^
A
A
A

Wat is slimme endoprothese?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

28 May 2021, 09:00

Amerikaanse orthopedische specialisten voorspelden de op handen zijnde introductie van "slimme" kniegewricht-endoprothesen in de medische praktijk.

Vertegenwoordigers van de Stony Brook University, de University of Western Ontario en de University of Binghamton beheersen het technologische vermogen om kunstmatige gewrichtsslijtage te beheersen en revalidatie te beheren.

Chirurgie voor gewrichtsvervanging van het kniegewricht - dit is een van de meest voorkomende orthopedische operaties. Veel van deze ingrepen moeten worden herhaald om een kapotte of versleten prothese te vervangen.

Meestal zoeken jonge fysiek actieve mensen medische hulp, die, zelfs na kunstmatige knievervanging, blijven bewegen en een actieve levensstijl leiden. Deze activiteit heeft echter zijn "min": de endoprothese verslijt snel en het wordt noodzakelijk om een tweede vervanging uit te voeren.

Bijna nooit weten artsen de mate van fysieke activiteit van patiënten die een arthroplastiek hebben ondergaan niet en kunnen ze ook niet weten: ze registreren alleen de slijtage van het gewricht en schrijven de volgende revisie voor. Voor jongeren is het herhalen van de operatie om de 5-10 jaar een nogal serieus probleem, en niet alleen financieel. Daarom proberen veel patiënten een "gulden middenweg" te vinden tussen voldoende lichamelijke activiteit voor de gezondheid en het vermijden van onnodige belasting van het gewricht.

Amerikaanse onderzoekers pakten dit probleem aan en creëerden uiteindelijk een "slimme" knie-articulaire endoprothese die in staat is de motorbelasting te bewaken en te regelen.

De endoprothese bevat ingebouwde sensoren die de druk op het gewricht registreren en een idee geven van de mate van slijtage van het implantaat. Deze innovatie geeft de patiënt de mogelijkheid om de conditie van de prothese te monitoren, indien nodig de belasting te beperken en daarmee de gebruiksduur van het implantaat te verlengen.

Omdat het gebruik van een verwijderbare batterij in een endoprothese niet erg handig leek voor wetenschappers, ontwikkelden ze een autonoom energieopwekkingsmechanisme dat het apparaat van energie kan voorzien door gewrichtsbewegingen.

Op dit moment is het "slimme" apparaat al getest op een speciale testbank. De essentie van de ontwikkeling is als volgt: tijdens beweging produceert het kunstgewricht wrijving met zijn oppervlakken, waardoor de belastingssensoren worden gevoed. Volgens voorlopige studies vereist deze voeding helemaal geen significante fysieke activiteit. Zelfs een simpele wandeling genereert genoeg microwatt om de sensoren van stroom te voorzien.

Door de ontwikkeling van duurzamere endoprothesen zullen patiënten hun kwaliteit van leven minder vaak hoeven te verbeteren om orthopedische zorg te zoeken.

Informatie op de pagina: Binghamton University

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.