^
A
A
A

Bij rokers verschijnt de behoefte aan vasculaire stenting veel eerder

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

29 November 2021, 09:00

De noodzaak van revascularisatiechirurgie bij rokers kan tot 10 jaar eerder optreden dan bij niet-rokers. Deze informatie werd geuit door het personeel van het Medical College aan de Wayne University, evenals door vertegenwoordigers van het Saint John Hospital, Henry Ford en Sinai Grace Hospitals, en de Medical Clinic aan de University of Michigan.

Bekende factoren bij de ontwikkeling van hartfalen en myocardischemie zijn roken, diabetes mellitus, verhoogde lipidenwaarden (cholesterol, triglyceriden) of lage HDL-waarden, evenals hypertensie en obesitas. Veel patiënten met deze pathologieën kunnen op een bepaald moment in hun leven coronaire angioplastiek en stenting nodig hebben . De onderzoekers analyseerden de demografie en de prevalentie van risico's bij patiënten met coronaire hartziekte en beoordeelden ook de noodzaak van een operatie.

Bijna 70 duizend mannen en meer dan 38 duizend vrouwen namen deel aan het onderzoek, onder wie in 95% van de gevallen was er minstens één risicofactor voor het ontwikkelen van hartpathologie (ongeveer de helft van de deelnemers had drie of meer risicofactoren). Het bleek dat rokers ongeveer 10 jaar eerder werden verwezen voor dotterbehandeling en coronaire stenting dan niet-rokers. Bij het vergelijken van deelnemers met een risicofactor zoals obesitas was het verschil ongeveer 4 jaar. Daarnaast vonden de onderzoekers dat mannen eerder geopereerd moesten worden dan vrouwen.

Roken is een factor die de patiënt zelf kan beheersen. Hij kan verslaving altijd opgeven, waardoor een gunstige periode voor zijn gezondheid wordt verlengd en het moment van het debuut van coronaire pathologie wordt uitgesteld, samen met de noodzaak van chirurgische ingrepen. Sommige patiënten hebben de neiging om te denken dat 2-3 sigaretten per dag geen significante schade aan de gezondheid zullen veroorzaken, maar ze vergissen zich. Elke vorm van roken, zelfs passieve inademing van tabaksrook, heeft een nadelige invloed op het hart en de bloedvaten. Het stimuleert een verhoging van de bloeddruk, heeft een cardiotoxisch effect, versnelt de groei van atherosclerotische veranderingen en verhoogt het risico op myocardischemie.

Het is bekend dat de stemhebbende risicofactoren de kans op het ontwikkelen van coronaire hartziekten en atherosclerotische laesies van de kransslagaders aanzienlijk vergroten. Als er een bedreiging is voor het leven van de patiënt, die in de regel verschijnt met een hartinfarct of pre-infarctaandoeningen, schrijven artsen een noodstentoperatie voor. Electieve chirurgie is geïndiceerd wanneer het volume van de bloedstroom in het bekken van de aangetaste arteriële stam wordt verminderd, op voorwaarde dat de medicamenteuze reserve is uitgeput en de kwaliteit van leven van de patiënt verslechtert.

Alle details van het onderzoek zijn beschikbaar op de Plos One -pagina.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.