^
A
A
A

Er wordt een nieuw hormoon ontdekt dat wordt geproduceerd in spieren onder fysieke stress

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

24 January 2012, 18:39

Wetenschappers van het Kanker Instituut van Dana Farbera zeiden dat ze een voorheen onbekend hormoon dat werd gevonden in spiercellen isoleerden . Ze zijn ervan overtuigd dat dit eiwit fungeert als een chemische bemiddelaar bij het triggeren van veel belangrijke processen in het lichaam tijdens het sporten.

De auteurs van de studie Bruce Shpigelman en Pontsky Bostroi zeiden: "We waren heel blij toen we een natuurlijke stof ontdekten die tijdens de training werd geproduceerd en een duidelijk therapeutisch potentieel heeft."

Het hormoon, dat Shpigelman "Irisin" (irisin) noemde, kan de deur openen voor de behandeling van mensen met diabetes, obesitas en mogelijk andere ziekten, waaronder kanker. Wetenschappers beginnen pas te begrijpen hoe fysieke oefeningen positieve veranderingen in de fysiologische processen in het lichaam hebben, en verder onderzoek zal het mogelijk maken om deze mechanismen te gebruiken in de strijd tegen ziekten.

Shpigelman zei: "We wisten dat fysieke oefeningen alle weefsels van het lichaam beïnvloeden ... Maar er was een vraag, hoe?"

Een van de krachtigste effecten van irisin is de omzetting van witte vetcellen in bruin vet, dat als het beste type vet wordt beschouwd. Irisin verbetert ook tolerantie voor glucose, hetgeen een belangrijke indicator van de metabole toestand. Tests werden uitgevoerd op muizen, maar wetenschappers zijn er zeker van dat de gegevens van observaties kunnen worden vertaald in menselijke fysiologie.

Het team Shpigelman vond het hormoon irisin, op zoek naar genen en eiwitten, die worden gereguleerd door de stof PGC1-alpha. In eerdere studies vonden ze dat PGC-alfa wordt geactiveerd door oefening.

Pontsky Bostroi zei dat de zoektocht naar moleculaire redenen voor het verhogen van de activiteit van PGC1-alfa zich uiteindelijk vestigde op irisine, dat, zoals later bleek, zich op het buitenmembraan van spiercellen bevindt. Deze ontdekking was in tegenspraak met de algemene mening van wetenschappers die eerder dachten dat het eiwit zich in de kern van de cel bevond.

Om de relatie tussen fysieke stress en de toename van het hormoon van irisine te testen, injecteerden de wetenschappers een hormoon bij muizen die zwaarlijvig waren en in een staat van pre-diabetes verkeerden. Na 10 dagen behandeling zagen de wetenschappers dat de muizen een betere bloedsuikerspiegel en insuline hadden, waardoor de ontwikkeling van diabetes effectief werd voorkomen. Ze verloren ook een kleine hoeveelheid gewicht. Hoewel het gewichtsverlies klein was, zegt Shpigelman dat het hormoon een groter effect zal hebben als de behandeling langer zou duren. Bovendien was irisine niet toxisch, omdat de wetenschappers zich beperkten tot niveaus van het hormoon die overeenkomen met het niveau tijdens het sporten.

Als u echter irisinsupplementen neemt, verhoogt u de spiermassa niet, omdat het verhogen van het hormoonniveau pas duidelijk wordt na een regelmatige en langdurige oefening.

Shpigelman zei dat de opkomst van geneesmiddelen op basis van irisine de komende twee jaar kan worden verwacht. Ze kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de behandeling van een aantal ziekten, waaronder neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Parkinson.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.