^
A
A
A

Is een derde vaccindosis nodig voor coronavirus?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

01 December 2021, 09:00

De kwestie van de noodzaak van een derde dosis vaccinatie tegen coronavirusinfectie COVID-19 staat al lang ter discussie . De meeste deskundigen zijn van mening dat de invoering van de derde vaccinatiefase zal leiden tot een tekort aan vaccins in onderontwikkelde landen, wat absoluut onaanvaardbaar is. Dit standpunt wordt met name gedeeld door het hoofd van het vaccinontwikkelingsteam, Dr. Andrew Pollard, en de hoofdvertegenwoordiger van de Global Alliance for Vaccines and Immunization, Seth Berkeley.

Deskundigen merken op dat het gebruik van de derde fase zelfs in één ontwikkeld land ertoe zou leiden dat andere landen deze praktijk zouden oppikken. Als gevolg hiervan konden veel minder mensen worden gevaccineerd met ten minste twee doses van de medicijnen. "Veel mensen verliezen de kans om te overleven in een pandemie", leggen experts uit.

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het vandaag de dag belangrijk is om de beschikbare vaccins correct te verdelen. Hierdoor kan een groter percentage van de bevolking worden ingeënt, de wereldeconomie en het toerisme worden hervat en in de meeste gevallen een terugkeer naar een normale levensstijl.

Ondertussen hebben de Verenigde Staten een derde dosis vaccin goedgekeurd voor mensen met een zwak immuunsysteem. In het bijzonder hebben we het over vaccins Moderna en Pfizer. Daarnaast is het mengen van mRNA-preparaten voor boostervaccinatie toegestaan, op voorwaarde dat het oorspronkelijke preparaat niet beschikbaar is. Een extra stap wordt speciaal aanbevolen voor overlevenden van orgaantransplantaties en mensen met immunodeficiënties. Ambtenaren zeggen echter dat patiënten geen recept of een doktersbriefje hoeven te overleggen waarin staat dat ze de immuunafweer hebben verzwakt en in aanmerking komen voor een extra dosis.

De aanbevelingen zijn voornamelijk gebaseerd op de bewering van de fabrikant van Pfizer dat de effectiviteit van BioNTech in de loop van de tijd afneemt: onderzoek door de ontwikkelaars toonde een daling van de effectiviteit aan van 96% naar 84% al 4 maanden na voltooiing van de tweede vaccinatiefase.

Ook de fabrikanten van Moderna hebben aangegeven dat er waarschijnlijk een derde booster nodig is. Deze verklaring is te wijten aan de opkomst van een coronavirusvariant Delta , die de herontwikkeling van infectie veroorzaakte bij tweemaal gevaccineerde patiënten.

De voorzitter van de Wereldgezondheidsorganisatie kondigde de noodzaak aan om een moratorium af te kondigen op de invoering van de derde fase van vaccinatie tegen COVID-19. Gedurende deze tijd moeten specialisten het probleem van het gebrek aan vaccins in regio's met lage vaccinatiegraad oplossen.

Informatie gepubliceerd op de pagina Reuters

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.