^
A
A
A

Prikkelbare darm syndroom wordt veroorzaakt door een spirocheet

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

02 April 2021, 09:00

Lange tijd werd aangenomen dat het prikkelbare darm syndroom met diarree een uitsluitend functionele aandoening is die wordt veroorzaakt door neurologische, microbiologische, hormonale, erfelijke factoren. Onlangs ontdekten wetenschappers echter dat de belangrijkste boosdoener van de ziekte een bacterieel micro-organisme is - de spirocheet Brachispira. Deze informatie werd bekendgemaakt door wetenschappers van de Zweedse Universiteit van Göteborg.

In bijna alle landen van de wereld lijdt 5-10% van de mensen periodiek aan het prikkelbare darm syndroom met diarree. Pathologie manifesteert zich door frequente drang om te poepen (vooral na of tijdens een maaltijd), pijn in de projectie van de darm, meerdere keren per dag vloeibare ontlasting (soms is er een afwisseling van diarree met constipatie), tenesmus, enz. Activiteit niet veel lijden, maar intense symptomen hebben een extreem negatief effect op de kwaliteit en levensstijl, in feite een persoon "vastbinden" aan het toilet. Tot voor kort had het probleem met betrekking tot de werkelijke oorzaak van het verschijnen van het syndroom geen oplossing. Maar vandaag lijken wetenschappers antwoorden te hebben gevonden op vragen over de oorsprong en mechanismen van de ontwikkeling van de ziekte.

Het is een bekend feit dat het prikkelbare darm syndroom zich laat voelen na vergiftiging, intestinale infectieuze laesies, wat wijst op de betrokkenheid van een bacteriële onbalans bij de ontwikkeling van de ziekte. Maar studies over dysbiose lieten meestal geen pathologisch beeld zien. De specialisten namen een andere weg en onderzochten een biopsie uit de sigmoïde colon: de analyse werd uitgevoerd door de methode van immunofluorescentie, polymerasekettingreactie en ook met behulp van een elektronenmicroscoop. In het algemeen werden meer dan zestig patiënten met dit syndroom en meer dan dertig gezonde mensen van 18-65 jaar onderzocht.

Volgens de resultaten van het experiment werd de massale aanwezigheid van de spirocheet Brachispira op de slijmvliezen van de darm gevonden bij 30% van de zieke patiënten en bij geen van de gezonde deelnemers. In ongeveer 20% van de gevallen was de spirocheet gebonden aan het apicale membraan van colonocyten: dit veroorzaakte de activering van mestcellen en de ontwikkeling van een ontstekingsreactie.

De specialisten schreven de patiënten een behandeling met metronidazol voor. De therapie veroorzaakte de passage van de ziekteverwekker in de secretoire korrels van de slijmbekercellen: wetenschappers merken op dat ze niet eerder een dergelijke methode van bacteriële overleving hadden overwogen.

Experts zeggen dat als de resultaten van het onderzoek worden bevestigd, het behandelingsregime voor het prikkelbare darm syndroom radicaal zal veranderen. Omdat de spirocheet de ontwikkeling van histamine-achtige darmontsteking veroorzaakt, kunnen antihistaminica, eliminatievoeding, samen met het nemen van antibiotica en probiotica potentiële behandelingen worden .

Informatie gepubliceerd op de pagina's van de medische editie van gastro-enterologen en hepatologen Gut

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.