^
A
A
A

Milieuactivisten: tegen 2100 wordt elke tiende soort met uitsterven bedreigd

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

12 July 2011, 21:42

Met de huidige trends in klimaatverandering, wordt één op de tien soorten met uitsterven bedreigd tegen 2100, concluderen onderzoekers van de Universiteit van Exeter (VK). Wetenschappers hebben het Rode Boek genomen en ongeveer 200 voorspellingen met betrekking tot de effecten van klimaatverandering beoordeeld, evenals 130 rapporten over de veranderingen die al zijn opgetreden.

De wetenschap is er niet helemaal zeker van hoe flora en fauna zullen reageren op het broeikaseffect, dus benadert het probleem met grote voorzichtigheid. Niettemin zijn er studies die aantonen hoe dieren en planten zich aanpassen aan veranderingen, zodat voorspellingen al kunnen worden geverifieerd. De grootste beoordeling van dergelijke studies in de geschiedenis heeft duidelijk gemaakt dat de prognoses over het algemeen juist zijn.

Ilya Mclean, de hoofdauteur van het werk, merkt op: "Onze studie is een alarmerend signaal voor veel soorten waarvan het aantal al afneemt en dat helemaal kan verdwijnen als dit doorgaat. Het is tijd om te stoppen met flirten met onzekerheid, dit excuus is niet langer geldig. De gevolgen van klimaatverandering zijn al voelbaar. " Wetenschappers benadrukken dat het broeikaseffect effectief is over de hele wereld en tussen alle groepen dieren en planten. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe het leven reageert op veranderende leefomstandigheden.

Het verminderen van de ijsbedekking in de Beringzee heeft geleid tot een vermindering van het aantal tweekleppige weekdieren van twaalf naar drie per vierkante meter gedurende alleen 1999-2001. Overigens zijn deze dieren de belangrijkste voedselbron voor een verscheidenheid aan soorten, die hoger in de voedselketen staan, met name voor eiders met een bril.

Opwarming en droogte veroorzaken een sterke afname van het aantal eens zo wijdverspreide soorten amfibieën, Yellowstone National Park (VS). Van 1992-1993 tot 2006-2008 daalde het aantal tijgersalamanderpopulaties met bijna de helft, de gevlekte boomkikkers met 68% en de moeraskikkers met 75%.

In Antarctica zijn er weinig dieren, maar ze hebben ook geleden: in 1993-2005 nam het aantal aaltjes met 65% af.

Maar wat de moeite waard is om te wachten. Endemisch over. Tenerife (Canarische eilanden) Caňadas-ceder heeft een kans van 74-83 procent om binnen honderd jaar te verdwijnen als gevolg van de droogte veroorzaakt door de transformatie van het wereldwijde klimaat. In Madagaskar zal de opwarming van de aarde ervoor zorgen dat endemische reptielen en amfibieën zich hoger in de bergen terugtrekken. Als de temperatuur maar 2 ˚C stijgt, verliezen drie soorten hun leefgebied volledig. Het aantal vogels in de noordelijke boreale bossen van Europa zal ook afnemen: het aantal rogendubbels tegen het jaar 2100 kan met 97% afnemen, en er zal eenvoudigweg geen enkele soort zijn zoals witvleugelige vogels en stinken.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.