^
A
A
A

Wetenschappers beweren dat multiple sclerose geen auto-immuunziekte is

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

12 January 2012, 17:31

Wetenschappers suggereren dat multiple sclerose, dat lange tijd als een auto-immuunziekte werd beschouwd, niet echt een ziekte van het immuunsysteem is. Dr. Angelika Kortels, forensisch antropoloog, en John Jay College of Criminal Justice professor in New York, suggereert dat multiple sclerose veroorzaakt door lipidemetabolismeaandoeningen, meer in veel opzichten vergelijkbaar met de coronaire atherosclerose dan in andere auto-immuunziekten.

Cortells gelooft dat, gezien multiple sclerose als een metabole aandoening, veel van de mysterieuze aspecten van de ziekte begrijpelijk worden, in het bijzonder, waarom het vaker vrouwen treft dan mannen, en waarom recentelijk de incidentie wereldwijd is toegenomen. Ze suggereert dat deze hypothese wetenschappers zou kunnen helpen nieuwe behandelingen te ontwikkelen en uiteindelijk medicijnen voor deze ziekte.

Wereldwijd lijden minstens 1,3 miljoen mensen aan multiple sclerose. Het belangrijkste kenmerk is systemische ontsteking, resulterend in het litteken van weefsels genaamd myeline en die het zenuwweefsel van de hersenen en het ruggenmerg isoleren. Na verloop van tijd kunnen deze littekens leiden tot ernstige neurologische schade. De wetenschappers gingen ervan uit dat het immuunsysteem verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van deze ziekte, maar niemand kan volledig uitleggen wat precies de oorzaak van de ziekte is. Genen, voeding, pathogenen of vitamine D-tekort - al deze factoren kunnen in verband worden gebracht met multiple sclerose, maar het bewijs voor deze risicofactoren is inconsistent en zelfs tegenstrijdig, wat wetenschappers frustreert bij het zoeken naar effectieve behandeling.

"Telkens wanneer de genetische factor een significante toename in het risico van de ontwikkeling van multiple sclerose in één populatie vertoonde, bleek dat dit in een andere populatie niet echt van belang was," zegt Kortaels. "Het is onmogelijk om de betrokkenheid van pathogenen, met inbegrip van Epstein-Barr virus in de ontwikkeling van de ziekte uit te leggen, zoals genetisch soortgelijke populaties met soortgelijke ziekteverwekkers dramatisch anders ontwikkeling van de ziekte te beoordelen. De zoektocht naar de triggers van multiple sclerose in de context van auto-immuniteit gewoon heeft niet geleid tot algemene conclusies over de etiologie van de ziekte" .

Gezien multiple sclerose echter als een metabole en niet als een auto-immuunziekte, kan men de algemene pathogenese en de oorzaken van de ontwikkeling van deze ziekte zien.

Lipidenhypothese

Cortells gelooft dat de hoofdoorzaak van multiple sclerose transcriptiefactoren kunnen zijn in de celkernen die absorptie, vernietiging en de productie van lipiden (vetten en andere soortgelijke verbindingen) door het hele lichaam regelen. De afbraak van deze eiwitten, bekend als peroxisome receptor proliferatieactivatoren (PPAR's), veroorzaakt de accumulatie van een toxisch bijproduct - "slecht" LDL-cholesterol, waardoor plaques in de aangetaste weefsels worden gevormd. De opeenhoping van deze plaques induceert op zijn beurt een immuunrespons, die uiteindelijk leidt tot de vorming van littekens. Dit is in wezen hetzelfde mechanisme dat betrokken is bij de ontwikkeling van atherosclerose, waarbij een tekort aan PPAR leidt tot de vorming van plaques, een immuunrespons en het verschijnen van littekens in de kransslagaders.

"Wanneer het lipidenmetabolisme in de slagaders plaatsvindt, krijg je atherosclerose", legt Kortaels uit. "Wanneer dit gebeurt in het centrale zenuwstelsel, krijg je multiple sclerose, maar de hoofdreden is hetzelfde."

De belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van schendingen van lipide homeostase is een hoog niveau van LDL-cholesterol. Dus als PPAR's de basis zouden vormen voor de ontwikkeling van multiple sclerose, zou het begrijpelijk zijn waarom de laatste decennia gevallen van de ziekte steeds vaker worden geregistreerd. "Over het algemeen consumeren mensen over de hele wereld meer suiker en dierlijke vetten, wat vaak leidt tot hoge niveaus van LDL-cholesterol", aldus Cortells. "We verwachten dus een hogere incidentie van ziekten geassocieerd met lipidemetabolismestoornissen zoals hartaandoeningen en in dit geval multiple sclerose, wat ook verklaart waarom statines die worden gebruikt om hoog cholesterol te behandelen een goede werkzaamheid hebben getoond in Multiple Sclerosis ".

De vet-hypothese belicht ook het verband tussen multiple sclerose en een tekort aan vitamine D. Vitamine D helpt LDL cholesterol en vitamine D deficiëntie verhoogt de kans op het ontwikkelen van de ziekte - met name in het kader van een dieet met veel vet en koolhydraten.

Cortells verklaart ook waarom multiple sclerose vaker voorkomt bij vrouwen.

"Mannen en vrouwen verteren op verschillende manieren vetten," zei Kortaels. "Bij mannen, stoornissen PPAR vaker voor te komen in vaatweefsel, zodat ze vaker voor atherosclerose. In verband met de reproductieve rol van vrouwen verschillend metaboliseren vetten. In strijd met het vetmetabolisme bij vrouwen dreigt te hebben voor myeline productie in het centrale zenuwstelsel. Zo manier, multiple sclerose ontwikkelt vaker bij vrouwen, en atherosclerose - bij mannen. "

Naast hoge cholesterolwaarden zijn er nog andere factoren die de functie van PPAR verstoren, inclusief pathogene micro-organismen, bijvoorbeeld het Epstein-Barr-virus, verwondingen en sommige genetische profielen. In veel gevallen is een van deze risicofactoren niet genoeg om een ineenstorting van het lipidenmetabolisme te veroorzaken. Maar een combinatie van vele factoren kan leiden tot een schending van het lipidenmetabolisme. Een genetisch verzwakt PPAR-systeem alleen kan bijvoorbeeld geen ziekte veroorzaken, maar kan in combinatie met een pathogeen of ondervoeding multiple sclerose veroorzaken. Dit helpt verklaren waarom verschillende triggers van multiple sclerose belangrijk zijn voor sommige mensen en groepen mensen, maar in andere zijn ze niet significant.

Wetenschappers zijn van plan aanvullende studies uit te voeren om de rol van PPAR's in de ontwikkeling van multiple sclerose volledig te begrijpen, maar Cortells hoopt dat dit nieuwe begrip van de ziekte uiteindelijk kan leiden tot de opkomst van nieuwe therapieën en preventiemaatregelen.

"Deze nieuwe hypothese biedt meer dan ooit hoop voor de snellere verschijning van een medicijn voor multiple sclerose," zei Kortaels.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.