^
A
A
A

Vitamine K: nieuwe voordelen ontdekt

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

31 August 2021, 14:00

Als u regelmatig voedingsmiddelen verrijkt met vitamine K in uw dieet opneemt, kunt u het risico verdrievoudigen of zelfs de ontwikkeling van atherosclerose van het cardiovasculaire systeem voorkomen. Dergelijke conclusies werden uitgedrukt door experts die de Edith Cowen University vertegenwoordigen, die in Australië is gevestigd.

Vitamine K is een in vet oplosbare vitaminestof die in twee smaken verkrijgbaar is:

  • phylloquinon aanwezig in greens;
  • menachinon, geproduceerd door bacteriën en gevonden in sommige dierlijke gefermenteerde voedingsmiddelen (zoals kaas).

Wetenschappers uit Australië hebben zorgvuldig informatie onderzocht over meer dan 50 duizend patiënten die deelnamen aan een Deens experiment over de studie van voedingskenmerken, oncologie en gezondheid, dat 23 jaar duurde. Iedereen die aan het project meedeed, vulde bij de start een speciale vragenlijst in met vragen over de kenmerken van de maaltijd. Verder vergeleken de onderzoekers de kenmerken van voeding met de frequentie van ziekenhuisopname van patiënten met de diagnose ischemische beroerte, coronaire hartziekte, atherosclerose van perifere arteriële bloedvaten.

Als gevolg hiervan werd vastgesteld dat patiënten die regelmatig een grote hoeveelheid producten met vitamine K consumeerden, bijna 20% minder kans hadden om in het ziekenhuis te worden opgenomen voor cardiovasculaire pathologieën, atherosclerotische ziekten (vooral die waarbij voornamelijk perifere arteriële vaten zijn aangetast).

Professor Nicola Bondonno, een van de leidende auteurs van de studie, verzekert: "vitamine K voorkomt de ophoping van calcium in de basale arteriële vaten, waardoor de ontwikkeling van vasculaire calcificatie wordt geblokkeerd."

Waarom gaat het alleen om het gebruik van een verhoogde hoeveelheid vitamine? Het feit is dat de bestaande medische aanbevelingen alleen betrekking hebben op het gemiddelde dagelijkse volume vitamine K, dat nodig is om te zorgen voor adequate bloedstollingsprocessen, zonder rekening te houden met de preventieve rol van deze stof bij het voorkomen van atherosclerotische pathologie van het cardiovasculaire systeem. Experts houden vol: het is noodzakelijk om moderne criteria te herzien en nieuwe normen vast te stellen voor het gebruik van vitamine K, rekening houdend met de laatste richting.

Vitamine K wordt in veel plantaardig voedsel aangetroffen, met name kool, spinazie, sla, broccoli, groene erwten en aardbeien. Bovendien kan het worden verkregen door kip, runderlever te eten.

Overigens is een overmaat van een stof in het lichaam, net als een tekort, ook niet welkom, omdat een verhoogde inname van vitamine K een toename van de bloedviscositeit, de ontwikkeling van trombose en flebitis kan veroorzaken. Dit fenomeen wordt als vrij zeldzaam beschouwd, maar er is momenteel geen bovengrens voor de inname van vitamine K.

De informatie wordt gepresenteerd op de JANA- magazinepagina

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.