^
A
A
A

Melk kan borstkanker veroorzaken

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

17 March 2021, 09:00

Vrouwen die dagelijks meer dan 200 ml melk drinken, lopen het risico borstkanker te krijgen. Deze informatie werd bekendgemaakt door wetenschappers die de Loma Linda Health University in Californië (Verenigde Staten) vertegenwoordigen.

Volgens de aanbevelingen van voedingsdeskundigen uit verschillende landen wordt melk als volkomen veilig voor de gezondheid beschouwd: het is toegestaan om ongeveer drie glazen per dag optimaal te consumeren. Maar professor Gary E. Fraser deed een onderzoek waarin hij ontdekte dat het drinken van nog minder melk kan leiden tot het ontstaan van borstkanker .

Tijdens het experiment analyseerden experts het dieet van meer dan 50 duizend Amerikaanse vrouwen die op het moment van het onderzoek geen problemen hadden met de borstklieren. Alle deelnemende vrouwen vulden speciale vragenlijsten in, waarin ze aangaven hoe vaak ze melk drinken, of ze een erfelijke aanleg hebben voor het ontstaan van oncologische aandoeningen. Andere vragen waren: de mate van lichamelijke activiteit, medicatie (inclusief hormonaal), alcoholgebruik, vruchtbaarheid en gynaecologische voorgeschiedenis.

In het algemeen heeft het onderzoek acht jaar geduurd, waarna de experts enkele resultaten hebben samengevat. Onder de deelnemers in de controlegroep werden in acht jaar meer dan 1000 gevallen van borstkanker geregistreerd. Na verdere evaluatie van de resultaten concludeerden de wetenschappers dat alle ontdekte gevallen verband hielden met regelmatige melkconsumptie. Bovendien was het voldoende om tot 100 ml van het product te drinken, zodat het risico op het oplopen van een kwaadaardig proces met 30% toenam.

Het drinken van 200 ml per dag verhoogt het risico met 50%, en het drinken van 400-600 ml verhoogt het risico op kanker met 75%.

Deskundigen hebben de relatie tussen het ontstaan van tumoren en de consumptie van yoghurt, kaas of sojamelk niet opgemerkt.

Experts denken dat het verband te wijten kan zijn aan de aanwezigheid van bepaalde hormonen in melk. Eerder is aangetoond dat zuivelproducten en andere eiwithoudende dierlijke voedingsmiddelen leiden tot een verhoging van de insulineachtige groeifactor-1 in de bloedbaan. Deze factor wordt geassocieerd met de ontwikkeling van sommige soorten kankertumoren.

Zuivelproducten bevatten wel veel voedingsstoffen. Maar kennen we ze allemaal? Misschien zijn sommige effecten van melk niet zo goed?

Professor Fraser adviseert dat het, indien mogelijk, beter is om koemelk te vervangen door een soja-equivalent.

Informatie gepubliceerd op de pagina's van Loma Linda University of Health.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.