^
A
A
A

Fabrikanten van vrouwelijke hygiëneproducten hebben hun producten verbeterd

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

18 August 2021, 09:00

Producten voor vrouwelijke hygiëne zoals maandverband, doekjes en tampons kunnen nu diagnostische functies vervullen - in het bijzonder de aanwezigheid van een urogenitale gistinfectie bepalen. Wanneer candidiasis verschijnt, zullen speciale draden in de samenstelling van dergelijke fondsen van kleur veranderen - van wit tot felroze.

Bekende veroorzakers van urogenitale candidiasis of spruw - schimmels van het geslacht Candida - veroorzaken een onaangenaam gevoel van jeuk, branderigheid, pijn in de uitwendige geslachtsorganen, evenals het verschijnen van pathologische vaginale afscheiding. Volgens het Mayo Clinical Center heeft minstens ¾ van de vrouwen minstens één keer in hun leven spruw gehad. Deze schimmelinfectie komt zeer vaak voor en kan worden gediagnosticeerd met een vaginaal uitstrijkje. Toch worden veel vrouwen om verschillende redenen niet in de gelegenheid gesteld om tijdig een examen af te nemen.

Vertegenwoordigers van de peer-reviewed wetenschappelijke publicatie ACS Omega - het tijdschrift van de American Chemical Society - kwamen op het idee om de samenstelling van producten voor vrouwelijke hygiëne aan te vullen met speciale verwerkte vezels die een felroze kleur krijgen wanneer ze aan de schimmelflora worden gehecht. Zoals wetenschappers-chemici uitleggen, zal een dergelijke ontwikkeling veel vrouwen op elk moment en zonder problemen helpen bij het diagnosticeren van candidiasis op zichzelf.

De onderzoekers namen als basis gewone maandverbanden en tampons van multifilament katoen. Om de vochtbestendigheid van de vezels te vergroten, verwerkten specialisten ze met een heptaanoplossing, waardoor de bindmiddelcomponenten die tijdens het productieproces in de draden terechtkwamen, werden verdrongen. Vervolgens werden de vezels geïmpregneerd met L-proline-beta-naftylamide, een stof die reageert met het enzym van schimmelinfectie, waarna ze werden ingebed in de binnenvuller van hygiëneproducten. Na toevoeging aan deze middelen van imitatie van vaginale afscheidingen met inclusie van candidiasis, werd een verandering in de kleurtint van het vulmiddel waargenomen van wit naar felroze. Tegelijkertijd duurde de diagnostiek slechts enkele minuten.

Een ander belangrijk voordeel van de nieuwe producten voor vrouwelijke hygiëne is de relatief lage kostprijs: dergelijke diagnostische maandverbanden of tampons kosten ongeveer 25 cent per stuk. In de toekomst zijn wetenschappers van plan ze aan te passen voor de uitgebreide detectie van andere pathogene micro-organismen - in het bijzonder bacteriën die de ontwikkeling van urogenitale infecties kunnen veroorzaken.

De incidentie van urogenitale candidiasis komt zeer vaak voor, wordt wereldwijd regelmatig gereguleerd en komt vaak terug, waardoor de kwaliteit van leven afneemt en vrouwen fysiek, seksueel en emotioneel ongemak ervaren. Daarom is de kwestie van vroege diagnose van deze pathologie zeer relevant.

De uitvinding werd door medewerkers van de American Chemical Society op hun eigen website gepresenteerd

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.