^
A
A
A

Proberen kinderen volwassenen echt te kopiëren?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

29 July 2019, 09:00

In tegenstelling tot de mening van veel volwassenen kopiëren en imiteren kinderen andere mensen met een reden: ze zijn heel logisch in dit proces.

Waarschijnlijk zijn er geen kinderen die hun leeftijdsgenoten en zelfs volwassenen niet willen nabootsen, terwijl ze deze of andere, schijnbaar ongegronde, acties herhalen. Het is algemeen aanvaard dat kinderen zich op deze manier aanpassen aan verschillende situaties. Als je bijvoorbeeld een baby vraagt iets te doen, dan zal hij om te beginnen zien hoe een ander het doet, en pas daarna zal hij zijn acties kopiëren. Trouwens, de meeste kinderpsychologen denken van wel. Maar de onderzoekers merkten op: als een volwassene plotseling besluit een zinloze hoofdstand te maken en pas daarna doorgaat met zijn taak, dan doet het kind hetzelfde en probeert op zijn hoofd te gaan staan. En dit ondanks het bewijs van de ongegrondheid van een dergelijke onderneming. Waarom gebeurt dit?

Specialisten die de universiteiten van St. Andrews en Durham vertegenwoordigen, zijn van mening dat het verlangen van kinderen naar zinloze imitatie aanzienlijk overdreven is. Medewerkers van de universiteit hebben een experiment uitgevoerd onder leiding van Cara Evans. Meer dan 250 kinderen van verschillende seksen namen deel aan het onderzoekswerk, in de leeftijd van 4-6 jaar. De kinderen kregen een video te zien waarin volwassenen de aangegeven container uit een doorzichtige plastic doos haalden. Er zaten twee cellen in de doos en de container zat in een van die cellen. Om het te kunnen pakken, was het nodig om op een speciale voet te drukken en vervolgens de cel te openen. Omdat de doos transparant was, was het duidelijk zichtbaar waar de container stond. Maar volwassenen hebben om de een of andere reden eerder een lege cel geopend. Met andere woorden, de kinderen kregen precies die ongegronde actie te zien die ze zogenaamd moesten kopiëren.

De vangst was dat volwassenen niet in alle gevallen een zinloze opening van een lege sectie maakten - in sommige gevallen werd alleen de gewenste cel geopend. Het bleek dat de kinderen de volwassenen volgens hetzelfde principe kopieerden: zowel de zinloze opening van de doos als de zinvolle opening van de gewenste cel werden herhaald. Na verschillende herhalingen begonnen kleine deelnemers de absurditeit van acties te begrijpen, en er waren steeds meer kinderen die doelbewust de gewenste sectie openden. Er was een gevoel dat de deelnemers begonnen te begrijpen welke van de volwassenen het juiste deed.

Zo concludeerden wetenschappers: kinderen zijn echt geneigd om alles te herhalen, maar ze doen het weloverwogen. Als ze verschillende variaties van acties krijgen aangeboden, zullen ze waarschijnlijk een meer betekenisvolle keuze maken. Het is belangrijk om niet te vergeten dat kinderen moeten worden beschermd tegen het onthouden van betekenisloze en lege informatie - alleen dit is de zorg van de volwassen generatie.

Details van de studie zijn te vinden op de pagina. Www.sciencenews.org/blog/growth-curve/kids-are-selective-imitators-not-extreme-copycats

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.