^
A
A
A

Spinale stimulatie vermindert het risico op postoperatieve fibrillatie

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

29 December 2021, 09:00

De procedure van spinale stimulatie voor en na een openhartoperatie vermindert de kans op postoperatieve hartritmestoornissen met bijna 90%.

Volgens de wetenschappers heeft ongeveer 45% van de patiënten die een bypassoperatie aan de kransslagader hebben ondergaan, in de periode na de ingreep atriumfibrilleren . Dit type aritmie kan op zijn beurt veel nadelige gevolgen hebben - van de ontwikkeling van hartfalen, een hartaanval of beroerte tot trombo-embolische aandoeningen, die zowel de gezondheid als de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Een van de factoren bij de ontwikkeling van postoperatieve aritmieën is de hyperactiviteit van het autonome zenuwstelsel. Volgens de resultaten van een wetenschappelijk experiment beïnvloedt het stimulerende effect op de spinale structuren - een traditionele procedure voor de behandeling van chronisch pijnsyndroom die niet met medicijnen kan worden behandeld - rechtstreeks het autonome zenuwstelsel en vermindert het de kans op postoperatieve atriale fibrillatie.

Het experimentele werk omvatte 52 patiënten met de diagnose langdurige aanvallen van atriale fibrillatie. Alle ingeschreven patiënten werden verwezen voor coronaire bypasstransplantatie. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen die vergelijkbaar waren in termen van chirurgische, ziekenhuis- en demografische kenmerken. De eerste groep kreeg 72 uur voor de bypassoperatie van de kransslagader tijdelijk spinale stimulatie en daarna 168 uur. De tweede groep kreeg een dergelijke stimulatie niet. Alle patiënten kregen een behandeling met β-blokkers voorgeschreven gedurende één maand na de operatie. Vervolgens werden de deelnemers 30 dagen gevolgd, waarbij de experts opmerkten: de incidentie van langdurige aanvallen van postoperatief atriumfibrilleren in de eerste groep was 3,8%, terwijl in de tweede groep dit cijfer meer dan 30% bereikte.

De stimulatiemethode bestaat uit het inbrengen van elektroden in het gebied van de achterste epidurale ruimte ter hoogte van de C7-T4-wervels.

Wetenschappers hebben zichzelf tot doel gesteld om te bepalen hoe effectief en veilig deze technologie is. Gedurende 30 dagen werden geen complicaties of klinisch significante gevolgen gevonden, wat pleit voor de onvoorwaardelijke veiligheid van deze methode. De resultaten van de studie toonden aan dat spinale stimulatie het risico op postoperatieve aritmieën met bijna 90% verminderde. Verder zullen specialisten deze techniek blijven bestuderen en toepassen op andere open cardiologische operaties.

Details van het onderzoek staan op de pagina.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.