^
A
A
A

Muziek beïnvloedt de kwaliteit van uw training

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

24 September 2020, 09:46

Waarschijnlijk wil elke persoon die de sportschool bezoekt zijn training zo effectief mogelijk maken. Sommige mensen worden echter voor 90-100% "geproduceerd", terwijl andere slechts 20% zijn. Hoe prestaties verbeteren?

Een groep internationale experts uit Italië en Kroatië deelde informatie dat ritmische muziek de efficiëntie van sporten verbetert, het uithoudingsvermogen verhoogt en de prestaties verbetert.

Het is veilig om te zeggen dat de meeste mensen tijdens het sporten liever naar muziek luisteren. Sommige onderzoekers hebben eerder gesuggereerd dat deze gewoonte als afleiding kan werken, de signalen van vermoeidheid van het lichaam blokkeert en daardoor het effect van lichaamsbeweging vergroot. Maar men kan niet voorbijgaan aan het feit dat verschillende mensen naar verschillende muziek luisteren en deze anders waarnemen. Hierbij spelen zowel culturele kenmerken als individuele voorkeuren een rol. Er zijn veel verschillende soorten muziek, met verschillende ritmes, melodieën, arrangementen en teksten. Daarom kan niet worden gezegd dat muzieknummers voor iedereen hetzelfde werken.

Tot nu toe was er een gebrek aan begrip bij onderzoekers hoe precies de ene of de andere muziek de kwaliteit van training kan beïnvloeden. Het bleef bijvoorbeeld een raadsel welk ritme optimaal is voor het effectief uitvoeren van bepaalde oefeningen.

In hun nieuwe project moesten specialisten van de universiteiten van Split, Milaan en Verona deze kwesties ophelderen. Bij het onderzoek waren vrouwen betrokken die lopen op de loopband en krachtoefeningen zoals legpressen. De deelnemers oefenden eerst in stilte en daarna - met klinkende melodieën in verschillende snelheden.

In de loop van het onderzoek zijn allerlei indicatoren vastgelegd, er is rekening gehouden met de feedback van de vrouwen zelf over de trainingen. Het resultaat was dat klinkende muziek in een hoog tempo de hartslag verhoogde en de subjectieve perceptie van de moeilijkheidsgraad van de oefening het meest verminderde - vergeleken met die momenten waarop je in stilte moest trainen. De "muzikale" effecten waren meer merkbaar bij atleten die trainden op een loopband - dat wil zeggen, getraind voor uithoudingsvermogen.

De specialisten spraken de hoop uit dat de resultaten van hun werk nuttig zullen zijn voor mensen die hun eigen fysieke vermogens willen verhogen - en hoogstwaarschijnlijk zal het een vrij groot aantal mensen zijn. Ondanks dat bij het project een relatief kleine groep vrijwilligers betrokken was, waren de resultaten vrij duidelijk. Wetenschappers sluiten echter verdere experimenten op grotere schaal niet uit om de invloed van muziek op andere aspecten van ons leven te blijven bestuderen.

De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op de pagina's van de publicatie Frontiers in Psychology - www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.00074/full

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.