^
A
A
A

Lijfstraffen veranderen de hersenen van kinderen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

17 June 2021, 09:00

Lichamelijke bestraffing, zelfs in milde vorm, heeft hetzelfde nadelige effect op de hersenontwikkeling van kinderen als gewelddadige mishandeling. Dit wordt bevestigd door onderzoek van onderzoekers van Harvard University.

Momenteel zijn er veel verschillende opvoedingssystemen. Het gebruik van geweld, van licht slaan tot zweepslagen, wordt beschouwd als een van de oudste straffen voor acties. Vanuit wetenschappelijk oogpunt heeft een dergelijke "opvoeding" een overwegend negatieve impact en leidt na verloop van tijd tot onherstelbare en ernstige gevolgen voor het kind.

Het gebruik van lijfstraffen door volwassenen , die kinderen pijn en ongemak bezorgt, is in veel landen over de hele wereld gebruikelijk, ondanks het verbod van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Volgens statistieken oefent alleen in de Verenigde Staten in bijna elke tweede familie periodiek dit soort "opvoeding". De samenleving staat hier ambivalent tegenover: sommigen uiten een uiterst negatief oordeel, anderen zien geen andere uitweg. Wetenschappers zijn er zeker van dat lichamelijk letsel altijd een nadelig effect heeft op een kind, ook al is het een milde vorm van blootstelling. Volgens onderzoek is er een sterke relatie tussen fysieke mishandeling en de ontwikkeling van angst of depressie, cognitieve problemen, psychische stoornissen gedurende het hele leven, zelfs in verre perioden. Op neurowetenschappelijk niveau is gemeld dat fysieke straffen net zo zwaar zijn voor kinderen als extreme vormen van geweld.

Wetenschappers bestudeerden informatie over enkele honderden kinderen van 3-11 jaar die leefden in gezinnen die geen ernstige vormen van geweld toepassen. Experts voerden een MRI-scan van de hersenen uit voor alle geteste kinderen : tijdens de procedure werd de kinderen gevraagd om naar een scherm te kijken met een demonstratie van mensen met verschillende manifestaties van emoties. Met behulp van een scanner registreerden wetenschappers de kenmerken van de hersenactiviteit van kinderen op het moment van reactie op een bepaalde gezichtsuitdrukking van de acteurs. Kinderen op wie ouders fysieke opvoedingsmethoden toepassen, vertoonden een verhoogde reactie op negatieve beelden op het scherm. In het bijzonder werd een verhoogde activiteit van de laterale en mediale prefrontale cortex gemanifesteerd, waaronder de dorsale anterieure cingulate cortex, de dorsomediale prefrontale cortex, de bilaterale frontale pool en de linker middelste frontale gyrus.

De ontvangen informatie geeft aan dat fysieke straffen reacties van het zenuwstelsel in een negatieve richting kunnen sturen, op dezelfde manier als bij ernstigere vormen van misbruik.

Experts raden aan om dergelijke blootstellingsmethoden te staken om negatieve en langdurige effecten op het kind te voorkomen. Psychologen adviseren om slaan te vervangen door gesprekken die de baby leren zijn gedrag te beheersen en te beheersen.

Meer informatie over het onderzoek vind je op de pagina

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.