^
A
A
A

Zwelling wordt gemakkelijker te diagnosticeren

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

12 April 2021, 09:00

Wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld voor het diagnosticeren van oedeem met behulp van een optische wide - field microscopische (capillaroscopische) methode en een laser scanning microscopische methode.

Experts beschreven de essentie van de nieuwste en gevraagde ontwikkeling in de publicatie van het wetenschappelijke tijdschrift Diagnostics .

Tot nu toe konden praktiserende artsen geen kwantitatieve diagnostiek gebruiken en de mate van oedeem bepalen, gedetailleerde dynamische veranderingen in het oedeemsyndroom evalueren . Om de bestaande situatie te verhelpen, begon het personeel van de Staatsuniversiteit van Moskou methoden te ontwikkelen waarmee de exacte kenmerken van oedeem kunnen worden beoordeeld met behulp van optische microscopen.

“We hebben kunnen aantonen dat voor patiënten met hartinsufficiëntie morfologische waarden die tijdens vasoscopie worden weerspiegeld, kunnen worden gebruikt om langdurig oedeem te beschrijven. Van bijzonder belang hierbij is de diametrale grootte van het overgangscapillaire segment en de grootte van de perivasculaire sectie. Bij het onderzoeken van gezonde mensen gebruikten we twee modellen van kortdurend oedeemsyndroom en onthulden geen uitgesproken veranderingen in capillaire waarden. Maar in deze situaties zagen we een duidelijke afname van de kwaliteit van het beeld met het beeld van de haarvaten, wat te wijten is aan de ophoping van vocht in de epidermale laag, "legde een van de auteurs van het onderzoek uit.

Om de resultaten te verifiëren, gebruikten de onderzoekers een confocale microscopische techniek die zorgde voor optimaal contrast en intense ruimtelijke expansie tijdens weefselbeeldvorming. Het werk toonde aan dat in aanwezigheid van oedeem, de papillaire-dermale zones hyporefractiviteit kregen (verminderde reflectie van optische straling), wat een verlies van beeldcontrast met zich meebracht. Een vergelijkbare situatie werd waargenomen bij mensen die een infusiebehandeling kregen. De voorgestelde diagnostische techniek helpt dus om de dynamiek van het oedeemsyndroom in de pericapillaire zones te beoordelen.

De kwestie van het verbeteren van de diagnostiek van oedeem speelt al lang: wetenschappers ontwikkelen al jaren nieuwe technieken voor betaalbaar en betrouwbaar klinisch onderzoek van patiënten. Oedemateuze vochtophoping in de intercellulaire ruimte kan overal worden waargenomen in verschillende pathologische aandoeningen, waaronder hartfalen, ontstekingsprocessen, lymfostase. Met de nieuw ontwikkelde methode kunnen beoefenaars de mate en dynamiek van oedeem nauwkeurig beoordelen. Voorheen waren er geen vergelijkbare diagnostische methoden en moesten artsen zich uitsluitend beperken tot lichamelijk onderzoek.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.