijn vrouwen die 'niet opgewarmd worden door de aandacht en zorg van een man, zijn streling en tederheid'. Dit gedrag van een echtgenoot in een huwelijk hangt vaak niet alleen af van zijn 'egoïsme en grofheid', maar ook van volledige onwetendheid over seksualiteit en huwelijk.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.