^
A
A
A

Astronomen ESO heeft nieuwe beelden van het oppervlak van de zon gemaakt

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.06.2018
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

24 January 2017, 09:00

Wetenschappers hebben nieuwe afbeeldingen ontvangen met behulp van de ALMA-telescoop: het maakte het mogelijk om nieuwe interessante details te ontdekken die voorheen niet konden worden onderscheiden.

Een belangrijk element in de foto's was een zonnevlek waarvan de afmetingen tweemaal de diameter van de planeet Aarde zijn. Specialisten konden de structuur in detail bekijken.

Nieuwe foto's zijn de eerste in hun soort foto's, die de mogelijkheden van de wetenschap op dit moment aanzienlijk vergroten. De telescoopvangers waren vooraf zo ontworpen dat bij het overwegen van de zon de mogelijkheid om ze te beschadigen met warmtestralen tot een minimum werd beperkt.

Wetenschappers hebben de gigantische roosterantenne van de telescoop gebruikt om te fixeren in het minimale bereik van het uitgestraalde spectrum van de zonnegolfatmosfeer - een zone in de onmiddellijke nabijheid van de fotosfeer, die het zichtbare zonnevlek vormt.

Een groep internationale experts die Europese landen, de Verenigde Staten en Oost-Azië vertegenwoordigen, wees op het enorme potentieel van de nieuwe telescoop op het gebied van onderzoek naar de activiteit van de zon op golven van grote lengte, wat vroeger onmogelijk was. Op de grond gebaseerde onderzoeksobservatoria zouden zonneactiviteit alleen op kortegolf kunnen bepalen.

Al honderden jaren proberen wetenschappers zoveel mogelijk te leren over het 'licht van de aarde' en alle zichtbare veranderingen op het oppervlak te bestuderen. Voor een goed begrip van de fysieke eigenschappen van de zon is het echter noodzakelijk om deze te onderzoeken over de gehele lengte van de elektromagnetische straling, inclusief het bereik van de millimeter en submillimeter. Dergelijk onderzoek is mogelijk geworden met de nieuwe ALMA-telescoop.

ALMA-catchers kunnen gedetailleerde beelden van het solaire oppervlak maken met behulp van radio-interferometrie, zonder te worden beschadigd door hoge temperaturen van gerichte zonnestraling. Als gevolg hiervan ontvingen wetenschappers een aantal zeer belangrijke wetenschappelijke beelden, die binnenkort zullen worden gepubliceerd voor verdere studie en overweging.

Het belangrijkste onderzoeksobject in dit geval was een grote zonnevlek, die wordt onderzocht in twee frequenties van ALMA-vangers. De verkregen foto's maakten het mogelijk de temperatuurverschillen in verschillende delen van de zonnegolfatmosfeer te registreren.

In de regel zijn vlekken op de zon tijdelijke elementen die worden gevormd in zones met verhoogde concentratie en toename van het magnetisch veld. De temperatuur in hen is iets lager dan rond de vlekken, en daarom ontstaat de illusie van de "vlek".

De verkregen afbeeldingen laten duidelijk de temperatuurverschillen zien, wat voor veel wetenschappers nieuwe vragen opriep.

De ALMA-telescoop is het eerste observatorium van de European Space Research Organization, dat volledige studie van het zonneoppervlak mogelijk maakt. Alle andere gereedschappen die eerder werden gebruikt of momenteel in gebruik zijn, vereisen serieuze wijzigingen op het gebied van bescherming tegen thermische schade die optreedt als gevolg van oververhitting.

Gezien de nieuwe mogelijkheden van ALMA, zal de organisatie van ruimteonderzoek vooruitgang kunnen boeken in de kwesties van zonne-onderzoek.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.