^
A
A
A

Nieuw type spuit stopt de verspreiding van hepatitis C en hiv

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 22.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

03 March 2015, 09:00

Het herhaaldelijk gebruik van spuiten en naalden leidt jaarlijks tot de infectie van duizenden mensen, waaronder ziektes die moeilijk te behandelen zijn en ongeneeslijk.

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben last van onveilige injecties, die kunnen worden voorkomen als alle landen in de gezondheidsprogramma's voorzien in het gebruik van veilige injecties.

In dit opzicht is de WHO voornemens een nieuw beleid ten uitvoer te leggen dat gericht is op de introductie van veilige injecties en om een aantal landen op weg hiernaar te helpen.

Volgens gegevens van de WHO in 2010 waren ongeveer twee miljoen mensen besmet met hepatitis C en ongeveer 40.000 mensen met hiv vanwege het secundaire gebruik van spuiten en het niet naleven van veilige injecties .

De WHO heeft al nieuwe aanbevelingen gepubliceerd waarin het belang van het veiligheidsbeleid voor injecteren wordt beschreven, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de kenmerken van injectiespuiten, waaronder veiligheidsmaatregelen voor gezondheidswerkers.

WIE wordt ook aangespoord om het aantal injecties te verminderen en alleen die te doen die noodzakelijk zijn voor een vitale behoefte.

Jaarlijks worden wereldwijd zestien miljard injecties geïntroduceerd, waarvan 5% vaccinaties voor kinderen en volwassenen, en 5% andere procedures (injecteerbare anticonceptiva, bloedtransfusies, enz.). De rest van de injecties zijn voor de toediening van geneesmiddelen intramusculair, subcutaan, enz. In de meeste gevallen kunnen dergelijke injecties worden vervangen door orale medicatie.

Gevallen van infectie na injecties komen overal ter wereld voor. Volgens de enquête, in 2007, een massale infectie van hepatitis C in één van de staten van Amerika was de schuld van de arts, die de pijnstillende één van de patiënten met hepatitis C geïntroduceerd, en vervolgens gebruikt een naald voor het vullen van de andere doses van één ampul, dus balanceert infectie pijnstiller , wat leidde tot een uitbraak van de ziekte.

Eind vorig jaar waren meer dan tweehonderd mensen, inclusief kinderen, besmet met HIV in een stad in Cambodja, wat ook het gevolg was van onveilige injecties.

De WHO beveelt het gebruik van een nieuw type spuit aan, waarbij een speciaal apparaat is gebouwd om hergebruik te voorkomen. In een aantal modellen heeft de zuiger een zwak ontwerp, wat leidt tot breuk bij herhaald gebruik, andere modellen zijn uitgerust met een metalen klem die de zuiger vergrendelt na gebruik of ingetrokken na gebruik door de naald.

Daarnaast werken specialisten aan een nieuw soort spuiten, die de gezondheidswerkers beschermen tegen onbedoelde injecties met gebruikte spuiten. Deskundigen zijn van plan een injectiespuit te maken, waarbij na het inbrengen van het medicijn de naald onafhankelijk wordt gesloten, wat per ongeluk letsel voor gezondheidswerkers voorkomt.

De WHO beveelt aan dat alle landen binnen vijf jaar volledig overschakelen naar nieuwe soorten injectiespuiten, behalve wanneer dit de manipulatie zal beïnvloeden, bijvoorbeeld tijdens bloedtransfusies.

De WHO heeft ook een telefoontje naar de producenten gedaan en aanbevolen om de productie van nieuwe soorten spuiten zo vroeg mogelijk te starten (of te verhogen).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.