^
A
A
A

Ontdekt "blokker" van de verspreiding van borstmetastasen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

23 December 2021, 09:00

Biologen hebben een signaleringsschema ontdekt volgens welke de verspreiding van uitzaaiingen plaatsvindt bij borstkanker. "Communicatie" tussen CCL2- en TGF-β-moleculen speelt daarin een hoofdrol - ze stimuleren elkaar en zorgen voor de afgifte van kankerachtige structuren in de bloedsomloop. Bovendien hebben wetenschappers een genblokkeringssysteem geïdentificeerd: als het wordt aangetast, is het mogelijk om de verspreiding van borstkanker te blokkeren.

Borstkanker neemt een leidende positie in wat betreft prevalentie onder alle oncologische pathologieën. De hoofdrol bij een dergelijke "populariteit" van de ziekte wordt gespeeld door het effect van hormonen: vroege puberteit, late menopauze, stofwisselingsstoornissen en langdurig gebruik van hormonale geneesmiddelen worden belangrijke factoren. Hormonen verhogen bijvoorbeeld, door de processen van celproliferatie te activeren, tegelijkertijd het risico op DNA-schade, wat vaak bijdraagt aan de ontwikkeling van kwaadaardige ziekten.

Signaalmoleculen zijn betrokken bij de fysiologische regulatie van vele functies. Er wordt informatie overgedragen tussen cellen en daarbinnen, wat bijvoorbeeld typisch is voor cytokinen. In de loop van wetenschappelijk werk werd gevonden dat bij patiënten met borstkanker de kwaliteit van de functionaliteit van het CCL2-gen direct afhankelijk is van de actieve positie van het TGF-β-cytokine. Wetenschappers geloven dat het doorbreken van zo'n ketting de basis kan zijn voor het maken van een medicijn voor de behandeling van de ziekte.

Onderzoekers hebben zorgvuldig onderzocht hoe CCL2 werkt in kankercellen. Met behulp van screening werd het gebied van het gen dat verantwoordelijk is voor de activering van TGF-β1 geïsoleerd. Tegelijkertijd werd genactiviteit in kwaadaardige cellen geanalyseerd, afhankelijk van de aanwezigheid van TGF-β1.

Er werd gevonden dat na de activering van TGF-β stimulatie van intracellulaire EGR1 en RXRA, die de functie van CCL2 reguleren, optrad. Als deze transcriptiefactoren werden uitgeschakeld, ging de verbinding tussen TGF-β en CCL2 verloren.

“Vandaag kennen we het reguleringsschema al. Hoogstwaarschijnlijk zal de ontdekte methode om metastase te blokkeren de basis worden voor verdere effectieve therapie van kankerprocessen in de borstklier. De tumor zal minder agressief worden en de behandeling zal veelbelovender worden', zegt een van de auteurs van het werk.

Wat kan RXRA- en EGR1-activiteit helpen blokkeren? Hoogstwaarschijnlijk zullen we het hebben over het punttransport van individuele agenten die deze verbindingen kunnen beïnvloeden. In dit opzicht worden enkelstrengs RNA's, antisense genaamd, als veelbelovend beschouwd. Ze zijn complementair aan intracellulair getranscribeerd mRNA en voorkomen de productie van transcriptiefactoren RXRA en EGR1.

In de toekomst waren de experts van plan om een passend experiment op te zetten in het laboratorium, met de betrokkenheid van dieren. Het is belangrijk om te begrijpen welke impact directe blokkering van RXRA en EGR1 zal hebben op de snelheid van verspreiding van borstkankermetastasen.

Informatie wordt gepresenteerd op de pagina Wetenschappelijke rapporten

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.